2011.10.03. 08:13, Írta: MatthiasHüvelyk

Mikor lesz Debrecenben új stadion?

5-0-ra nyert a Loki, hurráhangulat és fociláz van a városban. 12 milliárdért stadion is lesz.

A történet ott kezdődött, hogy mindig, amikor az elmúlt tizenkét évben pályáztunk Európa-bajnokság megrendezésére (előbb az osztrákokkal, majd egyedül, legvégül a horvátokkal), szóba került helyszínként egy Debrecenben építendő új stadion is. Akkor még egy városon kívüli terület jött számításba, hiszen az egyik tervben az szerepelt, hogy a Loki-stadion külön vasúti megállót is kap. De miután a pályázatok végszavazásánál folyamatosan „át lettünk verve”, világosan látszott, ha Eb-rendezéshez kötik itthon a pályaépítéseket, soha nem lesz európai színvonalú stadion a cívisvárosban. A képen egy korábbi terv.

A debreceni városvezetésben a Loki 2009-es Bajnokok Ligája-szereplése, és a folyamatos Budapestre utazgatás (a csapat a három hazai BL-meccsét az egyetlen, ilyen eseményre használható magyar stadionban, a Puskásban kellett, hogy játssza) után fogalmazódott meg a gondolat, hogy új, modern, nemzetközileg elismert, modern stadionra van szüksége a városnak. Kósa Lajos polgármester szívén kezelte az ügyet, Orbán Viktor akkori miniszterelnök-jelölt pedig ígéretet tett arra, ha kormányra kerül, Debrecenben megindulhat a beruházás. S lám! Egy 2010-es kormányhatározat már be is kalkulálta a létesítmény költségeit a 2011-2013-as költségvetésbe.



2010-ben az is eldőlt, hogy nem egy Debrecenen kívüli területen (a hangzatos Tócóvölgyben), hanem a Nagyerdőn lesz az új Loki-aréna – illetve az első, mert a mostani az nem aréna, hanem egy mobillelátókkal kiegészített tákolmány, ami valóban méltatlan a 2000-es évek magyar sikercsapatához. A stadiont a holland AZ Alkmaar stadionjának mintájára fogják építeni, és annyira emberléptékű lesz, hogy állítólag a stadion tetőszerkezete (mert olyan is lesz, és reméljük nem rontják el úgy, mint az újpesti stadion esetében, ahol bizonyos nemzetközi meccseket azért nem lehet rendezni, mert rövid lett a tető) nem lehet magasabb, mint a Nagyerdő fái.

Az előzetes tanulmányok szerint 12 milliárd forintba fog ez kerülni, és a Puskás Stadion megépítésének előszobájaként fogja fel a nemrég erre létrehozott projektcég. A hivatalos cél, hogy olyan sportlétesítmény-szerkezet alakuljon ki, mely megfelel a piacgazdaság követelményeinek, ugyanakkor alkalmas a magyar sport fejlődésének hatékony támogatására. Az első hírek arról szóltak, hogy 2011 nyarán már megtörténik az első kapavágás, de aztán erről több hír nem szólt, mint ahogy arról sem, hogy a DVSC 110. évfordulójára, 2012-re épülne meg az aréna. De kinek a pénzéből megy mindez? Kettőt lehet találni, és nem az nyer, aki egy befektetőcsoportra voksol.

A kormánygarancia, és a 2011-es költségvetési törvény 6,3 milliárdot, összesen pedig 12,5 milliárdot ad a projektbe. Egyes elemzések szerint az Európai Unió előírásainak egyike kimondja, hogy tilos az olyan állami támogatás, ami állami forrásból meghatározott vállalkozásokat támogat, vagy gazdasági előnnyel jár valakinek. Itt a fenntartó majd a debreceni önkormányzat lesz, de a hasznot vélhetően a futballklub húzza majd az egészből. Ám, ha a stadion multifunkcionális lesz, és focimeccseken kívül más rendezvényeknek is otthont ad, már közcélú feladatok végrehajtására is alkalmas, ez pedig EU-kompatibilis.

