2012.07.11. 15:06, Írta: MatthiasHüvelyk

Mit ér a vb-negyedik hely?

Így jutottak Kásásék az olimpiára.

Látványsportok ide, vagy oda, a vízilabda jelenleg az egyetlen olyan csapatsportág, ahol mind férfi, mind női vonalon képviseltetjük magunkat az olimpián. Jelenleg. Ez tény. Pont. Természetesen kézilabdában hamar változhat  a helyzet, de 2004 óta nem rendeznek csapataink nélkül olimpiai vízilabda tornát, ennek okán a minimum az, hogy röviden áttekintjük, milyen jogon is játszhatunk az ötkarikás versenyen.

kemeny_furdik_peking.jpg

NYERJ A BAJNOKOKKAL!
Kövesd a Hajcsatok olimpiai vízilabda-tornát felvezető írásait, és nyerd meg a magyar férfi vízilabda-válogatott tagja által dedikált labdákat, vagy a fődíjt, az új Volvo V40-es tesztvezetését!

Ehhez nem kell mást tenned, mint 15 kérdésből álló kvíz-sorozatunk során a lehető legtöbb kérdésre helyes választ adni másnap éjfélig a hajcsatok2011@gmail.com címre!

(A játékkal kapcsolatos kérdések miatt is erre a címre írj!)

1. kérdés:
Melyik évben nyert utoljára világbajnokságot a magyar férfi válogatott?

Beküldési határidő: 2012. július 12., csütörtök éjfél
Jelige: Nyerj a bajnokokkal!, 1. forduló
Beküldési cím: hajcsatok2011@gmail.com


Férfiak:

Illetlenségből, de az eredményesség miatt muszáj a férfiakkal kezdenünk. Kemény Dénes csapatának az olimpiai ráhangolódás tulajdonképpen a 2010-es zágrábi Európa-bajnokságon kezdődött, ahonnét ki lehetett jutni a következő évi világbajnokságra, ahonnét pedig az olimpiára. És ez így ebben a sorrendben meg is történt.

Mint ahogyan korábban megírtuk, a mieink a szokásos olimpiát követő építkezési szakasz után Zágrábba negyedikek lettek úgy, hogy legyőzték a csoportmeccsek során Szerbiát is - más kérdés, hogy a bronzmeccsen kikaptak tőle. De azzal, hogy a szerbek és a montenegróiak a Világliga-eredményeikkel, a (végül Európa-bajnok) horvátok, a spanyolok, a románok pedig Világkupa-eredményeikkel kijutottak a sanghaji vb-re, a mi Eb-negyedik helyünk az olaszok második helyével, és a németek hatodik helyével vb-részvételt ért.

A vb-n aztán megint összejött a negyedik hely, megint az olasz-szerb-horvát trió mögött, de ez már olimpiai kvótát ért, amivel elkerültük hogy selejtező tornát kelljen játszanunk címvédőként.

Nők:

Női csapatunk már nem volt ilyen szerencsés, hiszen a legutolsó pillanatokig küzdenie kellett a kvótáért. Jobban mondva az utolsó előtti pillanatig. A 2010-es Eb-t valljuk meg, elrontottuk: legyőztük ugyan a csoportban az olimpiai bajnok hollandokat, de a németeket nem, amjd az oroszokkal nem bírtunk a negyeddöntőben, innentől kezdve az ötödik hely már mindegy volt.

Egy évvel később a vb-n Világliga-eredményeink okán vehettünk részt, de a csoportunkban megint csak harmadikok lettünk, az egyenes kieséses szakaszban pedig kikaptunk az ausztráloktól, amivel szopóágon maradtunk és végül a kilencedik helyen végeztünk.

A 2012-es év eleji eindhoveni Eb-nek (ami előtt selejtezőt kellett játszanunk...) tehát "sorsdöntő" attitűddel vágtunk neki, de annál szebb emlékekkel távoztunk Hollandiából. A csoportban megvertük a briteket és a házigazdákat, de kikaptunk az oroszoktól. Ezután jött az őrült számolgatás, ki az akinek már van olimpiai kvótája, vagy minimum selejtezős helye, és kinek nem azok közül, akik még előttünk végezhetnek? Végül aztán a Merész-csapat tett arról, hogy ne kelljen sokat számolgatnunk: a negyeddöntőben legyőzte Spanyolországot a magyar válogatott, és ugyan az elődöntőben kikapott a vb-címvédő görög együttestől, a bronzmeccsen visszavágtunk az oroszoknak (9-8), így készülhettünk az olimpiai selejtezőre.

Ezt Triesztben játszottuk, és az első körnek számunkra nem is volt tétje, hiszen a mi csoportunkban négy csapat volt négy továbbjutó helyre. Az volt tehát a kérdés, hol végzünk itt, kit kapunk keresztbe a másik ágról, mert a negyeddöntő lesz az igazi meccs: aki ott nyer, bejut a négybe és megy Londonba. Drávuczék aztán az oroszok 13-12-es legyőzésével indítottak, majd kikaptak a házigazda olaszoktól, ám a spanyolok 10-9-es legyőzésével és a körbeverésekkel az első helyen zárták a csoportot. A negyeddöntőben aztán a sok viszontagság után végre rénk mosolygott a szerencse, hiszen a másik csoport negyedikjével játszhattunk, a közel sem félelmetes Kazahsztánnal. 18-5-re kiütöttük ellenfelünket, ami után jöhetett az örömfürdőzés, és már az sem érdekelt bennünket, hogy a tornát végül két vereséggel a negyedik helyen zártuk, mert KIJUTOTT KÉT CSAPATUNK IS AZ OLIMPIÁRA!

Szólj hozzá! a

Címkék: vízilabda olimpia magyarok menni olimpia így jutnak londonba

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása