2011.07.11. 09:15, Írta: MatthiasHüvelyk

Női foci-vb vs. Copa America

Avagy öt ok, amiért szívesebben nézzük a női labdarúgó világbajnokságot, mint a nagy múltú Copát akkor, amikor három futballtorna is egyszerre zajlik.

1. Vannak gólok
Ez a három futball-torna a kiváló színvonalú mexikói U17-es világbajnokság (a döntőben 100 ezer ember szurkolt a hazaiaknak), a Copa America és a nyár legkellemesebb meglepetése, a női vb - jellemző, hogy mindhárom eseményt szinte ugyanabban az időben rendezik, így az ember nem tudja, melyik csatornára kapcsoljon (a következő évek nagy tornáit lásd alább). Egyértelműen a női vb mellett szól, hogy ott esnek gólok. Az elődöntőknél járó tornán eddig meccsenként átlagosan 2,5 gólt láthattunk, csak egy 0-0-s találkozó volt miközben a leggyakoribb eredmény a 2-0 volt. Ehhez képest a Copán a két kezünket összetettük volna a csoportkör alatt, ha mindenhol legalább 1-0-át produkáltak volna a csapatok. De nem. Kettőnél több gólt csak kétszer szereztek eddig a csapatok a 12 meccs során, de háromszor 0-0, és 1-1 volt a végeredmény. Csak abban bízhatunk, hogy a tavalyi dél-afrikai vb mintájára az egyenes kieséses szakaszra itt is magukra találnak a csapatok.

 


2. Van színvonal
Tudom, most sokan megmosolyogják ezt, és legyintenek egyet a női futballra. De hát elég csak megnézni egy meccset. A nőknek ez a vb a legnagyobb torna, szívüket-lelküket kiteszik a pályára, csípnek, rúgnak harapnak igyekezetükben, és a sok futás mellett ez a gólok számában is megmutatkozott. Eközben Argentínában a nyaralás helyett kényszerből a dél-amerikai telet választó sztárok szezon végi (vagy eleji) formájában előadott lélektelen, gólra nem törő játékot láthatunk napról napra. Ékes példa erre a címvédő brazil és a házigazda argentin válogatott eddigi produkciója: egyik csapat sem kezdett még ilyen gyengén (két meccs után győzelem nélkül) Copa Americát a torna története során. Messi pedig ahelyett, hogy végre hazája válogatottját is úgy vezetné, mint a Barcát év közben, úgy játszik, mint bárki más tenné a nézőtérről. A labdát is oda rúgta.

3. Van dráma
Speciel dráma a Copán is lehet: ha nem Argentína-Brazília finálét játszanak az előzetes erőviszonyok (és a legutóbbi két döntő) fényében, akkor minden más szenzációszámba megy. De arra senki sem számított, hogy a legutóbbi két női vb, és az utóbbi öt Eb győztese, a házigazda Németország Japán ellen már a legjobb nyolc között elbúcsúzik a vb-től. Sőt, mindenki arra számított, hogy a németek „simán” behúzzák hazai közönségük előtt a tornát. De a többi mérkőzés sem volt mentes a fordulatoktól, elég csak másik két negyeddöntő, az egyaránt tizenegyesrúgásokkal eldőlő Anglia-Franciaország vagy az USA-Brazília meccseket megnézni. Vagy konstatálni, hogy az Eb-döntős angolok, és a vb-döntős brazilok helyett a japánok, az amerikaiak, a svédek és a franciák küzdhetnek a világkupáért.

4. Van hangulat
Korábban már megírtuk, de nem árt hangsúlyozni, hogy Németországban a női labdarúgás elsőrangú körítéssel párosul. Mind a szervezettségét, mind a támogatását, mind a népszerűségét figyelembe véve. Még egy Ausztrália-Egyenlítői Guinea meccsen is szinte tömve voltak a lelátók, nem is beszélve a nyitómeccsről, és a zsúfolásig megtelt berlini Olimpiai Stadionról. Argentínában is szép számmal mennek ki az emberek a meccsekre, de a torna messzisége, az argentin télben a stadionokról mutatott kopár totálképek miatt nem érzi magáénak a világ ezen felén rekedt szurkoló az eseményt.

5. Nőket látunk focizni
Nem hímsovinizmus beszél belőlünk, de mégiscsak üdítő a nyári kánikulában egy-egy férfi mezőnyben ritkán látott (brazil) öngólt, három méterre elpattanó labdaátvételt, az ötös sarkáról kihagyott ziccert, 30 méterről lőtt gólt, 170 centis kapusokat látni, vagy épp konstatálni, hogy az év egyik legnagyobb bíróbakija a magyar Gaál Gyöngyi nevéhez fűződik. Az sem mellékes, hogy a pályán csinos nők futkároznak, jóllehet mezben, pedig a német válogatott playboy-os népszerűsítését is siker követte (ha átsiklottál volna felette, lásd legfelül). Nem is beszélve a svédek mezcseréjéről.


Igen, ő volt az.



