2011.07.04. 12:50, Írta: MatthiasHüvelyk

Djokovics: kőgazdag humorzsák a szomszédból

Légy wimbledoni bajnok, világelső, szeresd a hazád és vetélytársaid is, légy kőgazdag, szerezz modell barátnőt, fejleszd tökélyre a humorod! Novak Djokovics így lett Kelet-Európa legnagyobb királya!

Nole nemcsak a szurkolók és tenisz világ szeretetét vívta ki, hanem nőkét is. Igaz, kicsit „se veled, se nélküled” kapcsolatban, de együtt van tinédzserkori szerelmével, a szerb modellel, Jelena Risticcsel, korábban összehozták a bulvárújságok Marija Sarapovával is, ami egyszerű kelet-európai földi halandóknak nem mindennap adatik meg az életükben. Djokovics az ellenfelek tiszteletét is kivívta, urambocsá kedvelik őt. Nemhogy senkivel nem rivalizál, nincs senkivel nézeteltérése, ő az első, aki látványosan megtapsolja ellenfele egy-egy szép pontját, vagy önironikus grimasszal elismeri saját hibáját a meccseken. A legnagyobb showman, akin Nadal vagy Federer is jóízűen nevet, mert hát mi mást lehet tenni, akkor, amikor a 24 éves szerb wimbledoni győzelme után elkezdi enni a füvet örömében, de élőben adott nyilatkozatai is egy kész stand-up comedy-vel érnek fel. Azokról az improvizációkról már nem is beszélve, amikkel saját játékostársait karikírozza ki egy-egy meccs után. Lásd a videót a hajtás után! (Vigyázat, rekeszizmok veszélyben!)

Le kéne számolni végleg azzal a tévhittel, hogy itt a keleti régióban, a gazdag nyugati országok lehetőségeivel, akadémiáival vagy pénzével nem tudunk versenyezni. Hiszen elég hozzá egyetlen (ámde lehengerlő személyiségű) játékos profi menedzselése, felkészítése, és az ország máris felkerül a világtérképre. Erre kiváló példa Djokovics esete. Már most a nyakamat rátenném, hogy a szokásos év végi „év sportolója” választáson a lehető legtöbb fórumon ő fogja elvinni a pálmát, mert valami lenyűgöző, amit idén művel. 48-1-es az idei mutatója, azaz 49 meccséből mindössze egyet vesztett el (a párizsi elődöntőben bizonyos Roger Federer ellen), hat ATP-verseny (köztük két 1000-es torna) mellett első lett az Australian Openen, és ugye Wimbledonban. Idén már több, mint 7 millió, karrierje során cirka 28 millió dollárt ütögetett már össze, de a világért nem sajnálja tőle senki, még az ehhez járó Monte-Carlo-i rezidenciát sem.

Igaz, az ő sorsa nem volt olyan „hányattatott”, mint Ana Ivanovicsé, aki anno a háborús bombázások miatt pincében edzett az egykori Jugoszláviában, Djokovics szülei tehetősebbek voltak, de egy olyan országból ért csúcsra, ahol nem voltak ennek a sportágnak hasonló nívójú előzményei. De most már vannak, és Djokovics lavinát indított el eredményeivel: lépten-nyomon bukkantak fel az elmúlt években a jobbnál jobb szerb teniszezők, akikért ráadásul tőlünk délre megőrülnek a szurkolók, mert mindegyikük a Davis Kupa csapatért is kiteszi szívét-lelkét. Djokovics úttörő módon, amikor csak teheti egyesben is nemzeti színű pólókban játszik és viszi hazája jóhírét a világban.

 

A világért nem akarok keseregni a magyar tenisz jelenlegi helyzetén, mert a világ legjobb egyéni sportjában Szávay Ágnes, Czink Melinda vagy Arn Gréta révén valahol azért jegyeznek bennünket. Ha magyar játszik valahol, nincs ember, aki nem neki drukkolna. De… A hétvégén a történelem során először Kelet-Európa meghódította Wimbledont is, és hát a hírek nem rólunk szólnak. Az Open érában a Roland Garroson még soha nem fordult elő, hogy a női és férfi egyest is kelet-európai teniszező vigye el egyazon évben, a US Openen (1985: Ivan Lendl és Hana Mandliková) és az Australian Openen (2008: Novak Djokovics és Marija Sarapova) is mindössze egyszer. Most Wimbledon is behódolt a térségnek, a cseh Petra Kvitova után Novak Djokovics megfosztotta trónjától Rafael Nadalt, és begyűjtötte harmadik Grand Slam-trófeáját. A legértékesebbet.

Egyszóval Novak Djokovics Kelet-Európa legmenőbb arca. De lassan a világé is.

 

 

 

 

Szólj hozzá! a

Címkék: wimbledon tenisz nadal federer ivanovics hantuchova djokovics sarapova azarenka kvitova pironkova

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása