2011.12.03. 12:23, Írta: HiStory

Ki nyerte a foci Eb-t jövőre?

Fejben lejátszottuk az Eb-t. Dráma vagy dögunalom, trónfosztás vagy…?

Csoportbeosztás:
A-csoport: Lengyelország, Görögország, Oroszország, Csehország
B-csoport: Hollandia, Dánia, Németország, Portugália   
C-csoport: Spanyolország, Olaszország, Írország, Horvátország
D-csoport: Ukrajna, Svédország, Franciaország, Anglia

Hogy kinek mekkora malaca/pechje volt a sorsolásnál, kár firtatni, megteszik mások, e helyütt legyen elég annyi, hogy lengyelek meglehetősen mázlisták: ellenünk egy potya- és egy öngóllal nyertek pár hete, az Eb-n pedig sorsoltak nekik egy röhejes csoportot. Amiből tovább is juthatnak akár - gondolták. Az első fordulóban a görögök biztosan nem fognak támadni a házigazdák ellen, 0-0-val mindenki elégedett lesz, miközben az oroszok megverik a cseheket. A csehek aztán vezetést szereznek a görögök ellen, de a hellének az államcsőd ellenére kiegyenlítenek, és a két szláv csapat is döntetlent játszik. Az utolsó fordulóban már nem nagyon lehet variálni, az oroszok leverik a görögöket is, így csoportelsők, míg a lengyelek a csehek ellen az utolsó percben egyenlítenek, így továbbmennek, mindenki boldog a rendezőnél és az UEFA-nál, jól fogy a zubrowka.

 

A csoport végeredménye:

1. Oroszország 7 p

2. Lengyelország 3 p

3. Görögország 2 p

4. Csehország 2 p

A B-csoportban a hollandok 2-0-val indítanak a dánok ellen, CéRonaldo pedig annyit nézi magát a lvovi stadion kivetítőjén meccs közben, vajon jól áll-e a sérója, így Özil bever két gólt, bajban a portugálok, a végén a németek összehoznak egy öngólt, de már nem bánják. A csoport legnagyobb rangadóján nem tudnak dönteni a felek, 1-1 a holland-német vége, hiába fogadkoztak a hollandok, hogy a 2011 őszi németországi zakó után visszavágnak. A portugálok is visszavágni szeretnének az Eb-selejtezők után a dánoknak, de csak részben sikerül, a döntetlennel senki nem boldog. A német-dánon mindenki sima meccset vár, de a zuhogó esőben Klose csak a végén menti meg a németeket. A hollandok már nem akarnak megszakadni, nem érdekli őket a csoportelsőség, a portugálok meg hiába tepernek, ezúttal nincs olyan sárga- és piros lap-eső, mint a 2006-os vb-nyolcaddöntőben, de Meireles a végén 0-0-nál elveszíti a fejét, mehet zuhanyozni, a portugálok meg haza.  

 

A csoport végeredménye:

1. Németország 7 p

2. Hollandia 5 p

3. Portugália 2 p

4. Dánia 1 p

A spanyoloknak van ezen az Eb-n a legtöbb veszítenivalójuk, így óvatosan kezdenek, az olaszok meg hagyományosan rosszul, így 1-0 a vége a világbajnoknak. David Villa gólörömében majd’ kifut a gdanski stadionból. Az ír-horváton mindkét csapat érzi, hogy ha valamikor van győzelmi esélye, akkor most: Modric hamar betalál, majd Vukojevic góljával úgy tűnik, minden eldőlt, de Pletikosa két potyát kap gyorsan a második félidő elején. Óriási harc kezdődik a győztes gólért, az Eb eddigi legjobb meccsét látjuk, Olic pedig a végén húszról beveri, Given hiába vetődik, a horvátok már Eb-győztesként ünneplik magukat. Az olaszok ellen jó az iksz, mondják, 4 ponttal már nagy bajunk nem lehet, a horvátok ellen jó az iksz, majd az írek ellen behúzzuk a továbbjutást, mondják az olaszok. Dögunalom lenne, ha a végén Kassai nem fújna be egy – egyébként jogos - tizenegyest a horvátoknak. Az olaszok levonulással fenyegetőznek, Buffon szíve azonban a helyén, és megmenti a taljánok becsületét, szögletre tolja a tizenegyest, 0-0 a vége. A levonuláskor nyolc olasz veszi körbe Kassait, aki nem szól egy szót sem, bár Pirlo már a Hágai Nemzetközi Bíróságot emlegeti. A spanyolok közben egy csöndes 2-0-val bebiztosítják maguknak a továbbjutást. A horvátok úgy vélik, még a csoportelsőség sem lehetetlen, de a spanyolok ellen Simunicot már az elején kiállítják, hispán gólparádé, még Puyol is fejel egy gólt, 4-0 a vége. Ez jól jön az olaszoknak, akiknek így egy góllal is elég győzniük a már kiesett írekkel szemben. De Rossi a 3. percben gólt lő, innentől kezdve Itália várja a meccs végét, íz írek küzdenek, hajtanak a becsületükért, de hiába, az utolsó passz mindig rossz, a beíveléseket pedig kifejelik az olasz védők. A végén az olaszok úgy ünnepelnek, mintha látványos futballal 5-0-ra nyertek volna, de nem erről volt szó. De továbbjutottak, ami a 2010-es vb-kudarc után mégiscsak eredmény.

A csoport végeredménye:

1. Spanyolország 9 p

2. Olaszország 4 p

3. Horvátország 4 p

4. Írország 0 p

Ukrajna továbbjutását a társ-házigazdákon kívül még az UEFA sem akarta, annyi gond volt a szervezéssel, a jegyeket meg már jó előre eladták az egyenes kieséses szakaszra is, így a bevételt sem fenyegette veszély. A svédek elleni rajton Kijevben olyan nagyképűen léptek pályára a hazaiak, hogy azon még Ibrahimovic is meglepődött, így dühében kétszer is hülyét csinált az ukrán védelemből, a lefújáskor aztán olyan hangnemben tüntettek a szurkolók sajátjaik ellen, hogy Julija Timosenko reménykedni kezdett a börtönben: ebből akár még forradalom is lehet. Eközben a francia-angol csúcsderbin mindkét együttes tudta: nem szabad veszíteni. Benzema góljára Walcott válaszolt, így az eltiltását töltő Rooney végül is nem szomorkodott a díszpáholyban: ez a pont még jól jöhet. A második fordulóra egy gyökeresen felforgatott ukrán csapat futott ki a franciák ellen, és egy pontra jó is volt, míg az angolok felszívták magukat és 2-0-ra verték a svédeket. A skandinávoknak ezt követően muszáj lett volna legyőznie a szintén győzelmi kényszerben lévő franciákat, amiből parádés meccs kerekedett. Szünetben 2-2 volt az állás, majd gyors gólváltást követően csak a 92. percben alakult ki a végeredmény: egy kavarodást követően Ribéry nyolc méterről betalált, így 4-3-as sikerükkel a gallok mentek tovább. De nem csoportelsőként, mivel az angolok Ukrajnát is legyőzték, igaz, csak egy csúnya öngóllal, így a házigazda egy árva ponttal esett ki, míg Capello rögvest közölte: annyira jól megy a csapatnak, hogy még nem tudja, beállítsa-e egyáltalán Rooneyt az olaszok elleni negyeddöntőre, hiszen jól tudja, hogy honfitársai biztosan provokálnák a Man United támadóját.  

A csoport végeredménye:

1. Anglia 7 p

2. Franciaország 5 p

3. Svédország 3 p

4. Ukrajna 1 p

Negyeddöntők:

Oroszország-Hollandia

Németország-Lengyelország

Spanyolország-Franciaország

Anglia-Olaszország

Négy éve a negyeddöntőben az oroszok bohócot csináltak a hollandokból, van Persie-ék így fogadkoztak, és nem hiába: magabiztosan, 2-0-val jutottak a legjobb négy közé. A német-lengyel meccs a 2006-os vb csoportmeccsére emlékeztetett, egyedül a házigazda-szerep cserélődött meg: végig német nyomás, majd tíz perccel a vége előtt egy jobb oldali beadás után Khedira jött, lőtt, a németek pedig győztek, így a másik házigazda is kiesett. A spanyol-francia klasszikus párosítás, és a meccs is az volt: óriási taktikai harc, látványos gólok, és a vége 3-2 a címvédőnek úgy, hogy a franciák az utolsó percben zárkóztak fel egy gólra, de ez már csak a szép halálhoz volt elég. Az olaszok a csoportkör után sértetten (ld. világ-összeesküvés), de kellő önbizalommal álltak oda a Capello által irányított angolok ellen. Többnyire birkózással telt a meccs, több angol kezdeményezéssel, és végül a sors fintoraként egy óriási olasz védelmi hiba pecsételte meg a dél-európaiak sorsát, a lecsorgó labdára az eltiltását letöltő Rooney csapott le (Capello szünetben cserélte be), és eldöntötte a meccset.

Elődöntők:

Hollandia-Spanyolország

Németország-Anglia

Álomelődöntőket láthattunk, már ami a párosítást illeti. A 2010-es vb-döntő visszavágóját mindenki nagy érdeklődéssel várta. A világ közvéleménye arra keresett választ, hogy vajon a hollandok ezúttal is inkább rugdosni fognak vagy focizni? Rendkívül óvatosan futballoztak a csapatok, még Villa és Torres is inkább védekezett a spanyoloknál, de amikor már mindenki a hosszabbításra kezdett gondolni, Robben mesterien csavart be egy szabadrúgást Iker Casillasnak, így hiába kezdtek nagy hajrába a spanyolok, kiestek. A német-angol csata előtt magában mindenki felidézte az 1996-os Eb elődöntőjét (Vezette: Puhl.), amikor is tizenegyesekkel a németek győztek. Ezúttal sem tudtak dönteni a csapatok Varsóban az első kilencven percben, Rooney mindenkihez képest frissen mozgott, és szünet előtt betalált, de Gomez a 60. percben egyenlített. A hosszabbításban az angolokon látszott, hogy félnek a büntetőpárbajtól (a németek 1976 óta valamennyi ilyen szétlövésüket megnyerték!), így bátran rohamoztak. A 113. percben aztán Lampard lövésre szánta el magát, 22 méteres bombája a felső lécről lepattant, majd a földről a kapu elé, a svájci játékvezető azonban asszisztensével konzultálva gólt ítélt – a visszajátszásból pedig látszott, hogy helyesen tette, így Anglia bemasírozott a döntőbe.

Döntő:

Hollandia-Anglia

A döntő előtt a hollandokat tartották esélyesebbnek, főként, miután kiejtették a spanyolokat, az angolok pedig az utóbbi húsz év alapján kissé outsidernek tűntek egy világverseny legjobbjainak egyikeként. Kijevben a közönség azonban inkább Angliát támogatta, és amikor az ukrán közönség belekezdett a „jú nyever vók alón”-ba, még a legvérmesebb Liverpool-ellenes angol drukkerek is rázendítettek a nótára. Karneváli hangulatban folydogált az Eb-döntő, különösebb izgalmak nélkül pergett le az első félidő, de fordulás után a hollandok vezetést szereztek, szinte a semmiből. Fabio Capello rögvest cserélt, átrendezte csapatát, de az UEFA illetékesei már a piros-fehér-kék szalagot is feltűzték az Henri Delaunay-kupára, amikor a 91. percben az angolok szöglethez jutottak. Mint a 99-es BL-döntőn, csak éppen most nem Beckham szöglete után a kavarodásból Sheringham, hanem Lampard beívelése után Bent egyenlített. És még nem volt vége! Az összeomlott hollandok fejvesztve mentettek egy újabb angol helyzet után szögletre, a forgatókönyv pedig ugyanaz volt, mint két perccel, valamint 13 évvel korábban: Lamprd beívelése után Walcott piszkált bele a labdába, és nem volt tovább: Anglia lett az Európa-bajnok. A siker mámorában még a skót Sir Alex is elmorzsolt egy könnycseppet.

 


 

16 komment a

Címkék: labdarúgás eb 2012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greycup 2011.12.03. 22:20:16

Az angolok? A csoportmeccseket sem élik túl. :)
De lehet, hogy a hollandok sem. :))

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2011.12.03. 22:23:17

Hát ez kemény munka volt, nevezem!
(idézni fogom a dán-blogban)

Blogerovac 2011.12.03. 23:08:49

Olyan nem ért rá cikket írni, aki látta már ezeket a csapatokat játszani? ;)

Hefe 2011.12.04. 01:16:30

angolok a negyeddontoben? Megnezem gyorsan, hatha ez a Hircsarda blog.

Spiritmonger 2011.12.04. 03:15:26

ha udvariatlan lennék, azt mondanám, hogy kedves blogger, hagyd abba a hallucinogének mértéktelen fogyasztását.
1, az angolok a csoportkört sem élik túl, az angol válogatott a világtörténelem folyamatosan leginkább túlértékelt csapata, akik véletlenül, hazai pályán óriási bírói hibák után nyertek egy vb-t, se előtte, se utána még érmet se
2, a továbbjutók:
Görögország, Oroszország
Hollandia, Németország
Spanyolország, Olaszország
Franciaország, Ukrajna
3, negyedöntők:
Görögország - Németország - német győzelem
Spanyolország - Ukrajna - spanyol győzelem
Hollandia - Oroszország - holland győzelem
Franciaország - Olaszország - olasz győzelem
4, elődöntők:
Németország - Spanyolország - spanyol győzelem
Hollandia - Olaszország - olasz győzelem
5, a 3. helyért:
Németország - Hollandia - holland győzelem
6, döntő:
Spanyolország - Olaszország - spanyol győzelem

for-avar 2011.12.04. 03:29:57

Német spanyol csapat az esélyes...
az olaszokat semmikép az angolokat végkép nem lehet esélyesnek tekinteni
A hollandok?Valahogy nem értem őket!A németek ellen legutóbb a legerősebb csapatjukkal is csak a fehérmezeseket keresték...máskor brilliroznak
A jövő és ez nem tréfa a spanyol német csapat kezében van...hatalmas utánpótlás háttér van mögöttük!Ontják a tehetségeket.A nemetek 205-óta folyamatosan újítanak,ez a spanyolokra is igaz!Az angolok nullák de az olaszok is elég halványak!A selejtezőkből ne induljunk ki,az olaszok a VB-n a csoportkört sem élték túl!A franciák 90 és 94ben sem voltak a VB-n azután akár az angolok nyerettek velük egy címet majd egy EB-t, és hát 2006-ban egy döntöig elrugdosták őket!de ennyi a csapatuk kiöregedett akár az olasz...nekem nem baj de a focinak igen!
Kell egy spanyol ill németet megszorító(nem barátságos meccsen)csapat!A portugál ehhez gyenge...a többi sem nagy dobás.
Nagyon szét van szakadva a mezőny a nagy páros után

kzolika 2011.12.04. 06:51:18

God save the Queen!
Rajtam Szent György-keresztes póló és ing lesz.

Füredi 3.0 2011.12.04. 07:26:50

@Spiritmonger:

ha udvariatlan lennék, azt mondanám, hogy kedves Spiritmonger, hagyd abba a hallucinogének mértéktelen fogyasztását.
1, az olaszok a csoportkört sem élik túl, az olasz válogatott a világtörténelem folyamatosan leginkább túlértékelt csapata,

:-)

Füredi 3.0 2011.12.04. 07:36:55

na akkor tudományosan: Az eb-ken mindig sokáig megy egy "kiscsapat". Vagy nyer (1992, 2004), vagy döntőt játszik (1996), vagy 4 között van (2004, 2008). Most már csak azt kell kitalálni, hogy melyik lesz ez.

Az A és a B csoportból nem jöhet, a B-ből a dánok esélytelenek, az A-ból meg lemészárolják a továbbjutót a B-sek. Mivel minden épeszű ember tudja, hogy sem Olaszország, sem Anglia nem jut tovább a csoportból, valahol itt kell keresgélni. A legnagyobb esélye a "meglepetésre" azt hiszem a horvátoknak van, akik a D csoport elsőjét (és ez tökmindegy, hogy a svédek, a franciák, vagy az ukránok lesznek) kiverik, és hopp már ott is vannak. Ezt követően jön a német-horvát, amit már láttunk 94-ben, emlékszünk is a végére... A másik ág oké, spanyol-holland, spanyol győzelemmel.

Füredi 3.0 2011.12.04. 07:38:22

98-ban volt a német-horvát, bocs

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.12.04. 08:05:21

Jó ez a csoportkörös tipp, de az a baj, hogy nem építi be a meglepetést. Márpedig az mindig van. Szerintem: A Dánok el fogják verni a hollandokat, bejutnak. És a horvátok csapják az olaszokat.

csusz (törölt) 2011.12.04. 10:46:04

Az olaszok továbbjutnak a csoportjukból, az angolok nem . A gyoztesek pedig a németek lesznek .

futballsz' · http://futballsznob.blog.hu 2011.12.04. 13:12:17

Nagy meló lehetett megírni, elolvasni feltétlenül az volt. Legalább egy-egy poént elbírt volna, hamár tartalmilag semmi érdekesre nem futotta. (Leszámítva azt a kevéssé valószínű újítást, hogy a spanyoloknál Torres és Villa is a kezdőben.)

Brukk 2011.12.06. 08:49:35

@Spiritmonger: Holland-spanyol és német - olasz elődöntő
olasz - holland döntő és - természetesen - olasz győzelemmel.

A többi nekem még nincs meg. Bár az is igaz, hogy aki a "halálcsoportot " túléli, onnan már könnyebb az útja.
Jó lesz, és általános tétel, hogy jobb az EB, mint a VB.

Kierkegaard Akciócsoport 2011.12.09. 17:27:54

Tippre olaszok, angolok kiesnek a csoportkörben.
süti beállítások módosítása