2011.07.23. 10:20, Írta: HiStory

Ki lehet kapni, de Irántól?!

Kézilabdában már Irán is jobb nálunk. Van ennél lejjebb?

A férfi junior kézilabda-világbajnokságon pénteken Irántól kapott ki a magyar válogatott. Kétségtelen, nem azért mentünk, hogy megnyerjük a tornát, az európai válogatottak közül a leghátrébb minket rangsoroltak a torna előtti kiemelésnél, de őszintén szólva, amikor elkezdtek csordogálni a hírek a vb-ről, kicsit azért csodálkoztam, hogy a svédek 23, a portugálok 11, a spanyolok pedig 14 góllal vertek minket. És Kanadát ugyan legyőztük, de azért az, hogy Irán simán, hat góllal jobb, mint mi, és így legjobb esetben is csak 17-ek lehetünk, kicsit több a soknál.

 

A juniorok már elmúltak 20 évesek, 4-5 év múlva elvileg a válogatott gerincét adhatnák ezek a fiúk, sőt, Ancsin Gábor közülük már többször megfordult a felnőtt válogatottban, nem is rossz játékos. Én kézilabdázni valóban tudó iráni csapatról még nem hallottam, nem hinném, hogy az iráni juniorok ilyen fene jók lennének. Így aztán kénytelen vagyok arra gondolni, hogy az olimpiára még eséllyel pályázó férfi kézilabda-válogatott mögött tudás szempontjából akkora lyuk tátong a fiatalokat nézve, mint ide Lacháza.

Ezek a srácok elbukták korosztályuk korábbi két selejtezőjét (sem az ifi Eb-re, sem a junior Eb-re nem jutottak ki), és kétségtelen, már az csoda volt, hogy a vb-n pályára léphettek. Azt is tudni lehet, hogy alig játszanak a felnőtt NB I-ben, de a közel- és közép-keleti kézilabda eddig csak az odaszerződő magyar edzőkről, meg a sorozatos bírói csalások miatt a háziversenyeken elért győzelmeiről volt híres, nem arról, hogy fantasztikus utánpótlás-programot vinne véghez.

 

Az utánpótlás-válogatottak kapcsán örök vitatéma, hogy muszáj-e eredményt produkálniuk (a franciák például ritkán érnek el nagy eredményt a "kicsikkel", felnőtt szinten mégis ők a világ urai már három éve, minden esztendőben egy-két ifjoncot beépítve a csapatba). Az azonban igenis bántó, hogy a 2005-ös junior vb-bronz óta voltaképpen megszűnt létezni az eredményesség az utánpótlás-fiúknál, de ami ennél is elszomorítóbb, hogy Császár Gábor és generációja óta a felnőtt válogatott ajtaján egy fiatal sem dörömbölt két kézzel.

Itthon elvileg sikersportágról beszélünk, de miután a lányok nem jutottak ki a vb-re és oda az olimpia is (rendkívül szerencsés körülmények között még szerepelhetnek az olimpiai selejtezőn, de ez már nem rajtunk múlik), a férfiaknál pedig nemcsak Nagy László, hanem értelmezhető utánpótlás sincs, így kezd olyan lenni a kézi is, mint a foci. Legfeljebb még nem kell harminc, csak nyolc-tíz évet visszamennünk az időben, hogy sikerekre emlékezhessünk válogatott szinten.  

14 komment a

Címkék: kézilabda junior

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.07.23. 12:44:45

Ez van.
Rá kellene már jönni, hogy sok sportágban erőn felül teljesítenek a sportolók, és nincs meg a sokak által ojh szeretettel emlegetett "magyar virtus". Nem az első négy a default hely a magyar válogatottnak. Persze ha valami nem jön össze, vagy valaki másképp gondolja, akkor egyszerűbb köpködni, hogy jajmár, nem jön napi 5000 forintért válogatottnak...

Értékelni kell, hogy ott voltak a vbn, ez jó pont. Van hova fejlődni, látták mi a cél. Ha van elég kitartásuk, majd fejlődnek. Aki viszont nem játszik és nem jár ki meccsekre sem, ezzel támogatva a klubbokat, az ne kérjen számon semmit.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.07.23. 12:44:56

Hello!

Én is sajnálom, hogy nem szerepel jól a magyar csapat, de mondjuk Iránon nem lepődnék meg ennyire. Lakik ott 70-80 millió ember, magas szinten kosárlabdáznak, az egyik legnépszerűbb sportág, ki tudnak jutni vb-re, ahova mi nem (bár a minap épp megvertük őket, ez is kisebb csoda nekem),

de nem lepődnék meg, hogy akár ha mellékesen össze tudtak szedni egy kézilabdacsapatot is. Reálisan hangozhat kívülről, hogy a svédek mögött vannak 15 góllal (az ellenünk elért eredmény alapján). Valszeg inkább a mi eredményünk a gyalázatos.

Ellenben nem arabok a szerencsétlenek, hanem főként perzsák, és nem is igazán szeretik az arabokat.

TroppauerHümér 2011.07.23. 13:27:46

Kis pénz, kis kézilabda. Lassan minden sportágban beérik a gyümölcs. Aztán a tudományban is, mert ennyiért még a legmegszállottabb is meggondolja, hogy mondjuk tanársegéd legyen. Tanárnak alig megy valaki, az orvos egyetemisták külföldre készülnek.

Éljen a kiváló gazdaságpolitika meg a tízmillió adócsaló.

Waldorf Rolandó 2011.07.23. 14:00:34

@Crystah Mastah:
ha sok sportágban erőn felül teljesítenek a sportolók, akkor éppen megvan a sokak által oly' szeretettel emlegetett "magyar virtus".
A konkrét csapatot fikázhatod.

Admin321 (törölt) 2011.07.23. 18:34:21

Miért, Irán nagyon erős kézilabdában, nem? :D

moszkvicssluszkulcs 2011.07.23. 19:16:24

Ide jutunk, ha a 2 legerősebb hazai csapatunkban szinte nem is játszanak magyar fiatalok, csak szlávok...
Aztán Dunaújvárosban megszűnt a férfi kézi csapat, akárcsak Miskolcon...

HgGina 2011.07.23. 21:42:02

Kedves szerző, ott voltál? Láttad a mecset?
Ha nem, akkor talán kussolj inkább! Vagy menj el kézilabdázni!
Hányan fociznak itthon és milyen eredménnyel? Hányan kéziznek és milyen eredménnyel?
Százalákszámítás, éremszerzésre valószínűségszámítás? Ezekre is gyúrj egy kicsit még! Utána lehet pocskondiázni. Előbb meg a kis úszógumidat és sörhasadat dolgozd le!

dr. v.b.1990 2011.07.23. 22:57:45

@HgGina: Köszönjük Emese!
Szóval semmi gond,hogy ha kikapunk a kézilabdázásban sehol nem jegyzett Irántól...........
Bár annyi "pozitívum " van a meccsben ,hogy "csak" 6 góllal kaptunk ki.......

kerdesek05 2011.07.24. 00:38:55

Nincs meglepő az eredményben ha kicsit is képben van az ember.
Kis ország, szegény ország, kis utánpótlás, kevés sportági pénz.
Nagy ország, bő utánpótlás, ázsiai fejlesztés.
Lesznek még meglepetések a következő évtizedben jó lesz ehhez hozzászokni.
Bizony egy Irán, de Irak! is ki fog minket pucolni utánpótlás szinten ha nem lesz építkezés.

kerdesek05 2011.07.24. 00:40:16

@v.b.1990: miért? a magyar utánpótlás ezen szintjét jegyzik valahol?
Megsúgom: nem. Ez a generáció Ancsintól függ egy személyben.

Mr. Mojo 2011.07.24. 07:21:40

Na oszt? Ki nem szarja le?

kerdesek05 2011.07.24. 13:12:13

hát mindenki leszarja ez a gond, de aztán ne csodálkozzunk ha 10 év múlva kb lesz 2 érmünk az olimpián.

kerdesek05 2011.07.24. 13:13:17

Ha minden éppen aktuális kormányon levő párt az építőipai pénzeinek 1_%-t beletenné a labdás csapatsportágak utánpótlásaiba nem lenne itt gond.
de hát kell mindig tömni azt a pártkasszát.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.07.25. 10:22:14

Szerintem az iráni atomprogram mellett van iráni kézilabda program. Mivel ezt nem sikerült kívülről bejuttatott vírussal megbénítani a CIA és KGB közös akciójának, ezért jól elkalapáltak minket.

Egyébként meg ilyen a sport.
süti beállítások módosítása