2011.07.15. 10:49, Írta: MatthiasHüvelyk

Vízilabdában mi vagyunk a császárok

A szombaton rajtoló sanghaji vizes-vb a Kemény-éra 16. nagy világversenye lesz a magyar vízilabda-válogatott életében. Az elmúlt másfél évtizedbe négy világbajnoki, három olimpiai és két Európa-bajnoki döntő is belefért – volt miből szemezgetni tehát, amikor kiválogattuk az utóbbi évek legmeghatározóbb tornáit.
 

1997, Európa-bajnokság, Sevilla
Abban, hogy a címben leírt mondatot a magunkénak érezzük, elévülhetetlen szerepe van Kemény Dénesnek és az általa a válogatott élén képviselt szemléletnek. Ezzel először az 1997-es Eb-n találkozhattunk, és ez volt a fordulat éve. A magyar válogatott korábban hosszú-hosszú évekig nem nyert aranyérmet (1977-ben Jönköpigben lett Európa-bajnok), de a Kiss Gergellyel, Molnár Tamással, Steinmetz Barnabással, Székely Bulcsúval vagy Vári Attilával az érem nélkül zárt atlantai olimpia után felfrissített csapat megtörte az átkot. A mieink az Eb-n két döntetlennel, de veretlenül zárták a csoportot, az elődöntőben az oroszokat is megverték, hogy aztán a modernkori vízilabdázás legképtelenebb eredményével megverjék a döntőben a jugókat is. A 3-2-vel végződő meccs mindhárom magyar gólját Kásás Tamás dobta, valahogy így:

1998, Világbajnokság, Perth
Szinte az Eb-győztes csapattal vágtunk neki az ausztráliai vb-nek, és a válogatott újra megtört egy átkot, egy 16 éveset. Ennyit kellett ugyanis arra várni, hogy ismét vb-döntőben lássuk a válogatottat. A csoportot a jugoszlávok előtt (őket 7-5-re verve) hibátlanul behúztuk, majd a középdöntőben csak az oroszoktól kaptunk ki, de így is megnyertük a hatost és elődöntőt játszhattunk. Ott a meglepetéscsapat ausztrálok nem okoztak nekünk különösebb gondot, nem úgy a döntőben a spanyolok. A fináléban nem tudtunk kifogni az ellenfél korszakos egyéniségű kapusán, Jesus Rollán-on, így a 6-4-es vereséggel be kellett érnünk az ezüsttel.

2000, Olimpia, Sydney
Benedek Tibor ekkor már ott volt a csapatban, holott egy évvel azelőtt nélküle nyert Firenzében újra Eb-t a Kemény-csapat - a csapatkapitánynak az emlékezetes doppingvétség miatt felfüggesztették játékjogát. Sydney-be két Eb-sikerrel a háta mögött esélyesként érkezett a magyar válogatott, de a csoportmeccsek során a harmadik negyedben többször is dadogott a játékunk, és előbb a horvátoktól (7-8), majd a jugóktól (9-10) is kikaptunk. A negyeddöntőben az olaszokat magabiztosan vertük, majd jöttek ismét a jugoszlávok – és az olimpiát valószínűleg itt nyertük meg. Úgy nyertünk 8-7-re, hogy Kemény Dénes lecserélte a magához képest formán kívül védő Kószt, és behozta helyére az akkor még tapasztalatlan Szécsit. Szecska kivédte Vujasinovicsék szemét, mi 1976 után ismét olimpiai döntőbe jutottunk, és ha már ott voltunk, örömjátékkal 13-6-ra vízbe döngöltük az elődöntőben hirtelen halálban győző oroszokat, Benedek négyet vágott, Kiss és Vári pedig felejthetetlen gólokat vágott. Valahogy így:

2003, Világbajnokság, Barcelona
A válogatott 1999-ben megnyerte a Világkupát, így már csak egy cím maradt hátra, amit nem hódítottak el a Kemény Legények. A vb-cím aztán egy fantasztikus hangulatú döntőben dőlt el a javunkra. A történetük legjobb világbajnokságát teljesítő görögöket már az elődöntőben is hosszabbításban vertük, a fináléra aztán csak fokozódott az őrület. Az olaszok ellen az első és harmadik negyedet 2-1-re nyertük, a másodikat és a negyediket viszont egyaránt 3-2-re elvesztettük. Jöhetett a hosszabbítás, de ott már nem volt ellenfelünk az olasz csapat: Madaras az utolsó felvonásban eldöntötte a vb-döntőt, amit Kiss Gergő négyméterese csak tetőzött, így 11-9-es végeredménnyel felülhettünk a világ tetejére. Ezzel a címmel érte el azt Kásás Tamás, hogy a világon egyedüliként minden létező címet begyűjtött, amit vízilabdában csak lehet.


