2012.01.11. 13:54, Írta: MatthiasHüvelyk

Világjátékok: az meg mi?

Csütörtökön végleg eldől, lesz-e Budapesten olimpia valaha vagy sem?

A megfogalmazás zavaros, de megmagyarázzuk. Egy-két éve, BOM néven elindult hazánkban egy szemfényvesztés, mondván 2020-ban Budapesten nyári olimpiát fogunk rendezni. Összeállt egy rakat mamutcég, vezetőik látványos sajtótájékoztatókon mutatták be a legújabb tanulmányokat a budapesti olimpia megvalósíthatóságáról. Aztán a vége az lett, hogy a háromfordulós pályázaton a NOB előtt már az első kanyarban elhasaltunk, Budapest a közelében nincs a 2020-as olimpia leendő rendezőinek (azaz Baku, Doha, Isztambul, Madrid, Róma és Tokió). A pofátlanság netovábbja, hogy (amint korábban már megírtuk) a BOM hivatalos oldala még mindig működik, adományokat még mindig várnak... De most itt a legújabb őrület: rendezzünk Világjátékokat! Hogy mit?

 

Világjátékokat! Ez a sportesemény 1981 óta él, négyévente rendezik, mint az olimpiákat, és tulajdonképpen a nem olimpiai sportágak világméretű seregszemléjének tekinthető. Egyértelműen pártolandó, hogy legyen végre Magyarországon egy világra szóló sportesemény. Ezzel nincs baj. Csak éppen a budapesti (és gödöllői) Világjátékok-pályázat kapcsán már megint elkezdődött a parasztvakítás, azaz hogy egy sikeres kandidálás előszobája lehet a majdani budapesti olimpiai pályázatnak.

Nos, a Világjátékokat valóban nekünk találták ki. A magyar pályázat hivatalos oldalán leírtak szerint új stadionokat sem kell építeni, hiszen a Világjátékok szellemiségéhez hozzátatozik, hogy a játékok alkalmazkodnak a rendező városhoz, és nem fordítva. "...EZ A TÖBB SPORTÁGAT MAGÁBA FOGLALÓ ESEMÉNY EGY JELENTŐS SZEMPONTBÓL KÜLÖNBÖZIK AZ OLIMPIAI JÁTÉKOKTÓL. A RENDEZŐKNEK NEM KELL LÉTESÍTMÉNYEKET ÉPÍTENIÜK VAGY MEGLÉVŐ INFRASTRUKTÚRÁJUKAT BŐVÍTENI KIZÁRÓLAG A VILÁGJÁTÉKOK MIATT. AZ ESEMÉNYT MEGLÉVŐ HELYSZÍNEKEN, MEGFELELŐ MÉRETŰ LÉTESÍTMÉNYEKBEN KELL MEGRENDEZNI, MELYEK ATTÓL FÜGGETLENÜL KÉSZÜLTEK, HOGY A RENDEZŐ VÁROS PÁLYÁZOTT A VILÁGJÁTÉKOK MEGRENDEZÉSÉRE. EZ EGY OLYAN FELTÉTEL, MELY BEFOLYÁSOLJA AVILÁGJÁTÉKOK PROGRAMJÁT. NEM MINDEN IWGA SPORTÁG SZEREPEL SZÜKSÉGSZERŰEN MINDEN VILÁGJÁTÉKON. A RENDEZŐ VÁROSBAN ÉS KÖRNYÉKÉN MEGLÉVŐ INFRASTRUKTÚRA ÉS LÉTESÍTMÉNYEK MEGHATÁROZÓ TÉNYEZŐI A VERSENYPROGRAMBA KERÜLŐ SPORTÁGAK KIVÁLASZTÁSÁNAK" - írják. Én elhiszem.

Azt is elhiszem, hogy rengeteg embert érdekel a casting, a fistball, a sportakrobatika vagy a ju-jitsu. Vannak olyan, programon lévő sportágak, amiben kifejezetten jók vagyunk, ilyen a strandkézilabda, a karate, az erőemelés, a fallabda, a sárkányhajó, az uszonyos úszás, vagy a magyar ember számára duplán nyerő kajakpóló. Vannak kifejezetten látványos sportágak is, mint az ejtőernyőzés, a falmászás, a motoros triálverseny, vagy a versenytánc. Ha az olimpiáról kikerült baseball és a bemutató sportágként szereplő amerikai foci is bekerülne a budapesti Világjátékok programjába, igazi világsztárokat is vendégül láthatnánk.

De könyörgöm, a Mammut áruház első emeletén rendezendő bowling versenyre alapozva, és megnyitónak otthont adó stadion híján nekem továbbra se emlegessen senki olimpiát, mert nincs értelme. Az eddig Világjátékokat rendezett városok közül (Santa Clara, London, Karlsruhe, Hága, Lahti, Akita, Duisburg, Kaohsiung, 2013: Cali) egynél sem merült fel, hogy egy sikeres versenylebonyolítás egyenes út az olimpiához, London sem azért rendezi idén az ötkarikás versenyeket, mert 1985-ben jó World Games-házigazda volt.

Először az olimpiára már többször is pályázott, két éve foci vb-t rendezett Fokvárost, és a kiváló, idén foci Eb-nek is otthont adó Wroclawot kéne megelőzni a csütörtöki lausanne-i eredményhirdetésen (információink szerint a magyar pályázatnak egy hónappal ezelőtt még prezentációja sem igen volt), aztán lehet tervezni. Két út van. Ha nem kapjuk meg, végleg számoljunk le az olimpiával, ha még egy nem-olimpiát sem adnak nekünk. Ha megkapjuk, nem szabad leereszteni, de olimpiát csak 2017-ben, a Világjátékok záróünnepsége után merjünk a szánkra venni.

5 komment a

Címkék: budapest olimpia world games világjátékok így jutnak londonba

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hamupipoke15 2012.01.11. 18:37:23

Egész konkrétan mi is a probléma azzal, hogy Világjátékokat akarunk rendezni?
Én tényleg nem értem...

Kreatív Alkotók 2012.02.08. 10:04:51

@hamupipoke15: Az hogy NEM VAGYUNK KÉPESEK ARRA, hogy világjátékokat rendezzünk.
süti beállítások módosítása