2012.01.20. 15:15, Írta: MatthiasHüvelyk

Afrikai Nemzetek Kupája: fapados, de szeretjük

Európa egy hónapra kiürül, mindenki hazamegy Afrikába focizni. Vagy nem.

Szombaton kezdődik az év egyik legérdekesebbnek ígérkező futballtornája, a 28. Afrikai Nemzetek Kupája Gabonban és Egyenlítői Guineaban. Már a helyszín is egzotikus, hát még az érdekességek, amiket a tornáról összeszedtünk!

CAN-2012-Logo.jpg

egypt2010.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legnagyobb hiányzók

A tornával kapcsolatos örök téma, hogy az Európát egyébként elözönlő afrikai játékosok ilyenkor mindig fogják a sátorfájukat és hazamennek focizni, a hétköznapokon velük foglalkozó edzők meg fogják a fejüket és tépik a hajukat, hogyan pótolják őket. Korábban rendre Arsene Wenger szólalt meg a témában, míg az utóbbi időben a Mikelt, Essient vagy Drogbát foglalkoztató Chelsea hőbörgött a torna időpontja miatt - és akkor a legnagyobb felvevő piacnak számító francia ligát még nem is említettük. A 2012-es év kicsit más lesz ebben a tekintetben, hiszen sem a háromszoros címvédő Egyiptom, sem Nigéria, sem Kamerun, sem Dél-Afrika nem lesz ott a tornán. Így szabad a pálya Ghána, Elefántcsontpart, Tunézia, Marokkó, Mali, Szenegál, vagy... szóval mindenki előtt.

A tornát a 2000-es nigériai-ghánai szervezés után másodszor rendezi két ország egyszerre, jóllehet, ez indokolt is, hiszen sem Gabon, sem Egyenlítői Guinea nem tudta volna egyedül megrendezni (utóbbi így vesz részt először az eseményen). A két ország négy városában lesznek a meccsek, a gaboni Libreville-ben és Franceville-ben, valamint a guineai Batában és Malaboban.

 

cancup2012.jpg A legjobb csapatok

Ezért a trófeáért hajt majd a 16 résztvevő, amit Egyiptom már hétszer megnyert. Négyszeres győztes: Ghána, Kamerun. Kétszeres győztes: Nigéria és a Kongói DK. Egyszeres győztes: Tunézia, Szudán, Elefántcsontpart, Algéria, Marokkó, Etiópia, Kongó, Dél-Afrika.

 

 

A legnagyobb újítás

Ez nem idéntől lesz, de fontos. Az Afrikai Nemzetek Kupája ugyan megmarad kétévente (kinek jó ez? minél gyakrabban rendeznek egy sporteseményt, annál kisebb a presztízse), de kitér a foci Eb és vb, valamint az olimpia páros évéből. A hozzá nem értést viszont jól mutatja, hogy rögtön jövőre lesz megrendezik az első ilyen tornát, bár olyan helyen, ahol nem kell új stadiont építeni, Dél-Afrikában. Így viszont a 2012-es győztes lemarad a 2014-es brazíliai Konföderációs Kupáról, ha csak meg nem védi címét.

 

cameroon_mez.jpgA legfurcsább mez

Az afrikai kupát leginkább sokszínűségéért szeretjük. Korábban a cselekről és látványos támadófociról volt híres a torna, aztán a leírhatatlan hangulata lett világhírű, hiszen a lelátókon végigzenélik a szurkolók a meccseket. Újabban meg már azért figyelünk rá, mert az afrikai foci tényező a világbajnokságon is. Akadnak viszont még gyöngyszemek, ilyen volt például a a 2002-ben győztes kameruniak meze, aminek oroszlánkarmolást imitáló csíkok voltak az oldalán, és nem volt ujja. A hölgynézők szerették, a FIFA nem engedte, hogy ebben játszanak Mbomáék a koreai vb-n. Ízlések és pofonok.

 

A leghülyébb résztvevő

Újabban minden világversenynek kell egy kabalafigura. Ő most Gagui (érted? Gabon+Guinea...), a gorilla lett. Gratulálunk.

gagui1.jpggagui2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legfontosabb szereplő

A labda. A tornára immár harmadik éve az adidas fejleszti a játékszert, igaz, ez leginkább az épp aktuális Eb-, vagy vb-labda afrikaira színezését jelenti. Amikor 2008-ban Ghánában volt a torna, akkor a korábbi Teamgeist mintájára kijött a Wawa Aba, 2010-ben a Jabulani Angolát használták a rendező ország tiszteletére.

ghanaball.jpgjabulani-angola.jpg

És most itt van az Eb-labda, a Tango12 vonásait magán viselő Comoequa. Nevét a Gabont és Egyenlítői Guineát átszelő Como folyóból és az Egyenlítőből gyúrták össze.

comoequea.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csapatok

A bolondos Afrikai Nemzetk Kupájához hozzátartozik az is, hogy a válogatottakat egyszerűen csak becenevükön szólítják.

A-csoport:

Egyenlítői Guinea: Nzalang Nacional, Líbia (először új zászlóval): A mediterrán lovagok, Szenegál: Teranga oroszlánjai, Zambia: Chipolopolo-Rézgolyó

B-csoport:

Elefántcsontpart: Elefántok, Szudán: Jediane solymai, Burkina Faso: Csődörök, Angola: Fekete antilopok

C-csoport:

Gabon: Párducok, Niger: Mena, Marokkó: Az Atlasz oroszlánjai, Tunézia: Karthagoi sasok

D-csoport:

Ghána: Fekete csillagok, Botswana: Zebrák, Mali: Sasok, Guinea: Nemzeti elefántok

 

togo2010.jpgA legnagyobb botrány

Togo labdarúgó válogatottja a 2010-es Afrika Kupa csoportmeccseire buszozott az angolai Cabindába, amikor fegyveres terroridták rájuk támadtak. Cabinda Angola kőolajban gazdag területe, a támadók a térség függetlenedésének akartak hangot adni így az ANK keretében. Mondhatni sikerült, de értelmetlen emberáldozatokkal. A támadásban meghalt a togóiak angolai buszsofőre, sajtósa és a másod edző. Emanuel Adebayorék azóta is szinte sírva mesélnek arról, mit éltek át a busz padlójára hasalva a tízperces golyózápor alatt... embertelen...

 

A legnagyobb bundák

1998, Burkina Faso, bronzmeccs: Burkina Faso-Kongó 4-4 (te.:1-4), úgy, hogy a kongóiak az utolsó öt percben vágtak be hármat a rendes játékidőben.

2008, Angola, csoportmeccs: Angola-Mali 4-4 úgy, hogy a hazaiak már 4-0-ra is vezettek...


 

TV: Eurosport, Eurosport2

football-in-africa.jpg

2 komment a

Címkék: afrika labdarúgás afrikai nemzetek kupája

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brazileiro 2012.01.21. 20:39:01

Jól látom a tévéműsorban, hogy az Eurosport úgy közvetít, hogy pl. a ma esti második meccs első félideje helyett snookert látunk, aztán megnézzük a még hátralévő részt?

Undertaker 2012.01.22. 23:23:08

@brazileiro: Igen, a szájbatekert snooker nagyon fontos sportesemény.
süti beállítások módosítása