2011.11.24. 23:52, Írta: MatthiasHüvelyk

BL: amikor a pénzzel kitörölheted

Csodát tett az APOEL: kis pénzből nagy foci, avagy a ciprusi csapat a semmiből már BL-nyolcaddöntős.

Egész Európa csodájára jár a ciprusi csodának: no nem valamiféle gazdaságlendítő csomagot találtak ki a szigetlakók válság idején, pusztán a világ legkeményebb futball bajnokságában történelmet írt a bajnokcsapatuk. Az APOEL továbbjutott csoportjából a Bajnokok Ligájában, ennek apropóján a huszadik éve ezen a néven futó sorozat kiscsapatainak teljesítményét elemezzük. Figyelem, nosztalgia következik.

 

 1992-93: elindul a Bajnokok Ligája, ami szó szerint még bajnokok ligája. A végső küzdelmek két négyes csoportban zajlottak (a névsor: Marseille, Rangers, Brugge, CSZKA Moszkva, Milan, Göteborg, Porto, PSV), a legjobb nyolc névsora ma már megmosolyogtató, de akkoriban ezek a nevek nem a futottak még kategóriáját takarták.

1993-94: a formátum hasonló, a két négyes csoport minősége egyre jobb, kiscsapat nincs, habár a török foci akkor még csak ébredezett, bár a Galata a Manchester United selejtezőbeli kiütésével jelezte: számolni kell vele (Barcelona, Monaco, Szpartak, Galatasaray, Milan, Porto, Werder Bremen, Anderlecht).

1994-95: változott a versenykiírás, 16 csapat négy négyes csoportban játszhatott a főtáblán, így kisebb bajnokságok élcsapatai is odaérhettek a húsos fazék közelébe, így találkozhattunk a Casino Salzburg vagy a Hajduk Split nevével is, bár utóbbival ne legyünk igazságtalanok, hiszen továbbjutott csoportjából.

1995-96: újra 16 csapat a főtáblán, olyan gárdákkal, mint az Aalborg, a végül elődöntőig jutott francia bajnok Nantes, az angol bajnokként csoportutolsó Blackburn Rovers, a Legia Warszawa, a Grasshoppers, és igen, a Ferencváros.



1996-97: az utolsó év, amikor csak bajnokok indulhattak a sorozatban. A tizenhat fótáblás gárda között pedig olyan gyöngyszemekre akadhatunk, mint a lengyel Widzew Lodz.

1997-98: több változást is hozott ez az év. A kisebb nemzeti bajnokságok győzteseit ismét visszahozták a sorozatba, így hosszabb lett a kvalifikációs szakasz, illetve a nagyobb nemzetek második helyezettjei is elindulhattak az immár 24 csapatosra bővített csoportkörben. A kisebb focinemzetek képviselőinek így egyre nehezebb volt érvényesülni, de a szebb napokat megélt Kosicének vagy a belga Lierse-nek ideig-óráig sikerült.

1998-99: a lebonyolítás nem változott, a szereplők igen. Találkozhattunk a Dinamo (akkor még Croatia) Zagreb (a horvátok csak épphogy nem jutottak tovább csoportjukból, miközben előzték a Portót és az Ajaxot is), a Bilbao, a Sturm Graz, a Bröndby és a Lens nevével is.

1999-2000: az új évezredbe fordulás újra változtatásokat hozott a Bajnokok Ligája életében. A főtáblára 32 csapat is felfért már, de még mielőtt azt hinnénk, hogy a kisebb országok javára történt a bővítés leszögezzük, hogy a csúcsbajnokságok között innentől osztottak ki 4-3-2 kvótákat az aktuális UEFA-rangsor alapján. Ekkor debütált a második csoportkör is 16 gárdával. Se előtte, se utána nem volt szlovén csapat a BL-ben, a Maribor viszont legalább az első csoportkörig eljutott, de hasonló sorsra jutott az AIK Solna, a norvég Molde, és a holland Willem II is.
 


2000-01: mai fejjel csak a Heerenveen, a Helsingborg és a Leeds United szereplését tudjuk nehezen elképzelni, de az angolok példul a elődöntőig meneteltek. Ekkor tűnt fel a mára már kipukkadt, de évekig európai szinten meghatározó Deportivo La Coruna is.

2001-02: a portugál bajnok Boavista, a Mallorca vagy a Lille feltűnése hozott új színfoltot a sorozatba. Eredményt kevésbé.

2002-03: a selejtezőket megint átvariálták, de a kiscsapatok így sem jártak sokkal jobban. Új arcként csak a Maccabi Haifa és a Genk tudta elverekedni magát a legjobb 32 közé.

2003-04: ettől az évtől búcsút inthettünk a második csoportkör fogalmának, és egyből fokozódtak is az izgalmak, hiszen a nagyágyúk elhullottak az egyenes kieséses szakaszban (végül a Porto nyert). A kiscsapatok közül a Partizan Beograd főtáblás lett, és végignézhettük a Celta Vigo vagy a Real Sociedad tiszavirág-életű tündöklését is.

2004-05: a valaha volt egyik legizgalmasabb döntő (Isztambul: Liverpool-Milan 3-3…) mellett a Maccabi Tel-Aviv bemutatkozása is ehhez a szezonhoz köthető.

2005-06: egy svájci falu, Thun csapata eljutott a BL-főtábláig, de üde színfolt volt a szlovák Artmedia Petrzalka, és a Real Betis szereplése is. Üde színfolt is maradt.

2006-07: köszönthettük a Levszki Szófiát, a visszatérő, a BEK-ben 1986-ban győztes, 1989-ben döntős bukaresti Steauát, és egy Köbenhavnt is a csoportban. És ennyi.

