2011.08.06. 09:46, Írta: MatthiasHüvelyk

Asztma: a legális dopping

Divat lett asztmásnak lenni az élsportolók között. Mi ez, kóros tüdővész vagy csak komplett hülyének nézik az embert?

Takács Krisztián minapi nyilatkozata mindenesetre alaposan kiverte a biztosítékot. 50 méteres gyorsúszónk 6. lett a sanghaji vb-n, és a hazaérkezés után a többi között ezt nyilatkozta néhány hasábbal odébb:

 

„Tudtommal az összlakosság két százaléka asztmás, a döntőben viszont, ha jól számoltam, mindenki az volt, csak én nem. A mi távunkon óriási segítség, ha használhatod azt a sprét, mert annyira megkönnyíti a légzést, hogy az ászok levegőt sem vesznek, amíg elérik a falat.”

 

Egyenes beszéd, magyarra lefordítva azt jelenti, hogy aki nagy erőkkel pumpálja magába a salbutamolt, salmeterolt, meg a modernebb szereket, az kvázi legálisan doppingol.

Ők azok, akik, ún. Therapeutic Use Exemption (TUE) nevű engedéllyel szedik a tiltott szereket valamilyen betegségük miatt. Magyarországon is van például ilyen okiratot kiállító hivatalos TUE-bizottság. A fokozott oxigénigényű sportágakban érdekes módon egyre több a hivatalosan asztmás sportoló, az asztmaellenes gyógyszerek ugyanis légzéskönnyítők, egyes vonásaik pedig az anabolikus szteroidokhoz hasonló izomépítő hatásúak. A spray pedig a légutakban letapadt váladékok feloldását segíti, és az oxigén nagyobb felületen való felhasználását teszi lehetővé.

 

 Az úszóknak tehát megéri asztmásnak lenni, bár úgy látszik ez sem teljesen egyértelmű hiszen miután Cseh László kiemelt számában, 400 vegyesen még döntőbe sem jutott, az volt a hivatalos kapitányi magyarázat, hogy a szmogos sanghaji levegő előhozta az asztmáját. Óriási pech, és nem először, szegény Lacival furcsa módon majdnem mindig történik valami fontos versenyek előtt. Vagy a lábát töri, vagy a gyomrát rontja el, vagy köhög.

 

Asztmásnak lenni egyéb sportágakban is divat. Az atlétáknál a jellegzetes bólogató fejmozgásáról híres Paula Radcliffe „szenved” a betegségtől, de felülreprezentáltak asztma-ügyben a téli sportokat űzők (sífutók, biatlonosok, gyorskorcsolyázók), és a bokszolók is. „Az asztma csak egy jó kifogás” – mondta 2010-es címmeccse előtt ellenfelére Vitalij Klicsko, mikor egy újságíró firtatta Shannon Briggs betegségét. Briggs ezt persze az összes asztmás beteg nevében kikérte. Meg is kapta, kikapott.


A prímet természetesen a bringások viszik asztmában is. A kerekesek mezőnyének állítólag 80%-a(!) asztmás. Mondjuk, ezen már meg sem lepődünk, amikor 1990 óta mindössze egy olyan győztese volt a Tour de France-nak, aki nem keveredett doppingügybe. Miguel Indurain persze bebizonyította, hogy orvosai írtak fel neki spray-t, Bjarne Riis a 2007-es botrányok alkalmával bevallotta, hogy 1996-ban EPO-t használt. Ulrich kapcsolatban állt a hírhedt, vértranszfúzióban utazó doppingdokival Eufemiano Fuentes-szel, Marco Pantani kokaintúladagolásban meg is halt. A hétszeres rekordgyőztes Armstrong felett Damoklész kardja és az EPO gyanúja évek óta ott lebeg (találtak a mintájában EPO-t, de arra hivatkozva, hogy amikor azt leadta, még nem tudták kimutatni a szert, elsikálták az ügyet). Floyd Landis 2006-ban bukott meg, utólag elvették a címét, a szerencsés nyertes Perreiro Sio-nak is magas volt a tesztoszteron szintje, de természetesen csak asztma gyógyszere miatt. Contador meg tiltott szerrel szennyezett marhát evett. Persze.

