2011.08.19. 15:25, Írta: HiStory

Kosárlabda: kurva gyenge

Azt már megszoktuk, hogy férfi kosárlabdázóink nem jutnak ki az Európa-bajnokságra. 1999 óta ez rendre így van, általában azt megelőzően is így volt. De hogy egy Eb-ről kétszer maradjon le a csapatunk, az azért mégis ritka bravúr.

 

MTI fotó: Mészáros János

A fiúk először a sima selejtezőből estek ki, majd miután az európai szövetség hirtelen felindulásból 16-ről 24-re emelte az indulók számát, kiírtak egy pótselejtezőt is, ahol a magyar, finn, portugál hármasból kellett volna az első kettő közé kerülni. Tehát Portugália és Finnország ellen - finoman szólva egyik sem sportnagyhatalom, kosárlabdában még kevésbé.
Mégsem sikerült legalább egyiküket megelőzni, mert a magyarok három meccs után három vereséggel állnak, a két rivális meg már kétszer győzött. Csütörtök este csapatunk úgy kapott ki 66-57-re a portugáloktól Szolnokon, hogy az egyébként kosárőrült helyi közönség húszpontos hátránynál gúnyolódva, kínjában skandálta, hogy „Húsz, húsz!”, ezzel szakítva meg a másik rigmust, ami meg úgy szólt, „Kurva gyenge!”.


Tényleg az volt, már évek óta az. Innentől az lenne az egyetlen reményünk, ha az illetékesek tovább növelnék a résztvevők körét, mondjuk 32-re, de valószínűleg még oda se férnénk be, úgyhogy nem szabadna engednünk a 48-ból. Akkor mondjuk San Marino, Andorra, Lichtenstein és Málta előtt mi is kijuthatnánk az Eb-re.
Addig viszont a helyére kellene tenni a magyar férfi kosárlabdát. Nemcsak az ellenfeleknek, nekünk is. Mert hogy kézi- és vízilabdázóinkat túlfizetik, az még hagyján, ugyanis hoznak eredményt. Hogy a röplabdánk nemzetközi szinten láthatatlan, az is elmegy, mert legalább képtelenség belőle itthon megélni. De hogy milliós fizetések mellett maradjon észrevétlen egy sportág, azt csak férfi kosarasaink engedhetik meg maguknak. Mert megengedik nekik. A klubvezetők és a szponzorok egymást licitálják túl, hogy idehozzák azt a tengerentúli légióst, aki Amerikában legfeljebb a kukából zsákolna (olyan ami kosaras jön ide, amilyen magyar pólós az üzbég bajnokságba), aztán egy-két éven belül tutira tönkremennek, és egészen addig a hazai utánpótlásra építenek, míg nem fognak megint egy-két madarat. A szolnoki drukkerek pedig, akik most „Kurva gyengét” kiáltoztak, majd megint bálványozni fogják a válogatottban bukott kedvenceiket, ha azok a Magyar Kupában nagy csatában verik az Alsógödöt.
Ezért legkevésbé a játékosokon csodálkozzunk. Mert ki az, aki nem használna ki egy „Éljen jól a semmiből!” típusú ajánlatot?

Van 2 jegyünk a szeptember 2-i magyar-svéd labdarúgó Eb-selejtezőre. Ha augusztus végéig a Hajcsatok blog eléri az 500 lájkot, akkor kisorsoljuk az olvasók között a jegyeket. Ha nem, akkor mi megyünk ki a meccsre.
Lájkold a Hajcsatokat, és terjeszd, hogy Te is nyerhess! 

