2011.09.21. 00:52, Írta: MatthiasHüvelyk

Spanyolország, aranyország

Amíg magunkat sportnemzetnek hívjuk, a spanyoloknak egyre megy, mindenben jók: foci, kosár, kézi, tenisz, kerékpár, golf, Formula-1.

Meglepetés nélkül ért véget vasárnap Litvániában a kosárlabda Európa-bajnokság: a címvédő Spanyolország behúzta a szinte kötelező aranyérmet. A világ egyik leglátványosabb csapatsportjában 2006-ban világbajnok, 2008-ban olimpiai döntőt játszó gárda azonban elgondolkodtatott: hány sportágban vannak a világ tetején a spanyolok? A sor szinte végtelen…

De kezdjük a múlttal! Fociban az ötvenes években már megkezdődött a spanyol, pontosabban szólva madridi egyeduralom, hiszen 1956-60 között zsinórban öt, 1966-ban még egy BEK-győzelmet aratott a Real, válogatottjuk pedig 1964-ben Eb-t nyert. Az olimpiák tekintetében egyértelműen a hazai, 1992-es barcelonai játékok számítanak fordulópontnak: addig összesen 5 aranyat nyertek az ötkarikás játékokon, 1992-ben azonban rögtön 13-at! Jelenleg 34-nél tartanak, Barcelona óta általában 3-5 aranyat számlálnak olimpiánként. Alonso 2005-ös győzelméig spanyol világbajnoka sem volt a Formula-1-nek. A fejlődés elképesztő.

Vissza a jelenbe! A kosárlabdázókat már kiveséztük, a legegyértelműbb, ha a labdarúgással folytatjuk. Casillasék jelenleg a világ legjobbjai, és ezt nemcsak a 2008-as Eb-aranyuk, vagy a 2010-es vb-cím mondatja velünk, hanem a Barcelona vagy a Real Madrid legutóbbi BL-szeplése is. Hasonló a helyzet kézilabdában is. A spanyol klubok uralják a kontinenst (legutóbb a férfiaknál a Barcelona és a Ciudad Real egymás ellen, a nőknél az Itxako egy norvég csapattal játszotta a BL-döntőt), a férfi válogatott vb-bronzérmes, a női pedig évek óta tagja a világelitnek, 2008-ban Eb-ezüstöt, 2009-ben vb-4. helyet szerzett.

Milyen csapatsport van még? Vízilabda: igaz, a sanghaji vb-n nem alkottak nagyot a hispánok, de két éve vb-döntőben voltak, egy évtizede kétszer is felültek a világ trónjára. Röplabdában, rögbiben és mondjuk hokiban annyira nem veretesek, de gyeplabdában ott vannak a világ élmezőnyében.

És akkor mi van még? Tenisz: elég Rafael Nadal nevét említeni, és minden kérdés elszáll. Ha nem, akkor korábbról Sergi Bruguera, Carlos Moya, Alex Corretja neve, a közelmúltból Juan-Carlos Ferrero vagy Fernando Verdasco lehet ismerős, ráadásul 2004-ben, 2008-ban és 2009-ben is a spanyolok nyerték a Davis-kupát. Kerékpárban sem utolsók, saját háromhetes körversenyük van Vuelta Espana néven, na meg csomó nagy egyéniségük, például a korábbi ötszörös Tour de France-győztes Miguel Indurain nyomdokain haladva Carlos Sastre vagy épp a háromszoros TDF-bajnok Alberto Contador.

Egy másik, reklámozók által igen fontosnak tartott sportágban, a golfban Tiger Woods egyik legnagyobb kihívója a Laureus-díjas Sergio Garcia. És ha már pénznél tartottunk… A Formula-1-ben hétről hétre köröz egy kétszeres világbajnok pilótájuk, bizonyos Fernando Alonso, míg a gyorsasági motoros vb mezőnyében számolni sem tudjuk a spanyol tehetségeket (jelenleg Jorge Lorenzo és Dani Pedrosa a két legnagyobb sztár), de korábban olyan nagyságok is vitték a spanyolok jóhírét két keréken, mint Angel Nieto, Jorge Martinez, Alex Crivillé, vagy Carlos Checa.

Persze, lehet mondani, hogy a spanyolok négyszer annyian vannak, mint mi, ugyanakkor mi nem azért hívjuk Spanyolországot A SPORTNEMZETNEK, mert a világ élvonalát nem épphogy csak kapargatják, mint mi úszásban, atlétikában, kézilabdában, hanem azért, mert a világ topsportjait uralják, nem középiskolás fokon.

16 komment a

Címkék: vízilabda spanyolország kézilabda labdarúgás kosárlabda tenisz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laciii 2011.09.21. 15:48:53

Azért a WSBK _jelenlegi_ állására vess egy rövid pillantást, rögtön az első helyre ;)

Kemencés Szittya Buci 2011.09.21. 16:07:51

"mert a világ topsportjait uralják, nem középiskolás fokon."

Ez azért jókora túlzás és ferdítés.
Amit valójában uralnak, az mondjuk a motorsport, jelenleg a foci, meg a kosárlabda (Európában).
Az, hogy vannak olyan sportok, ahol döntőket játszanak, meg van egy-egy jobb sportolójuk, az messze nem azt jelenti, hogy uralják.
A F-1-et pl sokkal inkább uralják a németek, britek. Teniszre egyáltalán nem mondható el spanyolokról, hogy uralják.
A kerékpárra meg csak annyit mondok: Eufemiano Fuentes.
Egyébiránt minden bizonnyal rengeteg pénzt ölnek a sportba (talán többet is, mint kellene? lsd gazdasági válság), úgyhogy végül is nincs mit csodálkozni ezen. :)
Ettől még nem kell leírni a magyar sportot. Annak ellenére, hogy rengeteg sportban a pénz miatt mennyire elhúzott a világ, még mindig rengeteg sport van, amiben nem hogy fel tudjuk venni versenyt, de "uraljuk" is a sportágat, a múlt pedig magáért beszél.
Uraljuk pl: vízilabda, kajak
Versenyben vagyunk: úszás, vívás, öttusa, kenu stb. (kézilabda és foci mostanság sajnos nem, pedig hát...)

