2011.08.01. 07:40, Írta: HiStory

Verrasztó beintett, Kis beszólt

Kis Gergő bosszúból lett kétszeres bronzérmes az úszó vb-n, és közben nyilván röhög a markába, miután a seggüket féltő riválisok jól leégtek. 

 
Lehet rajta vitatkozni, sikeres volt-e magyar szempontból az úszó vb (a mieink teljesítménye külön poszt témája lehet), végül van egy aranyunk és három (plusz egy hosszútávúszó) bronzunk. Az összkép nem botrányos (még ha Hosszú és Cseh Laci szereplése annak is mondható 400 vegyesen), mindezek ellenére a kétszeres bronzérmes Kis Gergő jól beleszart a nagy úszó-ventillátorba vasárnapi nyilatkozatával: - Aki másnak vermet ás, maga esik bele. Sok mindenben kell még fejlődnöm, taktikában is, a fordulóim meg egyenesen katasztrofálisak. Ez a mostani újabb világbajnoki bronz figyelmeztetés is, hogy mi így is felkészültünk, és most két éremmel mehetek haza. Engem otthon leköptek, megaláztak, félretoltak, eltapostak, de itt vagyok! 
 
De miről is lehet szó?

A történet két főszereplője a 23 esztendős Verrasztó Dávid (Jövő SC, Budapest) és a vele egyidős Kis Gergő (Rája Úszó Egyesület, Ajka). Verrasztó és Kis 2005-ben ebben a sorrendben végeztek az első két helyen az ifjúsági Eb-n, egy évvel később viszont cseréltek. Láttunk már ilyet, két riválisnak attól még nem kell egymás tenyeréből ennie, hogy egy nemzethez tartoznak, a magyar viszonyokat ismerve azon is meglepődnék, ha az edzőik együtt boroznának hetente kétszer. 

 

Egyszóval régóta megy a harc, ki a 2. legjobb magyar úszó 400 vegyesen Cseh László mögött. Mindez azért fontos, mert egy versenyen két versenyző is indulhat egy országból egy versenyszámban, Európa-bajnokságon több is, a selejtezőből azonban legfeljebb kettő juthat tovább – 400 vegyes esetén elődöntő nem lévén – a döntőbe. 2008-ban az olimpián is Kis indulhatott (amiatt Verrasztó durcás lett, és tartalékként nem volt hajlandó elutazni az olimpiára, lelke rajta), és 2010 nyarán is úgy tűnt, Kis került előnybe Verrasztóval szemben, ugyanis az országos bajnokságon legyőzött mindenkit, még Cseh Lászlót is. Pár héttel később a budapesti Eb-n Kis nem úszott rossz időt a selejtezőkben, Verrasztó azonban Cseh Lászlóval került egy futamba, végig tapadt az erejével spóroló világbajnokra, és három századdal jobb időt ért el, mint Kis, akinek így csöngettek. Hogy Verrasztó ezt követően bemutatott Kisnek ott a helyszínen, több ezer néző előtt? Bagatell – mondták az illetékesek. Ősszel a rövidpályás Eb-re készült a válogatott, amikor Kis besokallt, elege lett, összepakolt és hazament. Az Eb-t Verrasztó nyerte, Kis kegyvesztett lett, idén nem is indult (nem indulhatott?) 400 vegyesen, emiatt olimpiai A-szintje sincs, szemben Cseh Lászlóval és Verrasztó Dáviddal. Ráment a 800 és 1500 gyorsra, két bronzot nyert a vb-n, miközben Cseh harmadik lett ugyan 200 vegyesen, de pillangón egyik számban sem jutott döntőbe, fő számában pedig óriásit betlizve a 22. helyre úszott be. Verrasztó bejutott a fináléba, de ott a 6. helyen végzett. Kis tehát Gyurta mellett a vb hőse, Verrasztó nem tudott érmet nyerni, Cseh Laci sanghaji teljesítménye pedig óriási talány. 

 

Kis saját elmondása szerint a sportnapilap nem közölhet vele készült interjút – elképzelni sem tudjuk, a magyar úszósportban kinek érhet ily’ messze a keze, no meg a szava. Mint ahogy nyilvánvalóan az is másodlagos, hogy Verrasztó édesapja Verrasztó Zoltán, egykori olimpiai ezüstérmes úszó, testvére, Evelyn, a magyar női úszás jelenkorának egyik fontos alakja, Kis Gergő édesapja pedig… Nyilvánvalóan az öreg Kis, Ajkáról.

 

Na most akkor Kis ügye csak vihar néhány medencényi vízben, netán valakik nagyon nem akarják, hogy az ajkai úszó elvegye az olimpiai helyet 400 vegyesen Verrasztótól? 

