2011.09.15. 12:43, Írta: MatthiasHüvelyk

Megállítja-e valaki a Barcát?

Rövid távon igen, amúgy meg nem.

Két nap alatt nyolc csoportban tizenhat meccset játszott harminckét csapat – a legjobbat pedig valószínűleg egy fél (vagy még több) ország nem látta. Van annak valami különös magyar bája, amikor egy riporter pár hónappal ezelőtt könnyekkel küzdve megmondja a tutit arról, hogy 2011-ben természetesnek kellene lennie: ha a magyar szurkoló a kézilabda BL-meccseket látni akarja, akkor csak bekapcsolja a tévéjét – majd a foci BL-t egy olyan csatornán közvetíti szeptemberben, amit szintén nem látni… Magyar szemszögből így lehet megközelíteni a Barca-Milan nyitómeccset, amiről csak szaggatott online stream-ek segítségével kaphattunk képet. Nemcsak ez a meccs, hanem az egész első forduló mondatja azt velünk, hogy a nagycsapatok nincsenek csúcsformában. Van, amelyik formában sem.

A Barcelona toronymagas favorit, mondani sem kell. Ha tavaly Ferguson-nak, de még az egy év alatt hét (két bajnoki, két BL-elődöntő, Király-kupa döntő, két Szuperkupa-döntő) El Clasico-t is játszó Real-trénernek, Mourinho-nak sem sikerült kihúznia Messiék méregfogát, akkor idén miért sikerülne bárkinek is? Abból ne vonjunk le messzemenő következtetést, hogy a Milan jó volt 2-2-re a Camp Nou-ban, mert a Milan idén még sok mindenre jó lehet, és a spanyol és az olasz bajnok csatája néha nem is baj, ha döntetlen lesz. A csoportjuk msik két csapata, a BATE és a Plzen nem sok vizet fog zavarni.

A G-csoportban a titkos BL-favoritnak tartott Porto simán vette az első akadályt a Sahtar ellen, de a Barca elleni Európai Szuperkupa-döntőn láttuk, Falcao nagyon hiányzik ebből csapatból. A másik párharcot az APOEL sikerrel vívta meg a Zenit ellen, így talán még azt is megéljük, hogy egy ciprusi csapat bejut a legjobb 16-ba. Nincs formában az Arsenal sem. Az ágyúsok élükön Arsene Wengerrel évről évre jobban hajaznak egy olyan serdülőcsapatra, ami mindig feljebb lépne, de a legjobb játékosát folyton elviszik az ificsapatba játszani, így marad vezér nélkül. Így volt ez Bergkamp és Henry idején is, és így van ez most Fabregas távozása után is. A dortmundi 1-1 sem a véletlen műve. A nagy visszatérő, 97-es bajnok német csapat pedig az Arsenal-lal és a Marseille-el lehet harcban a továbbjutásért.

A legmagyarabb csapat az idei BL-ben a magyar válogatottba vágyó Tőzsér Dániel és Köteles László fémjelezte Genk bravúros döntetlent játszott a Valenciával, és akár másokat is megtréfálhat, de Leverkusen ellen egész pofásan muzsikáló Chelsea és a spanyol csapat ellen ez hosszú távon kevés lesz. Az Inter pedig, ha nem változtat valamin (edző?), rövid távon is kevés lesz. Egy előnyből elvesztett Szuperkupa, és egy kínos bajnoki rajt után a két évvel ezelőtti bajnok otthon kapott ki a strandról érkező Trabzonsportól. A törökök két hete még az EL-selejtezőt bukták el, amikor szóltak nekik, hogy a Fenerbahce kizárása miatt indulni kéne a BL-főtáblán. Aztán nehogy megnyerjék a csoportot, mint anno 92-ben a dánok az Eb-t... Esélyük éppen van rá, mert három pont már a zsebben, és a Lille vagy a CSZKA Moszkva sem egy verhetetlen alakulat.
    
A D-csoport vélhetően csak akkor lesz izgalmas, ha CéRonaldót nemcsak véresre, hanem egyenesen kórházba rúgják az ellenfelek, a portugál meze ugyanis vértől is vörös volt szerdán Zágrábban (meg attól is, hogy a Real elképesztően borzalmas színű vendég szerelésben futott ki a pályára), de mint tudjuk, ez is csak a Barca-Katar-UNICEF-összeesküvés miatt történt. A Real nyert a Dinamo ellen, és ha belelendül a játékba, az egymással szalonremit játszó Lyon és Ajayxsem lehet ellenfél. A Manchester United sem volt még az igazi, ezt egy bombagólokkal tarkított Benfica elleni 1-1 is mutatta, a nevető harmadik egyelőre a román Galatit elverő Basel. Szurkolnánk mi az ilyen kiscsapatoknak, hiszen a DVSC 2009-es szereplése óta mi is sorsközösséget tudunk vállalni a kicsik szenvedéseivel, de közben látni kell, hogy mára már a kicsik (Genk, APOEL, BATE, Plzen, Trabzon) is képesek bravúrra, amire a Debrecen nem volt. Kár.

Kár, ezt mondja Manchester másik fele is, ugyanis a City BL-debütálása is 1-1-gyel végződött. Az ellendrukkerek pedig kárognak, mondván a City-nek a BL ezek szerint még nagy falat, ha hazai pályán egy hiányos Napolit sem tudnak megverni. Ettől függetlenül a csoport második helye még nyitott, illetve az első is, de arra a Bayern egy villareali örömfocival már bejelentkezett. Hiába, a BL-döntőt Bajorország fővárosában rendezik, és addig nem szabad hibázni. Bár Robbenék tavaly is az egyenes kieséses szakaszban botlottak, mert az ellenfelek formaidőzítése jobban sikerült. Idén is ez lehet a döntő.
 

1 komment a

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pán-európai romastratéga 2011.09.16. 20:24:08

hajrá Milan, a többi szarjon sünt
süti beállítások módosítása