MTI Fotó: Mészáros János

15 komment a

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. v.b.1990 2011.08.19. 18:46:43

"Tehát Portugália és Finnország ellen - finoman szólva egyik sem sportnagyhatalom"
Azért egy nem igaz. A finnek pl. téli sportokban egész jók ,míg a portugálok fociban (ide lehetne venni a strandlabdarúgást és futsalt is)egész jók.
A többivel sajnos egyet kell értenem.
A másik az,hogy én ez ügyben nem várok semmi változást ,mert ha egy olyan ember lehet a női szöv.kap. akinek az irányítása alatt 0:15 negyedet produkáltunk a törökök ellen majd kiesünk a németek ellen-szóval a férfiak esetében sem várható más.
Harmadrészt meg ezen tulajdonképpen azért sem kell csodálkozni ,mert amíg a magyar csapatok gyakorlatilag láthatatlanok a nemzetközi porondon (bár ez az utóbbi időben megváltozott,de ez úgy tűnik,hogy kevés) és nem szerzik meg a játékosok a megfelelő rutint addig ne is álmodozunk EB-ről(VB-ről nem is szólva........).

barkacs 2011.08.19. 19:55:32

Papírforma. Megélhetési szobabútorok vezetik, irányítják a hazai kosárlabdát. mészáros, ránky és a többi naplopó. Könyörgöm, évtizedek óta nem vagyunk képesek kiállítani egy ütőképes nemzeti csapatott. Még mi kell, hogy ezeket a szakbarbárokat végleg és örökre elküldjék? Most komolyan?

Számokra lefordítva 14 évfolyamból (20-34 éves kor) nem tudnak kitermelni 7-8 európai szintű játékost! Na, ez a nagyon durva.

Elavult módszereket alkalmazó edzőképzés, szakmailag és emberileg alkalmatlan edzők, rossz bajnoki rendszer, kevés valódi értékkel bíró mérkőzése, gyenge és elfogult bírásokádás, utcáról igazolt légiósok. Ez a magyar kosárlabda, már vagy 30 éve. A szomszédban szlovéni, horvátország, szerbia pedig ...

Tomszi 2011.08.19. 20:52:15

Az utánpótlás neveléssel és a külföldi "sztárok" szereplésével egyetértek. Szerintem ha csak hazai játékosok játszanának a helyi szurkolók akkor is kimennének a meccsekre. Sajnos a nemzetközi porondon a külföldiekkel sem szereplünk jól, akkor meg minek.
Amit nem értek, hogy miért pont az Alsógödöt említetted, hogy megverik?! Gödön nagyon jó ki kis utánpótlás nevelő kosárlabda szakosztály működik, sok nehézség ellenére lelkes szakemberek és szülők munkájával. Itt is örömmel vennénk ha minél több gyerek jönne játszani. Innen is el lehet jutni a válogatottig (Horváth Ákos). (Egyébként poénnak jó volt, nem volt sértő.)
Üdv.: Egy gödi kosárlabdáért tevékenykedő valaki.

Rich.mond 2011.08.19. 20:52:54

Világéletemben gyűlöltem a magyar profi kosárlabdát, úgyhogy gyakorlatilag "én megmondtam"!
A cikk jó.
Érdekes, hogy a klubcsapatok szinte kizárólag bajnoki meccseken tudják összemérni másokkal az erejüket, ugyanis mindent elkövetnek, hogy ne kelljen nemzetközi kupákban indulniuk. Néha (idén a Szolnok) van egy-egy kivétel, de nekik tökéletes a magyar posvány. Azt nem értem, hogy itt miért nem volt a labdarúgáshoz hasonló nézőszám-csökkenés.

mikka 2011.08.19. 23:03:49

Magyar kosarlabda???

Hagyjuk mar..Hogy neznek ezek ki????
Az rendben van hogy magasak, hisz ezert jatszik az osszes magas kreten kosarlabdat..csak azert mert magas, mert mashoz nem megfelelo a testalkata..magyarorszagon. Nezzunk egy yatlagos amerikai kosarlabdazot. Magas, eros, izmos. Magyar kosarlabdazo? Magas, rettento vekony, izomoktol mentes, allokepessege zero..es ez ugy altalaban is igaz az europai kosarlabdara is..de itthon kifejezetten helytallo.. Lapozzunk.

van polo
van kajak - kenu
van meg uszas
van sakk
van loveszet
van fogathajtas

nincs foci
nincs kezilabda
nincs kosarlabda
nincs forma 1
nincs atletika

Szerintem elfogadhato ez a nagyon egyszeru folmeres.. A pocskoszoru kosarasok nelkul is viszonylag jo allunk a vilag sokkal nagyobb es nepesebb orszagaihoz kepest. Felejtsuk el oket, jobban jarunk.

fran7 2011.08.19. 23:24:02

@mikka: Ezzel csak az a baj, ha nincs atlétika, akkor nincs élsport. Atlétika nélkül még a sakkban se élsz meg. Nincs foci, az az nincs ami pénzt hozna a sportba. A többi csak porhintés. Esetleg az úszás lehetne még fordítója a dolgoknak, de ott meg ugye asztmásan sportolnak az emberek.
A kosárlabda meg a kontraszelekció laboratótiuma Magyarországon. Kísérleteznek vele, meddig lehet elmenni a tökéletes kontraszelekciót gyakorolva.

mikka 2011.08.19. 23:41:17

A Polgar csaladnak es Leko Peternek semmi koze az atletikahoz. Tobb hirnevet es dicsoseget hoznak mint a teljes doppingtol buzlo magyar atletika,es termeszetesen tisztelet a kivetelnek, de az elv az hogy egy korrupt politikus miatt az osszes tobbi is annak latszik.. En nem becsulnem le azokat az eredmenyeket produkalo sportokat amiket az elobb emlitettem.. Lehet nem profit orientalt sportok de az biztos hogy a szivunket melengetik minden egyes gyozelemmel.. A polo csapat hatalmas kivetel magyarorszagon, jo alapanyag es kivalo szaktudas biztositja a csozedelmes csapatokat..de ahogy mondom ez egy ritka kivetel.. Erdekes lehet amit most irok / gondolok de kiallok a velemenyem mellett.. A magyar csapatsportok epp olyan allapotban vannak mint a magyar tarsadalom.. Fregmentalodott, szeteso, egymast maro csapatok vannak itthon barmely csapatsportot nezzuk.. Az egyeni vagy kis csapatos sport teljesitmenyek viszont kiemelkedoek.. Ahogy peldaul a tudomanyos eletben a kutatoink eredmenyei.. Jobb eredmenyeket akarunk..? Csinaljunk jobb tarsadalmat..es lehet lesz jobb csapat is..fociban, keziben, kosarban..

fran7 2011.08.20. 00:12:40

@mikka: Egy nyolcórás partihoz azért elég jó kis erőnlét kell, amit a legegyszerűbben az atlétikával, lásd futással lehet megszerezni.
A póló éppen most megy tönkre Magyarországon, ironikus módon azért, mert túl sokan tódultak be a sportágba. Elméleteddel nincs baj, de már a 80-as években azt nyilatkozták a sportolók, hogy azért nem mennek csapatsportághoz, mert ott máson is múlik a teljesítmény. De hát épp ez lenne a csapatsportágak lényege. Együtt jobbak vagyunk mint külön-külön. Ez nem a 20 év terméke, hanem az utolsó hatvané.

mikka 2011.08.20. 00:17:49

Egyet tudok erteni ezzel :) kivetel a sakkrol alkotott velemenyed :) Olvastad a Polgarok eletrajzat Kepes Andras tollabol? Lehet ujra gondolod majd azt az elmeletet hogy mennyire szukseges az atletikus fittseg a sakk vilag meghoditasahoz :) miutan elolvasod a vilag legjobb sakkozoinak elettortenetet a mindennapjaikrol, de persze ertem mire celzol es a sport ugy altalaban jo es szukseges meg sakkozoknak is.

