2011.11.12. 08:02, Írta: HiStory

Ritka, mint malac a pólóban

Nem mindennapos, hogy vízipólóban szerencsénk legyen a sorsolással. A januári Eb-n viszont a könnyebb hatosba kerültek a Kemény-legények.

vizilabda_valogatott.jpgAmikor megláttam a sorsolás előtti kiemelést, lelki szemeim előtt megjelent a horvát-szerb-magyar-román-spanyol-német rémálom-csoport, ehhez képest mindegyik kalapból a könnyebb ellenfelet kaptuk. Nem volt ez mindig így, pontosabban: szinte sosem volt így. A 2004-es athéni olimpia előtt például úgy „készítették el" a beosztást (sorsolásról nem nagyon lehetett beszélni), hogy egy csoportba került a világ akkori három legjobb válogatottja, a magyar, a szerb-montenegrói és az orosz, megspékelve a horvátokkal és a kellemetlen amerikaiakkal, míg a másik ágon egymást tenyerébe csapva röhögtek az olaszok, a görögök és a spanyolok. A végén aztán már újra mi nevettünk, a dobogó ugyanis így festett: 1. Magyarország, 2. Szerbia-Montenegró, 3. Oroszország.

Ezúttal mintha megkönyörült volna rajtunk a LEN, azaz az Európai Úszó Liga, és amíg a másik csoportban a horvátok, a szerbek és a montenegróiak gyilkolják majd egymást, addig mi feltehetőleg a világbajnok olaszokkal fogunk csatát vívni, de nem a továbbjutásért, hanem a rögtön az elődöntőt jelentő csoportelsőségért.

Ismerve az olaszokat, elképzelhető, hogy az olimpia évében világbajnokként sem fognak megszakadni az Eb-n (a magyar válogatott esetében ez alkatilag kizárt, még akkor is, ha Kemény Dénes inkább kísérleti tornaként használja föl London előtt az Eb-t), a hollandokat, a macedónokat, a törököket és a görögöket pedig simán vernünk kell, így realitás a csoportelsőség és a tuti elődöntő.

A sorsolás amilyen szépen egy csoportba rakta a történelmileg érdekes görög-török-macedón hármast, úgy a B-jelűben sem mindennapi csemegét ígér Szerbia, Horvátország és Montenegró párharca. Valószínűleg mindhárom délszláv alakulat továbbjut a spanyol-román-német trió előtt, bár valószínűleg nem kéz a kézben, hanem nagy csaták után alakítják ki a csoportsorrendet.

Ha csoportelsőként jutunk tovább, akkor az egyik exjugó válogatott és az olaszok párharcának győztesével találkozunk az elődöntőben, ha netán csak a 2. helyről várnánk a folytatást, akkor viszont már a négy közé jutásért meg kellene mérkőznünk az utóbbi három Európa-bajnokság győztesével: a 2006-os bajnok szerbekkel, a 2008-as első montenegróiakkal, netán a 2010-es bajnok horvátokkal. Amióta azonban bevezették, hogy a csoportelsők rögvest egy körrel tovább jutnak, mint a 2-3. helyezettek, eddig még mindig éltünk ezzel a lehetőséggel, és behúztuk a csoportkört. Legyen így Eindhovenben is!

Vízilabda Európa-bajnokság, 2012. január 16-29., Eindhoven, Hollandia
Csoportbeosztás:

Férfiak
A-csoport: Olaszország, Hollandia, Magyarország, Macedónia, Törökország, Görögország
B-csoport: Horvátország, Szerbia, Montenegró, Románia, Spanyolország, Németország


Nők

A-csoport: Hollandia, Oroszország, Magyarország, Nagy-Britannia

B-csoport: Görögország, Olaszország, Spanyolország, Németország


A csoportok első helyezettjei az elődöntőbe jutnak, a 2-3. helyezettek ki-ki meccset játszanak a legjobb négy közé jutásért.

1 komment a

Címkék: vízilabda európa bajnokság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2011.11.12. 16:47:50

Nekünk gondolni, titokban, szabad olyat, hogy "könnyebb csoport". A fiúknak még gondolni sem szabad ilyenre. Könnyebb csoport nincs, csak váratlan zakó. Ha majd szépen végigpofoztuk az egész bandát, akkor lehet azt mondani, a dicsőségünket csökkentendő, hogy a csoport könnyebb volt. Akkor viszont, utólag majd ki fog derülni, hogy ezek tulajdonképpen nem is olyan könnyű ellenfelek voltak, hiszen ez meg az. De először gyilkoljuk le őket, minden egyéb majd utána. Ha könnyebbek, akkor nem kevesebb erő kell, hanem több gól. Tőlünk jöhet.
süti beállítások módosítása