2011.09.14. 10:04, Írta: Kon-Tiki

Észtvesztő: három pontot elvittek a birkák

Észtország labdarúgó-válogatottja jelen pillanatban 13 ponttal a harmadik helyen áll a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság C-jelű selejtezőcsoportjában. 

Ez eddig kevéssé izgalmas, ugye? De ha azt mondom, hogy az észt csapat idegenben 3-1-re verte Szerbiát és 2-1-re Szlovéniát, mindjárt másképp fekszenek az amúgy gyönyörű tallini lányok. Lehetne még kívánatosabb a mennyasszony és lehetne 16 pontja is az észt csapatnak, ha idén június 7-én nyerni tudnak a hangzatos nevű Svangaskard stadionban, a mesés fekvésű Toftir városában. De nem tudtak győzni! A pálya körül legelésző juhok a mindig zöldellő fű felzabálása közben elvették a három pontot a birka módjára futballozó észtektől.  

Most aztán verheti a falba a fejét Tarmo Rüütli szövetségi kapitány, akinek biztosan nem fog hiányozni a szép zöld toftiri gyep. Bár Rüütli mester ezen a júniusi napon inkább mást vert volna – Antti Munukka finn játékvezetőt, aki a szemtanúk szerint az első félidő 43. percében olyan nevetséges tizenegyest adott meg a házigazdák javára, hogy azon Feröer mind a 18 szigetén kacarásztak. A Belgrádban és később Ljubljanában győztes észtek azonban addig dühöngtek, amíg a 47. percben újabb gólt kaptak, így a lelkes amatőrökből (cethalászokból, buszvezetőkből, asztalosokból) álló feröeri válogatott 16 év szünet után nyert újra kvalifikációs mérkőzést. Észtország pedig szemlesütve mehetett haza, ámbátor ennek a feröeri diadalnak közel sem volt akkora visszhangja, mint az 1990 szeptember 12-én lejátszott Feröer-szigetek-Ausztria összecsapásnak, amelyet a kis sziget játékosainak a svédországi Landskronában kellett lejátszaniuk, lévén ekkor Feröeren nem volt olyan stadion, amelyben egy UEFA égisze alatt zajló selejtezőt meg lehetett volna rendezni.

A dolog további különlegessége, hogy 1979-ig feröeri fociszövetség sem létezett (figyelem, jelenleg, azaz 2011-ben Feröeri Olimpiai Bizottság sincs!), majd az alakulást követően 9 évig vagy a Shetland-szigetek válogatottjával, vagy az izlandiak B-csapatával játszottak. Először tehát az 1992-es svédországi Európa-bajnokságra selejtező versenysorozatra neveztek be, s mindjárt egy csoportba kerültek a jugoszlávokkal, a dánokkal, az észak-írekkel és az osztrákokkal. Előzetesen senki sem gondolta volna, hogy akár pontot is szereznek, ám a sapkában védő csodakapusuk, Jens-Martin Knudsen (jelenleg a válogatott kapusedzője) a közhelyszerű szakzsargonnal szólva lehúzta az osztrákok előtt a rolót. Aztán Torkil Nilesen a 61. percben betalált, a hátralévő 29 percet pedig hősiesen kivédekezték a feröeriek, s ezzel megszületett a történelmi győzelmük 1500 néző legnagyobb megdöbbenésére. Ezt követően még az észak-írektől is elcsentek egy pontot, így zárult számukra az első nagy kaland, miközben 21 év elteltével ez a landskronai ütközet a legendás meccsek sorába emelkedett.

De vissza a mába, az észteknek már csak 1 meccsük van a csoportban, október 7-én Belfastba látogatnak az észak-írek vendégeként. Közben Szerbia még fogadja az olaszokat és utazik a szlovénokhoz, azaz ha az észtek nyernek is Belfastban, maximum 16 ponttal zárhatnak, s csak abban az esetben érhetnek oda a pótselejtezőt jelentő második helyre, ha a szerbek két meccsükön maximum 1 pontot szereznek. Ellenkező esetben hiába volt a két nagyszerű diadal az egykori Jugoszlávia azóta már vb-t és Eb-t is megjárt csapatai ellen idegenben, a feröeri bukta lehet az oka annak, hogy Észtország 2012-ben Lengyelország vagy Ukrajna zöld füvén is pályára léphessen.

 

8 komment a

Címkék: észtország labdarúgás

Mocca · http://manzardcafe.blog.hu/ 2011.09.14. 19:27:32

egy élmény volt végigolvasni a posztot, csupán a címben jelzett következtetés megalapozottsága, továbbá a leírtakhoz való kapcsolódása sántít, egy kissé. amúgy klafa meg minden...:)

Mocca · http://manzardcafe.blog.hu/ 2011.09.14. 19:33:35

mea culpa! megkövetem a poszt íróját. a címmel kapcsolatos zümmögést kéretik pöckölni tovább az indexes fiúk felé! :)

SecTorr (törölt) 2011.09.14. 23:40:22

Miért lenne Feröeri Olimpiai Bizottság? Feröer nem független ország, hanem Dánia része, így olimpián pont ugyanúgy nem szerepelhet önállóan, mint Skócia vagy Wales.

paraszthajszal 2011.09.15. 00:07:25

@SecTorr: Az Amerikai és a Brit Virgin-szigetek szintúgy nem önálló országok (az USA-hoz ill. az Egyesült Királysághoz tartoznak), mégis van saját önálló olimpiai bizottságuk. Palesztinának újabban szintén van.

Az, hogy Feröernek vagy Skóciának nincs önálló olimpiai bizottsága, politikai döntés; technikailag nincs kizárva, hogy előbb veszi fel a NOB a feröeri bizottságot a tagjai közé, minthogy a Feröer-szk. önállóvá vállna

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.09.15. 01:48:49

Bár az örmény alázás óta nem vagyunk jó hangulatban a Tátra alatt, ez a poszt mindenképpen megfogalmazta déli szomszédainknak a lényeget: egy olyan csapat lesz a VB-selejtező csoportotokban, amely képes lehet pontot rabolni Bukarestben, Isztanbulban, hogy aztán egy bravúr tizivel Pesten behúzzátok ellenük a 3 pontot.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2011.09.15. 08:43:49

Birkákat csak bambán néztek,
S ki is kaptak szegény észtek.
Utolsó meccs sem haveri,
S észak-íreket, ha veri
Is Baltikum dicső hada
Gólokkal, mit meg is ad a
Bíró (az a füttyös rigó!),
Még mindig ott a szerb-digó
Meccs, hol van ám bunda esély!
Mi fáj Rüütli? Gyere mesélj!
;-)

Ainult Mina 2011.09.15. 08:53:06

Tallinn két n-nel írandó.
süti beállítások módosítása