2011.09.10. 07:56, Írta: MatthiasHüvelyk

Rögbisek filmje a legjobb a világon

A sportfilmek rangsorában Clint Eastwood alkotta a legnagyobbat

Új-Zélandon javában zajlik a rögbi-világbajnokság, ennek kapcsán a csapatsportokat feldolgozó mozifilmek palettáján néztünk szét és felállítottuk saját rangsorunkat.


10. Carter edző (Coach Carter)
A történet amerikai, a vége happy end, de ezt már megszoktuk. Azt viszont nem, hogy egy edző vasakaratáról szól egy film, ez ilyen. Van egy gimnáziumi kosárcsapat, ami annyira jó, hogy a játékosai kezdenek elszállni maguktól, megy a nőzés, bandázás egyfolytában. Ekkor megérkezik a csapat élére egy edző, akinél nincs késés, nincs mellébeszélés, csak a teljesítmény számít. Ja, és a srácok tanulmányi átlaga, mert embert akar faragni a sportokból. A csupa fekete fiúnak ez merőben új szemlélet volt, az edző (Samuel L. Jackson) be is zárta tornatermet, mert nem tanultak rendesen a fiúk, végig ennek elfogadásával küzdenek a megtörtént eseményeken alapuló film során. Na meg a pályán!

9. Emlékezz a titánokra (Remember the Titans)
Szinte ugyanaz, mint a Carter edző, csak amerikai focira átültetve – és kicsit más társadalmi környezetben. A 70-es évek Amerikájában összevonnak két sulit, hogy felszámolják a faji ellentéteket, de ami a valós életben is nehezen megy, az a focicsapat egyesítésénél sincs máshogy. Az elfogadást, a nyitottságot és a barátságot keményen meg kell tanulniuk a játékosoknak is, és ez valószínűleg közel sem lenne olyan élvezetes, ha Boone edzőt nem Denzel Washington játszaná.

8. Menekülés a győzelembe (Escape to victory)
Második világháborús foglyok kiállnak német fogvatartóik ellen egy meccsre, hogy aztán a szünetben szépen megszökjenek. Az 1981-es mozi ennyiben is összefoglalható történetét számunkra érdekesebbé teszi, hogy a híres meccsjelenetet az MTK-pályán forgatták, a kapust Sylvester Stallone alakította, feltűnik a filmben Pelé is, és az volt Andy Vajna első Pesten forgatott hollywood-i remeke, ami amúgy Fábri Zoltán Két félidő a pokolban-jának remake-je.

7. Kiállítva (Eight Men Out)
A film 1988-as és baseballról szól. A történet az 1919-es, a sportágat alapjaiban megrendítő fogadási botrányról szól: a Chicago White Sox játékosai fejenként 10 ezer dolcsit kapnak, hogy a liga nagydöntőjét elveszítsék. A sztorit olyan nagyágyúk teszik fogyaszthatóvá, mint Charlie Sheen. Hogy mégis miért érdekes? Manapság enyhén szólva is aktuális bundával foglalkozni, másrészt az előző század eleji Amerika hangulatában, jazz zenétől kísérve nézhetjük, ahogy pár profi sportoló küzd a bírósággal és saját lelkével a pályán.

6. A berni csoda (Das Wunder von Bern)
A háború utáni Németország történetében két napról tudja minden német pontosan, hol tartózkodott akkor: az egyik a berlini fal leomlása, a másik a válogatott meglepetésszerű győzelme a világbajnokság 1954. július 4-i döntőjében, melyet azóta is a berni csodaként emlegetnek. 3:2 - Németország világbajnok lett, és az egész nemzet örömmámorban úszott. De e történelmi pillanatot nemcsak a focicsapat győzelme feletti öröm, hanem egyfajta kollektív boldogság is áthatotta, mely bíztató felszabadultságot hozott a Harmadik Birodalom sötét évei után" – mondta Sönke Wortmann, a film rendezője. Hát köszönjük szépen, mi magyarok erre az egészre kicsit máshogy gondolunk. Fájó, de ahogy az Aranycsapat 1954-ben elvesztette a vb-döntőt, a németek remekül megfilmesítették. Igaz, az előző napi magyar szálláson tartott lakodalom, az öltözőben talált injekciós tűk, a sáros pályán használható csavaros stoplik, és más legendák nem szerepelnek a filmebn. És sajnos az eredmény is 3-2 oda.

5. A nagy csapat (Major League)
Ismét egy baseball-film Charlie Sheen-nel, de az első film a listánkon, amelyik kimondottan vígjáték. A clevelendi Indiánok tulajdonosa eldönti, hogy kiszáll sportból és hogy minél könnyebben el tudja adni csapatát, a legkutyaütőbb társaságot hozza össze, hogy az vereségeket szenvedjen. Igen ám, de az edző és a nézők buzdítására a csapat megtáltosodik, és szívmelengető győzelmeket arat, végül pedig a sport szelleme legyőzi az üzlet logikáját. Éljen!

4. 6:3 – avagy játszd újra Tutti
Kicsit gagyibb minőségű, mint a németek berni csodája, de a miénk. És ha a németek azt tudták anno, hol voltak a vb-döntő idején, nálunk mindenki azt, hol volt a 6-3 idején. Tímár Péter filmjében a kukást alakító Eperjes Károly talál egy régi válogatott mezt egy lomtalanításnál, amivel visszarepül az időben az 1953-as angol-magyar meccs napjára. Végignézi egy kocsmában a mérkőzést, előre bemondja a gólokat, és még a hatóságok is üldözni kezdik.

3. Régi idők focija
Kicsit kilóg a sorból, de mivel magyar, és Garas Dezső révén óriási színészi játékot láthatunk benne, nem tudtuk kihagyni. A magyar kultuszfilmmé vált burleszk a 30-as években játszódik, ahol Minarik Ede kitalálja, hogy a kedvence a Csabagyöngye FC fel fog jutni az NBI-be. Erre mindenét fel is teszi, mi meg olyan örökbecsű mondásokkal leszünk gazdagabbak közben, mint például a „Kell egy csapat!”.

2. Minden héten háború (Any Given Sunday)
Egy újabb film Amerika egyik jelképének számító sportágról. Adott egy amerikai focicsapat, amely rengeteg bajnoki címet nyert már, de az új szezonban csak vereségeket halmoz. A szurkolók elpártolnak, a játékosok kapcsolata megromlik, de a tulajdonos eredményt akar látni. Az fanatikus edző (Al Pacino) szorítóba kerül, hogy változtasson-e évek során kialakított elvein, vagy sem ahhoz, hogy előrébb lépjen a csapata. Végül aztán a film emberségével tűnik ki a kőkeményen üzleti alapon szerveződő profi sport világával, hiszen olyan gondolatokat fogalmaz meg, mint ez a beszéd:


1. Invictus – A legyőzhetetlen
Az Invictus több egy filmnél. Kis képzavarral a 2010-es dél-afrikai foci-vb-re forgatták példabeszéd jelleggel a dél-afrikai rögbi-válogatott, a Gazellák 1995-ös hazai földön megszerzett vb-címének igaz történetét. Nem sokkal előtte választották meg az ország élére Nelson Mandelát (Morgan Freeman), aki a lehető legtöbb fórumot arra használta fel, hogy üzenje: fehér és fekete békében éljen egymással az országban, mert csak akkor mehet a nemzet előre. Mandela kitalálta, hogy a fehérek sportjaként űzött rögbi lesz az, amivel a feketéket befogadóbbá teszi, így a rögbi-vb-re készülő, egy kivétellel csak fehérekből álló válogatottat túráztatja az országban, ő maga is lelkesen készül a meccsekre, és szemlélete, lelkesedése szépen-lassan nemcsak a csapatkapitányra terjed át (Matt Damon), hanem az egész országra. Ez a film Mandela Dél-Afrikájáról szól.

20 komment a

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gastro, missing in action 2011.09.10. 11:45:59

Egy kosaras naplója mehetett volna a 8. helyre:)

tatuuu21 2011.09.10. 12:26:56

...vagy a Kurt Russel-féle "Csoda a jégen". :)

www.imdb.com/title/tt0349825/

Video Tóni 2011.09.10. 15:10:09

Szerintem a Basebolondok a legjobb!

devilstrueface 2011.09.10. 15:17:23

Prérifarkas blues, We are Marshall. De inkább az utóbbi. És persze a Space Jam!!!