WinG 2011.09.21. 16:26:29

"Az olimpiák tekintetében egyértelműen a hazai, 1992-es barcelonai játékok számítanak fordulópontnak: addig összesen 5 aranyat nyertek az ötkarikás játékokon, 1992-ben azonban rögtön 13-at! Jelenleg 34-nél tartanak, Barcelona óta általában 3-5 aranyat számlálnak olimpiánként."

3-5 arany olimpiánként egy ekkora országhoz képest semmi. Mi Barcelonában 11-et szereztünk, azóta olimpiánként 6,5-et.

WinG 2011.09.21. 16:34:41

Amúgy ha igazán rá akarjuk húzni valamelyik országra, hogy sportnemzet, az elsősorban Németország lesz.

Styxx 2011.09.21. 16:39:40

Azért a spanyolok nem egymaguk nagyok. A válogatottjaikban játszanak a katalánok és a baszkok is. Kicsit más lenne a leányzó fekvése fociban, ha az angolok mellett játszhatnának a válogatottban a skótok és a walesiek (Pl. Mr. Giggs nem egy szar szélső, igaz már kissé öregecske) és a mi válogatottunk is jobb lehetne, ha felvidékiekkel, erdélyiekkel, vajdaságiakkal, stb is teletűzdelhetnénk.

Matfu 2011.09.21. 17:21:01

Koksz
Eufemiano Fuentes

futballsz' · http://futballsznob.blog.hu 2011.09.21. 17:34:19

Azért a spanyol sportcsodáról írni Dr. Fuentes a dopping-pápa említése nélkül érdekes vállalkozás.

"I've worked with other sports: tennis, football and athletics. There are a lot of names that haven't come out."
"Más sportokban is dolgoztam (a biciklin túl): a teniszben, a futballban és az atlétikában. Sok név van, ami nem került elő."

A sikerek okai között persze sokkal több a szimpatikus, például a gyerekeket szakedzőkkel nevelő "deportivok" (sport klubok) központilag finanszírozott rendszere. Ezek a klubok ott vannak minden településen, és nem csak foci a menün, de van kosár, röpi, kézilabda, stb.

bacity · http://kacat.blog.hu 2011.09.21. 17:46:20

óriási adókedvezményekekkel hozták helyzetbe a sportot. a foci volt az utolsó kb. beckham megszerzése idején. ez nagyban áll a fejlődés mögött.

+ nadalnak nagyon kinéz egy lance szerű pályafutás. hirtelen eltünik majd, hogy a doppingos legyen aki nem bukott le -

andrebbe 2011.09.21. 17:57:34

A cikk színvonalánál már csak az felháborítóbb, ahogy az Index nyomatja ezt a se íze, se bűze blogot (és akkor még udvarias voltam), természetesen minden más sportblogot háttérbe szorítva.

De hát lenyeljük, ebben az országban mindent meg lehet csinálni, még egy ilyen szép műfajt is lehet ócska üzleti célokkal elkorcsosítani. Reméljük az a Jako Sport hirdetés meghozza a kívánt bevételt

dr. v.b.1990 2011.09.21. 19:29:43

"Hasonló a helyzet kézilabdában is. A spanyol klubok uralják a kontinenst "
Ez így ebben a formában nem igaz. Az való igaz,hogy pl. tavaly a BL döntőt két spanyol csapat játszotta ,de a klubkézilabdázást Európában a németek uralják.
"a nőknél az Itxako egy norvég csapattal játszotta a BL-döntőt"
Mondjuk az-az "apróság" kimaradt,hogy női KEK döntőt a Mar-Alicante játszotta ,akit mellesleg a Fradi győzőt le.

KANADA 2011.09.21. 20:54:35

Az olimpiákon mégis nullák. Csak azért tűnnek sportnemzetnek, mert nézett sportágakban jók!

farkamatvakarva 2011.09.21. 21:41:12

lehet hogy tele vannak aranyéremmel, de az ország gazdasága romokban, sztem nagyon fájdalmas lesz az összeomlás, mert reformok nem nagyon lesznek a tüntetések miatt
hiába no, franco(fasiszta volt, de nem hitler jellegű) idejében még minden flottul ment :)

Matfu 2011.09.22. 13:43:47

na akkor álljon itt az évekig Spanyolországban élő Barca-fanatikus hasonló témában írt cikke, teljesen eltérő végkövetkeztetéssel: sportgeza.hu/sport/fizikalisedukacio/2010/12/14/a_spanyol_sportbirodalom_bukasa/
Gratulálok a felületes munkához!

M. Bertalan 2011.09.23. 10:51:03

@Matfu: Ez még hagyján, mert oké, hogy biznisz, meg minden, de akkor is lehet tisztességesen csinálni. Mondjuk nem máshonnan ollózni a témát. Ez a cikk itt lenn szeptember 15-i...:

www.sport1tv.hu/Blogok/Farkas_Norbert/16_aranykor

Biztos véletlen.

Metál -e a bimetál? 2011.09.23. 22:45:53

Jégkorong divízió I-es vb: Magyarország-Spanyolország 13-1

ennyi. a cikk blődség, liberális propaganda.
süti beállítások módosítása