2012.02.26. 12:26, Írta: MatthiasHüvelyk

Még mindig nincs jobb Rocky-nál

Sajnáljuk, hogy a Pénzcsináló nem nyert aranyszobrot, de Oscar-díj ide vagy oda,  Stallone marad a legnagyobb. TOP10 sportfilm.

Már előre jelezzük, a mostani listánk egy összeállítás második része! Korábban összehoztuk a csapatsportokkal foglalkozó filmek tízes listáját (igaz, arról lemaradt az akkor még ismeretlen Moneyball, vagy a Későn kezdő), a 84. Oscar-díjátadó tiszteletére pedig olyan filmeket gyűjtöttünk egy csokorba, amelyek egyéni sportokat dolgoznak fel.

10. 8 másodperc (8 seconds to glory)

Aki látta, nem felejti, hogy a vidéki Amerikából, hogyan tud feltörni valaki. Hogy máshogy, rodeózik. A film a bikarodeók legendás alakja, Lane Frost életét dolgozza fel hollywood-i köntösben, fent és lent érzésekkel. De kiváló köntösben!

 

 

 

9. Prefontaine

Egy elfelejtett film, elfelejtett hőssel, azóta sztárrá vált színésszel. A történet Steve Prefontaine hosszútávfutó igaz történetét meséli el, aki a 70-es években amerikai bajnok volt 5000 méteren, egyik esélyese volt a müncheni olimpiának, de ott aztán elbukott... ilyen az élet. A film címszereplőjét alakító Jared Leto azóta pedig világsztár lett, nem mellékesen zenekarának, a 30 Seconds To Mars-nak köszönhetően.

 

 

8. Bagger Vance legendája (The Legend of Bagger Vance)

Ez egy golfos film, tehát rákészülhetünk arra, hogy nem az akció, hanem a dráma dominál a történetben. A főhős, Will Smith visszatér a háborúból, az átélt borzalmak hatására alkoholista lett, és csak egy nő szeretete és a játék térítheti vissza a jó útra. Nem akarjuk lelőni a poént, de visszatéríti.

 

 

 

7. A pankrátor (The Wrestler)

Alapvetően nem sokban, de persze sokban különbözik a Mickey Rourke alakította pankrátor Bagger Vance-től. Egy lecsúszott egykori kiválóság hétköznapjait láthatjuk, a pankrátor viszont annyira érzéketlen lett öregkorára, hogy csak a sportnak él, minden emberi kapcsolatra képtelen. Aztán jön egy szívroham, és minden megváltozik...

 

 

6. Fehér tenyér

Listánkon az egyetlen magyar film, ami ráadásul egészen fiatal is. A tornasport kívülről alig észlelhető fegyelmezett, szigorú és kemény világáról szól, amelyben nem ritka, hogy az edzők a szokottnál keményebb eszközökhöz is nyúlnak tanítványaikkal bánás közben. Rendezte: Hajdu Szabolcs.

 

 

5. Ali

Mi az, amit még nem írtak le Muhammed Aliról? Bocsánat, Cassius Clay-ről? Mert ez a film a kezdetektől dolgozza fel a valaha élt legkiválóbb nehézsúlyú bokszoló életét. Ahogy berobbant a sport világába, ahogy felvette az iszlám vallást, ahogy megtagadta a vietnami katonai szolgálatot - és ahogy halhatatlan lett. Főszereplő: Will Smith.

 

 

 

4. Millió dolláros bébi (Million dollar baby)

Nem akartuk a listát telezsúfolni bokszfilmekkel, de azt be kell látni, hogy az egyéni sportok közül az ökölvívás kínálja fel a legtöbb, filmen is feldolgozható történetet. Szóba jöhet még Robert De Niro-val a Dühöngő bika, vagy Russel Crowe-val A remény bajnoka, vagy megannyi más film, mi mégis a Millió dolláros bébit választottuk. Egyrészt a rendezője a zseniális Clint Eastwood, másrészt a címszerepet Hillary Swank alakítja, mellékszereplőként Morgan Freeman is feltűnik - 2004-ben ők hárman az említett tisztségekért Oscar-díjat vehettek át, és maga a film is aranyszobrot ért. Az a film, amiben egy hányattatott sorsú lány eldönti, hogy a legjobb bokszoló akar lenni. Végigcsinálja hosszú éveken át az edzéseket, eljut a címmeccsig, ahol ellenfele szabálytalanul megüti, és lebénul. A végét most nem áruljuk el...

 

3. Senna

Nagyjából ugyanaz a kérdés, amit Ali esetében is feltettünk: mi újat lehet itt még elmondani? Az 1994-ben fatális versenybalesetet szenvedett, háromszoros világbajnok brazil Formula 1-es versenyző életét bemutató film kakukktojás a listánkon abból a szempontból, hogy inkább dokumentumfilm jellegű. A bálvány, a legenda, a versenyző viszont 100 percre életre kel.

 

 

 

 

2. Tűzszekerek (Chariots of Fire)

Azt nem állítjuk, hogy minden idők legakciódúsabb mozija, de hogy ikonikussá vált, az biztos. Az 1924-es olimpiára készülő két brit rövidtávfutó felkészülését és versengését láthatjuk, akik származásukat, politikai nézeteiket tekintve is teljesen különböznek. Egyben hasonlítanak, nyerni akarnak. A filmet Vangelis zenéje és a nyitójelenet tette még feledhetetlenebbé.

