2011.06.27. 12:19, Írta: MatthiasHüvelyk

MELLesleg foci vb

Playboyban mutogatják magukat a német focista lányok. 

A világbajnoki címvédő német válogatott tagjai a nyuszis magazinnak vetkőzve népszerűsítették a vasárnap rajtot vett vb-t. Magyarország ott lehet egyszer a női vb-n?

 

Talán ez is közrejátszott abban, hogy az utóbbi két vb-t és öt Eb-t megnyert németek nyitómeccsén a berlini Olimpiai Stadionban 74 ezer (!) néző tombolt a helyszínen Kanada ellen. A hazai kedvencek nyertek is 2-1-re, és ezzel egy lépéssel közelebb kerültek a hőn áhított címvédéshez. Ugyanakkor már nem csak a vetkőzés játszik szerepet a világbajnokság iránti hatalmas érdeklődésben, de ennek a társadalmi-gazdasági okai vannak.

A női labdarúgás valahol egy szinten van a téli olimpiával. Azok az országok sikeresek benne, amelyek tehetősek (hogy azt ne írjam, magas a GDP-jük), amelyekben a nők és a férfiak társadalmi szerepe egyre jobban kiegyenlítődik, és ahol a nők egyszerűen megengedhetik maguknak, hogy sportolói karriert válasszanak maguknak, illetve bárki azt, hogy hivatásos téli sportoló legyen. Egyáltalán, nők tömegei sportolnak. Jó, a teóriát kicsit áthúzza, hogy a női foci vb-mezőnyben helyet kapott Észak-Korea és Egyenlítői Guinea csapata is, előbbi ugye propagandából nyomja a sportot, utóbbiban pedig talán az az egyetlen kiugrási lehetőség (bár 2012-ben a férfi Afrikai Nemzetek Kupáját rendezheti). A többi nemzet életszínvonalát, gazdasági, népességszámbeli, vagy épp (sport)diplomáciai erejét meg talán boncolgatni sem kell:  Németország (Angela Merkel személyében élén egy női kormányfővel), Kanada, Nigéria, Franciaország, Japán, Új-Zéland, Mexikó, Anglia, USA, Kolumbia, Svédország, Brazília, Ausztrália, Norvégia, és a korábban az elithez tartozó, 12 éve vb-döntőt játszott, legutóbb házigazda Kína ki sem jutott.

A 2010-es vancouveri téli olimpia éremtáblázatát sorrendben a következő nemzetek uralták: Kanada, Németország, USA, Norvégia, Dél-Korea, Svájc, Kína, Svédország, Ausztria, Hollandia, Oroszország, Franciaország, Ausztrália. Az átfedés nem kicsi, ez bizony a nagyok terepe. Értelemszerűen (?) mi magyarok nem vagyunk olyan tehetősek, hogy ilyen szinten tartsuk fenn téli sportunkat, vagy női labdarúgásunkat. Sok évvel ezelőtti újságcikk szólt például arról, hogy az egyik sokszoros válogatott magyar válogatott női játékos addigi „profi” labdarúgó pályafutása alatt mindössze egy nagyobb színes tévé árát kereste meg összesen. Ennek megfelelően a női labdarúgásban is valahol azon a szinten vagyunk, mint a férfiak terepén, vagy talán egy kicsit jobb pozícióban. A világranglistán 30. helyen tanyázunk (közvetlenül előzzük a vb-résztvevő Kolumbiát), a selejtező-csoportunkban pedig 4 győzelemmel, 3 döntetlennel és 1 vereséggel, mindössze 2 ponttal maradtunk le a továbbjutást, és európai rájátszást elérő ukránok mögött.


Azaz a helyzetünk nem kilátástalan, a férfiaknál most végbemenő reformok átültetésével női válogatottunk talán hamarabb tudna látható eredményeket elérni és története során először kijutni egy világversenyre. Mert a női labdarúgó vb már rég nem egy ulibuli torna, hanem komoly piac – legalábbis nyugaton. 1999-ben még meghökkentünk, és persze széles mosollyal nyugtáztuk a brazil Kátia mezlevétellel egybekötött gólörömét, pár éve még elgondolkodtunk Sepp Blatter ötletén, aki a női foci népszerűsítésére fontolgatta, hogy a játékosok a röplabdázókéhoz hasonló, testre feszülő ruhában játsszanak. De ma már nem. Az elmúlt két vb-t az USA-ban és Kínában monumentális stadionokban játszották, idén Németországban pedig még a dél-afrikai férfi foci-vb átlagnézőszámát is meghaladhatja az érdeklődés, hiszen a németek kilenc modern arénában rendezik az eseményt, a jegyek 90%-a pedig már előre elkelt. Arról meg már nem is beszélve, hogy a mezőnyben olyan klasszisok vannak, mint háromszor a világ legjobbjának választott, ötödik (!) világbajnokságára készülő német Birgit Prinz, vagy az utóbbi öt év legjobbja, a brazil Marta (alsó képen), aki a nők közül elsőként került a Maracana Stadionban található hírességek falára.

A női foci tehát már rég nem kisasszonysport, tessék csak megnézni. Ennek ellenére a német válogatott sajtómegjelenését a magunk részéről díjazzuk!
 

10 komment a

Címkék: németország világbajnokság labdarúgás fifa női foci női labdarúgás marta birgit prinz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maydayray 2011.06.27. 21:30:15

mondjuk illett volna utánanézni, hogy az öt lányból hány is van ott a vb-n... sokkoló lesz az eredmény :-)

Metál -e a bimetál? 2011.06.27. 21:58:51

nagyon felállt a farkam a képre ;)

2011.06.28. 08:16:33

5 szép nőt találtak Németországban... világrekord!

Szelid sunmalac 2011.06.28. 09:07:09

@HUN_Sector: Meglepodnel, hogy mennyi jo no van a nemeteknel. Eleg reg lealdozott a sztereotipiaknak...

AndrewT 2011.06.28. 09:28:21

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
Meglepö, de a jo nök azert vannak mert a különbözö nemzetisegek keveredtek (török, lengyel,magyar stb). Most jo idö van kezdenek kirajzani, emg kivetközni... de azert nem esik le az allam, mint pl otthon

Attilajukkaja 2011.06.28. 12:29:19

@mizie:

Koszi a linket. Guszta leanyzok!

McFosh Tal 2011.06.28. 14:27:04

Nigéria, Mexikó, Brazília, illetve a polgárháború sújtotta Kolumbia azért kissé kilógnak a jómódú országok sorából
süti beállítások módosítása