2011.09.08. 20:56, Írta: Herstory

Ugat, de nem harap

Risztov Éva megint hallatott magáról. Most éppen szakított. 

Javában zajlik Eilatban a hosszútávúszó Eb - már az megérne egy külön történetet, hogyan rendezhetnek a földrajzilag egyértelműen Ázsiához tartozó Izraelben bármilyen Európa-bajnokságot, de most más a téma.

Risztov Éva. Állítólag legreményteljesebb hosszútávúszónk, aki nincs ott az Eb-n, ehelyett itthonról adott hírt magáról: szakított az edzőjével. Pedig önkéntes száműzetése utáni visszatérésekor azt hangoztatta, szinte mindent Vajda Tamásnak köszönhet, tökéletes volt közöttük az összhang, úgy tűnt, meg sem állnak Londonig, az olimpiai dobogóig. Mit a dobogóig, annak a tetejéig.

Illetve Risztov szeszélyeit és adottságait ismerve ezt azért eddig sem lehetett egészen komolyan venni. A hódmezővásárhelyi lány a 2002-es berlini Eb-n és a 2003-as barcelonai vb-n még medencében halmozta az ezüstöket, ami fizikális paramétereit tekintve nem volt kis bravúr, de lassacskán kiderült, mentálisan még nagyobb a helyzeti hátránya. Amellett, hogy mindegyik sikerét keservesen megsiratta, egyszer alig burkoltan gyanúsította doppingolással a legyőzőjét, másszor elárulta, azt bánja legjobban, hogy a szüleitől így nem kapja meg a beígért kiskutyát. Az athéni olimpiára szinte már apátiába esett, egy évre rá visszavonult, a vízilabdától a motorozáson át a fociig mindenbe belekapott, egyáltalán nem lett volna meglepő, ha személyében köszönthetjük az első magyar női űrhajóst. Aztán két és fél éve visszatalált az úszáshoz, igaz, a nyíltvízi változatához, és amikor a 2010-es hazai Eb-n Balatonfüreden hetedik lett, akár azt is hihettük, jönnek az újabb ezüstök és kesergések.

De nem, a júliusi, sanghaji vb-n kizárták, és a média itthon ezt úgy tálalta, alávaló ausztrál ellenfele ármánykodása miatt, mert az egész úgy kezdődött, hogy szegény Risztov vissza sem ütött. Lehet, hogy így volt, aki ezt a partról vagy még inkább Budapestről ilyen biztonsággal meg tudta ítélni, annak jár a gratuláció.
Mindenesetre megint összedőlt egy világ, vagy legalább egy világbajnokság, bár a hírek szerint már addig sem volt idilli az együttműködés edző és tanítványa között. Vajda elegáns formában többször utalt rá, hogy oda-vissza kezd tele lenni a hócipőjük egymással, Risztov pedig mostantól bizonyos Garádi Gézával készül. És állítja, továbbra sem mondott le az álmairól. Miért tenné? Még ilyen szörnyű csalódások árán is kellemesebb keresztül kasul úszkálni a világban, mint megpróbálni elhelyezkedni a civil életben, a parton, napi nyolc órában, havi nyolcvanezerért.

Én viszont attól tartok, ebből Londonban sem lesz kiskutya.

12 komment a

Címkék: úszás risztov

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.09.10. 00:12:37

Vagy fikázó blogot írni, hát az se egy álom lehet. Inkább ússzon, aki tud.

M. Bertalan 2011.09.10. 06:45:26

Izrael azért rendez Eb-t, mert az európai szövetség tagja. Fociban például Ausztrália az ázsiai szövetség tagja. Semmi köze a földrajzhoz. Az alapján Ciprus is Ázsia, sőt Izland is Amerika.

Na, ezek után Risztov. a 2010-es Eb-nél a cikkíró kihagyta, hogy miután hetedik lett, cserben hagyta a csapatot.

Van egy jellemző sztori. Valamikor 2002-03 táján az ezüstkorszakban volt vele egy interjú, ahol másról sem beszélt, hogy mennyire oda van Britney Spearsért, és mennyire sokat jelent neki, hogy találkozhat vele. Én akkor azt mondtam, hogy ennél a nőnél valami nagyon nem stimmel. Hát bazmeg, Vb-ezüstérmes úszó vagyok, kérjen TŐLEM autogramot a Britney Spears. Nem ez egy sportoló hozzáállása?

Crni 2011.09.10. 08:00:30

Jó srác az Éva. Minimum kétszer akkora a farka, mint nekem. Szegény butch, a saját teste foglya.

Mitya Ivanov 2011.09.10. 09:04:11

@Crni: elég frusztráló lehet férfiként női mezőnyben sikertelennek lenni

gonosz mócsing 2011.09.10. 12:05:43

Ennek a nőnek már nagyon régen nem kellene a magyar úszósport közelében lenni. Aki képes arra, hogy egy olimpiai 4. hely után közölje, hogy összeomlott lelkileg és emiatt nem indul el a többi számában, azt minimum ki kell zárni a válogatottból. A válogatókon picivel mögötte végzett versenyzők örültek volna azokban a döntőkben akár az utolsó helynek is. Sportszerűtlen ripacs, negatív példája a sportolóknak.

vasgyuszi 2011.09.10. 13:02:51

Ki az a KÉT férfi a képen?

Puncijós Pinátus 2011.09.13. 11:26:15

@Crni: Ja, hát nem véletlenül Risztov, és nem pedig Risztova…

Kúrcsány Ferenc 2012.08.09. 21:08:12

Bejött a jóslat, köcsög!

Q-in-Law 2012.08.09. 22:38:00

Remélem a posztoló a mai napról is írni fog, ha már fikkantás ennyire ment.

oiboy 2012.08.10. 10:38:38

Hát a posztolóból jósnak ne menjen el. Meg az írást se nagyon erőltesse (egy bocsánatkérő poszt még belefér, aztán tollat, billentyűzetet elhajítani jó messzire). Inkább keressen valami munkát napi 8 órában, havi nyolcvanezerért!
süti beállítások módosítása