108 komment a

Címkék: úszás világbajnokság kis gergő verrasztó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smartdrive 2011.08.01. 16:57:41

@tölgyes: a fejétől bizony, de ez a fej nem Gyárfás, hanem Schmitt

aronsatie 2011.08.01. 17:12:15

@tölgyes:
Hülyeség. Széchy idején soha nem volt jó csapat, csak egy-két született zseni, mint pl. Egerszegi és Darnyi. Egerszegi ráadásul nem is az ő uszója volt. Egyébként is tudomásul kellene venni, hogy az úszásban döntőbe jutni egy világversenyen kb. akkora dolog, mint kajak-kenuban érmet, akár aranyat nyerni. Sokkal sűrűbb a mezőny. A mai magyar úszócsapat egészen remek eredményeket hoz, a mostaninak is örülni kellene.

nem akar az ökörcsorda legelni 2011.08.01. 17:28:04

A kiindulóhelyzet okán minden oka megvan az elégedetlenségre Kis Gergőnek, de lehet, hogy a kigolyózással nem járt végül annyira rosszul. Nem tudom mit úszott volna 400 vegyesen Gergő, de annak ellenére, hogy bombaformában volt Sanghajban nem hiszem, hogy Lochte-t megverte volna, így ideális esetben ott is "csak" egy ezüst nézett volna ki, helyette meg az 1500 méter bronz a zsebben van. Az olimpia már más tészta, mivel ott nem egy napon rendezik majd a 400 vegyes és az 1500 méteres gyors döntőjét, így akár mindkettőn eredményesen szerepelhet majd, ha engedik indulni. Az igazi az lenne, hogyha az indulás a medencében dőlne el Londonig, nem pedig a kapcsolati tőkén múlna az egész. Persze az sem lenne éppen hátrány, hogyha valaki épp piszkosul nincs formában, akkor tenne egyfajta gesztust a másik úszónak, feltéve ha nem a szponzori pénzek maximalizálása a cél, hanem a magyar úszócsapat minél eredményesebb szereplésének előmozdítása.

Azoknak, akik legalább az egyéni legjobbjukat megúszták, vagy egye-fene, idei legjobbjukat pedig természetesen gratulálok!

tölgyes 2011.08.01. 17:29:44

@aronsatie: Jaj ne gyerekes kedjen már.. Meg Hargitai, meg Verrasztó, meg Rózsa, meg Szabó Joe.. meg Vladár, meg Czene..
Széchy ezeket a gyerekeketr jellemző modon kicsi korukban választotta ki és vitte el őket az olimpiai aranyig éremig... a semmiből..

Egyébként mi egy edző dolga?? Felismerni a tehetséget és belőle kihozni a legjobbat..

Egyébként a Széchy által nem vezetett csapat Szöulban 4, Barcelónában 5, Atlantában 3 aranyérmet hozott..hogy a többi éremről helyezésről ne essen szó!

tölgyes 2011.08.01. 17:31:30

@tölgyes: folyt. Kéne Londonba is egy ilyen "nem csapat"

VacakBlogHu 2011.08.01. 17:38:11

Azért jó lenne az érintettektől hallani a dolgokat, mert így nagy találgatás az egész...

aronsatie 2011.08.01. 17:43:12

@tölgyes: "Kicsi korukban" választotta ki, azaz értsd: vette el őket az addigi edzőjüktől. Úgy könnyű. Még jó, hogy mint írtam, Egerszegi nem volt soha az ő úszója, tehát a felsorolásból az ő öt aranyát tessék csak nyugodtan lehúzni. Ha még a másik korszakos zsenit, Darnyit is lehúzom a listából, marad pár mellúszó, talán. Sprintert ez a nagy edző sose tudott nevelni, most meg már az is van nekünk 1-2. Biztosította viszont, ha Wladárnak (dupla W-vel) hinni lehet, a sárga veszedelmet. Abban jó volt, de kétlem, hogy ez olyan pozitív hatással lett volna az úszókra.

árnyékgyuri 2011.08.01. 17:52:44

Az úszásban viszonylag kis pénzek vannak, de azt elsősorban kislaciék és cimbijeik osztják. Marhára nem kedvelik, ha valaki nem brancsbeli. Főleg, ha ennyire jó, mint kis, ráadásul ajkán van még egy két igen tehetséges úszó, tehát az edző, aki asszem művezetőként kezdett, mellékállásban, kényszerből edzősködni, aztán főállású edző lett, kicsit tehetséges. Kisslaciék azóta is röhögnének rajta, ha nem lenne jobb náluk (tök más rendszer szerint készül gergő, mint a pesti úszóbalettiskola tagjai). Nagyon nagy öröm van bennem, hogy széles tanítványa gyurta, és kis gergő lettek a hősök. Mindkét edző kicsit perifériára szorult eddig, most meg lenyomták a széchynek stoppertnyomogató úszópápákat. Végre! Ezután nem kell ózdról egerből, miskolcról, szegedről, nyíregyről pécsről szombathelyről sopronból szegedről stb. PESTRE menni úszni, hanem kiderülhet, hogy a vidéki úszóedzők is érnek annyit, mint a bvsc, jövő, kőbánya edzői. Kis ezt a két bronzot az egész vidéki úszásnak nyerte. Köszönjük!

sutpet 2011.08.01. 18:03:59

@buddha:
Te tényleg BUDDHA vagy, mindent látsz.

gabesz: 2011.08.01. 18:04:17

Hátsó alkuk, ez Magyarország, ...ébresztő! !
Na persze nem jó ez így , de nézzük a pozitív oldalát.
Van 800 és 1500 méteren egy jó úszónk és Kis Gergő emelt fővel hagyhatta el a vb-t.
Jobban csillog az a két bronz érem.