Tanulság? Ha a dundi Karcsika sokat köhög, ne csúfoljuk ki, ne mentsük fel testnevelésből, mert lehet, hogy egyszer még olimpiai bajnok lesz. 

47 komment a

Címkék: úszás olimpia kerékpár világbajnokság asztma dopping ökölvívás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Murderface 2011.08.06. 13:57:01

"Tanulság?"

Csak az nem doppingol az élsportban, akit nem kapnak el. Van akinek jobb anyag jut, van akinek rosszabb, de mindenki tol valamit. Ez a tanulság.

Én simán elképzelhetőnek tartom, hogy a Kis-Verrasztó catfight valódi oka is az lehet, hogy Verrasztó megkapja a jobb kokszot, Kis meg nem (mégis kb. ugyanolyan időt úszik), és ezen akadt ki :)

Scala 2011.08.06. 15:40:56

Akkor tképpen nemzetek helyett gyógyszergyárak-orvosok-módszerek olimpiáját kellene megrendezni, nem?
Pfizer, Novartis stb.

mucosa 2011.08.06. 16:10:51

Annyira okos vagy:

"Asthma is known to be one of the commonest chronic conditions, affecting over 300 million people worldwide, particularly those who are prone to allergies.
It has multiple causes, but it appears increasingly that chlorinated swimming pools are a factor linked with an increased risk of asthma onset.
Swimming instructors and poolside staff are in the front line, as reported recently in the European Respiratory Journal (ERJ) by a Netherlands team, but children and adolescents are also directly threatened.

Asthma rates doubled

This is illustrated by young competitive swimmers, as seen in the study presented to the Congress by Vito Brusasco, Giovanni Rossi and their teams, of the University of Genoa and Gaslini Hospital in Italy. The authors studied thirty adolescents, with an average age of 14, who had not previously been diagnosed with asthma. They measured their level of sensitisation to typical airborne allergens and their degree of bronchial hyperreactivity; these two elements are generally considered predictors of asthma onset.

The results presented to the ERS Congress clearly demonstrate a risk to the young swimmers in regular training for competitions. The Italian team found that 73% of them were sensitised to airborne allergens, a level almost double that of the general population, and over half of them (17 subjects) suffered from bronchial hyperreactivity.

"We believe that repeated exposure to high concentrations of chlorine in the ten centimetres of air above the water's surface is damaging to the airways", the authors told the Congress. "It could favour allergen sensitisation and contribute to the development of bronchial hyperreactivity as well as the onset of asthma symptoms in children.""

A sportolók a klóros víztől, koszos levegőtől és magától az extrém terheléstől tényleg asztmások lesznek. Nem kell elhinned de alig kapnak tényleg dopping hatású gyógyszert, ezeknek vannak alternatívái. Láttam mit írnak fel egy ismerős élsportolónak, persze ő is azt hitte hogy ez a sportban is segít.

mucosa 2011.08.06. 16:13:27

Biztos az életmentők is doppingra gyúrnak :D

"The first series of three workers who developed occupational asthma following exposure to airborne chloramines in indoor chlorinated swimming pools is reported. Health problems of swimmers in indoor pools have traditionally been attributed to the chlorine in the water. Chlorine reacts with bodily proteins to form chloramines; the most volatile and prevalent in the air above swimming pools is nitrogen trichloride. Two lifeguards and one swimming teacher with symptoms suggestive of occupational asthma kept 2-hourly measurements of peak expiratory flow at home and at work, analysed using the occupational asthma system (OASYS) plotter, and/or had specific bronchial challenge testing to nitrogen trichloride, or a workplace challenge. wimming-pool asthma due to airborne nitrogen trichloride can occur in workers who do not enter the water because of this chloramine. The air above indoor swimming pools therefore needs to be assessed and managed as carefully as the water."

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2011.08.06. 16:50:20

@mucosa: Azért én jobban hiszek annak, amit Takács nyilatkozott.
Szerinted régen nem volt klóros a medence vize?
Meg gondolom még olyan tanulmányokról sem hallottál, amiket kimondottan valamilyen célból rendeltek meg, ugye?

MiKEY 2011.08.06. 17:12:11

@Scala: tipikus reakcio. meg mindig emberekbe toljak a szereket, nagyon nem mind1, kibe. beled rakhatnanak egy vodorrel is, nem ernel el semmit vsz. de azert okoskodj.

MiKEY 2011.08.06. 17:24:13

TUE-t nem kaphat akarki. Jelenleg ugy nez ki a dolog, hogy a WADA megmondja hogy melyik modszerrel kell vizsgalni h vki valoban asztmas-e es a bizottsag ez alapjan allitja ki az engedelyt, melyet valamennyi ellenorzes alkalmaval be kell mutatni.

Mielott ezt bevezettek, valoban sokkal tobb al-asztmas sportolt, bar igazabol az anabolikus hatasa az asztma gyogyszereknek elhanyagolhato, szoval nem emiatt szedtek. A tiltolistan most is ott van, h milyen mennyisegig legalis pl a clen. Sokkal jelentosebb az oxigenfelvevo kepesseg javulasa es a zsiregetes, ezek miatt szinte barmelyik sportagban hasznalhatja barki.

Valaki irt a Kis-Verraszto dologrol: en is hasonlot sejtek a hatterben, bar hozzatennem, hogy a ki kapja meg/ki nem kapja meg dolog kozponti doppingot sejtet a hatterben...ilyenrol vsz nincs szo. inkabb a kiosztott tamogatasokra megy ki a jatek, amit az uszoszovetseg megitel az egyes sportoloknak. a penzbol persze orvosra lehet kolteni, es kell is, kulonben szakmai hozzaertes es tehetseges fiatalok ide v oda, lemaradunk a vilag elvonalatol. akkor meg nem lesznek sikerek, nem lesznek peldakepek, akik miatt a kis dagadt kolykok leteszik az xbox kontrollert es letoljak a zsiros segguket az uszodaba/palyara akarhova.

porthosz 2011.08.06. 17:56:09

Az élsport mindig is a kokszról szólt.

Ki hiszi azt el, hogy évről évre folyamatosan dőlnek meg a sportban a rekordok koksz nélkül?

A kérdés csak az hogy kit kapnak el. Mellesleg az élsport az egyik legjobban testromboló dolog a világon.,

KenSentMe 2011.08.06. 18:16:56

@porthosz: Az élsport az egyik legjobban testromboló dolog a világon, sőt, pontosan a második legjobban testromboló dolog a világon, csak a közhelyekben való gondolkodásnak vannak nála komolyabb testkárosító hatásai.

A közhelyekben való gondolkodás testkárosító volta természetesen abból ered, hogy az agyunk is a testünk része.

mucosa 2011.08.06. 18:48:45

@estrella negra: a Google a barátod okoska, százával dob ki csak a swimmingpool asthma kombinációra csecsemőktől felnőttekig cikkeket, a sport kombinációra még többet az elmúlt 20-30 évből.

Az asztmagyógyszerek 10-20 éve voltak divatosak, már azt a gyógyszert sem írják fel amire a sportolónak szüksége volna. A Kis gyerek siráma hozta ezt most fel és a bloggerek akiknek lövésük sincs erről. Pont ők igazolják ezt Contadorral és másokkal akiknél tilos és kimagyarázandó az amit névtelen senkiknek itthon szerintük felírnak. Az a pénz amit a senkikhez képest hoznak a nagy nevek jobb kapcsolatokat kellene hozzon erre nem megbuknak?

szabidoki 2011.08.06. 18:48:58

Nyilván a bringásoknak meg a bokszolóknak is a klóros víz tette be a kiskaput...

Artie 2011.08.06. 18:53:55

@szabidoki: Hát persze! A Balatonra járnak nyaralni, és sok csapvizet isznak, az elég klóros, hogy asztmát okozzon.

mucosa 2011.08.06. 18:54:38

@szabidoki: a Google a barátod okoska, rákeresel és elolvasod miért lesz beteg a sok sportoló kisgyerek akik nem nagy nevek és nem doppingolják őket. Allergiásak, meg vannak mérgezve a mocsok levegőtől, portól, túlzott tisztaságmániától. Kb 10 percet kellene szánni az életetekből a tájékozódásra hogy olyan okosak legyetek mint én :D

A nagy nevek ellátói sem ilyenekkel buktak meg pár éve hanem epo, növi, vér.

Martian (törölt) 2011.08.06. 19:06:31

Tudtommal az orrtapasz használatához engedély sem kell... és a légutakat az is tágítja.
Nem itt kell az igazi doppingolást keresni...

kéne 1 nick 2011.08.06. 19:08:25

@mucosa:
Hát hogyne.
Csak régen az egészségesek jártak sportolni, most meg a kis híján halálos betegek.

Te el is hiszed, amiket írsz?
Mert ha igen, akkor nagyon sajnállak, nem lehet neked egyszerű.

eje138 2011.08.06. 19:16:07

Bírom a sok okos fotelsportolót, akik kommentelés szinten mindenhez értenek. Javasolnám nekik, hogy legkozelebb csak azután kezdjék el például a bringásokat fikázni, hogy feltekertek egy hegyre. Nem kell mindjárt a Mont Ventoux-ra vagy a Galibier-re, elég ha ide a Dobogókőre feltekernek. Aztán az is szóljon, aki letekert már három hét alatt 3500 km-t asztma spray-vel vagy anélkül.
Lehetne úszó vagy atlétikai példákat is hozni.

kéne 1 nick 2011.08.06. 19:23:49

@eje138:
Nem tudom, mondták-e már neked, hogy nem csak a kerékpározás nevű sport létezik.

Ilyen alapon mondhatnám azt neked, hog csak akkor kezdjál le bárkit fikázni, ha már legyőzted Vitalij Klicskót bokszban.

3 hét alatt 3500 km nem akkora nagy táv. Napi 167 km.
Mondjuk napi 11 óra tekerés 15 km/h-s tempóban, amit még a nagyanyámnak is lassú.

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2011.08.06. 19:33:44

@eje138: És most ezzel mit is akartál mondani?
B+, nem vagy te Kosztolányi, minek írogatsz, hm?

Scala 2011.08.06. 20:02:52

@MiKEY: Én kérek elnézést!
(csak azt áruld már el zsenikém, hogy ki mondta, én indulnék a szerrel? Vagy hogy mindegy kibe rakják? Mert sztem ezt más, korábban olvasott sztereotíp kommentek alapján szimplán beleképzelted...)

exter69 · http://sexopoly.tarhely.biz 2011.08.06. 20:10:49

óó a sok szerencsétlen beteg sportoló :)

mucosa 2011.08.06. 20:20:07

@kéne 1 nick: Ez mikor volt? Akkor amikor a sportoló civilben is dolgozott a sport mellett. Nem az elmúlt 40 évben amikor csúcsrajáratott állatok lettek napi 5-8 óra edzéssel és gyógyszerekkel. Beszéljél nyelvészkém egy 30 éves sportolóval annak már mindene fáj, kész nyomorék. Kolonics is ezt mondta mielőtt meghalt:

"Kolonics: – Én huszonnyolc évesen sem gondoltam arra, hogy ott leszek a következő olimpián, de így alakult. Bár megmondom őszintén, néha mindenem fáj. A vízen is gyakran érzem, nem mindig megy úgy, mint ahogy szeretném, de egy-egy hétre azért még csúcsformába tudom hozni magam, és ez elég lesz az olimpiára."