2004, Olimpia, Athén
Hát, ha lehetett fokozni a vb-döntő izgalmait, azt az athéni döntőben megtették Birosék. Elsőszámú favoritként érkeztünk az olimpiára, ekkor már megvédtük előző évi Világliga-aranyunkat, így zsinórban három tornát nyerve érkeztünk Athénba. A brutálisan kemény csoportot (orosz, szerb, horvát, amerikai ellenfelek) hibátlanul zártuk az élen, a szerbeket 6-4-re, a horvátokat 10-8-ra, az oroszokat 7-6-ra vertük. Az elődöntőben újra az oroszok jöttek, akkor 7-5-tel léptünk át rajtuk, és készülhettünk az álomdöntőre a szerbek ellen. A finálé viszont nem kezdődött álomszerűen, Sapicsék három perc után 3-0-ra vezettek, de Kiss Gergő góljaival kiegyenlítettünk (ehhez az ébresztőhöz azért kellett Szécsi még körülírással sem idézhető káromkodása, amivel számon kérte társai védekezését), majd miután a jugók másodszor is elhúztak, a félidőre 5-5-re alakítottuk az állást. Ez azonban a harmadik negyedre semmivé vált, mert Udovicsics és Sapics  révén 7-5-re elhúzott az ellenfél, hogy aztán az utolsó negyedben a lelátókon tomboló több ezer magyar fanatikus üvöltésétől ne csak az uszoda, hanem az Akropolisz is megremegjen. 3-0-ra nyertük az utolsó felvonást, Kiss Gergő egymaga négyet vágott a fináléban, Kemény Dénes pedig újra formaruhában úszhatott. Ha nem láttad, vagy már elfelejtetted, éld át újra:

2005, Világbajnokság, Montreal
Az ezüstkorszak kezdete. Legalábbis visszatekintve. Akkor fel se fogtuk talán, hogy lehet nálunk jobb a világon az előző évek aranyhalmozása után, a csoportunkon úgy mentünk át, mint forró kés a vajon (a horvátokat pl. 10-4-re vertük). Az elődöntőben a görögök már megráncigálták a bajszunkat (7-6), de a döntő volt az igazi csata, az athéni döntő visszavágója. A szerbek végül annyira fenték ránk a fogukat, hogy meg is vertek bennünket szintén 8-7 arányban, bár szinte az utolsó negyed utolsó percéig egál volt az állás.

2007, Világbajnokság, Melbourne
A sors furcsa fintora, hogy ezt a világbajnokságot úgy nyerhettük volna meg, hogy nem is kellett volna hozzá legyőznünk a szerbeket. Az új-zélandiak, a kanadaiak és a románok ellen megnyertük a csoportot, az egyenes kieséses szakaszban a németeket, majd az elődöntőben a spanyolokat egy fokkal nehezebben, de vertük, és bejutottunk a döntőbe. Ott az a horvát csapat volt az ellenfél, amely a túloldalon a legjobb négy között eltakarította az útból a szerbeket, azt hihettük tehát, újra ünnepelhetünk. A horvátoknak viszont a vb-címvédő legyőzése után megjött az étvágyuk és minket is legyőztek hosszabbításban – ekkor már hosszúnak éreztük a korábban „megszokott” aranyérmek hiányát.
Így kaptunk ki:

2008, Olimpia, Peking
Kemény Dénest a szurkolók hiányérzete különösebben nem izgatta, ő mindig az „olimpiára készülünk” jelmondattal zárta le a megelőző évek világversenyeit. Igaza lett. Kilenc nagy világversenyről hétszer érmet hoztunk haza 2004 és 2008 között, például a 2008-as malagai Eb-ről is, amikor is megjelent egy új vetélytárs: friss államalakulatként Montenegró várta kontinensbajnokként az olimpiát. Pekingben velük játszottuk a nyitómeccset, 10-10 lett a vége és biztató jeleket láthattunk. A folytatásban a görögöket, a spanyolokat, az ausztrálokat és a kanadaiakat is legyőzve bejutottunk az elődöntőbe, ahol ismét a montenegróiak jöttek szembe velünk, és a helyzet Sydney-t idézte. Délszláv ellenfél ellen Kemény Dénes ismét zseniálisat húzott: Szécsi helyett csereként beállította a torna előtt a válogatottba ismét behívott Gergely Istvánt, aki büntetőt is védett. Az őrült izgalmak közepette 9-9-ig együtt haladtak a csapatok, majd az addig haloványan teljesítő Kásás egy furcsa figura végén centerből gólt dobott, Varga Dániel bombájával pedig végleg mattot kapott az Európa-bajnok. A másik elődöntőben az Egyesült Államok óriási meglepetésre 10-5-re megverte Szerbiát, így nekünk a döntőben már arra kellett koncentrálnunk, hogy az USA ellen ne bízzuk el magunkat, és ne kerüljön porszem a gépezetbe. Nem került, a finálé is kis híján Sydney-t idézte, bár a 14-10-es eredmény nem is tükrözi hűen a két csapat közötti különbséget. Benedek Tibor, Biros Péter, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás, Szécsi Zoltán pedig harmadik olimpiai aranyával Gyarmati Dezső és Kárpáti György (na meg még három brit) mellé felzárkózott az olimpiai örökrangsorban.

2010, Európa-bajnokság, Zágráb
Az olimpia utáni 2009-es római vb úgy sikerült, mint a 2001-es fukuokai Sydney után: 5. helyen zártunk. Akár ez jó ómen is lehet a sanghaji vb előtt, de a legjobb jelt a tavalyi zágrábi Eb-n láthattuk. Ugyan érem nélkül, a negyedik helyen végeztünk, de a csoportkörben 2198 nap, azaz hat év után, az athéni döntő óta először legyőztük Szerbiát! Bámulatos meccsen már 7-3-ra is vezettünk, végül 9-6-ra nyertünk, és már ezért az egy találkozóért érdemes volt megtartani az Eb-t. A még mindig csak alakuló magyar válogatott aztán az elődöntőben nem bírt az olaszokkal, a bronzmeccsen pedig a szerbek 10-8-ra visszavágtak nekünk, de ez már részletkérdés. Jeleztük, hogy jó úton vagyunk London felé, és ezt Sanghajban is bizonyíthatjuk. Kínába is győzni megyünk, de elsősorban „olimpiára készülünk”. Ám a mi sportunkban bármi megtörténhet. Főleg velünk.
 

15 komment a

Címkék: vízilabda olimpia peking világbajnokság benedek athén sydney kásás kemény dénes biros

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ács Ferenc 2011.07.15. 11:36:52

Császárok? Megint egy öntömjénező, önáltató marhaság. Kit érdekel a vízilabda rajtunk és a délszlávokon kívül? Természetesen a fiúk előtt le a kalappal, kiváló sportemberek, akikről példát vehetne sokszáz magyar sportoló és sokszázezer fiatal, de akkor is. Ideje lenne észrevenni, hogy a sportban (is) elszaladt mellettünk a világ.

orient 2011.07.15. 12:02:12

@Ács Ferenc: Ez meg egy jó tipikus magyar komment. Egy valamiben jók vagyunk akkor ne annak örüljünk hanem siránkozzunk, hogy minden másban olyan rosszak. Gratulálok...

Nesebar 2011.07.15. 12:28:18

@Ács Ferenc: Valahol igaza van az úrnak. Most tuti nem jut nekünk érem.

ehunevazze 2011.07.15. 12:31:36

Ács Ferenc: Jó nagy seggfej vagy "barátom"...Felsorolok neked pár országot, ahol igen magas színvonalon űzik ezt a remek sportágat: Szerbia, Montenegró, Horvátország, Görögország, Spanyolország, Olaszország, Németország, Ausztrália, USA. Mindig könnyű azt ugatni, hogy senkit nem érdekel ez a játék, de azt hiszem, erről nem mi tehetünk. Minket érdekel, műveljük is és méltán lehetünk büszkék arra, hogy ha már csináljuk, akkor azt jól és eredményesen tesszük.

