2011.07.12. 10:33, Írta: HiStory

TOP10 blama világversenyeken

Bár Argentína megmenekült az amúgy roppant alacsony színvonalú Copa Americán, amely elvileg az év legnagyobb tornája labdarúgásban, Brazíliát még mindig fenyegeti a kiesés réme. Sorra vettük a világversenyeken produkált eddigi legnagyobb leégéseket. Jól látható, hogy az utóbbi 25 évben álltak igazán fejre az esélyes csapatok, feltehetően alighanem a sűrű versenynaptár miatt egyre kizsigereltebb sztároknak. (Összeállításunkban azokat a szégyenteljes produkciókat vettük figyelembe, amikor egy válogatott kijutott egy adott versenyre, és ott szerepelt gyengén, a kvalifikációk esetleges elbukása nem szerepel a listán.) 

1. Brazília, világbajnokság, 1966 – az előző két világbajnokság győzteseként kiesett a csoportkörben

1966 előtt a brazilok utoljára az 1954-es világbajnokság negyeddöntőjében szenvedtek vereséget – a magyar válogatottól. Ezt követően Pelé és Garrincha aranycsapata két világbajnokságot is megnyert, és 66-ban is győzelemmel kezdett a bolgárok ellen (2-0) Angliában, Pelé azonban megsérült, az Albert-vezette magyar válogatott pedig fantasztikus játékkal legyőzte a világbajnokot (3-1). A brazilok a portugáloktól is kikaptak, így lógó orral baktathattak haza. 

 

2. Magyarország, világbajnokság, 1986 – az előző évi európai ranglista vezetőjeként 6-0-s vereséget szenvedett a Szovjetuniótól és kiesett a csoportkörben

Ma már hihetetlennek tűnik, de huszonöt évvel ezelőtt a közvélemény a legjobb négy közé várta Détáriékat, hiszen a csapat a selejtezők során a hollandokat idegenben győzte le, az osztrákokat oda-vissza verte, a felkészülési meccseken pedig sikert aratott az NSZK-ban, a vb előtt pedig Budapesten 3-0-s gálaelőadást tartott Brazília ellen. Ilyen eredményeket követően ma is vb-éremben reménykednénk. Mexikóban azonban pár perc múltán már 2-0-ra vezettek a szovjetek, a vége csúfos 6-0 lett, amit azóta sem hevert ki a magyar labdarúgás. Kanadát ugyan legyőztük 2-0-ra, de a franciák ellen nem volt esélyünk. A 3-0-s vereség a kiesésünket jelentette, holott ha csak egy góllal kapunk ki az utolsó csoportmeccsen, akkor becsúsztunk volna a legjobb 16 közé. 

 

3. Anglia, Európa-bajnokság, 1988 – miután a selejtezőket mindössze egy pont veszteséggel és 19-1-es gólkülönbséggel zárta, pont nélkül esett ki a csoportkörben

Bobby Robson együttese felülmúlhatatlan teljesítménnyel vette a selejtezőket, két évvel később pedig vb-elődöntőt játszott, így látható, milyen erős volt az akkori együttes, az angolok nem hiába voltak rendkívül csalódottak, hogy pontot sem szereztek. A nyitányon 1-0-s vereséget szenvedtek az ősi ellenfél Írországtól, majd 3-1-re kaptak ki a mesterhármast szerző van Basten által vezetett hollandoktól, és szintén 3-1-re a szovjetektől. Pár név az akkori angol keretből: Shilton, Lineker, Barnes, Beardsley, Bryan Robson, Waddle, Hoddle, Adams, Butcher, Pearce…

 

4. Hollandia, világbajnokság, 1990 – az előző Európa-bajnokság győzteseként nagy nehezen továbbjutott a csoportból, majd kiesett a nyolcaddöntőben

Gullit, van Basten, Rijkaard, Koeman, van Breukelen, van Aerle, Wouters, Witschge, van Tiggelen, Winter és a többiek… Két évvel korábban verhetetlennek bizonyultak az Eb-n, 1989-ben és 1990-ben pedig a Gullit-van Basten-Rijkaard trió által irányított Milan simán nyerte a BEK-et. Az olaszországi vb előtt a hollandok több sztárja is sérüléssel küzdött, a csoportkörben pedig a két évvel korábbi önmagára nyomaiban sem emlékeztető együttes döntetlenre volt csak képes Egyiptom (1-1), Anglia (0-0) és Írország (1-1) ellen is, így csupán csoportharmadikként ment tovább, és a nyolcaddöntőben az NSZK-val hozta őket össze a sors. A meccs leginkább a Rijkaard-Völler affér miatt emlékezetes (a holland sztár leköpte a német csatárt, mindkét játékost kiállították még az első félidőben), majd a két csapat fantasztikus második félidőt produkált, de a hollandok húzták a rövidebbet. 

 

5. Németország, Európa-bajnokság, 2000 – csoportutolsóként kiesett a csoportkörben

Hogy a német válogatott ennyire „fejreálljon” egy világversenyen – 2000-ig nem fordult elő. Erich Ribbeck csapata címvédőként érkezett, soraiban Kahnnal, Matthäusszal, Hässlerrel, Ballackkal és Bierhoffal, de megszégyenülten távozott, miután 1-1-et játszott a románokkal, 1-0-ra kikapott az angoloktól, végül 3-0-ra a bombaformában lévő portugáloktól. 

