2011.08.14. 18:56, Írta: MatthiasHüvelyk

Meddig láthatjuk még Federert?

A svájci klasszis 30 éves lett. Lehúzhatja a rolót, vagy meg tud újulni?

Adódik a kérdés, mi motiválja még? Ha nagyon röviden akarnánk erre válaszolni, akkor az, amit eddig még nem nyert meg: az egyéni olimpiai bajnoki cím...

Megcsinálta már a karrier-Slamet, azaz megnyerte az Australian Opent, Wimbledont, a US Opent, és a sorban utolsóként 2009-ben a Roland Garrost, ötször lett már év végén világbajnok. Grand Slam-trófeából abszolút csúcstartóként 16-ot szorgoskodott össze, legalább ötször mindegyik GS-torna döntőjébe bejutott, 285 hetet volt eddig a világranglista élén. Az olimpia viszont nem jött össze. Sydney-ben az elődöntőben esett ki, Athénban már a második körben búcsúzott, Pekingben a legjobb nyolc között verte James Blake – igaz, Stanislas Wawrinka oldalán párosban megnyerte az olimpiai aranyat (továbbá ő vihette a svájci zászlót a megnyitón). De hát az mégsem az igazi… Főleg, hogy a nagy rivális Rafael Nadal fiatalabban elérte a karrier-Slamet és a pekingi olimpián megnyerte az egyest is.

Londonban Federer felteheti a koronát pályafutására, hiszen a teniszversenyeket a wimbledoni szent füvön rendezik meg, ahol 2003 és 2009 között hatszor nyert a svájci, de 2008-ban Nadal, idén Djokovics happolta el előle a címet, így nem ő lesz az elsőszámú favorit. „Túlságosan szeretem a játékot ahhoz, hogy kiszálljak belőle”- mondja mindig arra az örök kérdésre válaszolva, meddig folytatja még? Két éve a londoni olimpiát jelölte meg vízválasztónak, idén már távolabbra tervez, és az utána esedékes tornáit is leköti már, de van egy sokkal személyesebb célja is még pályafutásában. „A feleségem azt akarja, hogy annyi évig játsszak még, hogy a gyerekeink lássák játszani az apjukat, és emlékezzenek rá. Ez a nagy álmom”. Federer 2000-ben a sydney-i olimpián (újabb ötkarikás vonal) ismerkedett meg Miroslava Vavrinec-cel, akit hosszú együttélés után 2009-ben feleségül vett, majd ugyanebben az évben lány ikreik születtek.

Óriási kérdés viszont, hogy tényleg meg tudja-e valósítani terveit Federer? A gyerekek gyorsan nőnek, azzal nem lesz gond, hogy még lássák őt. Eddig is elkerülték a sérülések, ezután se lesz hülye, hogy túlhajtsa magát. Miért is tenné, már megteheti, hogy pihenjen. Még elveheti Sampras csúcsát is, aki 286 hetet volt összesen a világranglista élén – ehhez már csak egy hét kell. De Londonban tényleg nyerhet egyesben a feltörekvő generáció ellen? Wimbledonban már a legjobb nyolc között kiesett, Montrealbana  héten már be sem jutott oda a korábban verhetetlen király. Már keresi a kiskaput a svájci, mert felreppent a hír, hogy inkább a visszatérő Martina Hingis-szel vegyespárosozna az olimpián (ha már  visszaveszik az olimpia programjára) és nem lebecsülve a mezőnyt, ott kisebb erőfeszítés lenne győzni, mint mondjuk Nadal és Djokovics ellen egyesben. Ellenben, ha egyesben és vegyes párosban is nyerne… teljessé vált eredménysorával valószínűleg szenté avatnák Svájcban, de minimum egy kantont neveznének el róla.

 

 

 

 

 

 

 

 



30 éves kor után viszont nem fenékig tejfel egy teniszező élete.
Jimmy Connors 8 Grand Slam-trófeát nyert, de a kerek évforduló után csak elődöntőkig jutott, John McEnroe még odáig sem. Boris Becker 19 és 24 éves kora között csillogott, utolsó Australian Open-jét 29 évesen nyerte, de Ivan Lendl sem pakolta már tele vitrinjét harmincon túl. Björn Borg és Mats Wilander 25 évesen nyerte utolsó (igaz, tizedik, illetve kilencedik) Grand Slam-tornáját. Pozitív példa is lebeghet Federer szeme előtt: Rod Laver 10 Grand Slam-sikerének felét a harmadik X után érte el, Pete Sampras utolsó US Open-döntőjében 31 évesen verte Agassit. André is jól nyomta harmincasként, az Australian Opent 2001-ben és 2003-ben a kerek évfordulón túl hódította meg.

Lájkold a Hajcsatokat a Facebook-on és válaszolj helyesen kérdésünkre kedd délig! A helyes választ adók között 5 db párosjegyet sorsolunk ki a Frászkarika című film premier előtti vetítésére augusztus 17-én 20 órára! 

5 komment a

Címkék: london olimpia tenisz federer

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jokerpofa 2011.08.14. 20:52:07

Come on Fedex, come on!

spontan · http://erdekessegek.info 2011.08.14. 21:05:22

Megélhetési gondjai nem lesznek, ebben legalább biztos lehet. Federerről és Nadalról eszembe jutott, ahogy egyszer röhögőgörcsöt kaptak egy reklám forgatásán. Ha valaki nem látta még:

www.youtube.com/watch?v=94xyOpETYYs

A vegyespárosról meg az, hogy a férfiak előnye, hogy legalább nem visítanak játék közben, mint pl. de Brito a vonyítóbajnok:

erdekessegek.info/vonyitas-a-teniszpalyan-33.html

olcsójános 2011.08.15. 07:15:54

valaki tudja, hogy nadal miért nyúlkál folyton a seggébe?

BGB 2011.08.15. 09:11:10

Két dolog:

1. Csak az egyéni olimpia érdekli, mert párosa már van Wawrinkával.
2. Szponzori szerződései olyanok, hogy ebben a pár évben megduplázza a vagyonát.

Hát emiatt látjuk még mindig...
süti beállítások módosítása