Peppone Botazzi 2011.08.01. 18:14:46

Megyénként kéne 1 rendes uszoda és vége lenne itt a pesti kiskirálykodásnak

bepe22 2011.08.01. 18:15:22

Fulladjon meg az Úszószövetség:))

Karmoss 2011.08.01. 18:19:41

Jó lenne pár bennfentes infó hogy tisztán lássunk. Pl hogy kinek az edzője nem volt ott és miért nem. Amit közvetítésekből meg lehetett tudni: Gyurta edzője ott volt, de pl. Takács, Risztov, Kis edzője nem.

Remélem az eredményei hoznak Gergőnek szponzorokat, segítőket és nem fogják a szemünk láttára eltaposni.

Hajrá vidéki úszás, ne feletkezzünk meg Biczóról sem!

Zsíros B.Ödön 2011.08.01. 18:21:36

@Peppone Botazzi: na ja. Kis egy sátras uszoda 33 m-es nem feszített víztükrű medencéjéből csinálja azt, amit csinál. Mondjuk nem csodálom, hogy gyorsan úszik, mert abban bizony lehet fázni.

Zsíros B.Ödön 2011.08.01. 18:23:04

@árnyékgyuri: bezony, Kis több kortársát is felcsábították a nagyfaluba, egyedül ő maradt ott. A többiek mentek is a süllyesztőbe.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2011.08.01. 18:26:27

@aronsatie: ne akard már elvenni Széchy érdemeit. Ha valakinek kiúszik 5-6 világ-, és olimpiai bajnok ill. helyezett a kezei közül, az azért nem a véletlen műve.
és hát ja, az élsport általában úgy működik, hogy ha egy bajnokokkal foglalkozó edző lát egy 6-8 éves tehetséget, akkor magával viszi, mert jó eséllyel többet tud kihozni belőle, mint mint Tiszadob alsón a tornatanár.

tölgyes 2011.08.01. 18:28:25

@aronsatie: A dolog úgy kezdődött, hogy a KSI-ben ő maga foglalkozott velük kicsi koruk óta.. aztán szép lassan köréje gyűlt több fiatal edző..
Amikor az egyik világverseny után nem jöttek be az eredmények sokan pezsgőt bontottak az úszodában és úgy ünnepelték remélt bukását.. de Széchy visszament a KSI-be, előlről kezdett mindent és akkor felhozta fel a második nemzedéket..

Egyébként a rendszer nem úgy működött, ahogy Ön gondolja. Széchy környékén mondjuk foglakoztak 100 gyerekkel. Oda nehéz volt bejutni. A 100 gyerekkel SZ. irányításával fiatal edzők dolgoztak.. a legjobbak kerültek közvetlenül hozzá. Nekik egyéni edzéstervet készített, de az edzésüket nem ő ellenőrizte, hanem a segédek. Emlékszem rá, hogy talán épp Wladár valami disznóságot csinált. Mindenki dörzsölte a kezét, hogy majd eltiltják. Én meg mit láttam. Gumival összekötött lábbal pólóban úszta a hosszokat. A pálya két végén állt egy edző és ösztökélte nagyobb tempóra, kiszállni nem engedték... Nem volt egy pajzán majális..Kemény dolog volt, de az eredmények csak így jöttek., de jöttek. Nem volt kec-mec.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.08.01. 18:30:59

@tölgyes: leirtad elottem kosz
akkor mar inkabb Kissre lehetne mondani, hogy volt egy Egerszegije....
de minek mondanank
a hatterben mi volt nem tudhatjuk de valoszinu nem egy szinten kezelik az ajkai gyereket a "nagyokkal"
en csak gondolom

tölgyes 2011.08.01. 18:33:57

@aronsatie: Nem lehet Egerszegit se kihúzni, mert épp Széchy teremtette meg azt az úszóiskolát, amelyikben Kiss László is dolgozni tudott..Nem véletlen, hogy az edzésterveiért az USA milliókat kínált.. és vitte volna ki őt.. de nem ment.

Egerszegi pedig tényleg egy fenomén volt, de Széchy soha nem is viszonyult hozzá másképpen.. mint ahogy a mostani mellúszonkat is ő támogatta és vitte ki az olimpiára.

Széchy vezette be, hogy tizedre megmondta, hogy a versenyzője mit fog úszni..Ezt előre megmondta...

aronsatie 2011.08.01. 18:36:22

@tölgyes: Szép mese, de csak mese. Széchynél még az is kérdés, tudott-e egyáltalán úszni. Soha egyetlen tanítványa nem látta vízben.

tölgyes 2011.08.01. 18:37:03

@hagyma: Széchy ilyet nem csinált.. Hargitait saját fiaként nevelte.. de Wladár is valami hasonlót mondott róla... Úgy emlékeznek rá, mint aki nem csak úszni tanította őket, hanem műveltséget adott nekik, hazaszeretetre nevelte őket.. Emiatt persze sokan nem szerették.. peig tudjuk, hogy a kiélezuett helyzetekben gyakran ilyen "apróságokon" múlik a dolog.

aronsatie 2011.08.01. 18:40:08

@tölgyes: Az USA mit kinált miért? És ki a hírforrás? Csak tán nem a "mester" maga? Emlékszem, hogy egy interjúban szerényen saját magát tartotta a világ legjobb edzőjének, úgyhogy elképzelhető, hogy ilyeneket mesélt.

aronsatie 2011.08.01. 18:42:08

@tölgyes: Wladár inkább azt mondta el, persze, csak miután visszavonult, hogy mekkora szörnyeteg az öreg, úgyhogy ezt a mesét talán hagyjuk. Tényleg nem tudod, mit jelent a sárga veszedelem?

aronsatie 2011.08.01. 18:44:40

@hagyma: Meg pl. egy Kovács Ágija, ha már egyszer. Mást, amíg aktív volt, nem engedett az öreg. Azért ez elég szép így is.

mizrolist 2011.08.01. 18:46:38

@tölgyes: azért én úgy emlékszem, hogy sosem volt jó magyar váltó Széchy ideje alatt; se gyors, se vegyes, se férfi, se női. Most van - és ezt lehet igazán csapatversenynek tekinteni.

tölgyes 2011.08.01. 18:47:11

@aronsatie: No ez az aljasság, amit Ön csinál.. És mi van ha nem tudott úszni???? Akkor is ő tanította meg őket úszni is versenyezni is győzni is..Mielőtt ő jött már évek óta nem volt érdemi eredmény az úszásban..

Egyébként én a Komjádiban tanultam úszni egy Schrancz Roland nevű német mellúszótól, aki válogatott volt korábban az NDK-ban. Együtt úszott az NDK hátúszó csodájával..A Komjádiban úszómester volt és közismert szigoráról. Akkoriban Portisch Lajos is ott úszott...Ott edzettek a pólósok. Faragó és társai. Én mást mint elismerést és csodálatot tőlük Széchyről nem hallottam.. Mellesleg az én élményem is nagyon jó volt róla. Ügyetlen voltam kinlódtam.. Széchynek a válogatott edzése közben mindig volt hozzám két-három kedves bátorító szava..Kedvességben talán csak a Faragó versenyezhetett vele.

tölgyes 2011.08.01. 18:49:52

@mizrolist: A váltóhoz mindig az kell, hogy legyen egy csomó jó edző. Ők nőttek fel Széchy mellett és lettek nagon jók...

Én azonban nagyon elégedett lennék, ha lenne néhány olyan edzőnk, aki Londonban elő tudna szedni 2-3 olyan versenyzőt, akik hozzák az eredményeket, aranyakat. Barcelónána többet nyertek, mint Pekingben az egész olimpiai csapat:(

tölgyes 2011.08.01. 18:52:39

@aronsatie: Elhangzott a televízió nyilvánossága előtt és írtak róla az újságok...
Szörnyeteg volt.. naná. Miért mit gondol???Maga látta, hogy egérrel mit művelt Kis Laci?? és a többi edző???Azt hiszi, hogy a versenysport kéjutazás???

Elmondtam a Wladár történetet.. gondolja, hogy szerette ezért Széchyt???DE mégis mindent neki köszönhettek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.08.01. 18:53:40

@tölgyes: Ok , eppen ezt mondom, de O el lett konyvelve Kissnek
@aronsatie: en meg nem tudok tojast tojni de fantasztikus rantottat keszitek

Andal 2011.08.01. 18:54:02

@tölgyes: kár etetni az ilyen arionsatie féle trollokat.

(olimpián) "A nyolc arany mellett négy ezüst- és három bronzérmet nyertek versenyzői. Világbajnokságokon 12 arany-, 3 ezüst- és 7 bronzérem volt a mérlege. "

Széchy dicsőséglitája
1972, München: 3. Hargitay András (400 m vegyes)
1980, Moszkva: 1. Wladár Sándor (200 m hát), 2. Verrasztó Zoltán (200 m hát), 2. Vermes Albán (200 m mell), 3. Verrasztó Zoltán (400 m vegyes)
1988, Szöul: 1. Darnyi Tamás (200 m vegyes), 1. Darnyi Tamás (400 m vegyes), 1. Szabó József (200 m mell)
1992, Barcelona: 1. Darnyi Tamás (200 m vegyes), 1. Darnyi Tamás (400 m vegyes), 2. Rózsa Norbert (100 m mell), 2. Rózsa Norbert (200 m mell), 3. Czene Attila (200 m vegyes)
1996, Atlanta: 1. Rózsa Norbert (200 m mell), 1. Czene Attila (200 m vegyes)
VILÁGBAJNOKSÁGOK:
1973, Belgrád: 1. Hargitay András (400 m vegyes), 2. Verrasztó Zoltán (200 m hát)
1975, Cali: 1. Hargitay András (200 m vegyes), 1. Hargitay András (400 m vegyes), 1. Verrasztó Zoltán (200 m hát)
1978, Nyugat-Berlin: 3. Hargitay András (400 m vegyes), 3. Verrasztó Zoltán (200 m hát)
1982, Guayaquil: 2. Wladár Sándor (200 m hát)
1986, Madrid: 1. Darnyi Tamás (200 m vegyes), 1. Darnyi Tamás (400 m vegyes), 1. Szabó József (200 m mell)
1991, Perth: 1. Darnyi Tamás (200 m vegyes), 1. Darnyi Tamás (400 m vegyes), 1. Rózsa Norbert (100 m mell), 2. Rózsa Norbert (200 m mell), 3. Darnyi Tamás (200 m pillangó)
1994, Róma: 1. Rózsa Norbert (100 m mell), 1. Rózsa Norbert (200 m mell), 3. Czene Attila (200 m vegyes)
1998, Perth: 3. Rózsa Norbert (200 m mell), 3. 4x100 m vegyesváltó (Czene Attila, Rózsa Norbert, Horváth Péter, Zubor Attila)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2011.08.01. 18:54:25

@aronsatie: kit zavar, ha nem tudott úszni? Nem az volt a dolga, hogy ússzon, hanem úszni tanítson másokat. Jól úszni. Ezt egész jól abszolválta...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.08.01. 18:57:20

@tölgyes: Gyarmati andreat egyszer megkerdezstek, miert nem uszoedzo?
azt mondta mert nem tudna olyan szornyeteg lenni
ujabb kerdes
miert anyukad szornyeteg?
az uszas kegyetlen sport
kibaszott nagy tehetseg, akaratero es munka, valamint jo edzo kell
aki uszott valaha is faltol falig az tudja

aronsatie 2011.08.01. 19:04:34

@tölgyes: "És mi van ha nem tudott úszni???? "

Pardonnez-moi, monsieur. Ez már a baromságnak az a foka, amire nem tudok megfelelő riposztot.

aronsatie 2011.08.01. 19:07:20

@Andal: Apóca, itt az összes többi edző szapulása ment, azzal a dumával, hogy bezzeg a Széchy. Nekem ez ellen van kifogásom, és nem kicsi. Baj?

gaga 2011.08.01. 19:10:42

Tulajdonképpen ülsz a tévé előtt nagyokat böfögve (púzva), csipszezel, nézed, ahogy úsznak, mint a mérgezett egér, leb@szod őket, ha nem javítanak világcsúcsot és könnyes szemmel beb@szol még egy sört, ha valamelyik nyer.
Hat éves koruktól kezdve oda a gyermekkoruk és a fiatalságuk. Ez valahol a gyermekkor elleni bűntett.

aronsatie 2011.08.01. 19:13:50

@mizrolist: Már eleve nem volt jóformán egy sprinter sem, nemhogy négy. Vegyesúszók, mellúszók, és Egerszegi (aki, mondom ismét, mindvégig Kiss Laci úszója volt). A jelenlegi úszócsapat, a jelenlegi mezőnyt is figyelembe véve, fantasztikus eredményeket ér el. Nincs egyszerre két zsenink, mint Darnyi meg Egerszegi, és a talán legtehetségesebb úszónk meg kifogta minden idők sajnos legnagyobbját. De egyébként minden tiszteletet megérdemelnek.

Harley 2011.08.01. 19:18:28

Hmm, kis hazánkban nem előny ha nem budapesti a lakcímkártyád . A vidéki lét többszörös hátrány , sajnálom ezt az ajkai srácot , ,most jól belenyúlt a kígyófészekbe . Jó tanácsként , pakoljon össze menjen külföldre , talán USA lenne a legjobb , mert itt a brancs ezek után ugyis kicsinálja , hiába volt a tökös kiállása , de a fővárosi vízfej nem fog felejteni .

tölgyes 2011.08.01. 19:18:36

@Andal: Kár az ÖN ostoba dumájáért..:) Szchy a semmiből újrateremtette a magyar úszósporot. Iskolát teremtett itthon és a világban nagy elismerésben volt része...

Most a teljes edzői garnitúra sem képes annyit elérni mint ő elért egy-egy világversenyen az úszóival.

