2011.09.19. 07:13, Írta: Don Kihote

Sousa és a szakmai barbárság

Paolo Sousának rettenetes sebességgel el kell húznia a csíkot, és legkevésbé azért, mert lefejelt valakit egy sörmeccsen.
 

Gyorsan szögezzük le: Sousa bólintásából azért lett ekkora sajtócirkusz, mert a portugál nem egy hentest vagy egy fogorvost fejelt le, hanem olyasvalakit, aki abból él, hogy cikkeket ír. Ráadásul éppen a Nemzeti Sportban, márpedig a sportnapilap kollektívája mostanság meglehetősen érzékenyen reagál saját sérelmeire, emlékezzünk csak a százszorosan túllihegett Székely Norbert-sztorira. Hasonló a helyzet most is, azzal a különbséggel, hogy az NS most Paolo Sousa ellen indított hadjáratot. 

Szó se róla, irtózatos tahóság volt, amit a portugál csinált, hát még, hogy azóta se tudta kinyögni, hogy bocs, öreg, elborult az agyam. Mindez azonban pont arra jó, hogy elterelje a lényegről a figyelmet, vagyis arról, hogy Paolo Sousa edzőnek érkezett Magyarországra, azzal a nem titkolt céllal, hogy masszív, nemzetközi szinten is jegyzett csapatot faragjon a Videotonból. Kilenc forduló természetesen nagyon kevés, ahhoz, hogy egy edző bizonyítsa rátermettségét, ahhoz viszont a mellékelt ábra szerint bőségesen elegendő, hogy megmutassa, mennyire kártékony tud lenni.

A helyzet ugyanis a következő: a Videoton Sousával kipottyant a BL-ből (az a Sturm Graz búcsúztatta ugyebár, amelyet később a méltán híres fehérorosz BATE Boriszov végzett ki), a bivalyerős magyar bajnokságban pedig kilenc forduló után 14 megszerzett ponttal a táblázat 6. helyén áll – 4 győzelemmel, 2 döntetlennel és 3 vereséggel, 11 ponttal lemaradva a Debrecentől és a Györtől.

Fokozzam?

A Videoton idei 5 idegenbeli mérkőzésének mérlege: 3 vereség, 2 döntetlen, 0 győzelem, 5 kapott és 1 árvácska rúgott gól.

Fokozhatom tovább is.

Ember legyen a talpán, aki bármilyen koncepciót, tudatosságot, tervszerűséget felfedez a bajnokcsapat játékában. Figyelem, a „bajnokcsapat” jelző, ezúttal nem csak szinonima! Fehérváron ugyanis arról van szó, hogy Sousa óhájára szélnek eresztették az aranyérmes csapat 90%-kát, és – ahogy Bognár Gyuri mondta a Sport TV Harmadik  Félidő című műsorában – NB III-as spanyol és portugál játékosokra cserélték a magyar válogatott focistákat. A szókimondásáról ismert szakkomentátor azt is hozzátette: „Amit Sousa művel Fehérváron, az szakmai barbárság.” Kösz Gyuri, a te szádból mégis hitelesebb egy ilyen minősítés, mint egy mezei bloggeréből.

Fokozhatom tovább is.

Mert lehetett nem szeretni Mezey Györgyöt és csapatát, de a tények makacs dolgok. Mezey összerakta, összecsiszolta és eredményessé tette a Videotont, amely könnyed magabiztossággal nyerte a klub első bajnoki aranyérmét. A hálás klubvezetők – emlékeztek? – meg sem várva a Magyar Kupa döntőjét, kipenderítették Mezeyt, majd nem sokkal később bejelentették, hogy a továbbiakban Paolo Sousa irányítja a csapatot. Az a Sousa, aki játékosként kétszeres BL-győztes, edzőként azonban még sehol sem alkotott maradandót. Fehérváron sem fog, ez most már a napnál világosabb. Mérget vehetünk rá tehát, hogy Sousát előbb-utóbb lapátra teszik, és jön valaki más, aki majd megpróbálja helyrehozni a gányolást. A nagy kérdés számomra sokkal inkább az, hogy mit gondolnak, mit éreznek, és mekkora felelősséget vállalnak azok, akik ezeket a döntéseket meghozták, és akarva akaratlanul – nyilván persze akaratlanul – is asszisztáltak a portugál csapatrombolásához. 

Illúzióim nincsenek, úgyhogy én már azzal is beérném, mint Sousa esetében, vagyis egy szimpla „bocs”-al. Vagy legyen inkább „sorry”, hogy mindenki megértse.

29 komment a

Címkék: labdarúgás videoton sousa

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fran7 2011.09.19. 16:14:50

Na akkor itt is leírom Sousa nem zavarta szélnek azt a bajnokcsapatot, aki azért lett első, mert más nem akart. Sousa belépett az öltözőbe majd közölte vele: Bozsovics, Andics, Lázár, Lipták, Elek és Alves, hogy ők menni akarnak, mert ők már kinőtték az nb1-et. Továbbá elzavarta Farkast, meg néhány kerékkötő magyart. Nem akart ő új csapatot építeni, de muszáj volt. Ráadásul neki már nem adott a tulaj elherdálni való pénzt, mint Mezeynek. Ezért ingyen játékosokat hozott, akiket ő ismert. Elküdött még néhány fiatalt, de Gyurcsó, Lencse, Szakály és Hidvégi nem sok meccset játszott a Vidiben.
Magyarul a magyar futball legnagyobb ura haragszik Sousára. S ő még mai is azt csinál ki, akit akar. S neki érdeke, hogy ne legyen sikeres külföldi edző Magyarországon. Kérdezzétek meg erről a Vasas drukkereket és Kiss Lacit.
Garancsi interjú szerint a Maribor elleni meccs vlt a fordulópont. Ott jött rá milyen messze vannak még ők is a profizmustól, azt már csak én teszem hozzá milyen kevés Mezey a világ fociporondján.

spinat 2011.09.19. 16:22:08

ez a blog azóta ekézi Souzát, amióta betette a lábát Fehérvárra.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.09.19. 16:45:51

ez a blog csak azért nem ugyanolyan színvonalú, mint a Nemzeti Sport, mert a blogok arra valók, hogy személyes véleményeket mondjanak, míg az elvileg "el nem kötelezett" sajtótermékként álló, egyben az ország egyetlen sportnapilapjaként szolgáló NS-nek, ugye, függetlennek és tárgyilagosnak kéne lennie.

azonban mindkét termékből teljes egészében hiányoznak a tárgyilagosság és az oknyomozás alapvető elemei.

ráadásul a magyar sport pénztermelési képessége lehetetlenné teszi, hogy normálisan lehessen finanszírozni egy sportnapilapot, ergo: évről-évre olcsóbb és gyatrább szakmai színvonalú. tegyük hozzá, hogy a finanszírozási nehézségek, az eleve kicsi és csökkenő piac miatt versenytársra, azaz versenyre sem számíthat.

az eredmény? olvashatatlan.

csakúgy, mint ez a blog. Bognár Györgyöt, mint "szakértőt" idézni...

el kéne már menni, megnézni egy rendes Sky Sports közvetítést egy budapesti angol nyelvű kocsmába és megnézni, kik a szakértők ott, mit értek el és miket mondanak. kezdve attól, hogy miképp öltöznek fel...

meg lehet nézni a Sunday Supplement-et is, hogy kik a véleményformáló újságírók és miket mondanak. Nyilasival (és a többiekkel) ellentétben például még értenek is hozzá és véleményt is mernek mondani

az egész sport+sportújságíró+szakértő+blogger színvonal röhejes Magyarországon, amin csak azért nem röhögök, mert nem külföldi vagyok...

tisztelet néhány nagyszerű kivételnek!

zsakfos 2011.09.19. 16:49:14

Két dolgot tennék hozzá:
1. Bognár Gyuri iszonyat hiteles figurája a magyar futballnak miután a soproni ténykedése miatt jogerősen 2 év letöltendő szabadságvesztést kapott ( 5 évre felfüggesztve) sikkasztás, csalás és magánokirathamisítás miatt. Szégyen, hogy ez az alak szakértőként szerepelhet a magyar médiában...
2. Mezey már 2010. decemberében! aláírta az MLSZ-el a szerződését, hogy 2011 nyarától utánpótlás-igazgató lesz lesz a szövetségnél. Ráadásul Garancsinak csak utólag szólt...amit általában így intéz az ember a munkáltatójával...De nyilván őt rúgták ki...

