2011.09.25. 09:35, Írta: MatthiasHüvelyk

Mi lett veled, Ronaldinho?

Pár éve még Pelé szintjét súrolta, 2011-re a süllyesztőbe került. Vagy mégsem?

Nem akarunk pálcát törni Ronaldinho feje felett, vagy nekrológot írni róla, de borzasztó belegondolni, hogy egy, a 2000-es évek közepén kultikus ikonná váló játékos ennyire eltűnjön előlünk. Mert tegye a szívére mindenki a kezét, ha 2005-ben kimondtuk azt a nevet, hogy Ronaldinho, egy mindenkinél nagyszerűbb, káprázatos megmozdulásairól híres, a labdát a BL-döntőben is a fülén táncoltató extraklasszis jutott valamennyiünk eszébe. Aztán valami megtört…


1997-ben U17-es világbajnokságot nyert, 2000-ben ott volt a sydney-i olimpián a brazil válogatottal, mi magyarok mégis akkor tanulgattuk először a nevét, amikor a francia PSG-hez szerződött, majd 2002-ben, immár felnőtt világbajnokként (iit emlékezzünk meg a negyeddöntőben hatalmas potyát tőle beszedő angol kapusról, David Seaman-ről) az UEFA-kupa 1. fordulójában betalált az Újpest kapujába.



Az erős túlzás, hogy a lilák elleni fejes indította el Európa meghódítására, de egy évvel később már a Barca meze feszült rajta, és itt kezdődött a csoda. A jelző nem túlzás, Ronaldinho-val a katalánok hosszú idő után 2005-ben bajnokok lettek, Ronnie megkapta az Aranylabdát, a brazil válogatottal Konföderációs Kupát nyert, majd 2006-ban jött az újabb bajnoki arany, és a hőn áhított BL-győzelem.

 

 

 

Bár 2005 márciusában a Chelsea kiejtette a Barcát, Ronnie a Stamford Bridge-en ilyen gólt hintett:


A 2006-os BL-siker viszont annyira kisütötte Ronaldinhot, hogy a világbajnokságon Brazíliának nem tudott vezére lenni, beleszürkült a mezőnybe, válogatottja a legjobb nyolc között ki is esett a franciákkal szemben. Ez a ma már Messi-szindrómának hívott jelenség (valaki a Barcában brillírozik, saját válogatottjának pedig nem tud pluszt adni) rányomta a következő szezonokra is a bélyegét, a Barca 2007-ben és 2008-ban is lemaradt a Real Madrid mögött a bajnokságban, holott az emberünk simán villantott ilyeneket:


Ronaldinho ekkor már gigasztár volt, nem volt olyan sportmagazin, amelyik ne foglalkozott volna valamilyen formában vele, előszeretettel citálták esti kimaradásait, a barcelonai szamba klubban töltött éjszakáit, barátnője által külön nevelt kisfiát, reklámszerződéseit, vagy azt hogy nem tud vezetni, így Hummerjéhez sofőrt tart. Frank Rijkaard-dal, a Barca akkori mesterével állítólag akkor romlott meg a viszonya, amikor Ronnie másnaposan ment edzésre, 2008-ban pedig már látványosan keveset játszott a katalánoknál. Menedzsere és bátyja ezt úgy kommentálta, hogy Ronaldinho klubon belüli hatalmi harcok miatt nem játszhat és nem teljesít úgy, ahogy korábban. Fájó ponthoz érkezett azután a történet, Ronnie továbbállt a Milanhoz.

A Milanhoz, bár sajtóinformációk szerint vitte volna csillagászati összegért a Chelsea is, de akkor épp sérült volt. Az olaszoknál az első időkben szintén keveset játszott, majd fokozatosan belelendült, a San Siro közönségének is mutatott látványos cseleiből és góljaiból, de a Barcelonában lőtt 70 gólt meg sem közelítette, nem is beszélve formájáról. Ronnie két olasz idénye alatt a Milan semmit sem nyert, a Barceapedig távozása után egyből spanyol bajnok lett, és azóta is letaszíthatatlan a hazai trónról, Messiék azóta begyűjtött két BL-címéről nem is beszélve…

2011-ben Ronnie hazatért Brazíliába a Flamengo-hoz. A brazil játékosok Európából Brazíliába való visszatérése legtöbbször azt jelenti, hogy „mehetnek a süllyesztőbe”, azaz már túljutottak karrierjük legszebb részén, és csak levezetnek (lásd Adriano, stb.). Ronaldinho-nak azonban az ősszel sikerült visszaverekednie magát a brazil válogatottba, ahová 2008 óta meg sem hívták, tehát van még egy utolsó reménysugarunk, hogy láthatjuk még az előző évtized legjobbjának választott csillagot tündökölni. Többek közt ezekért a mozdulatokért:
 


 

15 komment a

Címkék: barcelona ronaldinho labdarúgás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

l3w1n7o 2011.09.25. 11:47:23

Nem csak súrolta Pelé szintjét hanem bőven le is hagyta azalatt a három év alatt amikor csúcsformában volt... Így még soha nem láttunk embert játszani és lehet, hogy egy jó darabig nem is fogunk :(

*rockstar* 2011.09.25. 11:55:57

Igen, érdekes jelenség ez. Ronaldinnyó pár évvel ezelőtt Messi szinten volt, aztán odalett...kár érte, nekem szimpi csávó volt annak ellenére, hogy nem szép. Hajrá, Ronnie!

eMJe 2011.09.25. 12:27:13

Nekem Ő volt a kedvencem, amiket a labdával művelt... Amióta leromlott, csak azóta tartozom a Messit kedvelők táborába:)

fraki 2011.09.25. 12:37:55

Az eddig valaha élt legtechnikásabb, legvirtuózabb játékos. Új mutatványok sorát vezette be és használta élesben, tétmeccseken. Nagyon nehezen hasonlítható a többi nagysághoz, Zidan például elegáns volt, Messi gyors, Ronaldinho viszont varázsló...

flea 2011.09.25. 12:38:14

Csak megjegyzem, a Chelsea stadionjának az a neve, hogy Stamford Bridge.

Dig, Lazarus! 2011.09.25. 12:46:44

Szerintem is meghaladta Pelét (mint ahogy legjobb 2 évében Maradona is), aki azért minden idők legjobbja, mert olyan hosszú ideig tudott csúcson maradni, mint senki, és sportszerű életvitelét, erre alapozott kiváló píárját sem lehet ma már kopírozni. Én igazából nem bánom annyira, hogy Dinho kilépett a hispán biokémikus robotvilágból (hiányzik azért, persze), így legalább megmaradt a lelke. Olyan sokat adott így is (kinevelte például Messit, ezt valahogy nem szokás emlegetni) a futballtársadalomnak, ne legyünk telhetetlenek. Hadd vigyorogjon a hazai szambában, örüljön a játéknak, én nem szeretném őt is olyan gyomorbajos arckifejezéssel látni a pályán, mint a Bolhát, meg a többi klasszist. És akkor még az igazi Ronnie-ról nem is beszéltünk ... gyönyörű, ahogy az I can't get no-ra karaokizik ... miközben Lió és Csabi vérre menően amőbáznak a klubszobában ...

vajdasagi 2011.09.25. 12:47:46

@l3w1n7o: Nekem is Ronaldinho volt a kedvencem az elmúlt évtized nagyobbik részében, és valóban kár, hogy gyorsan leáldozott a csillaga. És én is remélem, hogy vár még rá néhány jó évad a braziloknál. Hajrá!!!

De azért azt mondani, hogy jobb volt, mint Pelé helytelen. Nem szabad elfelejteni a kettőjük között meglévő kb. 40 évet. Pelé a maga idejében meghatározóbb, kiemelkedőbb focista volt, mint Ronaldinhó a saját idejében. Nyilván Puskást sem lehet egyszerűen összehasonlítani egy mai focistával gyorsaság meg hasonlók terén, de attól még minden idők egyik legnagyobb focistája ő. Nos, Pelével is ez a helyzet. És Ronaldinho meg talán elérhette volna ugyanazokat a magasságokat, de sajnos a vérmérséklete, mentalitása, "brazilsága" ebben meggátolták. Talán az edzői, a klubja, a környezete is ludasak ebben - nyilván nem tudhatom pontosan. De azért ha megismételhetem magam: hajrá Ronaldinhó!
Minden újabb nagy megmozdulásod és gólod nekem is örömöt szerez - ugye a "régi szeretteink nem tűntek el teljesen" effektus ez.

Vegyi Ali 2011.09.25. 13:41:41

Egy játékos, aki 3-4 év alatt mindent elért, amit futballista elérhet klub-, válogatott-, és egyéni szinten: VB, Copa America, Konföderációs kupa, BL, bajnoki címek, és egy rakás egyéni cím között 2-szer a világ legjobb játékosának választották. Napi szinten több világcég reklámarcaként százmilliók vették az arcával reklámozott termékeket, milliárdos vagyont szerzett. Mindezt 26 éves korára. Hová tudta volna ezt fokozni? Nyomja még ezer százalékon égve, míg a teste megadja magát, és egy ronda csonttöréssel, hordágyon ordítva fejeződik be a karrierje?
Elérte, amit akart, mi, átlagemberek, el sem tudjuk képzelni, hogy 10-12 éves korától 16 éven át milyen rettenetes mennyiségű fizikai munkát végzett el, és van, aki itt rossz mentalitásról beszél... A tehetség egy dolog, anélkül nyilván nem mennek a csodás trükkök, de ahhoz, hogy valaki az ő sebességével, robbanékonyságával játsszon végig meccseket, nem elég a tehetség.
Ronaldinho tulajdonképp a csúcson hagyta abba, és ez lehet, hogy a rajongóknak fáj, de őt senki sem látta szenvedni az önmagának/szurkolóknak való megfelelési kényszertől, mint pl. Ronaldot.

szkepi 2011.09.25. 14:04:43

senki más arcán nem látszott a foci imádata. most igazán megvehetné a tottenham, vagy a chalsea. egyik csapatban sincs aki úgy osztogat.
gyere vissza nesquick nyuszi!!

rajaram 2011.09.25. 15:15:48

Ronaldinho egy nagyon jó focista, de én ilyet, mint ő (koromnál fogva) sokat láttam. Pelével senkit nem lehet összehasonlítani. 3 világbajnokságot nyert, az elsőt 17 éves korában és abban az időben volt egy pár jó csapat. Nagyon szeretem Ronaldinhot is, kár, hogy ilyen hamar eltünt, de ez jellemző a brazil focistákra.

kikoránkell 2011.09.25. 16:21:12

Hámmár mért túnt volna el? Tolja a Flamengoban ezerrel, múlt héten még vezette a góltabellát, az alábbi meccsen hármat nyesett a Santosnak! Beférne ő akárhová most is.
www.youtube.com/watch?v=pgY5-VFlrug&feature=related

taecleau 2011.09.25. 17:13:08

Hogy hova tűnt? Hát megöregedett, oda. Manapság harmincon túl nehéz nagyot gurítani az élsportban.

dr. v.b.1990 2011.09.26. 00:29:36

Szerintem aki követi a brazil bajnokságot az láthatja,hogy Ronaldinho néha már régi önmagát idézi és az azért jó ezt látni. Azért sajnálom Ronaldinhot ,hogy ennyire megcsömörlött az európai focitól ,mert egy korszakos zseni volt.
süti beállítások módosítása