2011.10.08. 09:02, Írta: HiStory

Szóba se’ jöhet Skandinávia?

Miközben végül hiába hadakoztunk a svédekkel a csoport 2. helyéért és az Eb-kvalifikációért, megnéztük, mire mentek eddig a kontinensviadalokon a skandinávok. A strandfoci Európa-bajnokoktól a svéd-dán bundáig.

A sorban a második, 1964-es Eb-n rögvest ott találjuk a dánokat, pedig akkor még csupán négy csapat fért be a voltaképpeni Eb-re. Hogy mekkora bravúr volt tőlük az elődöntőbe jutás, jól mutatja, hogy világbajnokságon először csupán 1986-ban szerepelt csapatuk, 1964-ben viszont hihetetlen malacuk volt a sorsolással a selejtezők során. Az akkor még egyenes kieséses rendszerben, oda-visszavágó alapon sorra kerülő kvalifikáció során előbb Máltát, majd Albániát, a negyeddöntőben pedig Luxemburgot kapták ellenfélül (utóbbit csak a mindent eldöntő 3. meccsen tudták legyőzni 1-0-ra), miközben a szintén a legjobb négy közé jutó magyar válogatott útja Wales-en, az NDK-n és Franciaországon át vezetett az elődöntőbe… A spanyolországi fináléban aztán a címvédő szovjetek 3-0-ra verték Bertelsenéket, a bronzmeccsen pedig éppen a magyar válogatott győzte hosszabbítás után 3-1-re a skandinávokat, Novák két góljával, így a mieink megszerezték első, és eddig utolsó Eb-érmüket.

A következő skandináv Eb-részvételre húsz évet kellett várni, és ismét a dánok jutottak ki, ezúttal Franciaországba, mégpedig micsoda csapattal! Morten Olsen, Lerby, no meg Elkjaer-Larsen sokakat lenyűgözött. Erejüket mi magunk is megtapasztalhattuk a selejtezők során, hiszen Koppenhágában 3-1-re vertek minket, és végül megszerezték a csoportelsőséget.

Az immáron nyolcas döntő első körében a házigazda, később a tornát is megnyerő franciák nagy nehezen megverték a dánokat (Platini a 78. percben szerzett góljával), de ezt követően a német Sepp Piontek legénysége 5-0-ra verte a jugoszlávokat, majd 3-2-re az előző Eb-n ezüstérmes, a két évvel későbbi vb-n pedig 4. helyezett belgákat. Utóbbi meccsen 2-0-ra vezetett Belgium, innen fordítottak a dánok, a győztes gólt Elkjaer-Larsen a 84. percben szerezte.


 

Az elődöntőben a spanyolok következtek. Lerby a meccs elején gólt szerzett, de Maceda a 67. percben egyenlített, és csak büntetők döntöttek. Ott is csak az 5. sorozat, Santillana ugyanis bevágta a 11-est, Elkjaer-Larsen viszont kihagyta, így a spanyolok jutottak be a fináléba. A dánok együttesében már ekkor ott volt a mindössze húsz éves Michael Laudrup, akit egy évvel korábban már szerződtetett a Juventus, a torna idején pedig éppen a Lazióban szerepelt kölcsönben. Már ez is sokat elmond a derék középpályásról, ehhez még érdemes hozzávenni Raúl és Romário megállapítását, hiszen mindketten azt állítják, hogy Michael Laudrup a legjobb labdarúgó, akivel valaha egy csapatban játszottak…

De vissza az Eb-khez: 1964 után húsz évvel tehát bronzérmet szereztek a dánok (1984-től ugyanis már nem rendeztek bronzmérkőzést). Skandináviát az 1988-as Eb-n is Dánia képviselte, ám messze járt négy évvel korábbi sikereitől: a csapat kikapott a spanyoloktól, az NSZK-tól és az olaszoktól is, és pont nélkül kullogott haza. Kis híján kijutott az Eb-re a svéd válogatott is, ám selejtezőkön az utolsó előtti fordulóban hazai pályán vereséget szenvedett a már sansztalan portugáloktól, így ahelyett, hogy utolsó meccsén pontelőnnyel utazott volna a már legyőzött olaszok otthonába, győznie kellett volna Nápolyban, ám 2-1-re Vialliék nyertek.