NeBántsdAMacit 2011.09.10. 15:35:49

A "The Blind Side"-ot eléggé hiányolom, mint ahogy a fentebb említett "Csoda a jégen"-t is. Persze nem lehet mindenkinek jó. :]

f.fredericks 2011.09.10. 15:57:37

A Blind Side-ot én is hiányolom. De elfért volna a listán baseballos témában a Későn kezdő (The Rookie), vagy esetleg Kevin Costnerrel a For love of the game. Vagy Billy Crystal rendezésében a 61*. Kosaras vonulaton a He got a game Denzellel. És hogy bokszos film is legyen a listán az Ali vagy a Pofonláda (The great white hype), nekem az utóbbi nagyon bejött.
Erről a listáról nálam csak az Emlékezz a titánokra, a Menekülés a győzelembe, a Minden héten háború és az Invictus lenne top10-es. Természetesen a Minden héten háborúval az első helyen.

f.fredericks 2011.09.10. 16:01:32

Ja és még elférne a Prefontaine is, nagyon jó kis film ez is amerika legnagyobb futóreménységének életéről.

BedeKrisz (törölt) 2011.09.10. 16:37:29

Szerintem az 5. helyre a Pálya csúcsán, a 6. helyre a Csoda a jégen, a 7. helyre pedig A szív bajnokai című filmek lettek volna igazán méltók!! A többi többé-kevésbé elfogadható.

golyós · http://indafoto.hu/bowlingcamps 2011.09.10. 16:47:11

A kosaras naplója sportfilm?
Szerintem nem.
Viszont az Invincible Mark Wahlberggel az igen.

golyós · http://indafoto.hu/bowlingcamps 2011.09.10. 16:49:12

És akkor itt van még a Tűzszekerek is.

golyós · http://indafoto.hu/bowlingcamps 2011.09.10. 16:59:27

OK! Legyen a Kosaras naplója sportfilm!
Akkor a Billy Elliot is az.

Amatőr 2011.09.10. 18:09:38

A „Legyőzhetetlen-t” és a „Minden héten háború-t” nem láttam, de a „Régi idők focija” túlzás. Sőt. A „6:3....” érdekes kísérlet, de erősen lokálcentrikus. A „Nagy csapat”, a „Berni csoda” és a „Kiállítva” szerintem futottak még, a „Menekülés a győzelembe” aranyozott szar, a „Carter edző-t” nem láttam.
Amit hiányolok: a kedvencem a „Micsoda csapat” Tom Hanks-szel, valamint a „Későn kezdő”, a „Tűzszekerek” , a „Bagger Vance legendája” és a „Millió dolláros baby”.
Szerintem a listán szereplők bármelyikét előzik. Az általam megnevezett filmeket, valamint a 6:3-at többször is megnéztem, mert így is élvezhető és nem szenvedés, de a többitől az Isten mentsen meg mégegyszer.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.09.10. 18:20:26

Van egy film, amiben Russel Crowe Alaszkában jéghokizik. Na az!

brainska (törölt) 2011.09.10. 19:40:21

Többszörösen elfogult vagyok, de: Fehér tenyér. Csupa magyar vonatkozás + díjözön, és azért nem gyenge, hogy a kanadai sportoló, akiről szól, nemcsak az első tornász világbajnoka lett Kanadának, hanem az első tornász, aki a hoki őshazájában az Év sportolója címet nyert. Vonatkozásözön még: www.dunaujvaros.com/index.php?p=hir&hid=37652
üdv

Dr_utcai_arcos 2011.09.10. 20:26:57

@Nyuszí O_o: nyugszi,nem vagy elfogult, nagyon jó film!! 6:3?Hú, de kapni fogok, megaszar. Carter edző pipa, Any given sunday pipa, We are Marshall, hej de nagyon pipa, Remember the Titans megapipa. És vessetek meg de Jerry Maguire?? És igen, szinte az összes (na jó, majdnem :) ) felvetett film a nézd meg kategória! (Cserecsapat :)? Mean machine :)? The whole nine yards :)? Vizesnyolcas?? (na,jó csak szivatok :) ) )

Poor Yorick 2011.09.10. 20:27:13

The Damned United beférhetett volna.

England win The Ashes! 2011.09.10. 20:57:01

A Tűzszekerek óriási film, de nem csapatsport a témája. Szerintem az Invictus jó helyen van.

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2011.09.10. 21:22:56

Al Pacino monológját magyarul?

kösz, nem :)

sTormy 2011.09.10. 21:33:57

Nem azért, de 1953-ban nemigen voltak a kocsmában tévék, de ha voltak is, Tutti akkor is rádión hallgatja a meccset. És bőven nem végig a kocsmában, hisz épp erről szól a film, hogy nem.
süti beállítások módosítása