2011.11.07. 09:24, Írta: MatthiasHüvelyk

A világ változik, Sir Alex örök

A skót menedzser 25 éve ül megszakítás nélkül a Manchester United kispadján, ezalatt tízszeresére nőtt a benzin ára, Magyarországon rendszerváltás volt, és a tenyerünkben hordozzuk számítógépeinket. Akkor és most. 

1986. november 6-án iktatták be a korábban az Aberdeent és a skót válogatottat is vezető Alex Fergusont a MU vezetőedzői posztjára és a tréner azóta is mozdíthatatlan onnan. Nem véletlenül, hiszen két BL-trófeát, egy KEK-et, egy európai Szuperkupát, egy Világkupát, egy klubvilágbajnokságot, tizenkét angol bajnoki címet, öt FA-kupát, négy Ligakupát és tíz angol Szuperkupát nyert vele a klub. Állítása szerint még két évig edzősködik, de már így is túlélte a történelem néhány fontosabb eseményét.

 

 

 

 

 

Magyarországon a benzin ára 30 Ft alatt volt a taxisblokádot megelőző években, 2011-re már a 400 Ft-ot is elérte az üzemanyagok ára. Persze, tudjuk, infláció. 1986-ban állapodtak meg a britek és a franciák a La Manche-csatorna alatti "Csalagút" megépítéséről, a 20. században másodszorra vált láthatóvá a Haley-üstökös. 93 éves korában elhunyt Szentgyörgyi Albert Nobel-díjas magyar kémikus, az Oscar-díjat az Oliver Stone rendezte (abban az évben ő kapta a legjobb rendezőnek járó aranyszobrocskát is), a vietnami háborúban játszódó A szakasz című film kapta főszerepben Charlie Sheen-nel. 1986 január 1-jén Spanyolország és Portugália belépett az Európai Közösségbe, 2011-ben ott tartunk, hogy a görög válság miatt egyesek fontolgatják a kilépést, amire még soha sem volt példa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1986-ban a csernobili atomkatasztrófa, 2011-ban a japán cunamiban megrongálódott fukushimai atomerőmű kálváriája rázta meg a világot.

 

 

 

 

 

 

1986-ban az Euroviziós Dalversenyt a belga Sandra Kim nevű énekesnő mai füllel értelmezhetetlen J'aime la vie című dalával nyerte meg Bergenben, 2011-ben Düsseldorfban egy azerbajdzsáni duó találtatott a legjobbnak. 1986 egyik legemlékezetesebb zenei élménye volt, amikor a hazánkba ellátogató Queen koncertjén Freddy Mercury elénekelte a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű dalt:

 

1986-ban labdarúgó-válogatottunk még világbajnokságon szerepelt, 2011-ben azzal is tökéletesen beértük, hogy az utolsó előtti fordulóig volt esélyünk a selejtezőkből kijutni a 2012-es Eb-re.

 

 

 

 

 

 

 

Az 1986-os mexikói foci-vb-n egy egész világ csodálta Diego Armando Maradona nagyságát, az argentinokat 25 éve vb-címig vezető DunDiego ma az arab világban edzősködik temérdek pénzért.

 

 

 

 

 

1986-ban Alain Prostnak hívták a Formula-1 világbajnokát, 2011-ben a német Sebastian Vettel a száguldó királyfi.

 

 

 

 

 

A Nemzetközi Olimpiai bizottság 1986-ban döntött arról, hogy Albertville rendezheti az 1992-es téli, míg Barcelona a nyári olimpiát. 2011-ben a NOB arról határozott, hogy a dél-koreai Pjongcsang-ban lesznek 2018-ban a téli ötkarikás játékok.

 

 

 

 

 

 

Sir Alex Ferguson manchesteri regnálásának kezdetén Calvin Smith 9.93 másodperces idővel tartotta a 100 méteres síkfutás világrekordját. Ma ez a rekord a jamaikai Usain Bolt jóvoltából 9.58. Bolt egyébként 1986-ban született csakúgy, mint a korszakos teniszcsillag, Rafael Nadal.

 

 

 

 

 

 

1986-ban az Egyesült Államokban véget ért a nagy sikerű Knight Rider tévésorozat David Hasselhoffal és KIT-tel a főszerepben, a zenét még walkman-en halgattuk legjobb esetben.

 

 

 

 

 

 

 

1986-ban indult útjára az Oprah Winfrey Show, 2011-ben véget ért Magyarországon a Mónika Show.

 

 

 

 

 

 

 

 

1986-ban találták ki, majd 1987-től indult útjára a magyar háztartások szinte teljes lakosságát a képernyők elé szegező Szomszédok című teleregény, 2011-ben a 13 éves múltú Barátok közt nyer minden nézettségi versenyt.

 

 

 

 

 

 

 

1986-ban a világ vezető hatalmát az énekesből lett elnök, Ronald Reagan vezette - 2011-re szobra is lett Budapesten.

 

 

 

 

 

 

 1986-ban Kádár János alatt Lázár Györgynek hívták a magyar miniszterelnököt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Apple Computers 1986-ban dobta piacra a már otthoni használatra is alkalmas Macintosh 512Ke típusú gépét. 2011-ben meghalt a cég alapítója, Steve Jobs, de kijött az iPhone 4s.

 

 

 

 

 

 

 

 

1986-ban George Graham volt az Arsenal menedzsere, 2011-ben Arsene Wenger. A Chelsea-nél 25 évvel ezelőtt John Hollins irányított, ma André Villas-Boas. A Liverpoolt negyedszázada Kenny Dalglish edzette, napjainkban - Kenny Dalglish. Csak éppen Dalglish 91-ben már távozott a vörösöktől és idén tért vissza. A Manchester City edzője 25 évvel ezelőtt Jimmy Frizzell volt, ma Roberto Mancini. A fenti négy csapat 1986 óta összesen 46(!) edzőt fogyasztott el. 

A Manchester United menedzsere 1986-ban és azóta is folyamatosan: Sir Alex Ferguson.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá! a

Címkék: ferguson manchester united labdarúgás premier league

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása