2011.07.01. 13:21, Írta: MatthiasHüvelyk

Messi és a folklór Batman

Mi az? Senki nem tudja hány évente rendezik, össze-vissza hívják meg a tornára a válogatottakat, de a végén mindig a brazilok nyernek. Igen, ez a Copa America.

Pénteken Argentínában a hazaiak Bolívia elleni meccsével kezdetét veszi Dél-Amerika első számú válogatott tornája, a 43. Copa America. Az argentinok természetesen meg vannak őrülve, 1987 után először látogat hozzájuk a torna és remélik, hogy 1993 után csapatuk újra nyer. Igen, az a nemzet, amelyik Maradonát és Leo Messit is adta az egyetemes labdarúgásnak, utoljára 18 éve nyert felnőtt világversenyt. Az azóta megrendezett hat tornából négyet a brazilok nyertek, az utolsó kettőt úgy, hogy a döntőben az albicelestét verték. Érdekes egyébként, hogy 1987-től 2001-ig konzekvensen kétévente rendezték meg a Copát, majd háromévente, a 2007-es venezuelai torna óta pedig négy évet vártunk a mostani eseményre, de ha minden igaz (bár Dél-Amerikában sosem lehet tudni) idéntől beállnak a négyéves ciklusokra ott lent délen, és a világbajnokságok utáni években rendezik meg a Copa Americát.


Azt a Copa Americát, amit kis híján idén a világ- és Európa-bajnok Spanyolország nyert meg. A Copa Americán ugyanis 12 csapat vehet részt, de maga a dél-amerikai labdarúgó szövetség csak 10 versenyképes taggal bír, ezért mindig meghívnak vendégországokat, elsősorban a CONCACAF-térségből, de újabb Ázsiából is. Japán és Mexikó is így kapott beutalót az idei tornára, de a cunami-katasztrófa miatt az ázsiaiak lemondták a szereplést. Ekkor jött a képbe a spanyolok esetleges szerepvállalása, de Casillasék szövetsége úgy döntött, ezt most kihagyják. Spanyolország helyett Costa Rica lett a 12. résztvevő, az Arany Kupa nevű közép-amerikai bajnokságot öt napja megnyerő mexikóiak pedig annyira veszik komolyan a tornát, hogy a jövő évi londoni olimpiai csapatukat küldik csatába.

Ám Mexikó ide, Costa Rica oda, a Copa America mégiscsak a két nagy, Argentína és Brazília párbajáról fog szólni. OK, papíron nem ők, hanem a vb-4. Uruguay a legjobb dél-amerikai csapat a közelmúlt eredményei alapján, de hazai pályán az argentinok győzelmet akarnak látni és ezért Sergio Batista szövetségi kapitány igencsak támadószellemű keretet rakott össze, a braziloknál viszont ott lesz az új Peléként emlegetett Neymar (hiányzik viszont majd a madridi Marcelo, aki klubja helyett Manolo Menezes kapitánynak küldte el azt az emailt, amiben leírta: a válogatott meccset hátfájdalom miatt kihagytam, de csak pihenni akartam és már jól vagyok – a kapitány ki is tette a szűrét). Lionel Messi pedig ha most nem, akkor talán sose nyer nagy címet saját hazája nemzeti mezében, és ha így lesz, és általában így van, akkor még nagyobb randalírozások lehetnek az argentin utcákon, mint volt a River Plate kiesése után.

Copa Americát már csak a feeling miatt is érdemes nézni, na meg azért, mert hajnalban adja a Sport TV, és ha szemfüles az ember, ilyen oltári bakikat is kifoghat, mint ahogy Hegyi Ivánék élő adásban kaptak röhögőgörcsöt a „folklór Batman”-nek is hívott kolumbiai vezérszurkolótól. A videóért KATTINTS IDE! - és nézd 1:25-től!
 



A mi tippünk:
1. Brazília
2. Argentína
3. Uruguay
4. Chile

Te mit mondasz?

Szólj hozzá! a

Címkék: argentína brazília messi labdarúgás copa america river plate

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása