2011.06.25. 12:45, Írta: MatthiasHüvelyk

Hanga menni Amerika?

A magyar kosárlabdázás legnagyobb tehetségének, Hanga Ádámnak a játékjogát draftolta a San Antonio Spurs. Ez mit jelent? Jövőre már az NBA-ben láthatjuk Hangát és ő lesz az új Dávid Kornél?

A válasz: nem.

Legalábbis nem holnap lesz belőle NBA-játékos, és nem lesz Dávid Kornél 2.0. Az egyetlen hasonlóság közöttük, hogy mindketten a fehérvári Albacomp-ból indultak, de Dávid ugye már megjárta Amerikát, Hanga pedig most ért a küszöbére. De vajon átlépi azt?

 

 - A Spurs kiválasztott ötvenkilencedikként, tehát ha valaha az NBA közelébe kerülök és valamelyik észak-amerikai klubhoz hívnak, akkor hozzájuk kell mennem először. Nem gondoltam volna, hogy sikerül a dolog, és addig nem is tudtam elhinni, amíg nem volt biztos. Sok időm nincs az ünneplésre, mert most a válogatott az első, utána pedig várnak rám Spanyolországban, pontosabban Manresában. Hát ez volt Hanga Ádám első reakciója a csütörtök esti draft után. Elemezzük kicsit.


A 22 éves magyar válogatott játékos élete lehetőségéhez jutott, hiszen lefoglalta egy olyan csapat, amelyik a világ legjobb bajnokságában játszik, ahová a Földön kosárlabdázó minden gyerek el akar jutni. Évente hatvan embert választanak ki a klubok így, Hanga neve ötvenkilencedikként került elő a drafton, de még mielőtt elkezdene az egyszerű magyar lélek ebből következtetéseket levonni, legyen elég annyi, hogy Hangán kívül mindössze 14 nem észak-amerikai srác kelt el a börzén. Azért ez nem semmi.

Ez a hír önmagában nem rázta meg az amerikai kosárlabdázást, főként mert Hangának ez egyelőre annyit jelent, hogy jobban szem előtt lesz, többen figyelik a teljesítményét, és ha nagyot akar dobbantani, akkor még tudatosabban kell fejlesztenie magát. Amerikai források is azt mondták róla, védekeznie kellene megtanulnia. Talán még időben szóltak, lesz rá két éve, ugyanis a spanyol Manresa 2+2 évre szerződtette a magyar bajnokság végeztével. Nem, tehát nem fog jövőre Texasban pattogtatni a magyar fiú, a Spurs csak a játékjogát szerezte meg, azaz Amerikában ő rendelkezik Hangával, ha szüksége van rá, hívhatja.

Dávid Kornél volt az első, és mindeddig az egyetlen magyar, aki játszhatott az NBA-ben, de ő a kilencvenes évek végén nem drafton jutott be az elitligába. Hanga az első magyar, akit drafton kiválasztottak, ezzel már tehát történelmet írt. Nem kérdés, ez mennyire feldobhatja a játékost, és az egész sportágat itthon, főleg egy olyan időszakban, amikor a kosárlabdázásunk finoman szólva sem víg napjait éli, bár a női és férfi válogatottunk is az Európa-bajnokság kapuján dörömböl, előbbi hiába kopogtatott. 

Hanga augusztusban a pótselejtezőn kivezetheti a válogatottat a kontinenstornára, addig pedig álmodozhat. Anno minden kisgyerek Michael Jordan, Scottie Pippen, Toni Kukoc vagy Dennis Rodman akart lenni. Dávid Kornél (mégha nem is játszott mindegyikükkel), de beverekedte magát a Chicagoba. Hanga álmaiban, ha tudott egyáltalán aludni a hírtől, most biztos Tim Duncan, Manu Ginobili vagy Tony Parker szerepelt.

Illetve ő, közöttük játszva. De nekem még mindig kérdés, eljut-e Amerikába?

 

17 komment a

Címkék: kosárlabda nba san antonio spurs hanga ádám

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizsla_barat 2011.06.25. 16:36:41

csumara doppingolt,elore lezsirozott bajnoksag. showbusiness. hogy ide eljut-e egy magyar. szamit ez valamit?

Danny89 2011.06.25. 17:01:58

Gondold már át miket írsz nagyokos.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.06.25. 20:55:17

@vizsla_barat: latod, hogy a magyarokonak szamit
csak te utalod amerikat, pedig itt elsz
csak nem ertem miert?

odamondó 2011.06.25. 21:16:23

@vizsla_barat:

-minden sport doppingolt

-showbusiness. na ezt felróni a legnagyobb tulokság. néző vagyok. szórakozni akarok.

-előre lezsírozott? Biztosan sok meccs az, de amíg nem látszik kit érdekel.

vizsla_barat 2011.06.26. 00:05:04

@hagyma: utalja a franc. De a "profi" sportok egyike sem sport. Cirkusz. Dopping. Elore lerendezett vegkifejlet. Amerika kb a vietnami haboru ota hazudik sajat maganak. Sportban is, a tarsadalomban is. Es raragadt az egesz vilagra a rothado tarsadalmuk vegkifejlete.

vizsla_barat 2011.06.26. 00:08:30

@odamondó: szorakozni,de milyen aron? meddig lehet azt jatszani,hogy bizsregjen a gyomrom a mestersegesen keltett izgalomtol,de kozben a jatekos 35 evesen megy a szemettelepre? Ezt egy tudatos,empatikus nezo soha nem engedne meg. De ugye elso a szorakozas...

szerintem pedig latszik. utoljara akkor neztem nba-t,mikor meg magic johnson jatszott es a lakers hosszabbitasokkal nyujtotta az idot,mindig egy-ket pont volt a kulonbseg. HAHAHA. Kellett a reklambevetel...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.06.26. 01:25:41

@vizsla_barat: hat a hozzaszolasaid-ne is haragudj - ezt mutatjak
nekem nem mond, hogy pl az NFL-ben le van zsirozva ki nyeri az SB-t
de akar az NBA-t, baseballt, vagy NHL-t is mondhatnam
uzletnek uzlet
csalas/fogadasi/ mindenhol lehet, bar erdekes modon ezek inkabb az europai fociban buknak ki....
ha amerika hazudik/ bar ezt GYF mondta magarol MO-n/ akkor ne elj itt
hazug orszagban nem jo elni
menj haza
vagy tard fel a hazugasagokat
a dopping mas kerdes, tuti van itt is mashol is
amugy egy gyerek orcsepp tartalma is tilto listan van
ez nem amerikai jelenseg
vilagjelenseg
marmint a dopping es a sportfogadasi csalas
csak itt nehezebb megvenni a Patriotsot hogy veszitesen mar, mint a Campobassot

vizsla_barat 2011.06.26. 02:57:46

csak egy pelda.
hallottal mar valaha oszinte valaszt a sablonos how are you doing kerdesre? na.

Amugy megbeszeltuk mar, a munkam ide kot. Europa hamarabb fog sajnos elmuszlimosodni es elcig@nyulni,mint a mi teruletunk elmexikosodni (akik legalabb dolgosak) ugyhogy maradok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.06.26. 06:56:08

@vizsla_barat: hat eleg nehez veled beszelgetni
a how are you douing az nem kerdes itt
az koszones
ezert senki nem var valaszt
ha ennyi ido alatt erre nem jottel ra..........

odamondó 2011.06.26. 07:31:02

@vizsla_barat: jézusom nem mondod te amerikában laksz és így okoskodsz. :D ha meg ott laksz és nem tudod mi a how are you doingnak a jelentése akkor ülj le kapitális 1-es.

Visszatérve a válaszodra:

-Miért keltett az izgalom mesterségesen nem tudom melyik csapat nyer ebben mi a mesterséges?

-35évesen szeméttelep? :))) ember. Egy NBA játékos több pénzt keres 1 idényben mint te a szutykos egész életed alatt. 35 évesen korai nyugdíjba megy és ennyi. Ha már a profi ligás játékosokat ennyire sajnálod nem tudom mi lehet a véleményed egy kevésbé fizetett profi sportoló életéről. Mondjuk egy világbajnok pingpongozó vagy netán egy olimpiai bajnok 100 méteres sprinter. Ezek az emberek is elévülnek 30+ban és töredékét nem keresik egy ligajátékosnak. 100méter sprinterekről van egy cikk ahol végigvették az elmult évek bajnokait és mind ilyen kókler munkát végez a világ háta mögötti helyen.

HD.mob 2011.06.26. 09:07:56

vizsla_barat:
Ne haragudj, de ilyen egy megkeseredett, magának való embert régen láttam. Illetve szerencsére most sem látlak. Szerintem vedd ki végre a fejed a seggedből és az egód mögül nézz ki egy kicsit. Talán látsz is majd valamit és talán abba is hagyod a trollkodást...

A posztra:
Ez mi? "Elemezzük kicsit"? Sehol nincs elemzés, csak egy olyannak a véleménye, aki életében talán 1 NBA meccset látott. Fogalmad sincs a leírtak alapján arról, Kornél hogy jutott ki és arról sem, Hanga mit csinál mostanában. Gondolom elolvastad az index hírét, megírtad ezt a hulladékot, ők meg jól bedőltek neked és kikerült a főoldalra a blog.

Legtöbb bejegyzésed süt a hozzá nem értéstől és ezt általában a többség meg is jegyzi. Nem akarlak bántani, de ilyen áron én inkább nem vezetnék blogot.

Sokorai_Atala 2011.06.26. 09:14:32

Kicsit örülhetünk azért? Mármint az olyanok, akik elismerik a másik sikerét.

chabusch 2011.06.26. 10:37:51

@odamondó: Emellett gondolom az amcsik Jason Kidd-et mint az újrahasznosítás csúcsteljesítményét ünneplik, miután 38 évesen a szeméttelepről visszajőve nyert bajnokságot. Természetesen előre lezsírozva, megdoppingolva, csipetnyi show-val.

vizsla_barat 2011.06.26. 15:45:01

@hagyma: ha nem kerdes,akkor miert mindig az a valasz ra,hogy fine?

vizsla_barat 2011.06.26. 15:49:32

@odamondó: 35 evesen szetdrogozva es addigra elkoltve az osszes penzet kurv@kra nyugdijba megy. szep.
süti beállítások módosítása