2012.08.05. 11:45, Írta: MatthiasHüvelyk

Megint nyerünk pólóban

Ezt hálózatelemzéssel, tudományosan bizonyították. Íme.

A posztot Bozsó Gábor ajánlotta, innen, mielőtt még nagyon kétségbe esnénk a nem várt, két vereséget és sok kapott gólt hozó olimpiai kezdés kapcsán.

Az egész világ a pénteken kezdődött Londoni Olimpia lázában ég. Minden országnak megvannak kedvenc sportágai - amelyek nem túl meglepően - pont egybeesnek azokkal a számokkal amikben kiemelkedőek.  Az angolok a lovaspólóért, a brazilok a fociért, a kínaiak ping-pongért és az atlétikáért,  az amerikai pedig szinte mindenért, de főleg az úszásért rajonganak.  Azt hiszem bátran kijelenthetjük, hogy a magyar szurkolók szívét leginkább a vízilabda dobbantja meg. Korábban már írtunk foci csapatok passzolásai alapján felrajzolt hálózatok elemzéséről, mivel kis hazánk nem képviseltette magát a Labdarúgó Európa Bajnokságon, így focis elemzést sajnos nem tudtunk készíteni. Készítettünk egy rövidebb összefoglalást az elmúlt 4 Olimpia vízilabda mérkőzései alapján. A Maven7 elemző csapatának (talán kissé elfogult) tippje az elmúlt évek eredményei alapján, hogy a magyar válogatottnak idén is  a dobogó legfelső fokán a helye.

polo1.jpg

Az első ábrán, az elmúlt 4 Olimpia összecsapásai látszódnak. A pontok az egyes országokat(csapatokat) mutatják, a zöld vonalak a mérkőzés győztesére mutatnak, a piros vonalak döntetlen összecsapásokra vonatkoznak (Pl: Németország-Franciaország). Minél vastagabb egy él két ország között, annál gyakrabban csaptak össsze, hasonló végeredménnyel. (Jól látszik, hogy Magyarországra vastag vonalak mutatnak, azaz Görgögországot, Hollandiát és Oroszországot többször is megvertük.) A csomópontok mérete a győztes meccsek, a feliratok mérete pedig a játszott meccsek száma szerint növekszik. Azok az országok, melyek már nem léteznek fehér színű ponttal vannak jelölve.

Összesen 23 csapat és 21 ország  szerzett olimpiai kvótát az elmúlt 12 évben.  Ezeket a furcsa számokat Kelet-Közép Európa rendszerválozásainak köszönhetjük, hiszen a legkiválóbb csapatok összetétele nem, csak neve változott meg az elmúlt évtizedben. Hagyományosan a kelet-európai és a posztszovjet országok által kedvelt sportágban bekövetkezett legangyobb változások; Szerbia és Montenegró kettéválása, Csehszlovákia felbomlása és az 1992-es Olimpián  a FÁK  országait képviselő (12 országot magába foglaló) Egyesített csapat  megszűnése.

Az első kép nagyon sűrű, érdemes megnézni, hogy melyik országok nyertek érmeket az utóbbi években. A következő ábrán a  pontok színe a nem hivatalos olimpiai pontszámok alapján alakultak ki. Egy Olimpiai aranyérem vízilabdában 7 pontot ér, egy ezüst 5-öt és bronz 4-et. Minél sárgább egy pont, annál több olimpiai pontszámot szerzett ebben a sportban (Magyarország 21-et). A szürke országok nem álltak fel a dobogóra az elmúlt 4 Olimpián.

polo2.jpg

Az ábrán jól látszik, hogy a magyar válogatott az utóbbi három olimpiai győzelmével, messze a legsikersebb, de legnagyobb vetélytársaink sem panaszkodhatnak. Az olaszok, spanyolok és a szerbek mind jó helyezéseket értek el az utóbbi években, sőt győzelmeik száma is meggyőző (pontok mérete). Hálózati pozíciójuk alapján komoly vetélytársak, hiszen nagyon sok csapattal játszottak már, ismerik a technikájukat és mi si kikaptunk tőlük párszor. Az utóbbi évek legnagyobb vesztesei nyilvánvalóan a németek, görögök és az ausztrálok.

A legfontosabb vetélytársak elemzéséhez érdemes lecsökkenteni a hálózat méretét. A következő ábrán már csak azok az országok látszódnak, akiknek vannak többszörös (legalább kétszeres) kapcsolataik, azaz már többször játszottak egymás ellen, hasonló kimenettel. Mi a legtöbbször az olaszokat és a görögöket vertük el, gyakorlatilag csak egy olyan ország van akitől többször is kikaptunk - az Spanyolország. A horvátok kedvét leginkább az amerikaiak és a spanyolok elleni meccsek vehetik el, ám a  spanyolok jobb ha tartanak a szerbektől. Ezen a képenlátható csapatokat (főleg a színeseket) minden bizonnyal láthatjuk a fináléban.

polo3.jpg

Annak érdekében, hogy pontosabban lehessen latolgatni az idei esélyeket, felrajzoltuk az előző Olimpia hierarchikus hálózatát. A szagatott vonalak a selejtezőket mutatják, az éleken a a végeredmény látszik. A vonalak itt is a győztesekre mutatnak a piros élek pedig a döntetlen meccsek. A színes pontok az érmek alapján vannak színezve (HUN:arany, USA:ezüst, SRB:bronz). Magyarország minden meccsét megnyerte kivétel a Montenegró elleni döntetlent. Érdekes, hogy a szerbek ellen 4 éve nem játszottunk meccset, akik köztudottan nagyon erősek. Reméljük mindennek ellenére hozza magát a papírforma és az idei Európa bajnokságon elszenvedett vereség nem ismétlődik meg és ismét a magyar himnuszt hallgathatjuk meg a finálé után.

polo4.jpg

5 komment a

Címkék: vízilabda london olimpia kvalifikáció kvóta magyarok menni olimpia így jutnak londonba

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2012.08.05. 14:20:40

És mi köze a 4 évvel ezelőtti eredményeknek a mostani csapathoz? Sok szeretettel ajánlanám, hogy tőzsdézz a 4 évvel ezelőtti grafikonok felhasználásával! :-)

Ha a gráfokba legalább a már eddig lejátszott idei selejtező mérkőzéseket beraknád, jóval szomorúbb lenne a kép...

winerprince 2012.08.05. 14:57:01

Ez egy vicc.Az arany meg szinte a fizikai képtelenséggel egyenlő.Nagyon gyenge a csapat,Kemény persze mást mond,mást kell mondania a kis ásványvízzel a kacsójában.Ha meg az amerikaiak is meggyőzően vernek bennünket,akkor meg érem se lesz,és a horvátokkal még nem is találkoztunk.A helyzet az hogy van már 3-4 csapat a világon akik megtalálták az ellenszerét a magyar csapatnak,fizikálisan erősebbek,jobban tudják fanatizálni magukat.Persze most sokan mondják hogy "pedig hogy tudnak küzdeni" vagy ahogy Kásás mondta"szívünk, lelkünk a vizben volt" de ez egy balkáni ember szemében csak középszerű igyekezet lenne.Bődületes lebőgés van kialakulóban.

is 2012.08.05. 18:01:46

@winerprince: a legjobb 8-ban már bent vagyunk. ha ott az első meccset nyerjük, akkor már a legjobb 4. ott meg bármi lesz, már nem lesz lebőgés. tehát te konkrétan azt állítod, hogy a legjobb 8 között kikapunk. jóstehetség vagy. vagy nem.

pannonfunk 2012.08.05. 19:20:20

Én is ezt kérdezném, mint Okoska törp, hogy mi köze a múltbeli sikereknek a mostanihoz. Amikor a csapattagok többsége kicserélődött, és itt nem csak a magyar csapatra kell gondolni, hanem az ellenfelekére is. És még ha ugyanazok az emberek játszanának, akkor is fel kellene tenni, hogy az idő haladásával az erőviszonyok nem változnak. És még akkor sem meggyőző a fenti fejtegetés...

De a legrosszabb az, hogy nem tudom azt mondani, hogy ezzel az írással a poszter leégeti a hálózatelemzőket, mert sajnos a legtöbb hálózatelemzős cikk, amit olvasok, nagyjából ennyire tudományos... :(
süti beállítások módosítása