Summa summarum: egészen elképesztő, hogy a magát szakmának nevező csoport, szimbiózisban a magyar sportmédiával milyen kibaszott jól tudja hülyíteni az embereket, és milyen jól meg is él belőle...Te pont ennek az áldozata vagy...
Koemantól Sousáig mind senkik akik külföldiek idejönnek: nem értenek a focihoz és "nem értik a magyar lélektant" , csak azt a az egyszerű kérdést senki nem teszi fel a magyar edzőknek, hogy ha ők olyan remek szakemberek az elmúlt 20 évben miért nem volt - a nem ebben a közegben felnövő 2 erdélyi magyar László Csaba és Bölöni kivételével- senki aki nálunk színvonalasabb bajnokságban dolgozott volna?

Sir Galád (már foglalt) 2011.09.19. 17:01:13

nem értem igazán ezt a fikázást. nézzük meg év végén, majd a következő évben mit tesz le sousa. egyáltalán nem volt valami fergeteges a tavalyi vidi. jól indult, de a "második félidőre" teljesen kifulladt, mint mezey csapatai általában.
valóban egy kicsit merészen belenyúlt a játékosállományba a portugál, de ő tudja,h milyen formációt, taktikát, stílust szeretne megvalósítani, és ehhez meg kell találnia azokat a játékosokat, akik ebbe beleilleszkednek. talán nem csoda, h ezek között portugálok, spanyolok vannak leginkább, mert ezekkel ért legkönnyebben szót, nem csak nyelvi szinten, hanem "futball-nyelvi" szinten is. sajnos ma Mo-n ezek a játékosok egyáltalán nem lógnak ki a sorból, szemben pl. Liptákkal, aki mindig is egy falábú volt. Inkább elfogult ellenszenvet érzek Bognár részéről a külföldi játékosokkal szemben, sem mint tudatos szakmaiságot.
a bl-meccsekért sousa-t hibáztatni meg én mondom,h szakmai barbárság...

stikasz_1 2011.09.19. 17:02:24

Majd jön Pinyő.:))))

popp · http://koncertblog.com/ 2011.09.19. 17:11:07

Bognár szakértelméről annyit, hogy nincs kalapja-van kalapja alapon támadja a külföldieket. Azt mondta a marhája Koemanról, hogy szakmai diletantizmus jobbszélre ballábast rakni. Robbenről biztos nem hallott a Gyurka.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2011.09.19. 17:32:00

Paulo Sousa hozzáértéséhez nem tudok hozzászólni, mert még nem telt el annyi idő, hogy ezt meg lehessen ítélni.
A lefejelős tette alapján azonban ki kellene rúgni.
Nem sportember, aki ilyet tesz.

Jokerpofa 2011.09.19. 17:44:59

jó volt eddig ez a blog, köszi szépen, ennyi elég volt belőle.
bognár meg a hitelesség, sousa húzzon el, ezt is vmi ns újságíró írja?

barkacs 2011.09.19. 17:51:06

Don Kihote, bognárgyurika annyira hiteles, mint te. Semennyire. Lásd a soproni klubnál történteket, meg edzői munkásságát.

Amikor ide jön egy külföldi edző, mert nagy ritkán előfordul, akkor a magad fajta, azonnal ekézni kezdi. Miért? Mezei polgártárs 3 év alatt csinált bajnokcsapatot a vezérnek a molocska pénzéből. Talán egy kis időt kaphatna. Nem?

Nem számít, hogy 25 éve nem vagyunk a foci térképén? Nem érdekes, hogy csak állami pénzekből, a mi adó forintunkból, mesterségesen tartják életben ezt a fantasztikus látványsportágat? Hogy konganak az ürességtől a stadionok, hogy augusztusban már nem vagyunk érdekeltek a nemzetközi porondon? Azok az átkozott tények, igaz?
Nektek még mindig csak a mezei, egervári, csank, bognár, bozsik, mészöly féle naplopók kellenek. Hajrá.

Székely meg egy féreg, aki a házi nyúlra lövünk játékot mesteri fokozatra emelte. Az utánpótlás, a magyar kosárlabda meg annyira érdekli, mint engem a magyar szappanoperák. Semennyire.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.09.19. 17:51:16

azert en megkerdeznem, de komolyan
egyaltalan nem tudom, jo edzo-e vaggy nem
de hogy kinek jutott eszebe gy Sousa????
hogy ez hogy jon
nem kell Mezey, oreg, lejart lemez, alakarcintom, megertem, mennyen nyugdijba
de hogy korbeneznek es kinek a fejebol pattan ki ez a a Sousa???
nem tud magyraul, semmi edzoi multja
es akkor valaki felall
-legyen sousa?
tenyleg nem ertem

Sir Galád (már foglalt) 2011.09.19. 17:58:01

@Frady Endre: nézd nem tudunk semmit az esetről, ki tudja miket mondott neki ez a csávó. egy fegyelmit lehet,h megért volna, vagy valami büntetést, de a kirúgás azért erős.

Alc 2011.09.19. 18:06:23

Isten ments, hogy elküldjék a portugált. Hosszú távú koncepcióban gondolkodnak a Vidi vezetői, ezért a számukra 9 meccs mint sem számít. Egyszer biztosan összeér majd a csapat, csak ki kell várni az eredményeket.

Hajrá Loki!

aadam 2011.09.19. 18:15:31

Bognár egy idióta barom, nem szakértő. Azt a két dolgot tudja csak ismételgetni, hogy haza a külföldiekkel és miért nem játszik minden csapat kombinatív támadójátékot.

fran7 2011.09.19. 18:26:12

Bognár véleményeiben szokott lenni valami. De mi magyarok üldöztük el azt az edzőt itthonról, aki később összerakta a Ronaldinho féle Barcát. Na és őt csak szidták az itthoni szakírók. Miért is?

venszivar 2011.09.19. 18:29:42

@hagyma: te barom ! te nem értesz SOHA SEMMIT ! csak unatkozol ott kint ámerikába,mert se a niggerek,se SENKI, nem áll szóba veled , hisz te egy jött-ment rühes hazaáruló vagy! ezt még azok is tudják, megérzik s szarnak a pofádra,te meg állandóan visszafelé ugatsz,mert nincs melód, aztán itt szórod az "észt" , te rühes kitántorgó fosadék ! pofázz ott ! akkor, ha már ki evett a rosseb ! HAZAÁRULÓ !

andrebbe 2011.09.19. 18:40:23

Értelmes, olvasható véleményért Sousa témában, lapozzatok ide: futballsznob.blog.hu/2011/09/19/borbolazas

LÁSZLÓ 2011.09.19. 18:44:06

Hogy vagy kisbence?
Ujságiró /kom. szadesz/ brigád.
Nem tudtátok ezt a portugáliai csávót kicsinálni
Nem feladni, szidni, üzni tovább.
Hol a /magyar ügyv./ érdekes?
A rengeteg /favágók, pokoli tudositó, körmöt
megvilágitó mécses, szuszogó hosszu késes,
gabi, dödő lányok, stb ,stb/ együt érző, 1elméjü
társak.

hírfaló · http://www.hirfalo.hu 2011.09.19. 20:34:54

Még nem zavarták el ezt a bugrist ?!?!

Lencse. 2011.09.19. 21:44:22

"Kösz Gyuri, a te szádból mégis hitelesebb egy ilyen minősítés, mint egy mezei bloggeréből."

:DDDDDDDDDDDDDDDDD

ビンセント・ベガ 2011.09.19. 21:51:22

A tavalyi bajnoki cím viszonylag alacsony sportértékkel bír, de bizonyára így is nagyon kemény munkájába volt a Dottorénak hogy ne szúrják el úgy hogy szó szerint menekültek a csapatok az útjukból.

Sousa lehet hogy fogalmatlan és tahó, de amit itt fölvésnek neki az 90%-ban Garancsi József hibája.

Írom ezt úgy, hogy nagyon kevéssé kedvelem a csapatot, így elosztható kettővel.

ビンセント・ベガ 2011.09.19. 22:06:39

@ビンセント・ベガ: Aki István, tudom... Keveset aludtam tegnap.

Flagship 2011.09.19. 23:56:29

"Nektek még mindig csak a mezei, egervári, csank, bognár, bozsik, mészöly féle naplopók kellenek. Hajrá."

Egerváriról le lehet szállni! Egyelőre úgy néz ki, hogy ő lesz az a szövetségi kapitány, aki végre évtizedek óta először kijuttatja a válogatottat. De ha esetleg mégsem sikerül a pótselejtező, akkor is sokkal ttovább jutottunk, mint a korábbi évek mérhetetlen szégyenfoltjai, lásd vereség Izland ellen a Népstadionban, és hasonlók...

venszivar 2011.09.20. 00:04:57

@Flagship: nyugi ! engem a magyar foci hidegen hagy, tudom ez nálad rossz pont.de nem jutunk ki s csak a szerencse faktoron múlott eddig is. ezek,már 20-25éve, NEM tudnak focizni.............ez van.ezen ennyire mérgelődni?hacsak nem vagy, Egervári rokkkonna!:):D

dr. v.b.1990 2011.09.20. 00:25:51

Mind az NSO-nál mind a NS-nál komoly színvonal csökkenés tapasztalható az elmúlt években ami azért nagy kár értük.

"A helyzet ugyanis a következő: a Videoton Sousával kipottyant a BL-ből (az a Sturm Graz búcsúztatta ugyebár, amelyet később a méltán híres fehérorosz BATE Boriszov végzett ki)"

Mással is kipottyant volna.

"Mert lehetett nem szeretni Mezey Györgyöt és csapatát, de a tények makacs dolgok. Mezey összerakta, összecsiszolta és eredményessé tette a Videotont, amely könnyed magabiztossággal nyerte a klub első bajnoki aranyérmét"

Azért tavasszal nem voltak annyira meggyőzők ,amint azt egy bajnokaspiráns csapattól elvárna az ember.

"ahogy Bognár Gyuri mondta a Sport TV Harmadik Félidő című műsorában – NB III-as spanyol és portugál játékosokra cserélték a magyar válogatott focistákat. A szókimondásáról ismert szakkomentátor azt is hozzátette: „Amit Sousa művel Fehérváron, az szakmai barbárság.”

Bognár György mit tett le az asztalra,hogy efféle megnyilvánulásokra lehet tőle hallani?

"A hálás klubvezetők – emlékeztek? – meg sem várva a Magyar Kupa döntőjét, kipenderítették Mezeyt, majd nem sokkal később bejelentették, hogy a továbbiakban Paolo Sousa irányítja a csapatot."

Azért Mezey menesztéséhez más okok is kelletek. Ott van pl. azaz igencsak "apró" tény ,hogy Djordicsért és Mutumbáért kidobatott Garancsival majdnem 100 millió Forintot aztán mit csinált dr. Gyermelyi? Kirakta a keretből mind a kettő a első keretből (igaz párszor játszottak a felnőtt csapatban). És hát Garancsi megorrolt Gyuri bácsira. Mellesleg annak ellenére,hogy nem a szíven csücske a Videoton annyit hagy mondjak,hogy 3 éves tervük van arra,hogy hogyan építsék fel a csapatot.

tumpara 2011.09.20. 00:39:39

posztolónak az utolsó mondatára: boccsal, mert nincs és soha nem is volt -al, -el rag a magyarban. Vagy ha mindenképpen idézőjel közé akarod rakni, akkor "bocs"-csal. Tudod: asztallal, székkel, nem pedig székel. Hahaha. Na töröljetek.

Hefe 2011.09.20. 07:18:20

sousa egy kokler, nem veletlenul rugtak ki mindenhonnan ket labbal.
Viszont a koklersegben csak jol illeszkedik a matheus, koeman, detari, bognar gyuri, gatyas bobby vonulatba...

Gabbesz 2011.09.20. 08:21:55

Szerintem is maradjon Sousa. Úgyis rühellem a MOL és az OTP pénzéből élő vezér kedvencét.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2011.09.20. 09:29:59

@már foglalt:
Szerintem minden vadembert el kellene küldeni a focipályák környékéről. Sousát, Pepét, Mourinhot, Materazzit... Amikor annak idején valamelyik vadállat diósgyőri szándékosan eltörte az újpesti Wéber gyuri lábát, őt is és az őt erre uszító edzőjét is örökre el kellett volna tiltani.
Egész egyszerűen nem való a labdarúgópályák környékére olyan ember, aki másnak szándékosan sérülést okoz. Ez garázdaság!
süti beállítások módosítása