2011.08.27. 13:57, Írta: MatthiasHüvelyk

Évforduló: Athén is Vörös-negyeddé változott

A női Balczóként emlegetett Vörös Zsuzsa 2004. augusztus 27-én lett Athénban olimpiai bajnok.

Ha egy sportág úgy el van dugva a világ elől, mint az öttusa, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy nem is létezik. Hogy amit ott  csinálnak a sportolók, az csak lötyögés, hogy öttusázni az kezd el, aki semmiben sem jó. Nos, fordítsuk meg ezt egy kicsit. Öttusában öt sportágban kell teljesíteni, nap mint nap, éveken át edzeni, tökéletesedni, nem mellesleg tökéletesen koncentrálni a verseny napján, mert ha egy számban veszítesz, minden elúszott.

Utóbbi érzést Vörös Zsuzsa is megtapasztalta párszor karrierje során, de a székesfehérvári hölgy még ennél is többet töltött az öttusa sikeres oldalán. Hatszoros világ- és Európa-bajnok, és persze olimpiai bajnok. Persze, mondjuk ma már teljes nyugodtsággal, hiszen aki látta, és végig követhette a 2004-es női öttusa versenyt, annak egy percig sem volt kételkednivalója abban, hogy magyar aranyérem születik a nap végén.

Vörös versenyzett már akkor is, amikor az öttusa többnapos verseny volt, de mint többször is elmondta, az egynapos változatot neki találták ki. Messze földön híres volt ugyanis arról, hogy teljesen ki tudta maga körül zárni a külvilágot egy versenyre, csak magával foglalkozott és rendszerint a nyugalma érmekben kamatozott. Athénban sem volt ez másképp. Már a kezdőszámban, a lövészetben 182 kört elérve harmadik helyen végzett, majd a gyengéd orosz ruletthez hasonló, egyetlen találatig zajló (31 menetes…) párbajtőr vívásban az ötödik lett. Főszámában, az úszásban sem okozott csalódást és negyedik lett, ami azt is jelentette, hogy a kritikus lovaglás előtt összetettben az élre állt. Parázni csak akkor kellett volna, ha az a ló, amit Vörösnek sorsoltak, ugyanúgy végigverte volna a pályát, mint tette egy nappal korbban a férfiak versenyében, de az állat szelíd teremtéssé változott Vörössel a nyeregben, így a Zsuzsa nemcsak, hogy megőrizte vezető helyét a futás előtt, hanem 41 másodperces előnnyel vághatott neki élete legnehezebb 3000 méterének.

Legnehezebb, mert bár a fórja nagy volt, ha élete eredményének kapujában áll az ember, üldözési mániájában nem tud mit csinálni, csak rohanni előre a győzelembe. Utólag tudjuk, még csak rohanni sem kellett, Vörös könnyedén ért be elsőként a célba, és tökéletes, kiegyensúlyozott versenyzéssel megnyerte a magyar öttusasport első női olimpiai (arany)érmét.



 

 

Nem ez volt az első és utolsó olimpiája, hiszen Sydney-ben, majd négy évre rá Pekingen is rajthoz állt, de előbb 15., majd csak 20. helyen zárt. 2008-ban lovasbalesetet szenvedett (egy kutya rátámadt, amitől a lova megijedt, és ledobta), eltört az ujja és megsérült a mája is, végül 2010-ben jelentette be hivatalosan visszavonulását. Posztsportolói karrierjében tervezi, hogy edzőként adja majd át tapasztalatait fiataloknak, de a hosszú évek óta űzött hobbiját, a kutyatenyésztést is űzi a mai napig. Már megteheti, hogy csak ennek él.

Szólj hozzá! a

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása