2012.01.13. 08:02, Írta: HiStory

Kemény-interjú 2.: a kulisszák mögött

A közelgő eindhoveni vízilabda Európa-bajnokság apropóján hosszabban beszélgettünk a háromszoros olimpiai bajnok férfiválogatott szövetségi kapitányával. A második részben arról kérdeztük a mestert, miképpen kapcsolódik ki két világverseny között, és milyen munkája adódik kapitányként edzések és meccsek híján.

- A nyári, sanghaji világbajnokság végeredménye, mint már említetted, nagy csalódásként ért, és óriási terhelést jelentett mind a csapat, mind a stáb számára. Fél év szünetet követően ismét világverseny következik. Mi az, amivel igazán ki tudsz kapcsolódni két nagy torna között?

- Régóta vadászom, de újdonságként a horgászat is szerepet kap az életemben. A legkisebb fiam ugyanis a horgászat bolondja lett, és engem is rángat, hogy menjünk, néha pedig a középső fiam is velünk tart, pontosabban szólva ők visznek engem. Ha pedig már ott vagyok, akkor legalább is segítek nekik, de elő-előfordul, hogy az egyik bottal én pecázom, ha már ott vagyok. Régebben egyébként szerettem horgászni, csak a vadászat aztán elsöpörte ezt az időtöltést, most megosztom az időmet a két program között, bár magamtól, egyedül nem megyek el pecázni. A klasszikus föltöltődés számomra azonban továbbra is a vadászat, akár egyénileg, akár társasággal. Utóbbi érdekessége, hogy mivel bizonyos brigádok vadásznak együtt bizonyos helyeken, ezért az ottani barátokkal évente egyszer, a vadászat erejéig találkozom, ilyenkor egy-egy hajtás alkalmával együtt reggelizünk, majd vadászunk és vacsorázunk. Kéthetente egy-egy vadászat jó tesz, ki tud kapcsolni az ember.

- Ilyenkor eszedbe sem jut a vízilabda?

- A barátaim nagyon figyelmesek, nem hozzák fel a témát, csak nagyon ritkán. Nem olyan régen egy vadászat alkalmával barátom, Hoffmann Tóni úgy juttatta eszembe a pólót, hogy reggelinél átadott nekem egy ételhordó szettet, mert végignézte Endrei Judit könyvében a rólam látható fényképeket, és úgy vette észre, hogy 1997-es kapitányi debütálásom óta a testalkatom annyiban változott, hogy jelenleg Tóni javaslata szerint számomra másfél deci leves és másfél deci főzelék az ideális. :) Ezek a gesztusok egészen halványan eszembe juttatják a vízilabdát, de ennél direktebben vadászat közben nem kerül szóba a póló. Csank Janival gyakran vadászunk együtt, és nagyon ritka, hogy mi szót váltunk munkáról. Ha van mihez gratulálnunk egymásnak, azt megtesszük, de itt meg is állunk és még egy mondat már nem hangzik el a sportról, mert egyikünk sem azért megy vadászni, hogy erről beszélgessünk.

- Ha egyedül vadászol, akkor sem vízilabdázol fejben?

- Ha a vadászat mozgékony, ha történik valami, mozog a vad, akkor teljesen elfelejtem, hiszen maga a vadászat köti le a figyelmemet. Ha hosszan nem történik semmi, zörrenés sincs az erdőben, akkor eszembe szokott jutni egy-egy uszodai probléma, amit ott magányomban meg is tudok oldani.

- Hogy kell elképzelni a kapitányi munkádat két versenyidőszak között, amikor nincsenek edzések sem?

- Rengeteg a szervezési munka. Amíg beérek autóval Leányfaluról Pestre, általában több emailt is kapok a technikai igazgatómtól, Györe Zsuzsától, ami a csapat mindennapi életével foglalkozik, de nem a szakmai résszel.

- Ez mit jelent pontosan? Szállás, érkezés, utazás, efféle szervezési kérdések?

- Igen, effélék, a körülményeknek mindig megfelelőnek kell lenniük. Zsuzsa rengeteg munkát levesz a vállamról, de a végső szót, az oké-kat nekem kell kimondanom.

- Ez egyfajta szükséges rossz a munkádban? Mindenképpen a szövetségi kapitánynak kell intéznie az ilyen ügyeket?

- Nem a legszebb része, hiszen az edzések és a meccsek a legszebb munkafázisok. De mivel minden egyes apróság befolyásolhatja a csapat munkáját és teljesítményét, ezért ha nem figyelnék a szervezési ügyekre, az visszavethetné az eredményességünket is. Tudnom kell, hol fogunk lakni egy versenyen, mikor érkezünk.

- Tudsz konkrét példát mondani?

- Persze. Nyáron például részt veszünk Olaszországban egy hatos tornán, majd Dublinban egy nyolcas tornán…

- Elnézést a közbevetésért, de hogy kerül a magyar válogatott Írországba?

- Tavaly annyira nagy sikere volt a magyar-brit meccsnek, hogy az írek szerveznek egy nagy tornát nyáron. A technikai igazgató pedig nem dönti el, hogy a beérkezett három repülőjegy-ajánlat közül melyiket válasszuk. Például, ha egy tornára nem kora reggel indulunk, akkor egyrészt nem kell hajnalban fölkelni, és még edzeni is tudunk délelőtt, az indulást megelőzően. A játékos szereti kialudni magát, edzeni viszont nem árt. Ha minden klappol, akkor ráadásul úgy érünk oda, hogy ha átvettük a szobát, még leérünk egy edzésre a torna helyszínén is. Nem arról van szó, hogy az utazási napokon agyon kell edzenünk magunkat, de a játékosok is igénylik, hogy egy-egy repülőutat követően elmacskásodott izmokkal vízbe menjenek. Ha az anyagilag legkedvezőbb ajánlat időbeosztás szempontjából még belefér, és nem jelent túl nagy lemondást, akkor azt választom, hiszen így tudunk spórolni. De a kocsiból fel tudom hívni Alessandro Campagnát, az olaszok szövetségi kapitányát is, hogy nyáron Siracusában például olyan időpontban játsszunk velük, hogy még aznap, vasárnap haza tudjunk jönni, így hétfőn egy teljes pihenőnapot kapnak a srácok, nem megy el az idő utazással. Az ilyen repülőjegy- és egyéb kérdésekben nagyszerűen tudok dönteni az autóban is, mire Pestre érek.

- Mi történne, ha nem foglalkoznál szervezési kérdésekkel?

- A fiúk azt szeretnék, ha az összes energiámat a csapat felkészítésére fordítanám. Jó lenne, de nem lehet. Próbálom a munka ezen részét alacsony szinten tartani, de ha egyáltalán nem foglalkozom vele, akkor mi fázunk rá. Illetve pontosabban fogalmazva: akkor kezdtem el ezzel törődni, amikor párszor pórul jártunk. 2000-ig sok ilyen eset történt, előfordult, hogy egy repülőjegy-átírás miatt nem értünk oda időben egy tornára, éjjel kettőkor értünk Spanyolországba, másnap pedig meccsünk volt. Akkoriban rendszeresen hétfőn jártunk haza versenyekről, mert senki nem vette a fáradságot, hogy utánanézzen, és elintézze, hogy még vasárnap, rögtön a torna zárását követően utazzunk. Az 1997-es athéni Világkupától például reggel 6-kor indultunk haza, bár ez nem jó példa, mert Görögországból nem tudsz máskor visszajönni. De akkor volt, aki a szórakozóhelyről egyenesen a reptérre jött. 2000-ben aztán ezt kézbe vettem, hiszen az ilyen figyelmetlenségek esetén rajtunk csattan az ostor, az eredményességért pedig én vagyok a felelős.


(Folytatjuk)

A következő részben: Kemény Dénes és a foci


1. rész: Nincs kés a torkunkon – a 2012-es Európa-bajnokságról

 

6 komment a

Címkék: interjú vízilabda kemény dénes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2012.01.13. 17:51:12

Nagyon kellemes ember, közvetlen és barátságos. Meglehetősen szeretem a vizipolót is, van alkalmam látni, hogy tanítják a fiatalságot Leányfalun. Kalap le előttük a fegyelmezett és kitartó edzésekért.
Jó, hogy írtatok róla:)

Pinka-Panka 2012.01.13. 18:10:12

Mikor lesz ennek az interjúnak a folytatása? Nem vagyok itt sokat és szeretném majd elolvasni.

HiStory 2012.01.13. 19:50:54

a hétvégén várható az interjú 3. és 4. része

Pinka-Panka 2012.01.13. 20:08:32

Köszönöm szépen. Figyelek:)

Fikk a Nick 2012.01.14. 08:50:34

Azért egy sportblogon olyat leírni, hogy "háromszoros olimpiai bajnok férfiválogatott szövetségi kapitányával" kifejezetten szégyen. Pedig csak a szórendet kellene megváltoztatni, hogy a valóságnak is megfeleljen.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.14. 11:08:14

SCMITT PÁL ÁLJON KI ÉS TISZTÁZZA MAGÁT, VAGY MONDJON LE:

Ha halgat, elismeri!!

Nula tekintélye tovább romlott, nagyon gáz a magyar népre!

Mező Ferenc fideszes debreceni önkormányzati képviselő azonnali hatállyal lemondott képviselői mandátumáról, és párttagságát is felfüggesztette, miután nyelvvizsga csalási ügybe keveredett.
Mező ez utóbbit azzal magyarázta: nem akarta, hogy az eset miatt méltatlan támadás érje a Fideszt, mandátumáról pedig azért mondott le, hogy erkölcsileg ő maga se legyen támadható.

Itt a példa „köztársasági” elnök úr!
süti beállítások módosítása