2011.08.07. 19:31, Írta: MatthiasHüvelyk

Torghelle, a meg nem értett zseni

Senkinek sem kell a magyar foci legbicskanyitogatóbb alakja

Ma is előttem van a 2004-es magyar brazil meccs előtti tévériport. A válogatott játékosokat egy stáb elkísérte az új egyenöltöny felpróbálására, és megkérdezte egyenként, mit vár a közelgő derbitől. XY: - Nagyon kemény meccs lesz, az ellenfelet, a brazilokat nem kell bemutatni. Ha az elején össze tudunk állni, szoros lehet. ZZS: - Remélem sok szurkoló kijön majd a stadionba, kell a biztatás. A braziloknak áll a zászló, nehéz lesz velük tartani a lépést. Torghelle Sándor: - Hogy mi lesz az eredmény? Hát figyelj, lövök egy gólt, azt’ nyerünk 2-0-ra.

Na, ebben a mondatban minden benne van, amit Torghelléről tudni kell...

 

Laza, pofátlan, szúrja az ember szemét, de valahogyan mégis igaza lesz. Első gólját (ki ne emlékezne rá?) Brazíliának rúgta válogatott mezben. Ahogy megmondta. Tök egyedül vihette kapura a labdát, így is belelőtte azt Didába, végül valahogy visszapattant hozzá és nem hibázott. Most viszont nem kell senkinek a magyar nép fia. A Düsseldorf fizetne azért a drezdai csapatnak, hogy Torghelle ne náluk focizzon! Láttunk már ilyet? Állítólag túl nagy a fizetése, és még költőpénzzel és hamuban sült pogácsával az erszényében is jobban megérné a Düsseldorfnak, ha menne.

Ez is csak vele történhet meg. Mint ahogy az is, hogy a brazilok kapuja után kétszer mattolta Oliver Kahnt is (videó), egy évvel később az argentinok ellen is betalált mindenki Sanyija. Elindult a világhír felé, elvitte a Crystal Palace, de ott semmit sem tudott kezdeni a lehetőséggel, utólag ő is bevallotta, ez nagy ugrás volt a Kispest, majd az MTK után, na ja.

Egyesek hívják a magyar Rooney-nak is, mert olyan brutális szabálytalanságokat és válogatott káromkodásokat képes bemutatni a semmiből, hogy annak legtöbbször sérülés, de minimum piros lap lett a vége. Megjárta Görgországot, a Panával a Bajnokok Ligáját is, de az sem volt az ő klímája. A hajtós, brusztolós, szürke német másodosztályban magára talált, Jénában és Augsburgban 22 gólig jutott, alakításai után megkapta az Air Sanyi becenevet is (videó). Vitte volna a Wolfsburg, hallani egy jól tejelő kazah csapat érdeklődéséről, Düsseldorfban viszont csak perceket kapott. Nem kellett. Tudja valaki, miért? Pedig a válogatottban is hasznos lehet még ősszel. Ha másért nem, hogy Ibrahimovicot is lerúgja végre a Puskás gyepéről.

Lájkolt a Hajcsatokat a Facebook-on és válaszolj helyesen kérdésünkre kedd délig! A helyes választ adók között 2 db jegyet sorsolunk ki a szerdai Magyarország-Izland labdarúgó-mérkőzésre!

37 komment a

Címkék: válogatott labdarúgás torghelle

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

N.Zoli 2011.08.07. 20:57:44

En ugy emlekszem, hogy elobb kinalta meg Kahnt es utana jott a brazil meccs.

winerprince 2011.08.07. 21:05:12

Persze h. el kellene egy Torghelle,főleg egy fiatalabb hasonló felépítésű csatár.A jelenlegi fél nadrág,fityfirittyek inkább autogramot kérnének Ibrától,mint felrúgnák.

Hurri Kán 2011.08.07. 21:39:06

Most mi a baj Sanyival? Legalább beszélni megtanult...

hvuk 2011.08.07. 21:43:04

Nem tudom, én valahogy mindig is kedveltem Sanyit. Ok, focizni azt nem nagyon tud, de ő soha nem téblábolt a válogatott meccseken, mindig kifutotta a lelkét is. Focizni a többiek se nagyon tudtak, de ők cserébe még csak nem is hajtottak (ok, volt azért néhány kivétel, aki mindig küzdött).

Kobra6 2011.08.07. 21:47:41

Sanyi... Majd megveszi a Berlin. De nem a Hertha hanem a Zoo feliratú cég.

Gyárfás 2011.08.07. 21:49:23

@hvuk:

teljesen egyet értek, ha a többiek csak fele akkora szívvel játszottak volna most lehet nem itt tartanánk...

A poszt Ibrahimovic sérülésére vonatkozó részét csakis támogatni tudom:)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.08.07. 22:18:25

Foci vagy nem foci, miért kell fikázni egy olyan embert, aki magából kihozza a maximumot?

(szerintem különösen jogos ez a kérdés abban az országban, amelyik 20 éve nem jutott ki semmilyen tornára)

johevi 2011.08.07. 22:22:20

A Torghelle típusú csatár fizikai fájdalmat okoz a védőknek. Rúgja, csípi őket folyamatosan szabálytalankodik, egyszerűen felőrli őket. Kicsit kulturáltabb kiadása Zamora a Fulhamből.

josef_k 2011.08.07. 22:43:33

Majd Lipcsei Peti elviszi valamelyik csapatába...

ryo 2011.08.07. 22:52:47

Én is szeretem Torghellét. Rajta valahogy érződik, hogy éles helyzetben sem szarja össze magát hanem full magabiztosan odateszi magát ahogy kell. Ennyi. Annál a tipikus magyar focistánál nem utálok jobban semmilyen sportolót aki itthon villog, nemzetközi meccsen meg teleszart gatyával kushad (legjobb példa erre a típusra Illés Béla)

Munkaadó 2011.08.07. 23:05:00

Messze a kedvenc focistám...

EasyFriend 2011.08.07. 23:05:15

"Ha másért nem, hogy Ibrahimovicot is lerúgja végre a Puskás gyepéről." Hajjaj, mit meg nem adnék érte, hogy megtegye!

johevi 2011.08.07. 23:14:11

Megtaláltam, ez az igazi Torghelle: labdát szerez mert ellökdösi a védőket, kézzel eltakarít mindenkit, végigvágtat a pályán, már majdnem elrontjha, de aztán gólt lő.
sportgeza.hu/futball/2011/01/06/torghelle_hatvanmeteres_szologolt_lott/

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.08.07. 23:44:32

Szegény Sanyi egyszerű mint a bot. Ha egy cseppnyi esze van és a kazah ajánlat komoly akkor el kell fogadnia.

dr. v.b.1990 2011.08.08. 00:08:45

Torghellét sokan fikázzák,pedig amit ő a pályán megtesz az aktuális csapatáért és a válogatottért az nem sok magyar futballista tudja utána csinálni .
Ha minden csapat akár csak 4 Torghelle játszana ,aki úgy hajtana a meccseken mint ők akkor egy kicsit más lenne a futballunk és csapataink ,valamint a válogatott nemzetközi szereplése. Bár Torghellének van nagy hibája ,még pedig hogy a gól lövés nem igazán meggy neki........

Rejsztág 2011.08.08. 00:09:18

Csatlakozom azokhoz, akik Torghelle hozzáállását dícsérik. Hány és hány lélektelen senkiházi öltött magára válogatott mezt csatárposzton az azelőtti 10-15 évben... Orosz Jóska, Csertői, Klausz és a többi alibikiráJ. Sanyi mindig odatette magát, ahogy kell. Személyesen ő és a Matthäus-féle válogatott adta vissza a bizalmamat a magyar fociban. Aki kihozza magából a maximumot, az nem érdemli meg ezeket a gúnyos cikkeket.

Olvastam nemrég egy interjút Esterházyval, amiben röhögve mesélt a bundázásokról, lényegében beismerve, hogy egy csomó meccset eladtak (nem mintha ez nem lett volna nyílt titok). Lehet, hogy ő nagyobb tehetség volt, de "Marci" tehet egy szívességet. Sanyit százszor többre becsülöm.

Rejsztág 2011.08.08. 00:15:18

A 60 méteres szólója előtti lökésben tényleg minden benne van. "Erissz, bazzeg, enyém a labda!" Nem érdekel, mit gondolnak erről a mentalitásról azok, akik szalvétával, eltartott kisujjal fogják a f@szt, nekem ilyenek kellenek a válogatottba, 11-en. Ha ez megvan, utána lehet beszélni a képességekről is.

Ja, ha nem löki meg az emberét, sosem tudjuk meg, mi lett volna az akcióból, lökött, megszerezte a zsugát, végigvitte, belőtte. Mentegetőzzön az, akit ellökött, Sanyi azt csinálta, amit kell, a többit meg majd megbeszéli a védő a bíróval.

smartdrive 2011.08.08. 00:17:43

nem tudom, hányan játszottak a németek, brazilok és argentinok ellen is, de az biztos, hogy nem sokan lőttek gólt mindháromnak. még ha friendlyken is

Kopi3.14 2011.08.08. 01:28:37

Ha már szóba került a válogatott, a hócipőm tele van, hogy sör-virsli meccseken ahova az ellen kiküldi a zs csapatát, s azok is leszarják tudják magukat komolyan venni, s alázattal, lelkesen játszani, illetve egyáltalán hajtani, aztán két hétre rá meg lehet hallgatni a Vatikán B-től EB- előelő selejtezőn elszenvedett vereség okait. Ja, kiegészítem, a sajtó is hasonlóan viselkedik, csak végletes tud lenni, csak azt látja, hogy a töltelék meccseken jók vagyunk, s egyből már vb-t is nyerhetünk, aztán mikor kikapunk mondjuk 3-1-re a svédektől, akkor teljesen kilátástalanok vagyunk, még ha nem is.
A mentalitás része- elindulunk a selejtezőkön, hogy hivatalos nyilatkozatok alapján a kezdeti cél a hatalmas mázlival elérhetjük körbeverések után (amikor a többiek verik egmást körbe) a második helyet, s ha a csillagok is szépen mosolyognak, meg a svájci franks sem lett túl erős, akkor pótselejtezőzhetünk, mint anno a finnek elleni flipperrel is. Kezdjük már el úgy azt a rohadt sorozatot, hogy a csoportelsőséget célozzuk meg! Ha nem ez a cél, akkor el se induljunk.

Rejsztág 2011.08.08. 01:36:58

"Kezdjük már el úgy azt a rohadt sorozatot, hogy a csoportelsőséget célozzuk meg! Ha nem ez a cél, akkor el se induljunk."

5*

Az egyrészt-másrészt haésamennyiben fingreszelést hagyjuk meg Orosz Jóskának, ez sport és verseny, nem sajtóklub.

Torghelle Sándor: - Hogy mi lesz az eredmény? Hát figyelj, lövök egy gólt, azt’ nyerünk 2-0-ra.

Rejsztág 2011.08.08. 01:43:32

Szerintem ökölvívó edzők segíthetnék a győzeleméhes mentalitás terjesztését. A ringbe minden boxoló úgy lép, hogy szétüti az ellenfél száját, ott nincs mellébeszélés. Ott nincs tisztes helytállás, hogy a 0-2 a hollandok ellen még belefér, ezért nem húzom most meg a szélen, aztán jaj, de még a 0-3 is elmegy, csak 4 már ne legyen.

Rejsztág 2011.08.08. 02:01:45

A fociban kétféle eredmény van, ami belefér, a jó ellenfél ellen a győzelem, a szar ellen meg az agyonverés.

Olyan emberek kellenek a válogatottba, mint Torghelle, akin látom már a Himnusz éneklése (nem tiszteletteljes végighallgatása vagy tátogása) közben, hogy alig várja, hogy elkenje az ellenfél száját.

Érdemes megnézni egy-egy kiragadott képkockát a játékosok fejéről párharcok közben. Sanyi fején mindig azt látom, amit kell: "enyim a labda, erissz csak oda, hadd lövöm be". Van azért még pár ilyen jó mentalitású játékos, Juhász is ilyen, Elek is, Németh Krisztián is, Szalai is, de vannak még mások is. Ilyeneknekkell meghatároznia a csapat fellépését. A puhapöcsűeknek viszont nincs helye a válogatottban, bármilyen ügyesek is "volnának", mint Illés Béla volt. Például Cvitkovics elmehet a bús francba Máltára vagy Kínába.

Ott van Gera Zoli, kiváló játékos, szurkolok is neki, de én őt nem válogatnám be. A hollandok elleni 5-3-nál úgy fetrengett a földön az egyenlítő gólja után, hogy "én ezt nem hiszem el". Igenis higgye el, és akarjon még kettőt vágni.

Olvasom, Dzsudzsák mérges volt, amikor lecserélték, élvezte a játékot, bizonyítani akart. Ezt szeretem, példás sportemberi reakció. Megnyugodni ráér a meccs utáni sörözésen.

Flagship 2011.08.08. 03:42:16

""Ha másért nem, hogy Ibrahimovicot is lerúgja végre a Puskás gyepéről."

Régebben a Fradinál Dzurják Csöpi volt ilyen feladatkörben. Dzurjákra finoman szólva nem volt jellemző a Ronaldinho kaliberű villogás, őt azzal küldték ki a pályára, hogy ha közeledik felé egy olyan játékos, akin más színű mez van, mint amilyet ő visel, abba rúgjon bele egy jó nagyot. A magyar fociban már 20 éve is elég volt ennyi a karrierhez, sőt, a válogatottsághoz is. Tény, hogy vannak máshol is vídia kemény védők, gondoljunk csak a holland válogatott meccseire, csakhogy ők technikailag is nagyon jól képzettek, nem okoz gondot nekik egy jó labda-levétel, vagy egy pontos hosszú indítás!

Jimbo75 2011.08.08. 06:35:48

@Flagship:

Az ugye megvan, hogy Dzurják csatár volt? Nem azért küldték fel a pályára, hogy lerúgjon onnan bárkit is....

csuszokotes 2011.08.08. 07:37:09

Elképzeltem hirtelen egy Ibrahány - Torghelle közelharcot, hát nem tudom ki nyerne, az a beregisztrált svéd görény se egy angyallelkű ember...

Alterix 2011.08.08. 07:41:04

"Torghelle Sándor: - Hogy mi lesz az eredmény? Hát figyelj, lövök egy gólt, azt’ nyerünk 2-0-ra."

"Első gólját (ki ne emlékezne rá?) Brazíliának rúgta válogatott mezben. Ahogy megmondta."

Ezek után a másik tízet kellene fikázni. Aki úgy megy fel, hogy az ellenfélnek áll a zászló, meg Brazília a favorit, annak törném el a lábát. Bukmékerek vagy sportolók ezek???

Sanyi legalább felmegy, végigdarálja a 90 percet, néha tovább is...

Mizantrop 2011.08.08. 08:18:05

@Flagship: Vagy te nem láttad Dzurják Csöpit játszani vagy én. Ha mégis te volnál az, akkor elmondom, hogy arról volt híres, hogy a leglehetetlenebb helyzetekben és a legelképesztőbb testrészeivel is be tudott találni, kis túlzással nem ő kereste a labdát, hanem az őt. Messze átlagon felüli volt a fejjátéka. Esetlennek tűnt, de nagyon érezte a kaput. Semmilyen olyan emlékem nincs, hogy rugdosódna, pedig (most már elárulom) én láttam párszor játszani.

Hattory Hanzo 2011.08.08. 08:31:07

Thorgelle utcai harcos, annak minden eszközével. Soha nem felejtem el, egyszer MTK-Fradi-n kiállították róla Lipcseit, mert Lipcsei leköpte. Péter bandukol lefelé, élelmes riporter azonnal ott terem, és kérdez: Valóban leköpte Thorgelle Sándort? Valóban, de ez azért volt, mert végig a meccsen lófejű g###nek hívott. Sírtam a röhögéstől.

csoko20 2011.08.08. 08:44:27

Jelenleg olyan válogattunk van /és volt az elmúlt 25 évben/ amelyik semmit nem tud felmutatni.

Ha nyerni nem tudnak, és a szép játék sem megy, akkor egyetlen értékelhető dologként marad az, hogy akár a belüket is kihajtják.
A harmadik bekapott gólnál nem néznek egymásra csípőre tett kézzel, a 75 perc után nem az órát lesik, nem azért aggódnak, hogy ha lesérülnek nem férnek be egy másodosztályú angol csapatba. ha ne adj' Isten rúgnak egy gólt, akkor nem kezdenek alibizni.

Nem zavar, ha nem tudnak focizni; de az már a nézők szemen köpése ha mint finnyás melegek ténferegnek a pályán.
A foci nem "játék", és ezt Sanyin kívül nem sokan vették még észre nálunk!!!

nemezisazis 2011.08.08. 09:20:06

kiááálysanyiiiiiii

ennyi.

Öcsielvtárs 2011.08.08. 09:25:55

Sanyit nem az eszéért szeretjük, de nem is az elmebajnokságban idul... én kaptam már pofont az edzőmtől ( nem fociban, küzdősportban ) mert bár nyertem, de nem küzdöttem teljes odaadással. És igaza volt. Sebők Vili kiabálta egyszer egy válogatott meccs előtt, hogy: meg%%%%sszuk a románokat... aztán másnapra kijózanodott, és tele%%art gatyával ment ki ( ő is ) a pályára. Aki fél az ellenféltől de érdelki a labda az röplabdázzon. Több Sanyit a válogatottba!!!

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 09:57:11

@csoko20: Miért, a korábbiak mit mutattak fel?
Nyertünk volna valamit, amiről nem tudok?

Publius Decius Mus 2011.08.08. 10:10:41

Sanyi ellntéte nekem Illés Béla. Igazi tehetség volt, aki még egy szebb kor utolsó fecskéjeként maradt itt, tudása a legnagyobbakéval egyenlő. Másrészt egy szarházi lusta fráter, aki soha nem tette oda magát, a válogatottnak pedig csak kárt okozott a mentalitásával.

Sanyi viszont legenda lesz, mert focizni ugyan nem tud, de odateszi magát, volt, hogy csak őt volt érdemes nézni a válogatottban.

Publius Decius Mus 2011.08.08. 10:12:43

Sanyi egy kegyetlen bulldog. Ez hiányzott nekünk mindig!

csoko20 2011.08.08. 12:08:38

@Nathan D'Xantine: Nem, nem nyertünk semmit, de legalább kijutottak.
'86 óta ez a mérce, ez az álom. Meg, hogy legyen elég zselé a hajra!
Azt, hogy mi van egy megnyert selejtezőkör után, magyar játékos már el sem tudja képzelni.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 12:12:45

@csoko20: Óóóó... Értem. És milyen jó volt kijutni! Igaz?

Jól megvertük pl Hondurast.
És orbitálisat szoptunk a Szovjettől... De jó hogy kijutottunk!
Vagy a vereség Argentínától! Na az is király volt...

Tudod az a helyzet, hogy akkor is elég halovány elképzeléseink voltak.

Persze nem volt nehéz a 16-ban jutni akkor, amikor még csak 16 induló volt...
süti beállítások módosítása