dr. v.b.1990 2011.08.20. 01:53:52

@Rich.mond:
"Azt nem értem, hogy itt miért nem volt a labdarúgáshoz hasonló nézőszám-csökkenés."
Azért mert alapjában a magyar bajnoki mérkőzések színvonal magyar szinten kifejezetten jók a másik az,hogy egy-egy városnak csak a férfi kosárlabda csapat az egyetlen olyan sportág ahol a legmagasabb szinten jegyezik az adott csapatot és ez ez egyetlen lehetőség arra,hogy élvonalban szereplő csapatot láthassanak(pl. Körmend)

turwall 2011.08.20. 02:15:40

nálam nem is attól ment föl a pumpa, hogy pótselejtezőben, mérsékelt tudású ellenfelektől is kikapunk, hanem ennek a ténynek az összevetése a "szakemberek" előzetes nyilatkozataival, akik szerint itt tulajdonképpen csak az a kérdés, hogy elsők vagy másodikok leszünk-e, mert a portugálok ugyebár nem ellenfelek. Ezek után a portugálok itthon aláznak minket. Vajon hogy lehet, hogy a sportág vezetői ennyire képtelenek felmérni a reális erőviszonyokat?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.08.20. 02:27:08

van polo- es abban tartosan jok is vagyunk, de igazabol 6-8 orszagot erint, de legyen 10..., ha az olimpiat is belevesszuk..
- van kajak-kenu - nagyon jok vagyunk de igazabol 6-8 orszagot erint, de legyen 10 es a nezok es igazabol csak az olimpian nezi aki nezi
- van uszas, ez teny, ez rendkivul fontos sport sok orszagot erint, az is csoda lesz ha 2-3 ermet osszeszedunk az olimpian, a 2 olimpiai ciklus kozott meg van VB EB evente, a tobbit nem nezi a kutya sem, jo a magyar bajnoksagra kimennek a baratok a szakmabeliek meg a csaladtagok
- sakk, hat regen nem vagyunk nagyon az elbojban, nem is olimpiai sport, egyeni sport, penzszerzo sport 1-2 verseny van amire odafigyel a nep, mondjuk az ujsagon keresztul, de eleg ritkan elemeznek 10 ezrek jatszmakat Lekotol

- loveszet is van, 6-8 orszagot erint, de legyen 10, mi egyre lejjebb vagyunk, a VB-re olimpiara odafigyell a kozvelemeny de a koztes idoben a kutyat nem erdekil hogy Sidi peter Braziliaban 345 korrel negyedik lett a fekvo testhelyzetben...
- van fogathajtas. nem olimpiai szam, 3-4 orszag sportja.... ebben sem vagyunk mar a spiccen de evente lehet ossze lehet szedni par ezer embert aki kimenne szilvasvaradra egy fogathajto vebere, es ennyi
szoval ami szamit, atletika, foc,i kosar, teli sportok!!! sehol sem vagyunk
keziben, viziben meg csak csak foleg a polo es akajak kenu
ez azutan a sotetseg

jegesmedve 2011.08.20. 07:48:38

``Portugália és Finnország ellen - finoman szólva egyik sem sportnagyhatalom``.
Miért, mi talán azok vagyunk?
Külföldi átlagember szerinted hány magyar sportolót tud felsorolni? Vagy legalább azt, hogy miben vagyunk mi jók?
Egy tucat portugál és/vagy finn név után jönne fel az első magyar, ha egyáltalán.... és hogy a portugálok jók fociban, a finnek téli sportokban, hokiban, forma-1-ben, ez triviális, de hogy a magyarok kajak-kenuban...? Ki a lopikulát érdekel ez szerinted rajtunk kívül?
A helyzet az, hogy mindkét ország sportja jól felépített, piaci alapon működő versenysport, valamint létezik jól szervezett tömegsport. Nálunk egyik sem, csak magányos - és minden tiszteletet megérdemlő - hősök szélmalomharca.

housemd 2011.08.20. 10:38:09

@mikka: Nagyon igazad van, hasonlókat szoktam mondogatni én is: a társadalom egyetlen alrendszere sem nyújthat tartósan és lényegesen jobb teljesítményt, mint a társadalom maga. itt már pedig rendszerszerűen rohad minden - hiába van egy-egy kiugró egyéni teljesítmény a lángossütéstől az akadémiáig, szervezetszerűen mindegyik a béka segge alatt van.
süti beállítások módosítása