És akkor következzen 1992. A tornát Svédországban rendezték, és erre az Eb-re találóan akasztották, hogy ez volt „Andersen legszebb meséje”. A házigazdák mellett kijutottak a dánok is, mégpedig nem akármilyen körülmények között. Selejtezőcsoportjukban ugyanis a második helyen végeztek a jugoszlávok mögött, a kitörő délszláv háború miatti ENSZ-embargó azonban azt eredményezte, hogy az UEFA tíz nappal az Eb rajtja előtt közölte: a jugókat kizárták, helyüket a dánok veszik át. Richard Möller-Nielsen a strandról szedte össze csapatát, ám egy felkészülési mérkőzés még így is belefért a Független Államok Közössége ellen, majd kezdődött is az Eb, amelyen ráadásul a két skandináv együttes azonos csoportba került. Mindkét csapat döntetlennel kezdett (a franciák, illetve az angolok ellen), majd az egymás elleni találkozón a svédek Brolin találatával nyerni tudtak, majd az angolokat is megverték. A dánok számára létfontosságú volt a siker Franciaország ellen, és tizenkét perccel a vége előtt 1-1-es állásnál Elstrup betalált, így az északiak kéz a kézben jutottak az elődöntőbe. A svédek itt aztán 3-2-re kikaptak a vb-címvédő németektől, a dánoknak azonban ekkorra jött csak meg igazán a kedvük: Göteborgban egy remek meccsen kétszer is vezettek a címvédő hollandok ellen, Rijkaard végül a 86. percben egyenlített. A hosszabbításban nem esett gól, a büntetőpárbajban azonban van Basten hibázott, Christofte azonban belőtte az utolsó tizenegyest, így megtörtént, amit senki sem hitt: Dánia döntőbe jutott. És innen már nem volt megállás: négy nap múlva a németeket is legyőzte a „strandfoci-csapat” Jensen és Vilfort góljaival, így Európa-bajnok lett. A sors iróniája, hogy minden idők legjobb dán focistája, Michael Laudrup nem volt ott az Eb-n, mivel korábban összekülönbözött a szövetségi kapitánnyal…

A dán Eb-győzelem, büntető DJ Bobo-zenével:

 

1996-ra ismét a dánok kvalifikálták magukat az immár 16 csapatos döntőbe, ám nem ezúttal nem sok vizet zavartak: a portugálok és a horvátok mögött harmadikként végezve kiestek. Négy évvel később az eddigi legnépesebb skandináv kontingens szerepelt a holland-belga rendezésű Európa-bajnokságon, ám sem a dánok, sem az egyaránt első ízben kijutó svédek és norvégok nem jutottak tovább csoportjukból. Előbbi két csapat győzelem nélkül pottyant ki, míg a norvégok a még továbbjutó jugoszlávokkal azonos pontszámmal estek ki, miután kikaptak a délszlávoktól, és összesen egy gólt szereztek három meccsen.

Az eddigi legkülönlegesebb skandináv bulira 2004. június 22-én került sor Portóban, miután a portugáliai Eb C-csoportjában az utolsó forduló előtt biztossá vált: ha a dán-svéd mérkőzésen 2-2-es, vagy még több gólt hozó döntetlen születik, a két északi csapat jut tovább. Mit tesz isten, 2-2 lett, miután 2-1-es dán vezetést követően Jonson a 89. percben kiegyenlített, a két csapat továbbjutott, az olaszok pedig mentek a levesbe. A negyeddöntő azonban végállomásnak bizonyult: a svédek a hollandokkal szemben estek ki büntetőkkel, míg a dánok a csehektől sima 3-0-s verést kaptak.

A nagy skandináv bunda:

 

2008-ról aztán a dánok, zsinórban hat részvétel után már nem jutottak ki, de a svédeknek sem volt sok okuk az örömre: két vereséggel végeztek a csoportban, igaz, az Eb-t végül megnyerő spanyolok, valamint a későbbi bronzérmes oroszok mögött.

Hogy hány skandináv csapat lehet ott a 2012-es ukrán-lengyel rendezésű Eb-n, egyelőre nem tudjuk. Pénteken minden erőnkkel azon voltunk a távolból is, hogy a svédek ne nyerjenek Finnországban, a magyar válogatottnak így maradjon esélye kedden a finnek elleni reménybeli győzelemmel kiharcolnia a pótselejtezőt érő 2. helyet, ám egy langyos meccsen győztek a svédek, hiába fogadkoztak a finnek.  

A pótselejtezőt elérő svédek mellett a kijutásra van még esélye az azonos selejtezőcsoportban szereplő dánoknak és a norvégoknak is, a H-csoport ugyanis jelenleg így áll:
1. Portugália 13 p
2. Dánia 13 p
3. Norvégia 13 p

A hátralévő mérkőzések:
Október 7.:
Ciprus-Dánia
Portugália-Izland
Október 11.:
Norvégia-Ciprus
Dánia-Portugália

A norvégok esélyei így a 2. hely megszerzésére tehát csekélyek, úgy tűnik, a csoportelsőség október 11-én Koppenhágában dől el (feltéve, ha pénteken a dánok győznek Cipruson, a portugálok pedig megverik Izlandot), és aki győz, ott lehet az Eb-n. A döntetlen nem a dánoknak kedvez, miután 3-1-re kikaptak Portugáliában. De láttunk mi már több skandináv csodát…

Szólj hozzá! a

Címkék: svédország dánia labdarúgás európa bajnokság san marino

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása