2011.08.24. 17:06, Írta: MatthiasHüvelyk

Évforduló: Erős Pista megcsípte az aranyat

Az ember, aki testsúlya 20 százalékát áldozta fel a győzelemért. 2004. augusztus 25-én Athénban Majoros István az 55 kg-osok között aranyérmes lett kötöttfogású birkózásban.

Dobor Dezső, a Magyar Televízióban úgy közvetítette az athéni döntőt, hogy megdöntötte a Pista név egységnyi idő alatt kimondásának világrekordját (alul videón). Talán ő sem hitte, amit lát… A pomázi, de kecskeméti klubban versenyző Majoros István végigverte a legkisebb kötöttfogású súlycsoport mezőnyét, és olimpiai bajnok lett. De az ő története sem lenne igazi, ha nem lennének benne fordulatok.

Majoros 2000-ben Európa-bajnok lett, de később nem maradt tartósan a világ élmezőnyében, vagy nem égett bele az emberek emlékezetébe úgy, mint mondjuk Deák-Bárdos Mihály, vagy az azóta celeblétet élő Bárdosi Sándor. Majoros nem is tudott volna korábbi súlycsoportjában, az 58 kilóban nagyot alkotni, hiszen azt megszüntették. Válaszúthoz érkezett: vagy fogyaszt az 55 kilósokhoz, vagy beleerősödik a 60 kilósok mezőnyébe. Utóbbival próbálkozott egy darabig, de csak a vert mezőnyben végzett, így bevállalta minden sportoló rémálmát, a kegyetlen fogyasztással járó versenyzést, és az 55kg-ot. De hogy egy birkózó élete még ezután sem fenékig tejfel, jól jelzi, hogy Majoros a 2004-es olimpia előtt kénytelen volt Franciaországba költözni, ahol profi szerződést kapott, és normál bérért sportolhatott, mert különben itthon éhen halt volna – fogyasztani pedig mégsem így akart.

A listának még nincs vége, Pistát ugyanis egy elég hosszan tartó és komolynak tűnő sérülés is hátráltatta. Kezdődő porckorongsérvvel csinálta végig a felkészülést és az olimpiát, azt a versenyt, amit édesanyja, legfőbb támasza már nem érhetett meg. Nem láthatta fiát a lehető legnehezebb ágon feljutni az olimpiai dobogó tetejére. Majoros előbb a japán Toyotát, az elődöntőbe kerülésért a kubai Rivast, majd az ukrán Vakulenkót legyőzve bebirkózta magát a fináléba, ahol a világbajnok orosz Mamegyaljev várt rá. Az orosz edzője (a szöuli olimpia döntőjében a 2004-ben már éppen magyar szövetségi kapitány Komáromi Tibort legyőző Mamiasvili) a meccs előtt odáig ment Majoros provokálásában, hogy leöntötte a magyar birkózót vízzel, de Majoros a szőnyegen állt méltó bosszút: hátrányból fordítva megnyerte a döntőt. Még az oroszt fogva feküdt örömében a küzdőtéren, amikor a szövkap, valamint edzője, Bódi Jenő már a nyakában voltak és csókolgatták őt, majd emlékezetes jelenet, hogy a majd’ 100 kilóval nehezebb Deák-Bárdos egy kézzel dobálta őt a levegőbe több száz magyar szurkoló előtt. Ez volt Majoros nagy napja.

Az olimpia után otthon Pomázon tűzijátékkal fogadták, ő maga pedig tűzijátékkal akart búcsúzni a közönségtől, de a 2005-ös budapesti vb-n nem sikerült nyernie, bronzérmes lett. Visszavonulása óta nem hallani róla, 2006-ban okozott autóbalesete volt az utolsó nyilvánosságot kapott esemény vele kapcsolatban. Egy barátja születésnapját ünnepelve pár sör után ült volán mögé, elaludt, két autóval is ütközött, de csak pénzbírságot kapott, mert személyi sérülés nem történt és beismerte tettét, nem próbált a felelősségre vonás alól kibújni. Egy 2010-es határozat szerint viszont azoktól az olimpiai bajnokoktól, akiket felelősség alá vonnak, megvonják a 35 éves kor után járó olimpiai életjáradékot. Nem ismert ideig Majoros sem részesült támogatásban – mint ahogy aktív pályafutása idején sem. De mégis csúcsra ért.



3 komment a

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Six 2011.08.26. 12:40:59

mondjuk a 2:03 alatt talán 2szer mondja Dobor Dezső, h Pista, de ettől függetlenül óriási tett volt a pomázi rémtől.

kéne egy nick 2011.08.26. 12:50:23

"azoktól az olimpiai bajnokoktól, akiket felelősség alá vonnak, megvonják a 35 éves kor után járó olimpiai életjáradékot"

De nem örökre vonják meg.

"Megrovás: három évig nem kaphat járadékot az ítélet jogerőre emelkedésétől számítva

Pénzbüntetés: három évig nem kaphat járadékot az ítélet jogerőre emelkedésétől számítva

Felfüggesztett (1 évre): a felfüggesztés ideje és további három év

Letöltendő börtönbüntetés (1 év alatt): a büntetés, a mentesítés 3 éve, plusz 5 év közjogi szankció

Letöltendő börtönbüntetés (1 év felett, 5 év alatt): a büntetés, 5 év mentesítési idő, plusz 5 év közjogi szankció

Letöltendő börtönbüntetés (5 év felett): a büntetés, 10 év mentesítési idő, plusz 5 év közjogi szankció"
süti beállítások módosítása