Nesebar 2011.07.15. 12:33:15

@orient: Ebben a sportágban jelenleg 5-6 csapat/ország van, aki számít. Így könnyű/könnyebb meríteni tehetségeket (?), még akkor is, ha nem 200 millióan laknak országunkban. Ez nem labdarúgás, ahol ugye akár a 90.-ik is elkaphatja néha az 5.-et. Tudom, nem ugyanaz a sportág, de akkor is.
És hogy ki kerül be a válogatottba vagy a közelébe, az megérne egy misét...
Gazdag szülők, "tolás" a az edzőnek, hadd ne folytassam...bár ez mondjuk más sportágra is igaz...
De azért hajrá...:-(((

Nesebar 2011.07.15. 12:38:47

@ehunevazze: Lehet, hogy troll a srác, de valahol igaza van.

ehunevazze 2011.07.15. 12:40:22

@Nesebar: "Császárok? Megint egy öntömjénező, önáltató marhaság. Kit érdekel a vízilabda rajtunk és a délszlávokon kívül?"
Ebben tuti nincs igaza. És miért fáj valakinek az, hogy jók vagyunk egy adott sportban? Még ha szerb lenne megérteném...
Amúgy meg kit érdekel a pingpong, vagy pl a vadvízi kajak-kenu, vagy a tollaslabda pár országon kívül? Pedig biztosan büszkék a saját sportolóik fényes sikereire.

pitybull 2011.07.15. 13:34:54

ácsferikém!

A világ annyira elszaladt, hogy nyolcadikak vagyunk a nyári olimpiák összesített éremtáblázatán. Az a hét, aki minket megelőz azok elszaladtak, igen. Csak a népességszámot nézd: előttünk Kína, hatodik Németország, 5. Olaszo., 4. Franciao., 3. Nagy-Britannia, a második konkrétan már nem létezik: Szovjetúnió, első Usa.
Szóval fel a fejjel, és merj büszke lenni. Aztatrollmindenit neki!!! :)

Seang Lee 2011.07.15. 14:11:41

aaaa....nem is tudom mit mondjak, hogy akarom latni eloben a fiukat az olimpian vagy sem: az 5-8.ik helyert meno meccsekre sikerult nyernem/vennem jegyet, az elodontok/dontokre sajna nem :( egye kutya, remeljuk nem latom oket (vagy esteleg megis tudok majd jegyet szerezni kesobb) de jo lenne ha begyujtenenek meg egy olimpiai aranyat!!

Seang Lee 2011.07.15. 14:14:53

@ehunevazze: engem erdekel a tollas! (leven 14 evig versenyszeruen csinaltam) otthon nincs nagy sajtoja de pl itt angliaban a sky tv rendszeresen adja es ha esetleg elkapsz pl egy malaysia open kozvetitest ha azsiai vagy ha nem, a tv elott maradsz, es tatod a szad, hogy "bazzeg de durvaa".
amugy pedig a momentan vilagelso ffi tollas jatekos benne van a vilag 100 leggazdagabb embere kozt. otthon nincs a tollasra penz es igy nem is nepszerusitik.

Seang Lee 2011.07.15. 14:18:26

viszont, vizilabda itt nem megy egyaltalan, szoval itt fingjuk sincs a vizilabdarol meg hogy milyen orszag jo benne. Az erdektelensegre meg annyit: az olimpiara a focin kivul nincs mar jegy. (vagy csak kozvetitok utjan, horror arakon). ha valaki megis talalna, szoljon pls! :)

sacman 2011.07.15. 14:21:59

Az hogy egy sport mennyire népszerű, sajnos baromira marketing kérdés is. Nálunk (illetve sok sportcsatornán) azt a tetves focit nyomják túlnyomórészt, pedig rengeteg olyan sport van, ami sokkal látványosabb és dinamikusabb (tollas, asztalitenisz, kézi, kosárlabda, stb.) A lengyel röplabda szövetség elkezdett egy együtműködést a állami tv-vel, ma tízezrek előtt játszanak, és népszerűbb mint a foci. Kis ország vagyunk de a debreceni stadion árából jó néhány sportágat lehetne szintre hozni.

moesko 2011.07.15. 14:33:46

miért nem szarjuk le, hogy kit érdekel? attól minket még érdekelhetne.

finnországban tartózkodtam most tavasszal, amikor megnyerték a svédek ellen a hokivbt. helsinki piacterén soktízezer ember ünnepelt, egész éjjel a feje tetején állt az egész város. nálunk benne volt egyáltalán a sporthírekben..? oké, biztos több embert érdekel a hoki világszerte, mint vízilabda, de ha mondjuk a finnek és svédek le tudták szarni ünneplés/'gyászolás' szempontjából, hogy itt hány embert érdekel, akkor mi miért törődünk azzal, hogy melyik országban mennyire foglalkoznak a vízilabdával? ha siker van, örüljünk.

Brukk 2011.07.18. 12:36:22

Meg még csak annyit a témához, hogy kb. 2 éve fejezte be az az élő ember a vízilabdát, aki rajtunk kívül utoljára olimpiát nyert.
Mi ez, ha nem császárság?
süti beállítások módosítása