2011.08.27. 12:40, Írta: HiStory

Kannás borral buliztak az olimpiai döntő előtt

Jóllehet még egy év van hátra, már mi is a londoni olimpia lázában égünk, ennek kapcsán nemcsak előre, hanem vissza is tekintünk a magyarok szereplésére, hiszen a napokban számos magyar olimpiai bajnoki cím évfordulóját ünnepelhetjük. 2004. augusztus 27-én Athénban a férfi kajak négyes megvédte címét és ismét olimpiai bajnok lett.

Úgy tűnt, egy sikeres sztori zárult le 2000. szeptember 30-án, ekkor ugyanis Sydneyben olimpiai bajnok lett a Kammerer Zoltán-Storcz Botond-Vereczkei Ákos-Horváth Gábor összetételű férfi kajaknégyes.

A 2001-es Eb-n az egység csak az 5. helyen végzett, így a vb-re Vereczkeit Kökény Roland váltotta, és a hajó ezüstérmet szerzett. Egy évvel később Eb-ezüstöt és vb-4. helyet hozott az egység, majd a 2003-as Eb-n nem került dobogóra, a vb-n viszont második lett, igencsak felforgatott összetételben, hiszen Kammerer maradt a sydneyi győzők közül, visszakerült Vereczkei is, ám Horváth és Storcz kimaradtak, helyükre Kökény és Veréb ültek.

Sok esély nem látszott az olimpiai bajnoki cím megvédésére, hiszen 2001-2003 között valamennyi világbajnokságot a rendkívül összeszokott szlovák, pontosabban révkomáromi magyar srácokból álló szlovákiai négyes nyerte.

A magyar hajó kapcsán az egyéni ambíciókról és az emiatt kitörő konfliktusokról lehetett hallani, de Athén esztendejére úgy tűnt, mindenki félretett minden sérelmet és individualizmust a címvédés érdekében. 2004. május végén az Európa-bajnokságon már ismét a Kammerer-Storcz-Vereczkei-Horváth négyes indult, és győzött, mégpedig komoly előnnyel.

Athénban az augusztus 23-i előfutamok során bő két másodperccel voltunk jobbak a rettegett szlovákoknál, igaz, ők másik selejtezőben lapátoltak és győztek, mint a mieink, ám reménykedtünk azonban abban, hogy ez jelent valamit. Mivel az előfutamok első három-három helyezettje rögtön a döntőbe került, ezért négy napjuk maradt a fiúknak a végső csata előtt. Az edzés-egyéb versenyszámokban való versenyzés-edzés-mentális felkészülés sormintába még az is belefért, hogy a döntő előtti este a magyar négyes tagjai megigyanak egy üveg bort a 27. születésnapját ünneplő Vereczkei Ákos egészségére – szigorúan műanyag flakonból, nehogy kiderüljön a döntő előtti kihágás. Az efféle akciókra sportolók kapcsán kétféle reakció érkezhet. Ha a tettet siker követi, akkor „micsoda vagányok, nekik ez is belefér”, ha pedig leégés következik, akkor „ilyen sportszerűtlen életmód és megengedhetetlen fegyelmezetlenség mellett ne csodálkozzunk az eredménytelenségen sem”.

2004. augusztus 27-én magyar idő szerint reggel fél tízkor kiderült, vagányok vagy lumpolók ülnek a magyar hajóban. A rajt jól sikerült, felvettük az „utazót”, majd féltávnál, azaz ötszáz méternél már egy légszekrénynyi előnyel mi álltunk az élen, a németek és a szlovákok előtt. Ekkor azonban Kammerer mondott egy hopp-ot és hirtelen háromnegyed hajónyi lett az előnyünk. A németek visszajöttek, de 750-nél jött az újabb magyar megindulás, és pillanatok alatt egy hajónyira nőtt a különbség, amit már nem is adott lejjebb a magyar négyes, így Kammerer önkívületi állapotban még a lapátját is eldobta örömében a célba érés után. A két olimpia közötti időszakban külön utakon járó négyes elképesztő erőről tett tanúbizonyságot, és megvédte címét. Ezzel együtt Kammerer Zoltán és Strocz Botond háromszoros olimpiai bajnok lett, amivel a sportág magyar történetének legeredményesebb ötkarikás versenyzőivé váltak (e tekintetben Pekingben érte őket utol Janics Natasa), és ebben az összevetésben olyan nagyságok elé kerültek, mint Kőbán Rita, Kovács Katalin (ő Londonban utolérheti vagy akár túl is szárnyalhatja a két fiút), Gyulay Zsolt, a néhai Kolonics György, Csipes Ferenc és még sorolhatnánk.



Van 2 jegyünk a szeptember 2-i magyar-svéd labdarúgó Eb-selejtezőre. Ha augusztus végéig a Hajcsatok blog eléri az 500 lájkot, akkor kisorsoljuk az olvasók között a jegyeket. Ha nem, akkor mi megyünk ki a meccsre.
Lájkold a Hajcsatokat, és terjeszd, hogy Te is nyerhess!

Szólj hozzá! a

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása