2011.09.11. 09:15, Írta: HiStory

9/11 a sportban

Michael Jordan visszatért, Bush szabálytalanul nyitotta meg az olimpiát.

Ahogy mondani szokás, szeptember 11. óta már semmi nem ugyanolyan, mint korábban volt. Igaz ez a sportra is. Elég csak a sportesemények biztonsági intézkedéseire, vagy éppen a vélt vagy valós terrorfenyegetettségre gondolni.

Mindenki tudja, mit csinált éppen 2001. szeptember 11-én, amikor megtudta, hogy két repülőgép belerepült az ikertornyokba. Én éppen a Vuelta Espanát néztem, így ifj. Knézy Jenőtől és Sipos Jánostól tudtam meg a hírt. A Vuelta másodlagossá vált, kapcsoltam a CNN-re. (Az aznapi sprintbefutót egyébként Erik Zabel nyerte a kerékpár-versenyen.)

Az alig több mint fél éve hivatalban lévő amerikai elnök, George W. Bush 2001. szeptember 9-én köszöntötte a kezdődő NFL-szezont. „Nagyszerű nap a mai az NFL szurkolói számára!" – mondta Bush. Ez volt az utolsó nyilvános szereplése a terrortámadás előtt. Az NFL szezon egyébként beindult, de szeptember 16-17-i mérkőzéseket január elejére halasztották.

Szeptember 9-én ért véget a US Open is New Yorkban. A női döntő minden idők legnézettebb fináléja volt a hölgyek versenyében, hiszen Amerikában két amerikai, két testvér vívta, végül Venus Williams 6-2, 6-4-re legyőzte Serenát. Szeptember 9-én, a férfi döntőben viszont nem amerikai győzelem született. Pete Sampras a negyeddöntőben klasszikus mérkőzésen legyőzte Andre Agassit (6-7, 7-6, 7-6, 7-6), a döntő pont után pedig 23 ezren három percen keresztül ünnepelték szűnni nem akaró tapssal a két „öregembert" – Sampras 30, Agassi 31 esztendős volt ekkor. A döntőben azonban az ausztrál Hewitt simán (7-6, 6-1, 6-1) verte Samprast.

Visszatért Michael Jordan is. Minden idők legjobb kosárlabdázója 1998-ban a következő szavakkal tette le a lantot: „99,9 százalék, hogy végleg visszavonultam." Mondta mindezt azok után, hogy a Utah Jazz elleni NBA-döntő hatodik mérkőzésén (3-2-re állt a finálé a Chicago Bulls javára), 86-85-ös Utah-vezetésnél az utolsó fél percben elcsente a labdát Karl Malone-tól, mikor már csak tíz másodperc volt hátra, jobbra kezdett cselezni, majd egy gyors mozdulattal a bal oldalra indult, dobóhelyzetbe került, és nem hibázott. Az értékesített kosár azt jelentette, hogy egy ponttal a Chicago nyerte meg a mérkőzést. Jordan az ezen a meccsen elért 45 pontjával ismét vezéregyénisége volt a bajnokcsapatnak. Mindezt csak azért idéztem fel ilyen hosszan, hogy lássuk: miért ő a legnagyobb. Aztán hat bajnoki cím után visszavonult. Később a harmatgyenge Washington Wizards igazgatója lett, csapata vergődése miatt azonban a veteránok minimál NBA-fizetéséért két éves játékos-szerződést kötött saját csapatával. Szeptember 11-e után bérét a terrortámadás áldozatainak megsegítésére létrehozott alap javára ajánlotta fel. Ez évi 1 millió dollárt jelentett, amivel Jordan a washingtoniak harmadik legrosszabbul fizetett játékosa volt, de végül hatvan meccsen mutatott 22,9 pontos átlagával csapata legjobbjának bizonyult, és ő vezette a csapatlistát gólpasszok és labdaszerzések tekintetében is. 2003-ban viszont végérvényesen visszavonult, de még 40 éves kora után is képes volt 40 pontra egy mérkőzésen, és utolsó szezonjában is 20 pont felett volt a meccsenkénti pontátlaga.


Emlékszem, a Sport Tv élőben közvetítette a Washington első NBA-meccsét a 2001-2002-es szezonban, október végén a New York ellen, én pedig fennmaradtam hajnali 2-ig, csak hogy újra láthassam Jordant. Óriási volt a felhajtás, Amerikának szeptember 11-e után még inkább szüksége volt a hősökre. Volt esély rá, hogy Jordannel együtt szerepeljen Dávid Kornél is – a magyar klasszis Chicagóban éppen elkerülte a mestert, hiszen Dávid Jordan visszavonulása után lett a Bulls játékosa. 2001 szeptemberében viszont egy hónapra foglalkoztatta a honfitársunkat a Wizards, ám végül nem volt garantált a szerződése, szabadlistára tették, így ezzel véget is ért NBA-pályafutása, és a későbbiekben európai csapatoknál szerepelt.

Szeptember 11-e sajátosan érintette a 2002 februárjában sorra kerülő Salt Lake Cityben rendezett téli olimpiát is. A biztonsági intézkedések különösen szigorúak voltak, és ez volt az első eset, hogy az Egyesült Államokban rendezett téli olimpiát maga az elnök nyitotta meg (1932-ben és 1980-ban Lake Placid, 1960-bn Squaw Valley téli olimpiát rendezett, elnöki megnyitó nélkül.). Az olimpiák hivatalos nyitánya rigorózus szabályok szerint zajlik, a formulamondat pedig így hangzott volna: „A Salt Lake City Olimpiai Játékokat megnyitottnak nyilvánítom." („I declare open the Games of Salt Lake City."). Bush azonban másképpen fogalmazott szeptember 11-e után: „Egy büszke, határozott és hálás nemzet nevében a Salt Lake City Játékokat megnyitottnak nyilvánítom, a téli olimpiát ünnepelve." („On behalf of a proud, determined and grateful nation, I declare open the games of Salt Lake City, celebrating the Winter Olympic Games.")

Szeptember 11-e után csaknem egy évvel emlékezetes volt a 2002-es US Open végjátéka is. A torna a megemlékezés jegyében zajlott, a döntőkbe kizárólag amerikai teniszezők jutottak. A női finálét ismét a két Williams-nővér vívta, ám ezúttal már Serena győzött. A befejezés pedig nem is lehetett volna magasztosabb. Minden idők legjobbjai közül ketten, Sampras és Agassi jutottak a fináléba, előbbi 6-3, 6-4, 5-7, 6-4 arányban győzött, 14., egyben utolsó Grand Slam-tornáját nyerve. Ez volt Sampras profi pályafutásának utolsó mérkőzése is, így a legméltóbb módon tette le az ütőt 2002. szeptember 8-án. A díjátadáskor pedig visszaidézte az egy évvel korábbi borzalmakat, fejet hajtva az áldozatok előtt. Beszélt a búcsúról is: „Imádok játszani. De legyőzni egy olyan ellenfelet, mint Andre, olyan torna döntőjében, mint a US Open, talán a legjobb alkalom a búcsúra." Agassi elmondta, milyen jó New Yorkot újra örülni látni. Ismét 23 ezren tapsoltak tombolva a két klasszisnak. A Sports Illustrated pedig így fogalmazott: „Ha ez a mérkőzés egy korszak végét jelenti, akkor Sampras és Agassi káprázatos búcsút produkáltak."


2 komment a

Címkék: szeptember 11

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csuszi11 (törölt) 2011.09.11. 14:42:24

mondanám hogy jordan minden idők legnagyobb sportolója, de nem fair
ő nem ember
süti beállítások módosítása