És hogy felkészülhessünk a tv-csatornák közti váltogatásra, íme következő évek nagy válogatott tornáinak listája:
2012: Afrikai Nemzetek Kupája (Gabon-Egyenlítői Guinea), Európa-bajnokság (Lengyelország-Ukrajna), U20-as női világbajnokság (Üzbegisztán), U17-es női világbajnokság (Azerbajdzsán)
2013: Afrikai Nemzetek Kupája (Líbia), Konföderációs Kupa (Brazília), Női Európa-bajnokság (Svédország), Arany Kupa (USA), U17-es világbajnokság (Egyesült Arab Emirátusok), U20-as világbajnokság (Törökország)
2014: Világbajnokság (Brazília), U20-as női világbajnokság (Kanada), U17-es női világbajnokság (Costa Rica)
2015: Afrikai Nemzetek Kupája (Marokkó), Ázsia-bajnokság (Ausztrália), Copa America (Brazília), Női Világbajnokság (Kanada), U17-es világbajnokság (Chile), U20-as világbajnokság (Új-Zéland)
2016: Európa-bajnokság (Franciaország)
2017: Afrikai Nemzetek Kupája (Dél-Afrika)
2018: Világbajnokság (Oroszország)
2019: Copa America (Chile)
2022: Világbajnokság (Katar)
 

10 komment a

Címkék: németország argentína brazília világbajnokság labdarúgás copa america női labdarúgás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

johevi 2011.07.11. 15:48:45

U20-as válogatott játékosok, igaz klubnevekkel említik őket mindenhol. justwagsnews.com/tag/annika-doppler

stones 2011.07.11. 15:51:18

2. pont erős túlzás, a női vb színvonala (játék, bíráskodás) nem éri el az U13 NB1-et.

victor vacendak 2011.07.11. 15:58:27

johevi:
U-23 és U-19 válogatott mind, fent vannak a német válogatott hivatalos oldalán.

victor vacendak 2011.07.11. 16:00:09

Egyébként Öqvist miért lett cenzúrázva, ez rejtély. Semmit nem mutat.

Rántott máj (törölt) 2011.07.11. 16:05:08

Az egesz poszt eros tulzas.
"Vannak gólok"
Persze, sok gol van, mint altalaban minden olyan meccsen, ahol a jatekosok technikai es a taktikai kepzettsege a beka feneke alatt van.
"Az sem mellékes, hogy a pályán csinos nők futkároznak"
Van eppen eleg noi sportag, ahol nagysagrendekkel csinosabb, noiesebb lanyokat lathatunk. Persze van, akinek ezek a pasiszamba meno nok jonnek be.
"Van hangulat"
Mondjuk ezt egy Del-Amerikai torna ellen felhozni komolytalan. Az meg, hogy ki mit erez magahoz kozelinek? En az europai rendezvenyeket peldaul eppen a csillogo-villogo, profi de muanyag korites miatt nem, amit a posztolo emlit.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2011.07.11. 16:22:14

A FÖL-FÖLRÚGOTT NŐ

Bájos hölgyi Vígh Tamara,
Hétköznapon minta-ara,
Ámde amint jön a weekend,
Urára nem mondják: „Víg kend!”,
Mert a neje futballcsatár,
Ki a gyepen, mint kit tatár
Kerget, száguld bőrgömbűzőn
Hóban-fagyban, s napon (tűzőn!).
Góljait ő bőszen ontja,
S szanaszéjjel esik kontya,
Amidőn rajt' hajat dúl a
Tizenegy fős örömgúla.
Fia ordít: „Táncolj, anya!”,
Ő meg nagy gólt ollóz hanya-
-tt vetődve és szakad háló…
(Férj tűnődik: „Ok ez, váló?
Meccset nézek itt a hideg
Esőben és csúzos ideg-
-rángásom van hetek óta…”)
S közben szól a „Vígh, adj!” nóta,
Vad drukkerek bömbölgetik
(Máskor emberek, itt jetik…).
Nem tetszik e dal a másik
Csapatnak, s a balbekk rásik-
-lik Tamara lúdtalpára,
S felgágog a szegény pára!
Bár, mint minden ember, fenség,
Hátvédeknek közellenség,
Rúgdossák is minden meccsen!
Mázli csak, hogy csont nem reccsen?
Nem szerencse! Erős, bátor
Ő: amazon-terminátor!

Ő a nagy „föl-fölrúgott nő”,
Hová lép, a fű nem ott nő!

további lírák:
fradyendre.blogspot.com/

odamondó 2011.07.11. 19:59:31

erősen elfogult bejegyzés.

kerületi29 2011.07.11. 21:07:25

én tökéletesen egyetértek a posztolóval. sztem túl sokan elfogultak a dél-amerikai focival és az sem érdekli őket ha lóf*** sem történik a pályán:D óó de hát messzike....lol

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.07.26. 09:42:24

A 2013-as líbiai Afrikai Nemzetek Kupája a mai helyzet ismeretében elég kétséges...
süti beállítások módosítása