2011.09.25. 07:09, Írta: HiStory

Platini, a francia forradalmár

Az UEFA elnöke időről-időre meglepő kijelentésekkel áll elő, most éppen az Eb-selejtezőket akarja megreformálni. Érdekes változások jöhetnek.

A terv az, hogy a 2016-os, immár 24 válogatott részvételével sorra kerülő franciaországi Európa-bajnokság előtt kétfordulós Eb-selejtezőkre kerülne sor. Először négycsapatos csoportokban szerepelnének a csapatok, és oda-visszavágós körmérkőzéses alapon játszanának (6-6 mérkőzés csapatonként), a csoportgyőztesek kijutnának az Eb-re és a második selejtezőkör idején már egymás ellen lépnének pályára, tét nélküli, de szervezett UEFA-tornák keretében. A „maradék” pedig egy újabb csoportkörben harcolna a fennmaradó helyekért.

Ez akár még jól is elsülhet, hiszen alig maradna előre lefutott meccs. De vajon mi történne?

A jelenlegi Eb-selejtezőkre 51 ország nevezett be az UEFA 53 tagszervezete közül, tegyük fel, a 2014 őszén kezdődő újabb Eb-selejtezősorozaton már 53-an indulnának. Így a selejtező első körében 12 négycsapatos és 1 ötcsapatos csoport jönne létre, így 13 csoportelső jutna ki az Eb-re az első kört követően. A fennmaradó 40 csapatot logikusan 10 csoportra lehetne osztani, és a második forduló csoportelsői lehetnének ott az Eb-n. Eközben Európa 14 topcsapata – nyilvánvalóan a házigazda, a selejtező alól mentesülő franciákkal kiegészülve – nem mindennapi tornákat vívhat egymással.

Ha a játék kedvéért eljátszunk a lehetőséggel, és a jelenlegi Eb-selejtezőkből (azaz a mostani csoportelsőkből és csoportmásodikokból) indulunk ki, akkor az első forduló után Anglia, Bosznia-Hercegovina, Dánia, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Németország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Spanyolország és Svédország (Magyarország?) örülhetne, és a franciákkal kiegészülve készülhetne 2015-2016-ban igazi szupertornákon a kontinensviadalra.

A többiek pedig „gyilkolhatnák” egymást, immár olyan meccseken, amelyeken alighanem ritka lenne a nagy különbség a csapatok között, és senki nem lazsálhatna, hiszen minden pontnak jelentősége volna. Arról egyelőre nem tudunk sokat, milyen elv szerint sorsolnának a 2. selejtező-fordulóra (azaz, hogy a selejtező-sorozat előtti állapot alapján osztanák kalapokba a válogatottakat, netán a besorolást befolyásolná a kvalifikáció első köre), de Magyarország a többi között olyan kaliberű csapatokkal harcolhatna az Eb-részvételért, mint Belgium, Csehország, Montenegró, Norvégia, Románia, Skócia, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, vagy éppen Törökország – valamint a felsoroltaknál gyengébb képességű válogatottak. Jó sorsolással az imént említett csapatokat akár el is lehetne kerülni a második selejtezőkörben, így valóban nem lenne vágyálom a kibővített mezőnyű Eb-re való kijutás.

Ami pedig a kezdeményezés futballra való általános hatását illeti, Platini újraírná az Eb-selejtezők 1978 óta szinte változatlan rendszerét (addig egyenes kiesés párharcok, majd selejtezőcsoportok és oda-visszavágó alapú párosmeccsek jelentették a kvalifikációt, az utóbbi bő harminc évben azonban komolyabb változást csak a pótselejtezők rendszere jelentett, a sokasodó országok és a 8-ról 16 csapatosra bővített Eb-k miatt), egyben izgalmasabbá tenné a rendszert. Kérdés, persze, hogy a legjobbak, azaz az első csoportkör után továbbjutók számára milyen tartalommal tudná megtölteni az UEFA a hivatalos felkészülési tornákat, no és el lehet morfondírozni azon is, nem jelentene-e jogosulatlan előnyt a legjobbaknak, hogy tét nélkül, de egy évig a legjobb ellenfelekkel szemben és azokkal karöltve készülhetnének az Eb-re.

A felvetés mindenestre a BEK BL-lé való átalakítása, azaz a kilencvenes évek első fele után egy újabb fociforradalmat indíthat el, de ez nem is véletlen: Platini vérbeli francia forradalmárnak képzeli magát.

11 komment a

Címkék: labdarúgás uefa platini európa bajnokság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skatulya bácsi megmondta 2011.09.25. 12:47:00

Számoljunk már utána!

53 csapat indulna akontinensviadalért, s 24-en jutnának ki Franciaországba. Ilyen hurkatöltő csapatokat, mint San Marino, Liechtenstein, Feröer-szigetek, Andorra, Luxemburg ne is számoljunk.
Így 48/24=2.

Magyarán minden második csapat ott lesz az EB-n! Nehogy már ide se jussunk ki!
S szinte már hallom a hozsannát, hogy mekkora dolgot vitt véghez a magyar futballvezetés: kivezette a válogatottat egy világversenyre!

GuloGulo 2011.09.25. 13:08:05

Nem igazán értem miért lenne az jó, hogy a legerősebb csapatok az első hat meccs után következő fél évben egymással játszanak tét nélküli meccseket.
Ezen "nem mindennapi tornák" helyett szimpla barátságos felkészülési meccsek lennének.
Talán a klubbok is kevésbé engednék el sztárjaikat a bajnoki hajrában tét nélküli válogatott mérkőzésekre.

A 24 csapat meg tényleg sok. Hány meccs lenne egy nap a csoportkörben? 8?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.09.25. 13:21:52

"s a második selejtezőkör idején már egymás ellen lépnének pályára, tét nélküli, de szervezett UEFA-tornák keretében"

ennek az égvilágon semmi értelme, nem fogják elengedni a klubok a játékosaikat ilyen értelmetlen meccsekre.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.09.25. 13:23:46

Ja, és nincsen 24 jó válogatott Európában, 16 is alig van ..

Görögország meg az ilyen hulladék csapatok ... nézhetetlen meccsek, felesleges felduzzasztani a létszámot.

NAR 2011.09.25. 13:26:42

Nekem jobb ötletem van, két lépcsőssé kellene tenni a selejtezőcsoportot. Az 53 (51) csapatból kiemelni az első 24-et, a maradék 29 (27)-ot 8 csoportba szervezni. Csoportonként 3-4 csapat, a 4-6 meccset meg lehet rendezni a 2012-ben. Mindegyik csoportelső továbbjut a második körbe, kiegészülve a kiemelt 24-gyel a 32 csapatot 8 darab 4-es csoportba lehet szervezni, az első 3 jut ki az Eb-re, a negyedik kiesik, ők megint az alsóházban kezdik a következő selejtezőt. A 6 meccset meg lehet rendezni 2013-ban. Így nem lennének értelmetlen Németország - San Marino típusú meccsek.

Ugyanezt a rendszert lehetne vébéselejtezőre is, csak ott a második körből csak az első kettő jut ki a vébére, oda talán jobban is illene a rendszer.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.09.25. 14:27:56

@NAR: nagyszerű a javaslatod, jobb, mint Platinié.

a többieket nem is tudom miről beszélnek!! az ún. UEFA/FIFA selejtező napokra pillanatnyilag EL KELL ENGEDNIÜK a kluboknak a játékosaikat.

labdakucu 2011.09.25. 14:57:59

nekem sokkal jobb ötletem van! duzzasszuk fel az EB-t 53 fősre! És akkor éljen-éljen, mindenki kijutna!
De viccet félre. Észre kéne már venni, hogy a 80-as, 90-es évek labdarúgásához képest jelen pillanatban az az óriási különbség, hogy manapság már a klubfoci a domináns. Ott van az óriási pénz, arra kiváncsi a legtöbb ember és valljuk be, a színvonal is sokkal magasabb, mint válogatott szinten. Ez persze nem is csoda, hisz épp ebből kifolyólag a válogatottaknak csak hetei vannak a felkészülésre. A legutóbbi VB is azért volt szar, mert a legtöbb játékosnak csak nyűg volt. Ez elsősorban az angol-spanyol-olasz-német-francia bajnokságok élcsapataiban játszókra igaz (vannak bőven). Ez van, el kéne már ezt végre fogadni és szerintem az EB-t, VB-t inkább valami amatőr rendszerben kéne szervezni. Na ki a forradalmár, Platini bácsi, vagy én?

GuloGulo 2011.09.25. 15:41:58

@szenvedély S.:
azt sejtettem, hogy a selejtezőkre el kell engedni a játékosokat, de vajon miután bejutott a válogatott, akkor is? Nem biztos, hogy selejtezőnek minősülnének a tét nélküli meccsek.

csoko20 2011.09.25. 15:44:07

"Ez akár még jól is elsülhet,..."

"Jó sorsolással az imént említett csapatokat akár el is lehetne kerülni a második selejtezőkörben,..."

Vajon Németországban, vagy Spanyolországban esetleg Csehországban, Svédországban is ennyit agyalnak, mihelyt felbukkan egy tervezet??? :))

Focizni kéne, kisapám!

Alterix 2011.09.25. 15:48:07

@szenvedély S.: A játékosok meg oda-vissza lesznek, hogy tét nélküli sörmeccseken játszanak!
Majd felküldik a B csapatot 'oszt jó napot!

Vektor. (törölt) 2011.09.25. 16:25:55

@labdakucu: Én csak az EB-t, VB-t nézem, magasról lesz*rom, hogy az ilyen-olyan "nemzetiségű" milliós költségvetésű sztárcsapatok milyen meccseket játszanak egymással. Jót tenne ennek a sportágnak egy kiadós pénzügyi összeomlás, mert a FIFA és a milliárdosok kezdik teljesen kiölni a labdarúgásból a maradék sportszellemet is.

És hogy ne legyen teljesen OFF:
Jó úgy a mostani rendszer, ahogy van, nem kell rajta változtatni.
süti beállítások módosítása