2011.09.04. 16:42, Írta: MatthiasHüvelyk

Atlétika-vb: erre fogunk emlékezni

Bolt, Bolt és Bolt, na meg a többiek. Vannak többiek?

Minden versenynek megvan a maga drámája. 2011-ben Teguban a dráma főszerepét a sportok királynője játszotta, igaz, elég unalmasan. Ha nem lenne az atlétika sportágnak egy Usain Bolt-ja, a talán egyetlen eladható portékája, ha nem is teljesen érdektelen, de izgalomentesnek is nevezhetnénk a mögöttünk hagyott világbajnokságot. az utolsó napon összegeztük, mi mire emlékszünk majd akár évek múlva is.

A legelső helyen Usain Bolt, a 100 méter világcsúcstartójának döntőbeli kiugrása áll. Azót amár sokan elemezték, hogy a későbbi (Bolt nélküli csonka futamban) győztes jamaikai Yohan Blake megmozdult mellette, és ez késztette kiugrásra Boltot, de a történet vége kizárás lett.

A magyar siker. Pars Krisztián ezüstérmet nyert kalapácsvetésben, gratulálunk! De ameleltt nem mehtünk el szó nélkül, hogy mindössze hét centire volt Pars a magyar atlétika történetének első világbajnoki címétől.Pars 81.18-ra dobta utolsó kísérletére a kalapácsot, míg a japán Murofusi Koji 81.24-re. Sajnos.

Ismét Bolt. A különc klasszis azért eredeti főszámát, a 200 métert megnyerte, utána pedig fürdőzött a sikerben és a fotósok vakujainak villogásában. Utóbbi annyira tetszett neki, hogy körülötte sertepertélő ázsiai fotósokat összevissza hülyítette.

A női atléták is hoztak azért szín a világbajnokság küzdelmeibe. Mironcsik-Ivanova például azért nem nyert távolugrásban, mert képtelen volt rendesen összefogni a hját, így a valószínűleg aranyat ért ugrása helyet a haja által hagyott nyomot mérték le neki a szervezők.

Allyson Felix-re pedig tojtak a szervezők. Az amerikai sprinter 200-on dobogós lett, de mivel a díjátadó idején futott váltót, nem lehetett ott a bronzérem átvételénél. A koreai szervezők pedig még a nevét se mondták be a kétszemélyes díjátadón. Ja, Felix váltóban világbajnok lett.

 

Ismét Bolt. A jamaikai férfi 4x100-as váltó a világbajnokság egyetlen világcsúcsát futotta az utolsó napon. Az új rekord: 37.04.

Ezekiel Kemboi remek versenyzéssel megnyerte a 3000 méteres akadályfutást. A kenyai azonban megirigyelte Bolt népszerűségét, és pólóját ledobva szintén táncolni kezdett a célbaérés után. Törzsi táncnak is beillő jelente több mint mulatságos.

Már rögtön a vb első napján bebizonyosodott, hogy a legprecízebb ázsiai szervezők gépezetébe is kerülhet porszem. A női maratoni rajtját kiugrás (!) miatt visszafújták, majd véletlenül elsütötték a pisztoly, így másodszor is semmissé tették a rajtot.

Hogy mennyire kellett az atlétika számára mind Bolt kiugrása, mind győzelmei és az általa célba vitt váltó világcsúcsa, jól mutatja, ha megnézzük a tegui egyéni világbajnokok névsorát Bolton kívül: a nőknél Jeter, Campbell-Brown, Montsho, Szavinova, Simpson, Cheruiyot, Kiplagat, Zaripova, Pearson, Demus, Csicserova, Murer, Reese, Saladuha, Adams, Li, Liszenko, Abakumova, Csernova és Kaniskina győzött, míg a férfiaknál Blake, James, Rudisha, Kiprop, Farah, Jeilan, Kirui, Kemboi, Richardson, Greene, Williams, Wojciechowski, Phillips, Taylor, Storl, Harting, Murofusi, de Zordon, Hardee, Borcsin és Bakulin szerezte meg az aranyérmet.

Vajon közülük ki volt eddig is brand, vagy kiből lesz a szó jó értelmében vett eladható atléta?

2 komment a

Címkék: atlétika Bolt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elmer Ákos 2011.09.05. 23:56:56

Mátyás!

Köszönjük, hogy csináltál a vb-ről egy tücsök és bogár összeállítást. De a lényegről lemaradtál: magáról az atlétikai vb-ről.

f.fredericks 2011.09.10. 16:14:31

Nekem azért ennél sokkal többről maradt emlékezetes ez a VB. Kb. leírtad azokat az eseményeket amiket kirakott az Index.
Az utolsó mondatodat meg nem értem. "Vajon közülük ki volt eddig is brand, vagy kiből lesz a szó jó értelmében vett eladható atléta?" Az atlétika nem erről szól.
süti beállítások módosítása