2011.11.02. 09:49, Írta: MatthiasHüvelyk

Milyen formaruhában megyünk Londonba?

A MOB pályázatot írt ki az olimpiai egyenruhák tervezésére. Meglestük, hogyan változott a magyar olimpiai divat!

268 nap van hátra a 30. Nyári Olimpiai Játékokig. A Magyar Olimpiai Bizottság elérkezettnek látta az időt arra, hogy a magyar olimpikonok ruhájáról is gondoskodjon. Alapvetően négyféle ruhát kell vinnie magával egy sportolónak az olimpiára: felvonulóruha, formaruha, egyenmelegítő, sportmez. Újdonság lesz, hogy ezúttal nem a Hungary, hanem a Magyarország felirat szerepel majd a magyarok ruháin - de talán nem ez okoz majd a tervezőknek fejfájást.

Hanem például az (amitől egyelőre nem kell tartanunk), hogy mi lesz, ha több mint 200 magyar sportoló szerez olimpiai kvótát? Mert a MOB ruhapályázata kiköti, a magyar csapat maximális létszáma 200 fő. Pont. Persze, csoda lenne, ha ennyien lennénk az olimpián akkor (jelenleg 64-en vagyunk), amikor csak egyetlen csapatunk, a férfi vízilabda-válogatott helye tűnik biztosnak Londonban, de egyben csődbe is menne a MOB. Egy olimpiai kollekció, azaz a felvonulóruha és a formaruha együtt minden kiegészítővel és tartozékkal maximum 180 ezer forint lehet. Kétszáz fő esetében tehát csak az öltözködés 36 millió forint lenne...

 

Olimpiai kollekció férfiaknak - felvonulóruha: min. két részes öltöny, két hosszú ujjú ing, nyakkendő, zokni, cipő, kiegészítők (díszzsebkendő, kalap), - formaruha: min. két részes öltöny, egy hosszú ujjú ing, nyakkendő.

Olimpiai kollekció nőknek - felvonulóruha: min. két részes kosztüm (szoknya+blézer, vagy ruha+blézer), két blúz vagy top (hosszú és rövid ujjú), harisnya, cipő, kiegészítők (öv, kalap, táska), - formaruha: min. két részes kosztüm (szoknya+blézer, vagy ruha+blézer, esetleg nadrágkosztüm), egy blúz vagy top (hosszú és rövid ujjú).

 

A felvonuló- és a formaruha általában utal a tradicionális magyar színekre és valamilyen módon magán viseli az olimpiát rendező ország jegyeit is. 2004-ben Athénban például kékben és fehérben vonultunk, 2008-ban Pekingben viszont fehér-piros kombóban a megnyitón.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A pekingi felvonulóruhát Makány Márta tervezte, az azt megelőző két olimpián a Vargas ruháiban pompáztunk. A formaruhákat viszont gyakran egy sportszergyártó is biztosíthatja. Nekünk magyaroknak hosszú éve ilyen az adidas, Athénban és Pekingben is piros kockás inget adott ránk a német gyártó.

 

 

 

 

 

 

 

Ami viszont a világsajtóban leggyakrabban megjelenik az az, hogy egy nemzet milyen mezbe, illetve az eredményhirdetésekhez milyen egyenmelegítőbe öltözteti fel övéit, szintén az adidasnak hála, a magyar mezek az elmúlt két évtizedben sokat finomodtak és szépültek. 1992-ben Barcelonában még orbitális felületű fakó színkavalkád jellemezte a melegítőnket (lásd Farkas Péteren balra), ez az 1996-os atlantai játékokra átváltott egy piros alapú, mellrészen zöld-fehér ruhára.

 

 

 

 

 

 

A 2000-es sydney-i olimpiára szinte csak mutatóban hagytunk pirosat a ruhánkon, legikább a fehér és a zöld dominált. Kovács Ági is ebben sírt a dobogó tetején a 200 mell döntője után.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Athénban jött egy újabb váltás: ezúttal a zöld szín csak a gyártó védjegyévé vált három csíkban szerepelt a ruhánkon, ami egy meggypiros nadrágból és egy meggypiros-fehér felsőből állt. Ízléses volt, nyolc aranyat ünnepelhettünk benne!

 

 

 

 

Pekingre ez a bordó viselet még tovább finomodott és kapott némi kínai ihletet is, ami nemcsak az országnév feltüntetésével, hanem az oldalsó minták megjelenésével is járt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 2010-es vancouveri téli olimpiára úgy utazott küldöttségünk, hogy a ruhákon szinte teljesen a bordó szín dominált, amibe ízlésesen és jól láthatóan beleépítették zászlónk színeit is. Egyelőre nem tudni, nyárig a felvonuló-/egyen-/melegítőruhák merre fejlődnek tovább, az is elképzelhető, hogy a brit zászló kék színeit, kereszt-elemeit, netán a londoni olimpia még mindig felfoghatatlan logójának rózsaszín árnyalatait is magán viselik majd.

