2011.09.27. 10:47, Írta: MatthiasHüvelyk

Végleg vége a válogatottak világának

Sir Alex Ferguson kimondta az utolsó verdiktet is, a Bajnokok Ligája sokkal MENŐbb.

Az újabb Bajnokok Ligája-forduló, és a kedd esti Manchester United-Basel, örökrangadónak és háromesélyes meccsnek nem mondható összecsapás előtt a skót mester kifejtette, hogy bár a United az utóbbi négy évben háromszor is döntőt játszott a sorozatban, nem ez a klub aranyérája, mert csak egyszer tudott nyerni (2008-ban 11-esekkel a Chelsea ellen, 2009-ben és 2011-ben egyaránt a Barcelona nyert a döntőben).

- Remélem, idén idegenben is azt a formánkat tudjuk hozni, amit hazai pályán, és meg tudjuk nyerni a sorozatot – tette hozzá még Ferguson, majd egy szépet odaszúrt az UEFA és a FIFA válogatott tornáinak. – A Bajnokok Ligája a legjobb versenysorozat a világon, sokkal jobb, mint a világbajnokság, sokkal jobb, mint az Európa-bajnokság, ez egy fantasztikus torna. Arról, hogy a Unitedet 1986 óta irányító menedzser miért tartja a BL-t a legjobbnak, csak találgatni lehet, ki ugyanis nem fejtette.



A válogatott tornák, de nemcsak a tornák, hanem az egyszerű barátságos mérkőzések egyértelműen pozitív oldala, hogy a nemzeti összetartozást képviselő nemzeti csapat lép pályára, amivel az ország lakossága azonosulni tud. Közkeletű megjegyzés például, hogy az ellentétekkel telített vallon és flamand Belgiumot ma már csak a király személye és a fociválogatott tartja össze, de egy-egy frissen létrejött államalakulat identitásának kialakulásában is fontos szerepet játszik egy elért sportsiker. A 21. században ugyanakkor a labdarúgók sem szívesen mennek már a válogatottba, hiába megy folyton a rizsa a nemzeti mez szentségéről, és a hatalmas megtiszteltetést jelentő válogatott kerettagságról.

A játékos nem a válogatottól kapja (jobb futballisták esetében) eurómilliós fizetését, hanem a klubjától, ahol hétről hétre meg kell döglenie a pályán, mert különben kikerül a csapatból, és fizetést sem kap annyit. Meg is sérülhet, sőt, el is fáradhat valaki, ezek után pedig egyszerűen nyűg a válogatottban játszani. Ha sok játékos jár ebben a cipőben, akkor egy-egy válogatott tornán hatalmasakat éghetnek egyes csapatok, mert sztárjaik egyszerűen kiégnek a szezon végére. Lásd példának okáért a Barcával BL-t nyert, de a Copa Americán argentin mezben két értelmeset labdába rúgni nem tudó Lionel Messit, a 2006-ban szintén Barcával BL-t nyert, majd a vb-n a brazilok között színtelenül játszó Ronaldinho, vagy a dél-afrikai vb-n a korábbi vb-döntős olasz és francia válogatott betlijét.

A fizetést adó klubok pedig egyfolytában lázadnak a válogatottak ellen, mondván: a játékosok fizetését akkor is ők állják, ha nem is náluk focizik az érintett, aki ráadásul még meg is sérülhet egy Andorra elleni meccsen, holott hétvégén a Liverpool ellen kell játszania, meg egyáltalán, a profi, bevételeken alapuló európai topkluboknak nem fér bele a versenynaptárába, hogy legnagyobb csillagaikat hétről hétre elengedjék. Klasszikus vitatéma ebből a szempontból az Afrikai Nemzetek Kupája, ami a fekete kontinensen annyira fontos torna, mint nálunk az Európa-bajnokság, így aki teheti, részt venne rajta. Csakhogy az Európában, főként Franciaországban játszó idegenlégiósok távollétével szinte kiürülnek a ligák minden második év februárjában, a vezetőedzők meg nem tudnak mást tenni, mint széttárni a kezüket…

Újabban azonban változás figyelhető meg – a válogatottak követik a klubérdekeket. Az Afrikai Nemzetek Kupáját annyiban módosítják, hogy a 2012 eleji torna után nem páros években (tehát nem Eb, vagy vb évében), hanem páratlan években rendezik meg a tornát, hogy a kluboknak ne kelljen kétszer egy évben szélnek ereszteniük a fél keretüket. Az UEFA részéről a napokban Michel Platini állt elő merész ötlettel: a 2016-os Eb-re megreformálná a selejtezők lebonyolítását, kevesebb lekötött válogatott napot illesztene a versenynaptárba, és a nagyobb játékerőt képviselő válogatottak érdekei kerülnének előtérbe – főként a média miatt.

Apropó média: Ferguson bármennyire is ajnározza a BL-t, a BBC-nek adott másik nyilatkozatában nem átallott a televíziós társaságoknak is odaszúrni. Képtelenség ugyanis szerinte olyan ritmusban csúcson tartania játékosait, mint ahogy a tévék a reklámozók miatt kívánják, nonszensz, hogy szerdán este fél tizenegykor még fociznak a vörös ördögök, majd legközelebb vasárnap délben lépnek pályára.

Kíváncsi lennék, Ferguson akkor is ellene lenne a válogatottaknak, ha a skót nemzeti csapatot irányíthatná egyszer, vagy ha valóban rábízták volna a 2012-es összbrit olimpiai labdarúgócsapat vezetését, ahogy korábban ideig-óráig szó volt róla?
 

5 komment a

Címkék: bajnokok ligája ferguson labdarúgás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waldorf Rolandó 2011.09.27. 21:21:49

pfff... majd, ha jobban érdekel egy trabzonspor-lille (vagy kaposvár-bajnokságában 8.helyezettként bajnok spanyol csapat) egy magyar-finn-nél, akkor esetleg. Addig még sok whiskey folyik le az öreg torkán.

mann 2011.09.27. 23:06:20

Ferguson mintha már lett volna skót szövetségi kapitány...
Egyébként a Saturday nem vasárnapot jelent?

SAF évekig bojkottálta a BBC-t, kisebb csoda, hogy mélyinterjút adott nekik.

Viktus 2011.09.27. 23:07:00

"- Remélem, idén idegenben is azt a formánkat tudjuk hozni, amit hazai pályán, és meg tudjuk nyerni a sorozatot – tette hozzá még Ferguson, majd egy szépet odaszúrt az UEFA és a FIFA válogatott tornáinak. "

Ezek szerint idén sem nyernek :D amilyen csodás a hazai formájuk :D:D:D

robian 2011.09.28. 03:14:03

SAF bármit megtehet. ő a legjobb edző

alpaca 2011.09.28. 04:57:01

SAF szombat délről beszélt. A skótoknak volt szövkapja, valamint felkérték az olimpiára, de nem vállalta.
Téves adatokból vontál le rossz következtetéseket.
süti beállítások módosítása