2011.08.28. 09:30, Írta: HiStory

Évforduló: olimpiát könnyebb nyerni, mint magyar bajnokságot

Hét évvel ezelőtt Janics Natasa egyesben nyert olimpiai aranyérmet után egy órával párosban is csúcsra ért, Kovács Katalinnal, avagy a világ két legjobb női kajakosa csapatban is tudott nagyot alkotni.

Ha 2004 elején megkérdeztek volna, melyik versenyszámokban veszem tutira a magyar olimpiai aranyat, akkor a vízilabda-válogatott sikerén kívül a fejemet tettem volna a női kajak egyes és kajak páros győzelmére. Nem is tévedtem a dologban, igaz, én arra számítottam, hogy a kajakos lányok közül Kovács Kati egyesben zsinórban megnyert három világbajnoki cím után a csúcsra ér, párosban pedig a világot Sydney óta hasonlóképpen uraló Szabó Szilvia-Bóta Kinga párost koronázzák meg. A magyar női kajakban azonban Janics Natasa miatt az Athén előtti fél évben gyökerestül felfordult minden.

Az egyes indulás körüli eseményekről külön posztban szólunk (ld. itt), ám a szólóhajóval szorosan összefügg a párosok sorsa is. Janics tündöklő csillagként tűnt föl ebben az évben (természetesen már korábban is a legjobbak egyike volt itthon), majd miután egyesben megnyerte az Európa-bajnokságot, jött az ötlet: ültessék össze a világ minden bizonnyal két legjobb női kajakosát, Janicsot és Kovácsot párosban is. Így állt elő az a helyzet, hogy a kettesek olimpiai indulási jogáért a Szabó-Bóta egységen kívül versenyben volt a Kovács-Janics kettős, valamint Paksy Tímea és Benedek Dalma, akik – csekélység – 2004-ben Európa-bajnokságot nyertek a számban, tehát a válogatókon az aktuális világbajnok és az aktuális Európa-bajnok mellett a kvótáért a világ két legjobbja versengett.

Hogy mit szólt az „összeüléshez” Kovács Kati, nem tudjuk, de gyanítjuk, viharok dúltak lelkében, hiszen azzal, hogy Janics elhappolta előle élete álmát, az olimpiai egyes indulási lehetőségét, bizonyára nem fogadta rögtön kegyeibe. Amikor arról faggatták, milyen a viszonya Natasával, csak ennyit mondott: „Professzionális…” Ekkor még nem voltak tehát barátnők, de a pótválogatót megnyerték, így indulhattak az olimpián, amely versenyszempontból alighanem könnyebb volt számukra, mint a kvóta kivívása, fejtörést egyedül az okozhatott, vajon az egyes után egy órával sorra kerülő páros döntőre megfelelően regenerálódik-e Janics.

Az álomkettős az előfutamból a legjobb idővel került a döntőbe, majd, miután Janics habkönnyen megnyerte az egyest, ünnepelt egyet a dobogón, rohant Kovácshoz, vízre szállt a páros, és 2004. augusztus 28-án magyar idő szerint reggel fél tízkor elrajtolt – és nyert. Jellemző módon gyengébb idővel ugyan, mint amellyel a magyar bajnokságot nyerte (az athéni és a magyarországi pályán elért időket természetesen nem lehet egy kalap alá venni, hiszen más a víz, más lehet a széljárás is stb. – éppen ezért a sportágban nem tartanak nyilván világcsúcsokat sem), ám nagy fölénnyel, Birgit Fischeréket egyértelműen maga mögé utasítva.

A sikerrel egy óriási győzelmi sorozat vette kezdetét, hiszen a Kovács-Janics páros 2005-ben és 2006-ban egyaránt megnyerte az Európa-bajnokságot és a világbajnokságot 1000, 500 és 200 méteren is, így a duó Athén után zsinórban 12 aranyérmet zsebelt be! 2007-ben már nem eveztek együtt, de ez már egy másik történet…




4 komment a

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2011.08.29. 01:54:11

Nem lehet megunni.

mizrolist 2011.08.29. 03:21:51

Hja, női kajakban hosszú ideje igaz az kis túlzással, hogy nehezebb eljutni a világversenyekre, mint ott jól szerepelni... perpill. is 3 egyéni világbajnok versenyez (Benedek, Kovács és Janics), és a "csak" Európa-bajnok Kozák, vagy a hosszútávról részben rövidtávra váltó Csipes akkor még nincs is képben.

gigabursch 2011.08.29. 06:40:10

PÁROS, banyek PÁROS!!!

Mikor tanulják már meg a firkászok és a zugfirkászok, hogy csak azért mert a kajakben, kenuban két ember van attól az még nem kettes, hanem PÁROS!!!

Ha nem megy akkor tessék utánajárni a régi irodalmaknak is, amelyek a Maconi-négyestől napjainkig feldolgozták a magyar kajak-kenu történetét...

Balfácán

Rák úr 2011.08.30. 03:39:45

Sosem értettem ezt a baromságot, hogy egy számban egy ország miért csak egy egységet indíthat…
süti beállítások módosítása