 

 


6. Franciaország, világbajnokság, 2002 – az előző világbajnokság és Európa-bajnokság győztese csoportutolsóként, szerzett gól nélkül kiesett a csoportkörben

Roger Lemerre válogatottja vb- és Eb-címvédőként utazott a dél-koreai-japán közös rendezésű vb-re. A torna előtt Zidane sérült volt, és csak az utolsó csoportmeccsen játszott, de már nem tudott segíteni. A nyitányon a franciák 1-0-ra kikaptak Szenegáltól, következett egy sovány 0-0 Uruguay ellen, majd a dán Rommedahl és Tomasson lőtte semmivé a gall álmokat. Pedig a keretben ott volt Zizou-n kívül Barthez, Desailly, Vieira, Thuram, Henry, Trezeguet, Djorkaeff, Cissé, Makelele és Dugarry is, igaz, ekkorra már visszavonult a védelem és a középpálya oszlopa, Blanc és Deschamps. 

 

7. Németország, Európa-bajnokság, 2004 – az előző világbajnokság ezüstérmeseként kiesett a csoportkörben

2002-ben vb-ezüstöt, 2006-ban vb-bronzot nyert a német válogatott, ám a portugáliai Eb-n Rudi Völler csak szenvedhetett a kispadon. Csapata 1-1-gyel kezdett a hollandok ellen, majd egy 0-0-ra futotta a lettek ellen, sorsát pedig a csehektől elszenvedett 2-1-es vereség pecsételte meg. A korábbi német csapatokkal ellentétben már kevés klasszisa volt az együttesnek, ám Kahn, Schweinsteiger, Ballack és Klose sem futott csúcsformát. 

 

8. Franciaország, Európa-bajnokság, 2008 – az előző világbajnokság ezüstérmeseként csoportutolsóként kiesett a csoportkörben

0-0 a románok, 1-4(!) a hollandok, végül 0-2 az olaszok ellen. A legmegdöbbentőbb a franciák szereplésében, hogy ezt követően Raymond Domenech szövetségi kapitány a helyén maradhatott. A 2006-os vb-ezüstérmes csapat nyomaiban sem emlékeztetett önmagára, igaz, nem volt sem Barthez, sem Zidane, sem Trezeguet a csapatban, Ribéry pedig nem tudott vezérré válni. 

 

9. Olaszország, világbajnokság, 2010 – az előző világbajnokság győzteseként kiesett a csoportkörben

Marcello Lippi a 2006-os vb-győzelem után elbúcsúzott a csapattól, a 2008-as Eb-t követően azonban ismét elvállalta a szövetségi kapitányi posztot. Bár ne tette volna! Csapata már nem volt ugyanaz, mint négy évvel korábban, hiányoztak az igazán nagy egyéniségek, vagy legalábbis az olyan sztárok, akik jól is játszottak volna. Paraguay és Új-Zéland ellen 1-1, Szlovákia ellen pedig 2-3 – és az olaszok máris csomagolhattak. 

 

10. Franciaország, világbajnokság, 2010 – az előző világbajnokság ezüstérmeseként kiesett a csoportkörben

A francia szövetség vezetői alighanem alaposan megbánták, hogy a 2008-as Eb után a helyén hagyták Raymond Domenech szövetségi kapitányt, mert a csapat a 2010-es vb-n is leégett. A csapaton belüli feszültségek odáig vezettek, hogy Anelka finoman szólva is a fenébe küldte az edzőt, így az Uruguay elleni 0-0-s nyitányt két vereség követte Mexikótól (0-2) és Dél-Afrikától (1-2). 

 

+1. Brazília és/vagy Argentína, Copa América, 2011 ?

A két dél-amerikai mogul közül a házigazda argentinok az utolsó csoportfordulóban győztek Costa Rica ellen, így továbbmentek a második helyen, de a brazilok feje fölött még ott lebeg Damoklész kardja, no és a kiesés réme. Mindkét sztárcsapat szereplése szenzáció - negatív értelemben. 

7 komment a

Címkék: kudarc válogatott labdarúgás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M. Bertalan 2011.07.12. 14:05:31

Hát, mi mint a csoport harmadik legerősebb válogatottja, harmadikok lettünk a csoportban. Önmagában egy 6-0, hát az előfordul.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.07.12. 14:14:23

@M. Bertalan: főleg 1986-ban, főleg a Szovjetunió ellen. :-)

Editor Bob 2011.07.12. 15:02:35

Azért a 6-0-t szvsz menti az is, hogy a szovjetek 2 évvel később EB ezüstöt értek el, amikor csoportkörben még a későbbi győztest is verték, vagyis azért nem egy gyenge csapattól kaptunk ki. A franciák elleni 3-0 szintén nem gáz, mégiscsak a későbbi bronzérmesek vertek meg minket.

attilka87 2011.07.12. 15:19:29

Olyan szar játékot, amit a brazil csapat brazil csapat címszó alatt játszik, nem is emlékszem, mikor láttam utoljára. Nem szép dolog a káröröm, viszont az utóbbi idők francia balgaságai igencsak tetszenek.

smartdrive 2011.07.12. 16:24:42

mondjuk az olaszoknak is Észak-Koreát kellett volna lenyomni a továbbjutáshoz 66-ban, neveket most hadd ne soroljak tőlük

TomAce 2011.07.12. 16:28:10

Bár a 0-6 kétségtelenül pofáraesés, csak nekünk illik ebbe a sorba. Akiknek már akkor is volt szemük a magyar focihoz, megmondták a vb előtt, hogy még a csoportból sem jutunk tovább. Kaptak is hideget-meleget érte.

Zuzimama 2011.07.12. 17:44:24

Miért nem "top10 blama a fociban" a cím?
Azt hittem ilyen Eddie, a sas és társai lesznek a posztban.
süti beállítások módosítása