 

 

 

1. Rocky (I, II, III, IV, V és Rocky Balboa)

Mind a hat rész minden filmkockája kultikus. Az első részben részben még kikap a nagy bajnok Apollo-tól Rocky, a másodikban már visszavág. A harmadikban már sztárként legyőzi azt a bokszolót, aki megöli edzőjét, Mickey-t. A negyedik részben Ivan Drago személyében az egész Szovjetuniót ledönti, egyben visszavág Apollo haláláért. Az ötödikben már nem találja helyét a boksz után, egy ellene fordult tanítványát veri péppé, de fiáról is sokat megtudunk. A hatodik részt 2007-ben mutatták be, és bár kényszeredett folytatásnak tűnt elsőre, méltó a nyugdíjasként is bokszhoz visszatérő Rocky története a korábbiaknak, főleg a fiának intézett példabeszéde miatt. Legendásak a film betétzenéi, a Gonna fly now, az Eye of the tiger, vagy a Hearts on fire. Emblematikus, ahogy Philadelphia kulisszáival Rocky az utcán, edzőteremben, hentesüzemben, vagy a folyóparton edz, kisállatkereskedésben udvarol barátnőjének. De a legnagyobb dolog, amit a való életben okozott a film: amellett a lépcsősor mellett, ahol a filmben Sylvester Stallone futott, életnagyságú szobra van a karakternek, Philadelphia városa pedig büszke arra, hogy a történetnek helyet adott, hiszen képeslapokon csak annyit hirdet Rocky-ról, hogy ő "spirit of Philly". Azaz Philadelphia szellemiségének leghűbb hordozója. Melyik másik film képes még erre?

11 komment a

Címkék: film atlétika golf torna ökölvívás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrmojorisin 2012.02.27. 16:26:07

Akkor is a Wrestler a legjobb:)

Lucky Larry Silverstein 2012.02.27. 16:42:38

Szerintem is Rocky a legnagyobb. Más kérdés hogy a Rocky is 80% hígfos. Sport film stinks....:(

vm1 2012.02.27. 17:01:07

A Dühöngő bika Robert De Niro film, nem Al Pacino.
Kérlek javítsátok!

Veszett Farkas 2012.02.27. 17:05:33

Én küzdősportolóként megmosolyogtatónak tartom a Rocky sorozat bunyóit, de ennek ellenére a 3., és a 4. rész zseniális, különösen Lundgren.

A 4. rész final fightja hihetetlenül drámaira sikeredett, az egyik legjobb bunyójelenet, amit eddig láttam.

Rocky a király.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.02.27. 17:21:49

LECSÓS VIRSLI

Piros sarok: Lecsós Virsli!
Ellenfél a japán Birs Lee,
Akinek a sarka a kék,
S nincsen rajta tarka nyakék.

(Tarka nyakék?! Debil költő!!!)
Birs Lee támad! Volt, hogy ölt ő!
Most is gyilkos módon kering
Lecsós Virsli körül! E ring

Nem is látott tán még ilyet!
(Vagy, ha látott, jól megijedt.)
Lee szájába ugrik Lecsó,
S zsírfolyamként bélbe lecsó-

-nakázik és meg is fekszi
Gyomrát, mint egy ritkán flexi-
-bilis rendőr gumibotja!
Birs hörög és földre pottya-

-n!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2011/06/lecsos-virsli.html
:)

stero · http://newyorkrangers.blog.hu/ 2012.02.27. 17:21:58

nem akarok rosszindulatú lenni de a múltkori csapatsport filmekből álló listából is alapfilmek maradtak ki. ebből is

raging bull, slap shot, the natural, the miracle, jerry macguire

Lefetyke 2012.02.27. 17:43:48

A Bagger Vance legendájának főhőse (hiába nem ő a címszereplő) Matt Damon. Ő a háborút megjárt alkoholista, Will Smith karaktere pedig az lesz, aki segít neki.

Egyébként, bár a lista nagyon szubjektív, de a Rocky 1. helye akkor is vitathatatlan (apropó, a Vitathatatlan se rossz film). Abban nem értünk egyet, hogy minden film minden kockája kultikus, mert a 3-4-5-ben Stallone nagyon elment egy olyan irányba, amerre (szerintem) nem kellett volna. De az utolsó rész tökéletes, és ugyanolyan őszinte "önéletrajz", mint a legelső volt: az első egy lecsúszott színészről (bokszolóról) szól, aki küzd egy második lehetőségért), az utolsó pedig egy sokak által kedvelt, de elfeledett színészről (bokszolóról), aki bebizonyítja, hogy van még mit mondania.

Dr_utcai_arcos 2012.02.27. 18:29:44

@Lefetyke: bizony bizony, ennek az Életműnek ez egy szép kerete, a kis Rocky-nak mondott példabeszéd -bárki írta is- a sportfilmes történelem egyik legnagyobbja. De adjuk meg a tiszteletet, eredetiben 1000x jobb! www.youtube.com/watch?v=3FKIgNH_0rQ .(Egyébként meg az első részben is már megveri Apollót ;) )

Dr_utcai_arcos 2012.02.27. 20:56:02

@panki1983: @Juliusxtreme: EZT a hármat csak együtt lehet említeni: Bloodsport-Kickboxer-Lionheart!
süti beállítások módosítása