2011.10.31. 11:58, Írta: HiStory

Nyugodj békében, Császár!

Alig több mint egy hónappal 70. születésnapja után elhunyt Albert Flórián, az egyetlen aranylabdás magyar labdarúgó.

A 75-szörös válogatott Albert Flórián csütörtökön kórházi beavatkozáson esett át: koszorúérműtétet végeztek el nála, amely a pénteki közlés szerint minden komplikációtól mentesen zajlott. Albert 1959 és 1974 között 351 bajnoki mérkőzésen 256 gólt szerzett a Ferencváros színeiben, a nemzeti csapatban 31-szer volt eredményes, és 1967-ben kapta meg az Aranylabdát. Az 1960-ban olimpiai, 1964-ben Európa-bajnoki bronzérmes Albert Flórián 2004 óta volt a Nemzet Sportolója.

Szeptember 15-én a Hajcsatok ezekkel a szavakkal köszöntötte születésnapján: „Isten éltesse a hetven esztendős Albert Flóriánt! De éltesse őt a magyar labdarúgás minden híve, még azok is, akik korukból adódóan csak az ötvenen, hatvanon túli Flóri bá't ismerték, ismerik… Mint ahogyan Mozart maga a Figaró házassága és a Varázsfuvola, Ady Endre pedig a Héja-nász az avaron és A magyar ugaron, úgy Albert Flórián is a műveiben, góljaiban, cseleiben él. Ő a magyar futball Császára, egyetlen aranylabdása, őt hívták meg a brazilok, hogy tanítsa már a rióiakat egy kicsit focizni, ő ért el mesterhármast tizennyolc évesen, Belgrádban a jugoszlávok ellen, ő csinált bohócot ugyanebben az évben a teljes nyugatnémet védelemből, róla írta címlapján a Népsport, még mindig bőven innen a húszon, hogy Albert-Anglia 2-0, ő rúgott az 1962-es, chilei világbajnokságon újabb elképesztő és győztes gólt az angoloknak, ő volt az 1966-os magyar-brazil egyik legnagyobb hőse, érte rajongott másfél évtizeden át az ország legnépesebb szurkolótábora, az ő nevét foglalták a Mennyből az angyal után szabadon dalba, ami úgy szólt, >>Pestről a Fradi, eljött hozzátok, bányászok, bányászok, máma a Flóri két gólt fog rúgni, lássátok, lássátok!<< … Volt és van belőle egy, nem lesz soha többé még egy. Ezért is éltesse még nagyon sokáig az Isten!” 

Senki nem sejthette, hogy alig egy hónap múlva már úgy kell rá emlékeznünk, hogy nincs közöttünk. Illetve dehogynem! Aki csak egy kicsit szereti a labdarúgást, azzal igenis itt marad a Császár. Bennünk, fradistákban, dózsásokban, honvédosokban, Vasas-drukkerekben, és mindenkiben, tovább él.

Miként nem kopott meg Puskás Öcsi emléke sem, úgy halhatatlan Albert Flórié is, aki a nagy előd mellett máig a legismertebb magyar labdarúgó, az első és eddig – feltehetőleg még sokáig – az egyetlen magyar aranylabdás. Ahogy ő mondta a rá jellemző csibészséggel: „Ez volt az egyetlen labda, amit egyetlen védő sem tudott elvenni tőlem.”

A nagy kilences most már az örök futballpályán kígyózik át a védőkön a csak rá jellemző módon, cselez, lő, és indít.

Nyugodj békében, Császár!


 

MTI-fotó: Illyés Tibor

 

12 komment a

Címkék: labdarúgás albert flórián

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atlbilbaoo 2011.10.31. 14:11:16

Jót nem tudok, rosszat meg nem akarok! De azért jó tudni, hogy nem mindenki szerette!
Pláne azok nem , akik karrierje miatta ment tönkre!

hacsu 2011.10.31. 14:47:35

@atlbilbaoo: Ha jót nem tudsz, akkor maradj csendben és távozzál békében.

introspection 2011.10.31. 14:50:51

Tíz éves lehettem. Nagybátyám kivitt a régi fatribünös Fradi-pályára. Valamelyik vidéki csapattal játszottak. Félidőben két góllal vezetett az ellenfél. Mindenki nyugodtan köpködte a tökmaghéjat. A Fradi a hatvanas években "második félidős" csapat volt. Kijöttek a második félidőre. Rákosi az orrom előtt kérdezte Flórit: -Akkor elkezdjük? Flóri bólintott. Simán verték az ellenfelet. Akkor láttam először a csak rája jellemző labdavezetést, cselezést. A felsőtestét valószínűtlenül tudta a labda fölé tolni. A fizika törvényei szerint a súlypontja annyira el volt tolva, hogy fel kellett volna buknia. Aztán '90 után megtudtuk, hogy igaz magyarként élt. Requiescat in pace!

samer 2011.10.31. 14:51:58

Na el lehet húzni innen. ALBERT FLÓRIÁN a legnagyobbak között volt és van, már az égi Fradiban rúgja a bőrt, bárcsak leszállnának és újra megörvendeztetnének minket.

Spéter46 2011.10.31. 15:35:46

Imádtalak és mindig is imádni foglak Flóri!
Nyugodjál békében, és ne feledd kell ott fenn is egy csapat!

keptelenseg 2011.10.31. 15:39:48

Majomállat?

Kotródj?

Azt értem, hogy volt egy kiszerkesztett komment, de miért nem szerkesztették ki a fenti kettőt?

Kegyeleti okokből index.hu módra?

tomi257 2011.10.31. 16:21:45

gyász! részvét a családnak! és köszönet Albert Floriánnak!

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2011.11.01. 06:49:16

Ő volt az egyike annak a két személynek, akiket tiszteltem a labdarúgó pályafutásáért, és az elért eredményeiért. Valóban egy jó ember távozott közülünk. Megemlíteném, hogy én nem szeretem a labdarúgást.
süti beállítások módosítása