16 komment a

Címkék: london olimpia kvóta magyarok menni olimpia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.02. 10:39:23

Szerintem csak azokat küldjük ki, akik fognak olimpiai nem hivatalos pontot szerezni. Így egy csomó pénzt meg lehet spórolni! ;)

Vagy szerezzünk egy kínai textil céget ruha szponzornak! :)

frikazojd · http://kocs.ma 2011.11.02. 11:29:30

en legutobb rovidgatyaban voltam Londonban, azelott pedig oltonyben. Egyik se hatott meg senkit, ugyhogy szerintem tokmindegy a formaruha. Legjobb volna a hagyomanyos tornadressz+iskolakopeny.

2011.11.02. 11:36:15

@TrueY: Ismerős gondolat, sztálin elvtárs a művészeknek javasolt ilyesmit: csak az a legjobb 5 filmet leforgatni, a többit hagyjuk, de ahogy egy festő mondta nekem egyszer, tudja maga hány szar képet kell ahhoz megfesteni, hogy egy remekmű legyen? Hát a sporttal sincs ez másképp.

házisárkány 2011.11.02. 12:10:05

Ha jól tudom, Makány Márta követte el a legutóbbi szépségkirálynőnk vállalhatatlan, lila plüss Playboy-nyuszis ruháját a nemzetközi versenyre, úgyhogy ha lehet, őt inkább mellőzzük... :-)

regress 2011.11.02. 12:24:51

kínai egyenruha lesz,majd csigapali elintézi

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.02. 12:39:54

@Frengi: Igen, én is erre gondoltam... :) De szerintem van olyan MOB elnökségi tag, aki bár vízen nem is jár (még), de a jövőbe azért már lát... Majd ő megmondja, hogy ki érdemli meg és ki nem... ;) Én érzem Dzsugasvili, a postarabló örökségét...

HúszTíz 2011.11.02. 13:20:38

Mintha valami olyasmit mondott volna a köztársasági elnök, hogy a népi/nemzeti motívumokat fogják megjeleníteni a magyar válogatott mezeken + formaruhán. Kíváncsi vagyok, hogy majd mi fog kisülni belőle. Gondolom ilyen sujtásos ruhák lesznek majd.

kerdesek05 2011.11.02. 13:41:10

jó volt makány márta pekingi cucca. az még jó volt.:)
tényleg elég lenne a kék iskolaköpeny mindenkire.
mekkorát nézne a világ a kisiskolás magyarokon:)
mondjuk nehézatlétáinkon úgy állna mint egy pedellus-karbantartó:)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.02. 13:42:53

@HúszTíz: Hihi! Akkor az F1 ebben is beelőzött. Most volt egy szavazás és a matyóhímzéses magyar overál nyert! Azt sajna már nem tudom, hogy melyik csapatnál és melyik futamon... :( Nem nézem az F1-et, de én is szavaztam párat! :)

Dig, Lazarus! 2011.11.02. 13:56:04

Lehet drága, nem ezen kell spórolni. De: 1. a sportolók tegyenek le fejenként 100.000 Ft kauciót, ha bármi baja esne az öltözéknek (leeszik, elszakítják, összeszmogozzák stb.) 2. aki nem szerez pontot, helyezésarányosan fizesse vissza felkészítésének és öltöztetésének eszerint megállapított hányadát.

A stílust illetően még több echte népi motívum kellene. Ágyéktájra pulikutya, mellkasra fütyülős barack, hátsó nagrágszárra pikkszalámi, kalapra kakastoll, szájba tajtékpipa ...

Jut eszembe, az egész csapatköltség alsó hangon 100 milliárdos tétel. Szerepel a költségvetésben? Vagy mindent az Adídasz, Megamol fizet?

regress 2011.11.02. 14:29:38

@HúszTíz: meztelen csigák lesznek rajta,meg félméteres nyelvek

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.11.02. 15:27:55

A múltkori túró rudi pöttyösnél már csak jobbat lehet választani.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.02. 16:19:37

@organikusviselet: Köszi! Akkor hát örvendjünk!
És mikor nem fogom ezt látni? Mert ügye sisakig az autóban lesz... :)

2011.11.02. 16:50:08

@HúszTíz: nekem bejön a népi stilus, amióta Müncheben lakom egyre inkább, azóta van bocskaim is, csak nem fogok tán drinliben menni az oktoberfestre.?
süti beállítások módosítása