Fájdalomcsillapítókon élnek, asztmásak, ízületeik kopottak, betegebbek mint az átlag. A gyerekek meg nem tudnak már egészségesek lenni:

" Számos, különböző országból származó tanulmány jelzi a betegség gyakoriságának jelentős növekedését: becslések szerint az elmúlt húsz évben megduplázódott az esetek száma. Magyarországon például 1987-ben végeztek vizsgálatot 903, 6-14 éves gyermek között, és 8,1 százalékosnak találták a rhinitis allergica előfordulását. 1997-ben, majd 2002-ben azonos körülmények között megismételve a vizsgálatot 14, illetve 17 százalékosnak találták a gyakoriságot. "

www.hazipatika.com/services/betegseglexikon/view/Szenanatha?id=397

IV. (Parkoló) Béla · http://aparkolokiralyai.puruttya.hu 2011.08.06. 20:21:17

Valaki már régen megmondta, hogy nem az a kérdés, hogy kapnak-e pörgettyűs szereket az élsportolók, hanem hogy kimutatható-e.

8 évig minden nap sportoltam versenyszerűen, de mi max szőlőcukorral doppingoltunk. :-)

mucosa 2011.08.06. 20:22:23

@estrella negra: Legalább most megtudtad :D

szobatars 2011.08.06. 21:02:24

Mucosa!

Sportoló-e vagy, vagy orvos-e?

:-)

esef 2011.08.06. 21:40:57

kicsit bele vau-vau: aki tényleg asztmás annak rohadtul nem tesz jót a klóros uszodavíz...

Bloberf 2011.08.06. 21:50:05

Marit Björgen a norvég sifutó csaj nagyot aratott! Justyna Kowalczyk a fel is háborodott amiatt, hogy Björgen asztamaorvosságot szed. Biztos igaza is van de ha Björgen nem szedte volna és emiatt nem nyert volna akkor Kowalczyk nyert volna majdnem mindent. Akkor gondolom öt vádolták volna meg valami mással.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.08.06. 22:01:35

Hát igen. De mit lehet csinálni? Központi asztmakórházat a világ összes sportolójának, akinek állóképesség kell?

gabest1 2011.08.06. 22:07:37

Eddig életemben egy asztmással találkoztam, lehet hogy keveset járok uszodába.

soproni1 2011.08.06. 22:40:09

Az asztma a hiperventiláció ( túllégzés ) miatt van.

A sakk kivételével szinte minden sport ezzel jár. Bár, ha ideges a sakkozó, akkor az is. Marad a kedvenc sportom, az alvás ( nem háton, mert az is hátráltatja az orrlégzést.

Kopi3.14 2011.08.06. 23:07:34

Hát, megint meg lehet bizonyosodni arról, magyarországon a sporthoz mindenki nagyon ért. Mindegyik vállfajához, a sportorvosláshoz, a különböző tevékenységek fiziológia hatásaihoz, az asztmához egyaránt. S természetesnek veszi, hogy a szabadban űzött sportágak esetében a komoly fizikai erőfijetéshez párosuló flhevülés mellé érkező jeges eső, erős szél, stb. a tüdőket meg sem piszkálja.

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2011.08.07. 00:02:47

Aha, ne sportolj, mert kripli lesző!

KékFény6 2011.08.07. 00:36:18

Semmi különös nincs abban, hogy a sportolók között, különösen az úszók között több az asztmás, mint az népességben átlagosan, hiszen az orvosok az asztmás gyerekeknek sportolást, és elsősorban úszást ajánlanak, hogy fejlődjön a tüdőkapacitásuk. És nyilván abból lesz jó úszó, aki már kiskorában rendszeresen jár uszodába.

musi 2011.08.07. 01:17:16

Milyen kis naiv vagy... Az élsportolók nem asztmagyógyszereket szednek, annál sokkal keményebb cuccokat nyomnak. Mind. Amelyik nem, az be sem jut. Csak valakit elkapnak, valakit meg nem.

The Last Outlaw 2011.08.07. 01:47:21

Ismerek asztmásokat, tesiből felmentett penészvirág mind. Ki a franc hiszi el, hogy eközben az élsportolók zöme asztmás?

mucosa 2011.08.07. 03:13:02

@The Last Outlaw: Az asztma nem egyetlen betegség, de nem kell tudnod okoska. Gondolom az ízületi kopásos nagyid miatt erősen csodálkozol és doppingot képzelsz a huszonévesen kopásos vagy műtött focistákba is. Sorra halnak meg a pályán, szezonokat hagynak ki sérülések miatt de egészségesek mert nem lehetnek mások :D

venszivar 2011.08.07. 05:15:12

Nagy ÚR a pénz,mani,lé..........bele betegszenek,annyira "hajtanak",CSALNAK,még talán lopnak,((gyilkolnak is))"miatta"!Sport,ugyan már......BIZNISZ,cirkusz a világnak s 100 milliók igen-igen jól megélnek belőle.

lüke 2011.08.07. 07:28:31

marhák
a betamimetikumot tartalmazó szerek
a doping listán vannak
melyik asztmás tudja elhagyja a megelözö szereket?
s a cik vége: EPO; asztma, kokain
keverése
narancs és az alma esete

golyós · http://indafoto.hu/bowlingcamps 2011.08.07. 08:29:19

@Scala: Ezért kellene bedobni a gyeplőt a lovak közé, olcsóbb is lenne, nem kellene WADA meg mindenféle úrmódszerek!

Számolj Templár 2011.08.07. 08:48:03

@eje138: Apóca! Nem kell tudni tojást tojni ahhoz, hogy megállapítsuk, melyik a záptojás!

Számolj Templár 2011.08.07. 08:53:43

Valaki megmondhatná Cseh Lacinak, hogy az aranyérme mellett szívesen meghallgatom az anekdotáját az asztmájáról, meg a sanghaji levegőről!
A vérg€ci Kis-Gyárfás maffia osztja a lapokat és a zsét, viszont az eredményeket azok hozzák, akik egy kicsit távolabb állnak tőlük. Az ő kegyeltjeik pedig leégtek. Erről van szó. Felesleges mellébeszélni.

Netuddki. 2011.08.07. 09:52:40

Nem tudom Athén óta kinek nem világos, hogy a sport és az olimpia kőkemény üzlet...

2011.08.07. 10:12:52

Én csak azt nem értem, hogy most így rácsodálkoztunk erre???

Scala 2011.08.07. 11:01:12

@golyós: így igaz, értelmetlen ez így! Teljesen egyetértek!
Csakhogy a hivatalos verzió szerint ez SPORT és tiszta verseny. Haha.
Jól tagolt szervezetek, még jobban tagolt pénzelosztási szintekkel (versenyszervezési támogatások, megyei városi költségvetést meghaladó beruházások, akár a sportújságírást is ideveheted, stb.) Ehhez vajmi köze van a szerencsétlennek, aki napi 8 órát edz 7 éves kora óta...
Hozni kell a számokat minden szinten. Győzelem, elkapott doppingolók, megkímélt kokszolók, történetek a sajtónak, heti öt focimeccs egy csapatnak... agyrém.

Túl sok réteg él jól belőle, igaza van annak aki írta, rengetegen élnek jól a "versenysportból", abban a hazug, álságos formájában, ahogyan most létezik.
Bedobni a gyeplőt a lovak közé tehát annyi érdekbe ütközik, hogy még inkább évekig vetítenek nekünk. Marad ez a valami, mi meg kajáljuk... :-( Nem tudom elképzelni azt a botrányt, amitől ez egy szempillantás alatt összeomlana. Foggal-körömmel.

L0ve 2011.08.12. 21:40:15

Miért nem lepődöm meg ezen? :D
süti beállítások módosítása