2007-08: kiscsapat nagyon nem volt a mezőnyben, bár a cseh bajnokot kivételesen nem Sparta Prahának, hanem Slaviának hívták, de ez akkor sem okozott nagy fennakadást.

2008-2009: a CFR Cluj, az Anorthoszisz Famaguszta, az Aalborg vagy a BATE Boriszov főtáblára jutását felértékeli, hogy mindezt úgy érték el, hogy végigküzdötték magukat a direkt a nagyoknak kedvező kvalifikációs sorozaton. Az Anorthoszisz végül csak amiatt nem jutott tovább, mert az utolsó meccsen 1-0-ra kikapott a Panathinaikosztól - a ciprusiak kapuját a magyar Nagy Zoltán védte, aki hatalmas potyát kapott azon a meccsen.

2009-2010: bezzeg egy évvel később! Michel Platini beváltotta ígéretét, és az új UEFA-elnök kezdeményezésére átalakították a selejtezők rendszerét. A nagy bajnokságok 2., 3., 4. helyezettjei egymás között, míg a kis bajnokságok győztesei egymás között, de két ágon dönthették el, ki legyen főtáblás. Ha nem is földindulást, de kisebb várfrissítést hozott az azóta s működő újítás, hiszen így találtuk a legjobbak közt a Wolfsburgot (speciel őt nem ezért, hanem mert előző évben német bajnok lett), a Maccabi Haifát, a Zürichet, a ciprusi APOEL-t, a Rubin Kazanyt, az Unirea Urzicenit, vagy az AZ Alkmaart, de nem utolsó sorban a Debrecent - még ha hat vereség is lett a hajdúsági menetelés vége.



2010-11: tavaly a Twente, a Bursaspor, a Zilina, és a Braga nevét ízlelgettük.

2011-12: idén viszont már nem csak ízlelgetjük a kicsik nevét, hanem többét is meg kellett tanulnunk. A már nyolcaddöntős, kőgazdag Sahtar Donyecket (és lehet, Portót is) kiejtő APOEL-ről már beszéltünk, de itt van még az Otelul Galati, a Viktoria Plzen, és a szintén továbbjutás küszöbén álló török Trabzonspor is.

Jövőre szívesen olvasnánk a Debrecen, a Győr, a Videoton, vagy bármely más magyar csapat nevén is a kibővített listánkon…
 

9 komment a

Címkék: bajnokok ligája labdarúgás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

masthema · http://masthema.blog.hu/ 2011.11.25. 16:52:12

"lerántják, nem lehet lerántani..ott a csel...HOHÓÓÓ! HOHHÓÓÓ!!!" de nagy volt :)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.11.25. 17:55:51

Hát igen, bár ahogy elnézem ezt az összeállítást...az igazán szép az volt, amikor a Zvezda szerb focistákkal nyerte a BEK-et, vagy a Vidi magyarokkal jutott Uefa döntőbe. Persze ez is nagy eredmény a ciprusiaktól, plána hogy mentek a csoportkörből.

Winston Smith 2011.11.25. 21:54:28

De jó is volt, amikor még "ismeretlen" csapatok is jól szerepelhettek a BEK-ben...

Amikor még nem aról szólt a BL, hogy az unalomig ismert 4 angol és 2 spanyol csapat közül melyik nyer... Esetleg a 2 olasz vagy az 1 német körbeszólhat.

Dögunalom a köbön.

greycup 2011.11.25. 22:40:40

A ciprusi ugyanúgy egy összevásárolt csapat.

Közbiztonság Szilárd 2011.11.25. 23:04:58

Az új évezred 2001-ben kezdődött, kedves szerencsétlen idióta balf@sz.

"A már nyolcaddöntős, kőgazdag Sahtar Donyecket (és lehet, Portót is) kiejtő"

Majd ha megtanulsz alapfokon magyarul, tudni fogod, hogy ezt magyarul úgy mondják:
"A már nyolcaddöntős, a kőgazdag Sahtar Donyecket (és lehet, Portót is) kiejtő"

Meg azt is, hogy ebbe a mondatba:
"Jövőre szívesen olvasnánk a Debrecen, a Győr, a Videoton, vagy bármely más magyar csapat nevén"
egyrészt a vagy elé nem kell vessző, másrészt mit olvasnál te ezeknek a falábúaknak a nevén?

Amíg meg nem éred el ezt a szintet, lehet, hogy nem kéne írnod.

greffi 2011.11.25. 23:45:23

Kedves K.b. Szilárd! Nem védem a poszt íróját, mert se kutyám, se macskám. De ha már javítgatsz és szőrszálhasogatsz, legalább helyes tennéd...

Az "A már nyolcaddöntős," kezdetű mondat vagy úgy helyes ahogy eredetileg volt, vagy a Porto neve elé is kell a névelő. és leginkább zárójel helyett gondolatjel kéne.

Tehát:

"A már nyolcaddöntős, a kőgazdag Sahtar Donyecket - és lehet, hogy a Portót is - kiejtő"

Lehet visszaosztani...

puszipacsi

greffi 2011.11.25. 23:46:13

Na, tessék... késő van...

Szóval helyesen...

feketehun 2011.11.26. 02:31:44

@Közbiztonság Szilárd:
Te jó ég, ekkora tapló parasztot, mint te, kedves önjelölt nyelvész barátom, annak ellenére is ritkán látni, hogy a világ sajnos tele van kellemetlen emberekkel. Szarjál sünt.

- Rendi - 2011.11.26. 10:33:55

@masthema: Ugyanez a részt akartam kiemelni, zseniális, mindig jó újranézni ezt a videót!
süti beállítások módosítása