2011.10.18. 13:07, Írta: MatthiasHüvelyk

Az olaszok megint bundáztak?

Jön a tél, jön a bundaszezon, Olaszországban már nem először.

Serie A, 7. forduló: Milan-Palermo 3-0, Napoli-Parma 1-2, Novara-Bologna 0-2, Genoa-Lecce 0-0, Chievo-Juventus 0-0, Cagliari-Siena 0-0, Atalanta-Udinese 0-0, Cesena-Fioretina 0-0, Catania-Inter 2-1, Lazio-Roma 2-1.

Tíz mérkőzésből öt végződött 0-0-ra, a Catania az Inter ellen, a Lazio pedig a Roma ellen fordított a második félidőben 0-1-ről (utóbbi hathatós bírói segédlettel). Létezik ennyi véletlen?



Persze, létezik. Talán egymillióból egyszer, ha előfordul, hogy öt egyidőben kezdődő bajnoki is gólnélküli döntetlenre végződik… Az olaszoknál ez viszont egyáltalán nem veri ki a biztosítékot, nem is foglalkoznak azzal, hogy itt valami bűzlik esetleg, ráfogják a catenaccio-ra. Hogy miért? A bunda ott hozzátartozik a labdarúgáshoz. Bármennyire is igyekszik az UEFA és a legnagyobb fogadóirodák összehangolt kampánnyal ellehetetleníteni a csalókat, sosem fog sikerülni. Minden nem ellenőrizhető. Az is igaz, hogy a mostani eset túl kirívó ahhoz, hogy bunda legyen, hiszen ha a fél világ nem is, de fél Európa nyomon követi a Serie A-t, és lesi a liga minden rezdülését.

Mi, magyarok természetesen fel vagyunk háborodva azon, hogy mi folyik ott lent délen, hiszen a heti totószelvényeink nagy részét az olasz meccsek teszik ki, még mindig akad, aki tippmixen is megtesz olasz bajnokikat és átverve érezzük magunkat, mikor ilyet látunk. Hogy sorrendben megy el a Chievo-Juventus fix kettes, meg a Napoli-Parma országos egyes. És? Érdekli ez az olaszokat? Fikarcnyit sem. Ők ugyanis már az Eb-re készülnek. Az olasz labdarúgó-válogatott legutóbbi fényes sikereit, azaz négy világbajnoki címe közül az utolsó kettőt egy-egy egész Itáliát megrengető bunda-botrány után szerezte. Lehet, hogy másban nem bízva (finoman fogalmazva sem az olasz válogatott a jövő évi Eb legnagyobb esélyese) megint ehhez a történelmi ómenhez nyúlnak Cassanóék? 

1980, Totonero, avagy a fekete totó. A nyolcvanas évek elejét átjárta Olaszországban a totóbotrány, minden szinten szinte mindenki érintett volt benne. A Milant és a Laziót kizárták az élvonalból, több válogatott játékost is kihallgattak az ügyben. Többek közt azt a Paolo Rossit, aki később az 1982-es világbajnokságon a középdöntőktől úgy elkezdte termelni a gólokat, hogy nemcsak gólkirály lett, hanem hazája válogatottját vb-címig vezette, és megkapta év végén az Aranylabdát is.

2006, bíróbotrány. Időben sokkal közelebb a világbajnoksághoz robbant ki az ügy, és ha válogatott játékosok közvetlenül nem is voltak érintettek a történetben, közvetve mindenkire hatással volt az év májusában kipattant botrány. A Juventus akkori vezérétől, Luciano Moggitól indultak a szálak, aki manipulálta a bíróküldést csapata meccseire, fenyegette játékosait a szerződtetésekkor, valamint beleszólt Marcello Lippi válogatottnál végzett munkájába is. Szépen-lassan fény derült arra, hogy nemcsak a Juve ludas a dologban, hanem több olasz klub is, amelyekben 30 válogatott futballista szerepelt. Az olasz játékosok úgy vágtak neki a németországi vb-nek, hogy legtöbbjük nem tudta, mi vár rá a jövőben a torna után, hiszen döntés addig nem született az ügyben. Cannavaroék azonban függetleníteni tudták magukat a történtektől és mindössze egyetlen döntetlennel (na jó, a tizenegyesekkel megnyert franciák elleni döntőt is ideszámítva kettővel), és két kapott góllal világbajnokok lettek. A torna után ítéletet hirdettek: a Juventust, a Laziót és a Fiorentinát visszasorolták a másodosztályba, előbbi 30, a Lazio 7, a Fiorentina 12 pontos hátrányból kezdte a bajnokságot, a Juvét megfosztották két előző bajnoki címétől. A Milantól az előző évadra visszamenőleg 44 pontot vontak le, azaz épphogy bent maradt hivatalosan, az új szezont mínusz 15 ponttal kezdhette, és nem indulhatott a BL-ben.

Hogy kell-e ez megint az olaszoknak? Nyílván nem, de náluk sosem lehet tudni. Kell-e nekünk egy ilyen bajnokságot nézni? Nem. Kelleni nem kell. De ennél még a Torghellével fémjelzett magyar bajnokság is élvezetesebb. Legalább feltűnő 0-0-ák nincsenek.
 

7 komment a

Címkék: botrány világbajnokság serie a labdarúgás bunda

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

losonczielvtárs 2011.10.18. 18:52:37

Vannak bundabotrányok a fociban. Olaszországban is voltak sajnos. De olyat leírni, hogy "hozzátartozik a bundázás az olasz focihoz" durva. Meg, hogy vérükben van a csalás. Meséltek már neked a magyar totóbotrányról?

Öt döntetlen, négy nulla-nulla. Ebben nincs semmi különös. Elég baj, hogy a kilencvenes évek óta az olasz bajnokság mélyrepülésben van, egyre unalmasabb meccsek, egyre kevesebb sztár. Amúgy meg mindig a védekező foci dominált. Catenacciót már egy csapat sem játszik. Attól mert elismétlik hetente tízszer, még nem jön vissza. Tudod, az a "Grande Inter", hatvanas évek. A catenaccio a védekező foci egy változata.

Ja, és még valami. Mellékes, de azért fontos. Az indexen volt valaha egy fociblog, az NST. Ott hozzáértő emberek, fiatalos, humoros stílusban írtak a világ legjobb focijáról, közte az olaszról is. Na, mot ők nincsenek, de van helyette ez a sz@rkupac, ami minden héten kikerül a blogketrecbe. Ha ennyi telik meg a Joó Gabi akkor nem kéne erőltetni.

Hüvelyk Matyi, bocsánat, de sz@r vagy.

losonczielvtárs 2011.10.18. 19:00:24

Jah, nem tudom, hogy feltűnt-e, de a Milan valahogy mégis csak elindult a BL-ben, a 2006/2007-es idényben. Valahogy (nem tudom, biztos csalás, vesztegetés útján) meg is nyerte azt.

A cikk tele van helyesírási hibával.
Szépen lassan, épp, hogy, Cannavaróék, catenaccióra, nem csak, Milánt ....

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2011.10.18. 20:27:19

Zseniális. Del Piero nyilván direkt fejelt kapufát 15 perccel a vége előtt. Az már persze gyanúsabb, hogy néhány percre rá ugyanez a Del Piero Pellissier fejese után a saját gólvonaláról tisztázott.

csedo 2011.10.18. 22:56:31

én mondjuk a Genoa-Lecce-t néztem végig: a Genoa végig nyomott (végén tíz emberrel is), kapufát is rúgtak: nekem nem tűnt lebeszélt meccsnek.
Persze sosem tudjuk meg, lehetett-e volna 1-1, ha a Grifoni betalál.
Ja, és én döntetlenre vettem:)
süti beállítások módosítása