2011.07.03. 11:58, Írta: MatthiasHüvelyk

5 tipp, hogyan nyerd meg a Tour de France-t!

Szombaton elrajtolt a 98. francia körverseny, de a legnagyobb esélyes, a spanyol Alberto Contador rögtön hátrányba került. Most neki (is) tippet adunk a győzelemhez!

 

 

 

1. Készülj egyedül, kerüld a nézőket!
Az egyetemes kerékpársport, benne a patinás Tour de France történetét számtalan bukás tarkítja. Volt köztük halálos kimenetelű is (például Fabio Casartelli 1995-ben a Pireneusokban, Wouter Weylandt idén az olasz körversenyen bukott végzetesen), de szerencsére gyakoribbak a kisebb sérülésekkel járó, vagy csak a verseny pillanatnyi állását befolyásoló esések. A szombati nyitószakaszon is ez történt, egy út mellett bámészkodó nézőbe beleakadt az egyik kerékpáros, és borította a sort. Akik a bukás előtt voltak, vígan tovább tekertek, de a kupac mögött ragadt a címvédő, háromszoros győztes Alberto Contador is. A spanyol a célig nem tudott felzárkózni, 1:20-as hátrányt szedett össze, ami azért vészjósló már az elején, mert tavaly mindössze 39 másodperccel verte a luxemburgi Schleck-et, a legsoványabb győzelem pedig mindössze 8 másodperc volt a verseny történetében (1989: LeMond verte ennyivel Fignont). De adott esetben ez ösztnző is lehet: az utóbbi évtized talán legszínvonalasabb Tour de France-án 2003-ban Lance Armstrong egy út mellett tapsoló kisfiú sapkájába akadt bele, magával rántotta Iban Mayot, majd felállt, és dacból irtózatosan megverte a mezőnyt.

2. Szökj meg!
Ha a 2003-ast a legszínvonalasabbnak hívtuk, akkor a 2006-os volt az egyik legkaotikusabb – főleg az utólélete miatt. Ez volt az első Tour Armsrotng nélkül, így megnyílt az út volt csapattársa, Floyd Landis előtt. Az amerikai a 12. szakaszra már az összetettben is élre állt, de aztán annyira kényelmesre vették a figurát a pihenőnap előtt társaival, hogy egy szökevény csoportot 30 percre hagytak ellógni! Az összetettben így az addig szinte ismeretlen Oscar Perreiro Sio vette át a vezetést. A pihenőnap után Landis még korábbi vetélytársaitól is kapott újabb egy perc hátrány, hogy aztán a rákövetkező nap ultrabrutál hegyi etapján lealázza a mezőnyt, majd az utolsó előtti szakaszon az időmérőn is domborítva megnyerje a sárga trikót. Igen ám, de Landis egyik napról a másikra való feltámadása nem volt véletlen: doppingolt. A címét utólag elvették tőle, a nevető győztes pedig Perreiro Sio lett.

3. Egyél marhahúst!
Már érintettük a dopping témát és érinteni is fogjuk. Hallottunk már más sportágakból is ilyeneket (ivóvízbe kevert nyugtatótól kezdve a tanítványát menteni akaró edző vizeletében talált doppingon át a táplálékkiegészítőkig mindent), de olyat, mint amit Alberto Contador 2010 őszén előadott, még nem. A spanyolt tavalyi győzelme után azzal gyanúsították meg, hogy doppingolt, igaz csak 0,000 000 000 05 gramm/ml tiltott szert találtak korábbi mintájában, így csak felfüggesztették versenyzői engedélyét, címeit nem vették el. Egyelőre, mert az ügy végére még mindig nem került pont, Contador azonban azzal magyarázta az esetet, hogy marhasült okozta a bajt. A hoteljükben panaszkodtak az ellátásra a 2010-es Tour alatt, ezért a szakácsuk megkérte az egyik Spanyolországból érkező csapattagot, hozzon húst otthonról. Út közben vett is, elkészítették, Contador és istállója, az Astana négy másik tagja evett belőle. Tehát nem is ő doppingolt, hanem a marha, ő csak megette azt.

4. Válts motoros bicajra!
A képtelenebbnél képtelenebb sztoriknak még nincs vége. Az időfutam verseny olimpiai és világbajnokát, a svájci Fabien Cancellarát 2010-ben azzal gyanúsították meg, hogy egy kisméretű, a bicikli vázában elrejthető motor hajtotta a kerékpárját. A svájci természetesen tagadott, de itt van egy videó, amin Davide Cassani elmagyarázza, hogyan kapcsolhatod be észrevétlenül a motorodat, amit mások nem látnak, nem hallanak.

 

5. Légy asztmás!
Légy asztmás, mert az erre szedett doppingszert elnézik a versenybírák. Már vissza is szívjuk a buzdítást, de hát az 1990-ben utoljára győztes Greg LeMond óta csak a 2008-as bajnok Carlos Sastre nem keveredett még doppingügybe a sárgatrikósok közül. Ez 21 év!!! Miguel Indurain persze bebizonyította, hogy orvosai írtak fel neki spray-t, Bjarne Riis a 2007-es botrányok alkalmával bevallotta, hogy 1996-ban EPO-t használt. Ulrich kapcsolatban állt a hírhedt, vértranszfúzióban utazó doppingdokival Eufemiano Fuentes-szel, Marco Pantani kokaintúladagolásban meg is halt. A hétszeres rekordgyőztes Armstrongról sose bizonyították be, hogy tiltott szerekkel élt, de Damoklész kardja és az EPO gyanúja évek óta ott lebeg feje fölött. Landist már ismerjük, a szerencsés nyertes Perreiro Sio-nak is magas volt a tesztoszteron szintje, de természetesen csak asztma gyógyszere miatt. Contador meg marha volt.


Persze, dopping nélkül is lehet, de az országúti kerékpár nem az a műfaj, ahol sikert is el tudsz érni tisztán. Ezt mindenki tudja. Vagy ha nem, akkor mostantól. Idén például 3 hét alatt 3430 km-t tekernek a bringások, hol hegyre fel, hol hegyről le. De mára már a sötét hírek miatt senki sem ünnepli a versenyzőket tiszta szívből, inkább csak elnézi nekik a doppingolást. A 2008-as pozitív tesztje után visszavonult Bernard Kohl szerint nem lehet doppingszerek nélkül megnyerni a Tour de France országúti körversenyt. - Ez képtelenség. A kontroll hatékonyságáról pedig csak annyit, hogy pályafutásom alatt 200-szor ellenőriztek, 100-szor volt bennem valamilyen tiltott anyag, és csak egyszer buktam le. Floyd Landis 2006-ban 40 km/órás átlaggal nyerte meg a Tourt, aztán fennakadt a szűrésen. Idén Contador ugyanilyen sebességgel győzött...


Van egy fogadásunk rá, hogy Contador a harmadik hét végére ledolgozza hátrányát.

Szerinted?

tv: eurosport



2 komment a

Címkék: botrány kerékpár armstrong dopping tour de france landis contador

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

duggongg 2011.07.03. 16:14:36

Azt azert tegyuk hozza hogy Landis biztosan nem a tesztoszterontol tamadt fel. Azt a felkeszulesi idoszakban hasznaljak, elsosorban izom novelesre. Persze doppingolt mint mindenki mas, de hogy mi volt az a csodaszer amitol ugy ment fel a hegyre mintha lefele jonne, azt maig nem lehet tudni. Ezert is lett olyan ideges szerintem hogy egy ilyen hulyesegen bukott meg.

Martian (törölt) 2011.07.03. 16:48:18

2003-ban (az első képen) Armstrong nem Belokit, hanem Mayo-t és nem magával rántotta, hanem Mayo nem tudta kikerülni (Ullrichnak sikerült).

Dopping pedig minden sportban akad...
süti beállítások módosítása