2011.08.28. 08:30, Írta: HiStory

Évforduló: itthon nehezebb dolga volt a bajnoknak

A sportoló, aki 22 évesen lett magyar állampolgár, majd néhány hónappal később, immár kétszeres olimpiai bajnokként az év sportolójának választották Magyarországon.

Jóllehet még egy év van hátra, már mi is a londoni olimpia lázában égünk, ennek kapcsán nemcsak előre, hanem vissza is tekintünk a magyarok szereplésére, hiszen a napokban számos magyar olimpiai bajnoki cím évfordulóját ünnepelhetjük. 2004. augusztus 28-án Athénban először lett olimpiai bajnok Janics Natasa.

Natasáról a kajak-kenut szeretők először 1999-ben hallhattak, hiszen a szerb-horvát származású, jugoszláv színekben versenyző lány Magyarországon kezdett edzeni, majd állt rajthoz kajak egyesben a sydneyi olimpián, mindössze 18 esztendősen, ahol a 4. helyen ért célba. A szerb szövetség engedélyével ezt követően a magyar válogatottban versenyzett, magyar állampolgár azonban csak 2004 januárjában lett. Nem sokkal később a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is engedélyezte esetleges athéni olimpiai indulását magyar színekben.

Az Európa-bajnokságon megkapta a lehetőséget, hogy bizonyítson, és egyesben egy hajóhosszal a teljes mezőny előtt ért be. Így óriási kérdés volt a mindent eldöntő hazai válogató előtt, hogy ki indulhat az olimpián: Janics vagy a 2001-ben, 2002-ben és 2003-ban a szám világbajnokságát egyaránt megnyerő kajakkirálynő, Kovács Katalin. Végül hajszálnyival Janics nyert, és mint utóbb kiderült, ez a csata keményebb volt számára, mint az athéni olimpia.

Athénban az előfutamból a legjobb idővel jutott a fináléba, és mint utóbb kiderült, a fináléban sem kellett izgulnunk: Janics óriási fölénnyel, közel két másodperces különbséggel ért elsőként a célba, majd diadalittasan üvöltött: - Én vagyok a világ legboldogabb embere!

A csak rá jellemző bohémsággal végigvigyorogta az eredményhirdetést, hogy aztán az igazán nagy ünneplés helyett siessen a kettesek döntőjére, hiszen a célba érés és az új rajt között csupán egy órája volt – kievezni, az eredményhirdetés ceremóniáján részt venni, bemelegíteni Kovács Katival, és beállni a rajthoz. Még ott is akadt dolga…



Van 2 jegyünk a szeptember 2-i magyar-svéd labdarúgó Eb-selejtezőre. Ha augusztus végéig a Hajcsatok blog eléri az 500 lájkot, akkor kisorsoljuk az olvasók között a jegyeket. Ha nem, akkor mi megyünk ki a meccsre.
Lájkold a Hajcsatokat, és terjeszd, hogy Te is nyerhess!

Szólj hozzá! a

Címkék: olimpia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása