2011.06.24. 13:12, Írta: MatthiasHüvelyk

Szabics a Videoton ellen

A magyar csapatok jó sorsolást kaptak az európai kupákban, de a hangzatos sikerért így is meg kell szenvedniük. Ki jut itt főtáblára?
 
Elsőre ránézésre azért azt kell mondanom, hogy ez egy jó sorsolás a magyar klubcsapatok számára – ezt Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya mondta a hét eleji Bajnokok Ligája- és Európa Liga-sorsolás után. Ha ő mondja, én elfogadom, de napok óta azon gondolkodom, vajon tényleg jó-e ez a felállás, és valóban lesz-e „magyar söprés”, ahogy azt Egervári előrevetítette.
 
 
 
Nekem már az is homály, hogy a magyar bajnok Videoton milyen csapattal fog pályára lépni? Nem a tavalyival, az biztos. Paulo Sousa ugyan tartott egy gyors sorcserét, de a távozó hat játékos helyére már nyolcan érkeztek, öten kölcsönből vissza (Horváth G., Sitku, Ponczók, Vujovics, Présinger), míg hárman Spanyolországból (Balufo, Sanchez, Brachi). Hallani, hogy a Vidi tárgyal afrikai és szerb játékosokkal is, de hogy az ember ne érezze elveszve magát az új fiúk között, bedobták Hernán Crespo nevét is a kalapba. Az argentin sztár pár éve még BL-döntőben duplázott, jelenleg Pármában tengeti kényelmes kis életét, ennek fényében kicsit megmosolyogtató belegondolni, ahogy Crespo a Vidi piros-kék mezében kifut a Sóstói-stadion gyepére mondjuk a Pécs ellen. Felmerülhet kérdésként, hogy miből lehet őt fizetni? Röviden: abból amiből Sousát is. Másrészről, a fehérváriak annyiban ügyesen sáfárkodtak eddig az átigazolási szezonban, hogy saját, kölcsönben lévő játékosaik visszahívásával erősítettek, ami ingyen volt. Crespo pedig nézőszámnövelő befektetésnek is jó lehet, ráadásul egy Hernán Crespo-André Alves csatárduóval akár komoly BL-álmokat is dédelgethetne a Vidi, lásd a DVSC két éve a Rudolf-Coulibaly párossal jutott a főtáblára…
 
Az első állomás a Sturm Graz lesz a BL-ben. „Ott játszik a Szabics, nem?” – mondja Béla, kocsmai törzsvendégünk, mikor kérdezem, mit tud az osztrákokról. Hát ennyi. Jön a Szabics Imi, és vele kell felvennünk a harcot. Rajta kívül azért mások is vannak az osztrák bajnokcsapatban, a pletykák szerint Bodor Boldizsár is Graz-ba igazolhat a következő hetekben, emiatt vagy ennek ellenére tényleg egy hasonló erősségű gárdának tűnik ez a Sturm, mint a Vidi. Az meg valóban előny lehet, hogy a visszavágót játssza itthon a Sousa-csapat.
 
Az Európa Liga már nem az ismerősök terepe számunkra, lévén a Fradi, a Kecskemét és a Paks is ismeretlen ellenfelet kapott magának. A Fradi és a Paks az első fordulóban kezd az EL-ben, míg a Kecskemét a másodikban. Annak, aki a főtáblára akar jutni, még harmadik fordulót és rájátszást is rendeznek, tehát kész csoda és a csillagok szerencsés állása kellene ahhoz, hogy valamelyik csapatunk végigmenjen ezen az úton. Számomra a Videoton kereténél is nagyobb talány a Fradié, mert a holland Mark Otten érkézésén és Lisztes Krisztián reaktiválásán kívül mást nem lehetett sokáig feljegyezni (aztán csatlakozott a német Baltes, a szerb Vidovic és Jovanovic, Oláh Lóránt vagy épp Somália, akiről nem tudni kicsoda). Igaz, az Ulysses Jereván háza tájáról sem hallani sokat, csak azt, hogy az első meccs az 50 ezres állami stadionban lesz. A Fradinak nem árt észnél lennie majd, mielőtt egy kézlegyintéssel elintézné az örmény klubot, mert a legutóbbi nemzetközi meccsén, 2005 nyarán a traktorgyártó szponzorral rendelkező MTZ-RIPO Minszk verte ki a zöld-fehéreket az első fordulóban. De vajon idén mi lesz?
 
A Paks első bálozóként első blikkre egész jó táncpartnert kapott, az andorrai negyedik Santa Colomna a színmagyar kerettel készülő tolnai csapatnak nem jelenthet gondot. Papíron, mert hát öt éve is ezt mondtuk, mikor az Újpest a Vaduzzal került össze… A Kecskemét húzta talán a legrosszabb ellenfelet. Szinte látom magam előtt Rózsa Pál tulajdonost a sorsolás után: „Beleöltem ebbe a klubba egy csomó pénz, most még a nemzetközi szereplésre is meg kell erősíteni, ezt a Foxit sem tudjuk eladni, és még Kazahsztánba is el kell utaznunk, és még az se biztos, hogy továbbjutunk”. A Fekete-tengertől keletre lévő csapatoktól én azért félek mindig, mert ki tudja, hogy az olajpénzeken meggazdagodott tulajok, milyen játékoskereteket szednek össze, és nálam a kazah Aktobe is ilyen. A Kecskemét erejét ismerjük, jobb napjain megveri a Videotont is, de kérdés, nemzetközi rutin nélkül mire megy az Európa Ligában?
 
Szóval valóban létrejöhet a magyar söprés? Még mindig az a nagy kérdés (és csinálhat bármit a három EL-csapatunk), és nemzetközi helyünket is az fogja meghatározni, hogy a Videoton meddig jut a BL-ben? Elérhető a csoportkör? Pár hét, és meglátjuk.

20 komment a

Címkék: kecskemét bajnokok ligája labdarúgás uefa ferencváros paks lisztes európa liga crespo sousa

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.06.24. 21:06:59

"Hernán Crespo-Anré Alves" - helyesen André Alves :)

fülesboci 2011.06.24. 21:38:37

egy lósz@rt mama...
még hogy BL csoport..

mizie 2011.06.24. 21:51:34

A Vidi tuti nem veri meg a Sturmot, a másik két csapat továbbjut.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.06.24. 22:38:08

Akár mindegyik csapat továbbjuthat, egyik sem kapott más kalibert képviselő csapatot. A Vidinél sok múlik azon mennyit változik a kezdőcsapat, a Sturm nem erősebb mint az a bolgár csapat akit kiejtett annó a Debrecen.
Abban pedig biztos vagyok hogy nem fog idejönni ( mármint az egész Nb1-be ) se Crespo se más nemzetközileg ismert játékos. Abba lehet bízni, hogy a magyar klubok a 50-100 ezer eurós játékosok között találnak valakit, aki használható. Pl. Alves, vagy korábban Kink.

This_is_Sparta (törölt) 2011.06.24. 23:15:20

1985 óta, amikor a Vidi UEFA döntőt játszott a Real Madriddal, én minden évben azt hallom, hogy majd idén megmutatják a magyar csapatok, mert verhető ellenfeleket kaptunk, blablabla...!

A vége mindig ugyan az, majd jövőre....!?

regress 2011.06.25. 07:13:13

@rexter: ki az a fradi,hogy ennyire felhúztad magad?

Kivlov 2011.06.25. 07:50:56

"harmatgyenge videoton, hej, hej..."

dr. Wilbur Swain 2011.06.25. 09:12:46

@Kivlov: ejj, de jó lenne, ha valaki nemzetközi meccsen nem a dédelgetett, sértett kis csapata szája íze szerint fújolna a magyar csapatok ellen, hanem felfogná a diónyi agyával, hogy ha X "gyűlölt" csapat idén jól szerepel, az azt jelenti, hogy jövőre az Y "imádott" csapatnak nagyobb sansza van a jó sorsolásra...

Kivlov 2011.06.25. 09:20:02

@dr. Wilbur Swain:
ejjj, de jó lenne, ha tényleg így lenne!!!
tavalyelőtt a kondások BL-ben ütötték, tavaly EL-ben, és idén a harmatgyenge fideoton mégsem volt kiemelt, mert pl 25 éve mégcsak bele sem szagolt a nemzetközi porondba. tavaly meg a szintén nulla maribor oktatta őket tisztességgel.
azaz a magyar csapatok átlagos szereplése csak egy, kell oda egy kis közelmúltbeli nemzetközi részvétel is az adott klubnak.

csoko20 2011.06.25. 09:38:38

@dr. Wilbur Swain: "hogy jövőre az Y "imádott" csapatnak nagyobb sansza van a jó sorsolásra... "

Amikor a sansz, Jó sorsolás kifejezéseket hallom, illetve ezekben kell bízni, az olyan mintha mi magunk ismernénk el, hogy a szar teljesítményünk önmagában semmire sem elég.

