2011.08.23. 06:55, Írta: MatthiasHüvelyk

Évforduló: saját magát is legyőzte a verhetetlen páros

Jóllehet még egy év van hátra, már mi is a londoni olimpia lázában égünk, ennek kapcsán nemcsak előre, hanem vissza is tekintünk a magyarok szereplésére. Mivel a legtöbb nyári olimpiát  augusztus hónapban rendezik, az elkövetkezendő napokban számos magyar olimpiai bajnoki cím évfordulóját ünnepelhetjük. 2008. augusztus 23-án Pekingben a Kovács Katalin-Janics Natasa kajak kettes lett olimpiai bajnok.


Az elmúlt évtizedben rendre úgy indultunk neki egy olimpiának, hogy minimum két „kajakos” arannyal számoltunk. Ez a szám Pekingben is összejött, és bár az etalon a sportágban még mindig a Sydney-ben két nap alatt szerzett négy aranyérmünk lesz, 2008-ban ennek a kettőnek is úgy örültünk, mint majom a farkának, lévén egészen a 14. napig nem volt aranyunk Kínában. De előbb Vajda Attila, majd másnap a Kovács-Janics páros tett róla, hogy az éremtáblázaton pár fokkal előrébb találjuk magunkat.


Kovács és Janics viszont az azt megelőző években arról is tett, hogy a lehető legbiztosabb olimpiai aranyesélyünket (már amennyire biztos lehet egy olimpiai aranyérem) is fenntartásokkal fogadjuk. A páros anno 2004-ben úgy állt össze, hogy a frissen honosított Janics a válogatókon szinte a semmiből legyőzte az érinthetetlen Kovácsot, ő indulhatott (és nyert is) egyesben Athénban, de vezetők ráeszméltek, hogy a két gigász párosban is verhetetlen lenne. Összeültek, és tényleg verhetetlenek is lettek.


Athén után hat vb-, és Eb-aranyat is összelapátoltak a lányok 2007-ig, ember nem bírta belátni, hol lehet az aranyhalmozás vége, mikor derült égből villámcsapásként jött a hír, hogy a női szakágat felügyelő Fábiánné Rozsnyói Katalin és Janics Natasa összebalhéztak, és Natasa lelépett a csapatától. Mivel Kovács maradt, párosuk felbomlott, értelemszerűen nem tudtak együtt edzeni. Már vaskosan 2008 közepén jártunk, amikor az elmérgesedett viszony enyhült, Fábiánné kijelentette, felőle nincs akadálya, hogy a két lány újra egy hajóban lapátoljon. Janics ekkor viszont már nem ment vissza a társaihoz, külön edzett, így Kovács került lépéskényszerbe: vagy hagy elveszni egy „tuti” olimpiai aranyat és más pár után néz, vagy Janicsot választja, de ő is lelép Fábiánné csoportjából. Utóbbit tette.


Az aranypáros több, mint egy év után újra összeült a világkupákra és a válogatókra, az olimpiai szereplést ki is vívta, innen már tényleg ember nem gondolta, hogy lehet újabb fordulat a történetben. Volt. Míg 2004-ben Janics, 2008-ban Kovács indulhatott egyesben 500 méteren az olimpián. Abban a számban, amiben Kati méltán lett „kajakkirálynőnek” becézve, abban a számban, amit négy évvel korábban „elhappolt” előle barátnője, abban a számban, amire régóta vágyott, abban a számban, aminek döntőjét alig néhány perccel a páros döntője előtt rendeztek. Kovács Kati viszont saját magának is csalódást okozva még dobogóra sem állhatott főszámában, negyedik lett, és ekkor mindenki jajveszékelni kezdett a páros teljesítménye kapcsán.


A lányokat azonban nem kellett félteni: mivel Kovács nem volt érdekelt az eredményhirdetésen, többet tudott pihenni, és talán Janics lazasága, frissessége is megnyugtatta, mert úgy mentek át a páros döntőben a mezőnyön, mint forró kés a vajon. Kovács sportemberi nagyságból nagyot vizsgázott azon a napon (hogy azóta gondol-e még arra az elszalasztott egyes döntőre, szinte mérget vehetünk), Janics pedig barátságból, kitartásból és alázatból vizsgázott jelesre, tolta a hajót a csalódott Kati alá. A történet egyetlen vesztese pedig Fábienné Rozsnyói Katalin maradt, mert lányai nélküle is a világ tetejére értek.




Szólj hozzá! a

Címkék: olimpia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása