2011.10.14. 08:26, Írta: MatthiasHüvelyk

Milyen lesz a foci-Eb labdája?

Labdatörténet a bőrkorszaktól máig.

Krakkóban csütörtökön kisorsolták a lengyel-ukrán közös rendezésű foci-Eb pótselejtezőinek párosítását, így az Észtország-Írország, a Bosznia-Hercegovina-Portugália, a Törökország-Horvátország és a Csehország-Montenegró párharcok továbbjutói csatlakozhatnak a végső Eb-mezőnyhöz. Az, hogy ez a mezőny 2012 nyarán milyen labdát kerget majd a pályákon, még kérdéses, de a december 2-i sorsoláson erről a titokról is lehull a lepel.

 

Tudjuk nagyon jól, hogy anno nagyapáink és az Aranycsapat tagjai is fűzős bőrlabdával arattak nagy sikereket, mára azonban már a labdák terén is nagyot változott a világ. 1970-ben lett hivatalos labdája egy világversenynek, a német adidas cég a mexikói vb-re piacra dobta a Telstar modellt, ami a(z akkor még javarészt fekete-fehér) tévéközvetítések miatt fekete és fehér teli panelekből volt összevarrva. Ez a Telstar modell volt használatos a négy évvel későbbi németországi vb-n, majd 1978-ban Argentínában megjelent a Tango Durlast, ami az 1982-es spanyolországi vb-re formáival tovább finomodott.

Nos, ezután jött el egy történelmi pillanat az Európa-bajnokságok történetében, mert ugyan ezután is a vb-k maradék labdáit használták a kontinenstornán, a Tango Mundialt hivatalosan is kinevezték a '84-es franciaországi torna labdájának.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1988 sem hozott forradalmat az Eb-labdák történetében, Németországban még mindig Tango-t rúgtak a fiúk, holott a mexikói vb-n korábban már Azteca-val fociztak Maradonáék - és még mi is...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1992-ben Svédországban újra az aktuális vb-labdát vették elő, az Etrusco akkor a dánokat segítette Eb-aranyhoz. Ez volt az első labda amúgy, amelyik teljesen vízhatlan anyagból készült.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az 1996-os angliai Európa-bajnokság több futball-forradalmi nyomot is hagyott maga után. Először rendeztek 16 csapatos Eb-t, először debütált nagy tornán az aranygól-szabály, és először használtak a világtörténelemben színes labdát meccseken. Igaz, a Questra Europa a két évvel korábbi USA-beli világbajnokság labdájának újragondolása volt, de a csillagokat a labda díszítésén felváltotta az angol oroszlános motívum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2000-ben aztán végre az Európa-bajnokság is felnőttkorba lépett, az adidas, mint (2016-ig) hivatalos labdaszállító végre külön fantázianévre hallgató, egyedi designos labdát készített a belga-holland tornára. A Terrestra Silverstream ezüstös vonalai hivatalosan Belgium és Hollandia ezüstösen csillogó folyóit jelképezték.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portugáliában, 2004-ben eljött aztán a telitalálat, az első ragasztásos technikával, tehát mindenféle varrás nélkül készített labda, a Roteiro. A nevét a portugál felfedező, Vasco da Gama hajónaplójáról kapta, ez is, és a labda teljes ezüst borítása tökéletes lett!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2006-ban a Teamgeist nevű vb-labdánál az adidas szakított azzal, hogy szögletes panelekből rakja össze aktuális labdáját, így az új labdák már propeller (vagy piskóta) alakú elemekből álltak. Ilyen típusú lett a 2008-es osztrák-svájci Eb labdája, az Europass is. Ez mind nevében, mind stílusában teljesen jellegtelen lett, holott az egyik, ha nem a legszínvoanlasabb Eb-n használták. Messziről úgy néz ki a labda, mint egy mezei pettyes gumilabda, egyedül az dobta fel, hogy az Eb-döntőn a 2006-os világbajnokság mintájára (amikor a Teamgeist fekete-fehér motívumai aranyszínűek lettek) más változatot, a teljesen ezüst Glory-t használták.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annak fényében, hogy a 2010-es vb-labda, a röppályája miatt sokat szidott Jabulani már nem is propeller-elemekből, hanem tenyérnyi méretű összefüggő panelekből állt, tippelni sem lehet, hogy milyen újdonság lesz (ha lesz) az ukrán-lengyel labdán, mi lesz a neve, és milyen színe lesz. Vélhetően az Eb főmotívumát, a virágmintát ez is továbbviszi majd, de hogy milyen mértékben... az december 2-án, a csoportok sorsolásán kiderül.

 

5 komment a

Címkék: labdarúgás európa bajnokság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manír Feri 2011.10.14. 13:54:13

Csak a meccsek legyenek jók, a többi le van szarva. Így az is, milyen labdával fognak játszani.

Brukk 2011.10.14. 13:56:52

Nekem A focilabda a Tango mundial volt, és marad.
Kb. 96-óta - számomra - követhetetlen és szar irányt vett ez a fajta "labdafejlesztés".

organikusviselet · http://organikusviselet.blog.hu/ 2011.10.14. 14:19:56

A fociban nem a labda a lényeg. Az csak a játékosoknak számít...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2011.10.14. 14:37:22

Ahogy a Költő mondta fiatalkorában, az ellenállás idején:
Robbannak a lasztik,
Már amelyik plasztik.
:)

kennyking 2011.10.14. 15:11:33

@Brukk: Nekem is ez a véleményem.A Tango mundial egy klasszikus labda, ezekkel az új szarokkal teljesen más a foci.Másképp csavarodik, másképp csapódik, a sebessége is más.Olyan " műanyag", még a tulajdonságai is.
Cipőben is szerintem verhetetlen azóta is az adidas Copa Mundialja.Az egy nagyon eltalált széria volt.
süti beállítások módosítása