A tavalyi bajnok Videoton bukdácsolását kihasználva a DVSC veretlenül vezeti az OTP Bank Ligát 11. forduló után, legutóbb hazai a pályán a szintén stadionja bővítését fontolgató Diósgyőrt semmisítette meg 5-0-s sikerrel. De majdnem egy vendégszurkoló is "megsemmisült", hiszen a hírek szerint az egyik lelátó részről a tízméteres mélységbe zuhant. A debreceni focisták mellett azonban más klubok is létesítmény-beruházásokon gondolkodnak, de erről már kevesebb jövőbe mutató hírünk van. Az újpesti vízilabda klub például azért is szűnt meg az elmúlt hetekben, mert nem jött össze annak az uszodának a felépítése a fővárosban, ami az egykori BEK-győztes vízilabda-szakosztály működését biztosította volna. A győri női kézilabdacsapat az elmúlt öt évben rendre bejutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, a sokat próbált Magvassy-csarnokot mára egyértelműen kinőtte. A 2014-es hazai kézilabda Eb egyik helyszíne viszont mégsem kap új csarnokot, mert a város nem kapott EU-s támogatást egy rendezvénycsarnok felhúzására.


 

11 komment a

Címkék: stadion debrecen dvsc labdarúgás építés loki stadionépítés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tatuuu21 2011.10.03. 09:50:30

Nagyon megérdemelne már egy normális stadiont Debrecen. Tegnap ráadásul egy diósgyőri lezuhant az összetákolt lelátóról, egy modern arénában ez aligha történhetett volna meg... A dolgok jelenlegi állása szerint hosszú évekig nem lesz előrelépés az ügyben sajnos, ezért is rossz nézni, hogy közben bukarestben, Kolozsváron, sőt Szlovéniában is milyen stadionokat húznak fel, a lengyelekről és az ukránokról meg nem is beszélve...

Ringlósztár 2011.10.03. 11:24:14

Nekem mindegy mi és hol épül, az a lényeg, hogy a Közgép építse fel!

Ovecskin 2011.10.03. 11:54:57

nekem is mindegy, hogy hol, mekkora és mi épül, lényeg hogy a TARLÓS tervezze!

csoko20 2011.10.03. 12:09:35

Nekem is mindegy, mennyiből épül. a lényeg, hogy a válság közepén az én pénzemből finanszírozzanak egy nemrég létrejött projecktcéget!

Six 2011.10.03. 12:44:33

hát remélem soha... közpénz-milliárdokat önteni egy feneketlen kútba. ezt már nagyon nincs kedvem finanszírozni. fizessék a debreceniek, vagy a nézők. de nekem ehhez mi közöm van?
még jó h nem az alpesi lesiklás vitya kedvenc sportja.

yoda-jedi 2011.10.03. 12:58:46

mikor is volt a nyílt építészeti tervpályázat? már megint lemaradtam róla? vagy a kivitelezés is "lefutott" ügy? "Mr 10 uppsz már 20%" ott a polgármester?

Mad Mind 2011.10.03. 12:58:53

Tényleg fontos. Nekem egy új ház kéne, arra mikor ad pénzt az Orbán?
Ha egy csapatnak aréna kell, építse meg maga, vagy szerezzen szponzorokat, akik adnak rá pénzt. Nevetséges, hogy már megint közpénzből akarnak magáncégeket gazdagítani. Egyébként Debrecen erre is vehetett volna fel hitelt, hiszen abban nagyon jó a Kósa.

yoda-jedi 2011.10.03. 13:02:50

a beléptetőt dajcs veszi?
biztonság Sintér?
építés Közgép?
a jól összeszokott csapat
de a végén beborícsuk? kayaibrahim? josziftot?

rohadt gané (maffia) rablóbanda

papugaja 2011.10.03. 14:02:17

A józan ész szerint akkor, amikor nem kell 250 milliárdos "tartalék keretet" képezni elvonásokkal, vagy a beszerzési stop keretében mentőautók beszerzését leállítani ötletszerűen (aztán sittysutty feloldani, mert az ugye evidens, szükséges, csak akkor miért került bele eleve a kalapba?).

teetotaler 2011.10.03. 17:09:38

@Six: A debrecenieknek sincs semmi köze azokhoz az állami támogatással megvalósuló beruházásokhoz, melyek a te lakóhelyeden épülnek fel.

Egy országban élünk, hello.
süti beállítások módosítása