Ha pedig kivernek minket, az azért volt mert szerencsétlen a sorsolás; még véletlenül sem azért mert valami koszfészket is képtelenek vagyunk megverni...

buddha 2011.06.25. 09:51:12

Kizúg az összes.a Sturm jóval erősebb,mint Vidi ,a Fradi és a Kecskemét sem komoly csapat ,talán a Paksban van némi potenciál,hiú ábrándokat ne kergessünk.

M. Bertalan 2011.06.25. 09:52:27

@ciceró: Azért arról ne feledkezzünk el, hogy a bolgár csapat a harmadik körben volt, a graz meg most az elsőben. Szerintem ki-ki meccs, ráadásul úgy, hogy aki kikap annak vége, csak a második kör megy az EL-be.

A Debrecennek két éve háromszoros mázlija volt, az első körben egy gyenge kiemeltet kapott, a másodikban - mivel a sorsolást már az első kör vége előtt csinálják - egy nem kiemeltet, aztán megint a leggyengébb kiemeltet. Ehhez képest a szerintem az akkori Debrecennél gyengébb Vidi már most belehúzott.

min 2011.06.25. 10:21:33

"De jó újra hallani
Zúg a Hajrá Vidi
Újra kéklő a Sóstói ég
Futball lázban ég a nép
Egy ország búcsút int felénk
Velünk Grazba (Klagenfurt) száguld a gép

Szálljon a dal most az ég felé
Sóstó felett újra felragyog a fény
Zsúfolt az A és a B közép
Óriási most újra a tét...."

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.06.25. 10:47:00

Tök mindegy, ki van az első körben, ha a Vidi nem tudja legyőzni, nincs miről beszélni. Az utolsó körben már tényleg számít, ki az ellenfél, egy jó sorsolással minden lehet. Szurkolok a Vidinek, talán jól sikerülnek az átigazolások.

Hardbácsi 2011.06.25. 12:01:29

azért nem vmi tájékozottságra utal, hogy a fradinál csak 2 érkezőről tud a szerző.

Peppone Botazzi 2011.06.25. 12:04:27

A Fradinál nincs mozgás? Az igen...Naprakész a blogíró. Ez mindent elmond az egész posztról.
Hogy miből van a Fideszotonnál pénz? Úgy hogy kormányváltás után a MOL kiállt Talmácsi mögül meg pár olimpiai sportágnál is vékonyabbra húzta a nadrágot hogy a Fideszék csapatát támogassa.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2011.06.25. 13:27:30

A posztírónak: menjél ulloi129.hu-ra! Találsz még vagy 5 nevet akik biztosan, meg még tízet akik talán jönnek a Fradiba.

A kommentelőknek: A Vidi erősebb, mint a Sturm Graz. Ha nem lett volna az edzőcsere és hoznak hozzájuk egy eddig mindenhol elbukott, edzőként semmit felmutatni nem képes embert, akkor biztos lettem volna benne, hogy továbbjutnak. Így viszont ezzel az edzővel, szétvert kerettel nem sok esélyt látok rá.

Andris_DFSE 2011.06.25. 16:59:46

@M. Bertalan: Ezt egy kicsit benézted.... Az akkor első körben kapott svéd bajnok - Kalmar - a legnehezebb ellenfél volt a lehetséges csapatok közül. Itt játszottak az Elm testvérek is még, akik ma Angliában és Hollandiában se a padot melengetik. A második körös Ekrenas előzőleg a kiemelt lengyel bajnokot (talán a Wislát?) verte ki, a Levszki se a lehetségesek közül a legkönnyebb ellenfél volt.

Ha a Fideszoton most ilyen sorsolást kapna, a Kalmartól kizúgna.....

Andris_DFSE 2011.06.25. 17:00:17

@Andris_DFSE: illetve szeritnem a Sturmtól is kizúgnak, ott már nincs 2/3....

ビンセント・ベガ 2011.06.25. 18:13:23

@d.z.: Ja, Signor Pasta már megmutatta tavaly a hatalmas játékerőt képviselő Maribor ellen is, hogy hol lakik a jóisten. Vele biztos ütnék a Sturmot is.
süti beállítások módosítása