2011.08.03. 08:51, Írta: HiStory

Féltékenységi dráma az úszóknál?!

Nem értjük Kiss László úszó szövetségi kapitányt. Savanyú a szőlő vagy csak véletlenül nyilatkozgatott ezt-azt?
Kiss László szövetségi kapitány nyilatkozatai a világbajnokságról:
Hosszú Katinkáról: „Katinka nem volt felkészítve erre a világbajnokságra, ezért nem is számíthattam arra, hogy esetleg majd megtáltosodik. … Már korábban is megpendítettem, hogy a londoni olimpia előtt haza kell térnie, ha nem szeretne Kovács Ági sorsára jutni, aki 2000-ben olimpiát nyert, utána Amerikába ment, és a háttérbe szorult. Akaratlanul is nagyobb figyelmet kap egy amerikai a felkészülés hajrájában, nem is kell ezt hosszasan magyarázni. Katinkát mindkét budapesti klub szívesen látná őt áprilisban, amikor élesbe fordul a felkészülés.”
 
Kis Gergőről: "Gergő vegyesúszónak tartja magát, Sanghajban a két hosszabb gyorsúszó számban remekelt, élete eddigi legjobb eredményét nyújtotta, megdöntheti az Európa-csúcsot is hamarosan. Nincs elzárva a vegyestől sem. Annyi történt, hogy vegyesen akadt nála két jobb is odahaza, Cseh és Verrasztó Dávid, így itt neki már nem volt helye. Ha jobban úszik, mint két hazai riválisa július 1-ig, akkor úszhat 400 vegyesen is a londoni olimpián. Semmi sem fog papíron eldőlni.”
 
Cseh Lászlóról: „Lacit gyerekkora óta ismerem. A mostani felkészüléséről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Azt viszont, hogy a vb utolsó napján olyan párás, nyomott lesz az idő, mint amilyen volt, honnan tudhattuk volna? Ha nincs ez a befulladása, simán odaért volna a második helyre.”
 
Néhány kiegészítés: 
Hosszú Katinka korábban Baján úszott, majd az Egyesült Államokba ment tanulni, amerikai edzőjével 2009-ben világbajnok lett, a vb-n ezúttal rosszul szerepelt. 
 
Kis Gergőről korábban már írtunk, nagyon úgy néz ki, hogy a budapesti Jövő SC-ben úszó Verrasztó Dávidot kell maga mögé utasítania ahhoz, hogy Londonban 400 vegyesen is úszhasson. 
 
Cseh László a Spartacus versenyzője, edzője a Kiss-tanítvány Túri György. Cseh, aki korábban évekig „ernyőt tartott” a magyar úszósport feje fölé, mint egyetlen klasszisunk, 400 méteres vegyesúszásban vezette a 2011-es világranglistát, ám a világbajnokságon fő számában asztmája miatt csupán a 22. helyen zárt. 
 
Kiss László és stábja Egerszegi Krisztina feltűnése óta fantasztikus sikereket ért el az olimpiákon és világbajnokságokon, hiszen Egér öt olimpiai és két világbajnoki címe mellett olimpiai és kétszeres világbajnokot faragott Kovács Ágnesből, valamint világbajnokot Cseh Lászlóból. Az edzői csapat tanítványai közül az elmúlt tíz évben viszont egyedül Cseh nyert olimpián vagy világbajnokságon aranyérmet, 2005-ben, amikor Laci a montréali vb-n győzött 400 méteres vegyesúszásban. 
 
A magyar úszósport utolsó három aranyérmét az immár kétszeres világbajnok Gyurta Dániel, valamint Hosszú Katinka szerezte. Előbbi edzője Széles Sándor, utóbbié Pass Ferenc volt, majd az amerikai Dave Salo. 
 
Kovács Ágnes a 2000-es sydneyi olimpián aranyérmet nyert, majd az Egyesült Államokba ment tanulni, mégis világbajnok lett 2001-ben. 
 
Hosszú Katinkát nyilvánvalóan szívesen látná soraiban 2012 tavaszától a Budapesti Spartacus. 
 
Netán arról lenne szó, hogy tűnőfélben a dicsfény, látszik, hogy máshol, más műhelyekben is tudnak dolgozni, nem csak Kissnél és tanítványainál? Reméljük, a sokszor bizonyított Spari továbbra is vezető magyar úszóklub marad, Hosszúval ráadásul tovább erősödhetne… 
 

28 komment a

Címkék: úszás kiss világbajnokság lászló

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

johevi 2011.08.03. 17:05:36

Ez kb olyan, mint amikor Mocsai a fontos meccs előtt belebegtette, hogy néhány játékos megkereszte, hogy ő legyen a válogatott edzője Mátéfi helyett.

Kivancsi 2011.08.03. 17:24:33

szep konteo.....

nem kell ezt tulragozni az emberek valamikor csucson vannak mikor hullamvolgyben.

ennyi..
felesleges belemagyarazni akarmit is...

Belinda Levez 2011.08.03. 17:27:04

Gercsák Csaba bronzérmet szerzett a férfi nyíltvízi úszók 25 km-es számában.Őt miért nem említik meg egyetlen tudósításban sem?Pedig amit véghezvitt,az szenzációs teljesítmény!
Miért mindig csak a "sztárúszókról "esik szó?

igényes 2011.08.03. 18:12:10

Orbán Viktor fia Gáspár (1992 február) nem lett egyetemista, de a Videoton NB II-es csapata fogadta.

Az egyetemek állami kézbe kerülnek.

Peppone Botazzi 2011.08.03. 19:13:15

Kis Gergő világított rá most nálam, hogy nagyon jó vidéki műhelyek is vannak ám. Csak ugye az szerintem a fővárosban sokak szemét csípi...

Rezsi98 2011.08.03. 19:16:51

Jó magyar szokás keverni a szart, ha csak ennyit tudsz hozzátenni az úszáshoz, maradj ki belőle..

Harley 2011.08.03. 21:56:42

@Belinda Levez: Bocsi , de nem vidéki véletlenül ez a Gercsák Csaba ?

paraszthajszal 2011.08.03. 22:01:50

@igényes: A legtöbb magyar egyetem (és a legtfontosabbak, az ELTE, PTE, Szegedi TE stb.) eddig is "állami kézben" voltak, döntően állami forrásokból gazdálkodtak, és ez nem változik majd a jövőben sem. Tény, arról szó van, hogy néhány intézményt egyesíthetnek (integrálhatnak) majd, pl. a Corvinus karai beolvadhatnak máshova, de erről már az idei felvételi előtt szó volt, ezt nem Orbán Gáspár miatt találták ki. Ezek mellett voltak még (kisebbségben) az egyházi felsőoktatás intézményei (pl. a Pázmány Péter Katolikus Egyetem), ill. magánegyetemek (pl. a Közép-európai Egyetem [CEU]), amiket senki nem akart államosítani, az Orbán-kormánynak sincsenek ilyen tervei.

Fontos változásokat terveznek, amint ez a Széll Kálmán Tervből (sic!) ki is derül, ilyenek a költségtérítéses hallgatókhoz járó állami kiegészítő normatíva megszüntetése, képzési struktúra átalakítása és az államilag támogatott keretlétszámok megváltoztatása, ezeket azonban szintén nehéz lenne Orbán fiával összekötni, inkább az IMF-re, az EB pénzügyi biztosára (és a takarékoskodási kényszerre) lehetne mutogatni.

multi84 2011.08.03. 22:37:30

Miért Katinkával foglalkozik mikor azok sem hozták az elvárt szintet akik MEGFELELŐEN!!!! fel voltak készítve.....

apuka1963 2011.08.03. 22:45:24

Már rég nem a Szpari a vezető klub, hanem a Jövő SC. Cseh volt az utolsó keresztes lovag. Az úszásból néhány edző nagyon jól megél. A pénz viszont véges, így megy a háború a két nagy klub között. A vidékieket pedig nagy egyetértésben próbálják kihagyni az osztásból. Katinka edzője pedig csak azt a kis plusszot tette hozzá, amit Túri sosem tudott megadni sem Cseh Lacinak, sem Risztov Évának.

apuka1963 2011.08.03. 22:54:28

A magyar úszó sport is abba fog belehalni, mint a foci. Nem lehet megélni az Aranycsapat emlegetéséből. Kiss László elévülhetetlen érdemeket szerzett az úszósportban, de nem jelenti azt, hogy ma megfelel az elvárásoknak. A jövőt a Jövő jelenti és az, ha profi vidéki klubbokat hoznak létre. Jelenleg a kiválasztás néhány budapesti kerületre korlátozódik és azokra a gyerekekre, akik hajlandók elköltözni Budapestre. Fel kellene pl. azt a kérdést is tenni, hogy a mai budapesti menők milyen iskolákat végeztek a Csík Ferencen kívül.

venszivar 2011.08.04. 01:38:14

@Belinda Levez: Igazságod van,habár én reggeli borotválkozás közbe a rádióba hallottam a jó hírt,de igaz,hogy ez kevés!

ave 2011.08.04. 02:33:10

> vb utolsó napján olyan párás, nyomott lesz az idő, mint amilyen volt, honnan tudhattuk volna?

Ezt ertem en? Csak a 7. palyan volt csak ilyen ido?

Patreides · patreides.blog.hu 2011.08.04. 02:57:04

Mondjuk én ezekben a Kiss László nyilatkozatokban semmi kivetnivalót nem találok.
Nem értem, hogy lehet ezekből olyan következtetést levonni, mint amilyennel a blog kezdődik.
Az úszásban a félig-meddig sikertelen VB után borítják a bilit, a kajak-kenuban Csipes már most, a VB előtt elmondta, hogy a szövetségi kapitány olimpiai kvóta maximáló szempontjai, valamint a (szegedi!) VB furcsa időrendje miatt a VB-n a legtöbb számban nem a legjobb magyar indul, hanem a második, vagy a harmadik.
Vagyis most, így (az úszó és kajak-kenus gondok ismeretében) már nem is tűnik annyira elképzelhetetlennek, hogy a pekingi igen halvány (három aranyos) szereplés után Londonban azért kell majd szurkolnunk, hogy valahogy legalább az az egyetlen egy arany megszülessen valahogy.
Kovács Kokó István is azt nyilatkozta valahol, hogy az elmúlt években az élsport igen kevés támogatést kapott (a tömegsport meg még kevesebbet), és amikor rákérdeztek, hogy na és az elmúlt egy évben az új kormány? Mire ő annyit mondott, hogy a helyzet e tekintetben sajnos nem sokat változott.

Patreides · patreides.blog.hu 2011.08.04. 03:01:17

@ave: Cseh Laci asztmás. Őt nyilván jobban megviseli a magas páratartalom.
Bár szerintem nem ez a legnagyobb baja, hanem az, hogy ő az örök "Lacika" marad, míg az amerikai Ryan Lochte az edzésen traktorkerekeket emelget, és a medencében 400 vegyesen három-négy másodperccel veri a mezőnyt. És Lochte-nak még az állán sem látszik az, hogy tinédzser korában tiszta kokszon nevelték volna, mint Phelps esetében.

Patreides · patreides.blog.hu 2011.08.04. 03:09:49

Még annyit, hogy aki itt drámázott, az Kis Gergő volt, a megnyert érmek után.
Az lehet, hogy igaza van, és vidéken el vannak nyomva, de ez pont nem Kiss László ide idézett nyilatkozataiból derül ki.
Tehát jó lenne szépen körbejárni ezt a témát, információt begyújteni erről az "elnyomásról", és utána írni egy leleplező cikket.
De Kiss László fenti pár nyilatkozatában legalábbis sok igazság van, függetlenül attól, hogy egyébként gyárfásékkal együtt elnyom-e vagy nem nyom el vidékieket, és hogy adott esetben kire féltékeny, és kire nem.

Lumicica 2011.08.04. 05:58:04

A gyerek versenyúszó - nem az ajnározott klubokban. Sok mindent látok. A gond az, hogy először is Gyárfás Tamást kellene világgá küldeni, és minden elismerésem mellett, amely a múlt sikereit illeti, Kiss Lászlónak is át kell adnia a helyét.
Sajnos igaz, hogy a központból igyekeznek inkább eltaposni a tűztől távolabb levőket, hiába érnek el szép eredményt. Ahelyett, hogy örülnének, és támogatnák. A kedvezményezetteket meg támogatják tűzön-vízen át.
Patreidesnek: Az elnyomás létezik, és nem csak a vidéki klubok esetében. Tk. csak 2 kiemelt klub van, a többieknek még Pesten is nagyon kell küzdeniük.

pipppen 2011.08.04. 06:34:34

@johevi:
Ágai Kis szellőztette meg a először a dolgot, mikor kitették a kézilabdaszövetségből. csak hogy tudd

kej 2011.08.04. 06:37:54

@Patreides: ezdeszar. azt ugye tudod, hogy az összes profi kerékpáros is "asztmás", hogy tolhassák a hörgőtágítókat. de ne is törődj vele.

komiszborisz 2011.08.04. 08:05:45

@kej: nem szeretttem volna én irni,de igy igaz.
tipikus legálizálási eset.

Artie 2011.08.04. 08:56:11

@pipppen: Jaja, egy fél évvel azelőtti poénos beszólást írt meg aktuális infóként.

Nagy szarkeverő volt mindig, és mivel ő a kezi.hu főszerkesztője, nem nehéz rájönni, miért pont ez a mocsok "webújság" írta meg.

kicsibuta 2011.08.04. 09:25:40

@Patreides: OFF:
Köszi a megerősítést, évek óta pofázom ezt az áll-dolgot, de csak akkor hiszik el nekem, amikor mutatok előtte/utána képeket. Thorpe például felismerhetetlen a kokszmentes fotóin.
ON
Fejétől bűzlik a hal. Én is a szövetség háza táján kezdeném a rendrakást. Gyárfás egy vicc - csak sajnos nagyon rossz vicc így, hogy ekkora hatalom összpontosul a kezében. Vegyük észre: a néhai Gyulai István óta nincs komolyan vehető sportdiplomatánk, sportdiplomáciánk.
London tekintetében én is borúlátó vagyok - de hátha lesznek meglepetésemberek a birkózók vagy a dobóatléták között...

Pistie 2011.08.04. 09:40:20

Elég baj, hogy ennyire le vagyunk maradva úszásban az amerikaiaktól, de hogy még a szövetségen belül is egymást fúrják az emberek, az még szánalmasabb.
Nem tudom, hogy kinek van igaza. Valószínűleg csak a beavatottak tudják, mert tvben nyilatkozni bármit lehet, de ez alapján véleményt formálni veszélyes.

Egyébként ajánlom mindenki figyelmébe, hogy a várttal ellentétben a sportban nem (sem) jött megváltás az elmúlt 1 évben.. Talán még rosszabb is lett :(

aronsatie 2011.08.04. 10:19:03

"Gergő vegyesúszónak tartja magát, Sanghajban a két hosszabb gyorsúszó számban remekelt, élete eddigi legjobb eredményét nyújtotta, megdöntheti az Európa-csúcsot is hamarosan. Nincs elzárva a vegyestől sem. Annyi történt, hogy vegyesen akadt nála két jobb is odahaza, Cseh és Verrasztó Dávid, így itt neki már nem volt helye. Ha jobban úszik, mint két hazai riválisa július 1-ig, akkor úszhat 400 vegyesen is a londoni olimpián. Semmi sem fog papíron eldőlni.”

Az összeesküvéselmélet-gyártóktól kérdem: konkrétan ezzel mi a baj? A két legjobb úszhat majd Londonban 400 vegyesen. Kész.
Arra is kiváncsi lennék, hogy ha a szövetséget nem vezetik jól, akkor melyik az a szövetség, amit az elért eredményekkel igazolhatóan(!) jobban vezetnek? Mert nekem legfeljebb a kajak-kenu jut eszembe, de, bármennyire is szeretem, abban bizony sokkal kisebb mezőnyben kell nyerni.

okyo 2011.08.04. 10:22:44

Azért ez a két úszós post elég szenzációhajhász lett! Tipikus szarkavarós: sejtet, utalgat félmondatokkal, és semmire nem hoz semmilyen bizonyítékot...
Az, hogy Kis és Verrasztó rivalizálnak, esetleg utálják egymást önmagában még nem nagy ügy, sőt lehet, hogy jót is tesz a teljesítményüknek. Egy ilyen helyzetben nyílván mindenki érzékenyebben reagál, felgyűlik a feszültség stb. (lásd. Kis nyilatkozata) Ebből levezetni egy komplett összeesküvést a Verrasztó családdal meg Gyárfással elég nonszensz.

A tény annyi, hogy 400 vegyesen azért nem Kis indult, mert rosszabb időt úszott, mint Verrasztó(igaz, hogy kicsi volt a különbség, de volt). PONT. Ez így elsőre elég igazságosnak tűnik. Ettől még lehet, hogy KisGergőt, meg úgy általában a vidéki úszókat tényleg elnyomják, de erre semmilyen példát nem hozott még sem a tisztelt blogger, sem a commentelők.

2011.08.04. 12:08:04

@Pistie: Miért ne lennénk? Sokkal fejlettebb a vegyiparuk. Csodák meg nincsenek.

szakállasbácsi 2011.08.04. 14:38:57

Bocsánat, hogy szalonképtelen gondolatom van. Leszarom, hogy egy általam ismeretlen ember, aki évtizedekig azzal tölti az idejét, hogy monoton és hasztalan munkával teljesen felesleges izomzatot fejlesszen ki, két tized másodperccel gyosabb-e, mint a másik hasonló beszűkült egyed.
Leszarom, mert érdektelen, haszntalan, felesleges. Hozzon inkább fel egy kosár fát a szomszéd néninek télen.
süti beállítások módosítása