Az Én személyes tapasztalatom az volt, hogy nagyszerű ember is (Faragóról és Portisch is).

Nézze! Balczó úgy futott, hogy a testén cipelte az olmot, hogy hatékonyabb legyen a felkészülése..Papp Laci fát vágott és még 50 éves korában is olyan kondija volt, hogy simán lekesztyűzött az egész válogatottal.. Ahogy az egyik versenyzője mondta: megvert volna bennünket sorban egymás után, pihenés nélkül.. az egész válogatottat..Puskásnak azt mondta az apja, hogy lassú..Ezért futva ment a villamos után az edzés végén..:( Ez másképp nem megy.

Széchy azért volt nagy edző mert helyes irányt tudott adni a felkészüléshez és ehhez az iszonyatosan sok szenvedéshez, ami embertelenül sokat követelt. Lehet úgy is gyötörni valakit, hogyabból nem jön ki eredmény...Egérke vállát kilazították és megnyújtották.. gondolhatja, hogy fgájt nek.. Darnyi vállát úgy megnyújtották, hogy 3-4 centivel hosszabb lett a karja.. gondolhatja mit szenvedett. Ilyen az élsport. Aki ezt nem vállalja, az eredményt elérni nem tud.

Ezért volt nagy edző Adler, Papp, Széchy..Arról azonban nem hallaottam, hogy ők bármelyik tehetségnek tönkre tették volna a karrierjét személyes bosszú miatt.. mint ami itt kirajzolódni látszik.

tölgyes 2011.08.01. 19:19:37

@aronsatie: Valóban a baromság magas foka azt feltételezni, hogy nem tudott úszni:)

tölgyes 2011.08.01. 19:27:52

@hagyma: Persze.. és ahogy túlhalad az idő Széchyn.. úgy fogynak el lassan az eredmények.. mert valami más, több kell..és a megújulás képessége, ami Széchy egyik nagy adománya volt. Ő élettani, anyagcsere kérdésekkel foglakozott a 70 és években..Nem ösztönszerűen, hanem tudatosan .. és kereste a legjobb megoldást. Egér ezért lehetett úgy Kis László tanítványa, hogy Széchy mindig segítette és bátorította... nem siker-rivális látott benne (most ez a fő baj).

Persze sokak számára elviselhetetlen volt mély nemzeti elkötelezettsége hite Istenben.. de tanítványai többsége nem csak úszoként állt helyt, hanem emberként is.

aronsatie 2011.08.01. 19:35:33

@tölgyes: Most akkor nem tudott úszni, de hát aztán, vagy mégis tudott úszni? El kéne dönteni végre...

aronsatie 2011.08.01. 19:39:12

@tölgyes: Szóval Kiss Laci (két s) tök hülye volt magától, Egér is csak azért nyert, mert Széchy bátorította. Elég pofátlan állítás, mit mondjak.

De azért örülök, hogy Széchy derék, istenfélő hazafi volt, ha az volt. Remélem, fidesz-szavazó is, ahogy azt kell.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.08.01. 19:42:43

@aronsatie: hat azert azt latni kell hogy Kiss Laszlo es Szechy kozott mind tudasban mind eredmenyessegben eleg nagy a kulonbseg
ezzel nem lenezve Kisst

nem akar az ökörcsorda legelni 2011.08.01. 19:44:51

Szerintem kicsivel összetettebb a kép, semmint egyetlen edző legyen a siker, vagy éppen a kudarc oka. A tömegsport, mint olyan szinte teljesen megszűnt Magyarországon, így mivel kisebb a merítés kevesebb élsportra alkalmas fiatalból tudják kiválasztani a szakemberek azokat, akikkel érdemes foglalkozni. A kisebb állományban pedig lesz olyan, aki vagy amiatt, mert a családja anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy akár csak 2 Ft-tal többet költsenek a lehetséges sportkarrierre tekintettel vagy éppen az apuka-anyuka nem akar áldozatokat hozni az úszásért lehet a tehetséges ellenére bele sem kezd a komolyabb edzésmunkába, vagy éppen abbahagyja azt.
A 70-es, 80-as években nagyon sok sportuszoda épült, amelyek akkor modern létesítménynek számítottak, de azóta nem csináltak velük semmit, gondolom a felkészülés eredményességénél számít az is, hogy milyen körülmények között kell róni a hosszokat. A pénztelenségre egy nagyon jó példa, hogy amikor már az amerikaiak a cáparuhákban úsztak, addig a magyar válogatott tagjai az arena szponzorpénzei miatt még csak nem is kacérkodtak a gondolattal, hogy esetleg márkát váltsanak, amikor pedig a dresszek megkerülhetetlenné váltak az utolsó pillanatban érkeztek meg és volt aki más úszó dresszében próbált eredményeket elérni, mert neki már nem jutott.

Az egészből azt akartam kihozni, hogy nagyon nagy eredményeket ért el Sz. Tamás, emiatt mindenképpen tiszteletet érdemel, de a jelenlegi körülmények között így is nagyon szép eredményeket értek el az úszóink, még ha a női vonal most nem is hozta a csúcsformáját.

tölgyes 2011.08.01. 19:46:40

@aronsatie: Természetesen tudott úszni.. "A mezőtúri Szegedi Kis István Református Gimnázium-ban tanult.[1] Kezdetben a Gyulai Medosz, majd a TFSE atlétája, később súlyemelője volt. Edzői pályafutását a margitszigeti sportuszodában Bakó Jenőnél (az FTC és az úszóválogatott edzőjénél) kezdte. Munkájáért fizetést nem kapott, "társadalmi edző" volt.[2]
1962-ben került kapcsolatba az úszósporttal, amikor a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület (KSI) vízilabda csapatánál kezdett dolgozni Gyarmati Dezső felkérésére. Gyarmati olyan edzőt keresett, aki a vízilabdázókat megtanítja úszni. De Széchy a feladatot komolyabban vette. 1967. januárjában megalapította a KSI úszószakosztályát, melynek 1976-ig vezetőedzője lett. Az volt a módszere, hogy járta a környező iskolákat, kereste az úszni vágyókat, és a tehetségesebbekkel külön foglalkoztak. A Császár-fürdő 25 méteres medencéjében edzettek. Ebből a csapatból tűnt ki Hargitay András, akit először nemzetközi szinten az ifjúsági Európa-bajnokságon ismertek meg, ahol kétszeres bajnok lett. Az első olimpiai siker is Hargitay nevéhez kötődik, aki az 1972-es olimpián 400 m vegyes úszásban bronzérmet szerzett.
1969-ben ő szervezte meg az úszósport korosztályos versenyrendszerét Magyarországon (ún. age group rendszer).
Érdekesség, hogy a kezdeteknél Széchy még nem rendelkezett úszóedzői diplomával. 1970-ben szerzett a Testnevelési Főiskolán testnevelő-tanári és edzői diplomát. Három évre rá lett mesteredző.
A 70-es évek elején a sikerek folyamatosan jönnek, minden nemzetközi versenyről a Széchy tanítványok (elsősorban Hargitay és Verrasztó) érmekkel jöttek haza. Az első olimpiai aranyérem Wladár Sándor nevéhez kapcsolható, aki az 1980-as moszkvai olimpián 200 méter hátúszásban aranyérmes lett. A nyolcvanas évek végén jött az igazi sikerszéria, Czene, Darnyi, Rózsa, Szabó és további tanítványai folyamatosan hozták az érmeket a nemzetközi versenyekről.
Edzői pályafutását a KSI után 1976-ban a magyar úszóválogatott szövetségi kapitányányaként folytatta, majd 1977 és 1999 között a férfi úszóválogatott vezetőedzőjeként is dolgozott és 2000-ig szövetségi kapitánya volt.
1977-től előbb a Budapesti Honvéd, majd az Újpesti Dózsa edzője volt, majd 1991 és 1993 között a Budapesti Rendészeti SE edzőjeként dolgozott. 1993-ban a Magyar Úszó Szövetség alelnökévé választották és újra a férfi válogatott szövetségi kapitánya lett."

A legenda tehát onnan van, hogy ő maga nem volt versenyző..:)) Vagyis ugyanaz a buta gőg beszél most magából, mint a kortárs irigyekből.. és ami Kis Gergő keserűségének is a forrása!

"Visszavonulása után még egy ideig bejárt a Komjádi-uszodába, segítette a fiatalokat (például Verrasztó Dávid és Gyurta Dániel sikereit is megjósolta [3]

2000-ben visszavonult az edzősködéstől.[4] Otthonában érte a halál 2004-ben, néhány nappal Gyurta Athéni sikere után.

Tanítványai között több olimpiai (Wladár Sándor, Szabó József, Darnyi Tamás, Czene Attila) és világbajnok (Hargitay András és Verrasztó Zoltán) volt."

Kérem körmöljön ide olyan úszóedzőt akinek csak megközelítően ennyi sikeres tanítványa volt.

This_is_Sparta (törölt) 2011.08.01. 19:47:13

Talán kicsit túlzottak voltak az elvárások a tavalyi EB eredmények után!?

aronsatie 2011.08.01. 19:51:18

@hagyma: Nem kell látni, ez egyáltalán nincs így.

tölgyes 2011.08.01. 19:55:04

@nem akar az ökörcsorda legelni:

Hisz épp az volt a baj, hogy a 70-es években nem volt úszoda. Én még emlékszem a csaszira, amelyik minden volt csak nem méltó a versenyzők felkészítésére... Márpedig ők csak ott edzhettek. Máshová sokáig nem engedték be őket. Ráadásul Széchy maga szedegette össze a gyerekeket. (Schrancz Roland mesélte nekem -NDK válogatott úszó, Matthes versenyzőtársa- mesélte nekem, hogy az NDK-ban a fenekét kinyalnák Széchynek..Itt meg állandóan kűzdenie kell, hogy legyen hol felkészülnie a csapattal..Azt mondta: ott elképzelhetetlen, hogy bárki is közel mehessen az NDK válogatott felkészülési helyéhez.. Itt pedig szinte együtt úsznak a közönséggel..:) Tehát Széchy feltételei nem voltak kiválóak.. de ez most már nem számit.

A mai felkeszüléshez persze sok minden egyéb is kell. Széchy előnye épp az volt, amit sokan hátrányának tartottak.. Ő nehézatléta volt.. vagyis tágabb rálátása volt a dolgokra... Gyarmathynak pedig nagyon jó szeme volt!!!

Mentolosmájkrém 2011.08.01. 19:59:59

En a KSI-ben kezdtem vizilabdazni az "Öreg", vagy Tamas bacsi tartott nekunk telente erönleti edzeseket. Konkretan az összeszaras szeleig kepes volt hajtani minket, viszont 17 evesen perc alatt usztuk többen a 100 metert, az polostol nem rossz. Mindezt tette, velunk egy hangos szo nelkul. Evekig utana belöle es a Czapko fele "Juliska neni"-is edzesekböl repkedtem a viz tetejen, mint a vizipok.:o))
Igen, neha vertek is minket az eredmenyekert, mondjuk legtöbbször az volt a kar, ami melle ment.
Nyugodjanak bekeben.

aronsatie 2011.08.01. 20:00:24

@tölgyes:
1. Egerszegi a legsikeresebb magyar úszó, és nem volt az ő tanítványa.
2. Kovács Ági sikeresebb úszó volt, mint Darnyin kívül Széchy bármely más úszója, és szintén nem volt Széchy-tanítvány.
3. Nem legenda, tény. Sose látták úszni. Lehet, hogy tudott, de csak amatőrként. Ez nem feltétlenül kizáró ok, de egészen biztosan példátlan az úszósportban.

Mentolosmájkrém 2011.08.01. 20:03:40

@tölgyes: Nagy tisztelettel, de ne feledkezzen meg Uram a Kiss Egon nevezetu masik zseniröl, aki a Sutáék ala teremtette a KSI-t, aztan meg ott volt a Butyko, Felkai, Königh stb. "untermann" brigad.
A nevezett urak altalaban olimpiai bajnokok.:o)

soproni1 2011.08.01. 20:12:59

Ezek az úszózsenik Magyarországon világhírűek.

Majd, ha öreg leszek és szenilis, akkor fejből sorolom fel az Aranycsapat tagjait. Az unokáim meg csak sajnálnak majd.

árnyékgyuri 2011.08.01. 20:39:35

Széchy tényleg tudott valamit: Vermes felnőttként került fel és 200-on vagy 10 másodpercet javult, pedig addig is edzett. Ez egy mérhető sport: ő zseni volt, ráadásul nagyon praktikus elme. Pl. kitalálta ezt a vegyesúszás dolgot, mert meglátta, hogy itt van tér. Így lett minden magyar előbb utóbb vegyesúszó, dehát bejött. Én személy szerint utáltam ezt a perverzitásig zárt, úszáson kívül semmit sem ismerő bandát, de teccik, nem teccik: ez volt az aranycsapat. Remélem a következő vidékről verbuválódik, ugyanis, talán az úszás az egyetlen sport, ahol a sport szűkülése, alig érezhető. Pl. a magyar atlétika megszűnt, de úszni, ma több helyen úsznak jól, (és főleg jó technikával!!) mint azelőtt. Valahogy úszni ma már vidéken is mindenkit levisznek és a tehetség szinte a tanfolyamból kiszűrhető. Szóval itt még van remény.

rádió 2011.08.01. 21:13:28

Fiuk Lányok most tulajdonképen Szécsiről van szó?? vagy valami Kis ügyben keveredett sz...r a gépezetbe .Ez szégyenletes ezt a vidéki fiut igenis ismerjü el és csodáljuk ,hogy ebben a pofabefogós világba mert és mondott véleményt.Nagyszerü ember akinek pedig ez nemtetszik az fogja be a pofáját és probálja a körülményeit és munkáját leutánozni, valószinü azonban azt fogja mondani,hogy nagy turót.

edrose 2011.08.01. 21:40:27

@tölgyes: „Azt mondta: ott elképzelhetetlen, hogy bárki is közel mehessen az NDK válogatott felkészülési helyéhez” – talán mert kissé sok volt arrafelé az injekcióstű? :) Szerintem ne a hajdani NDK sportpolitikája legyen a pozitív példa...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.08.01. 21:44:07

@árnyékgyuri: hat igen. ha Alban egerben marad. sosem lett volna olimpikon sem, nemhhogy ermes

pontien 2011.08.01. 22:05:22

Majd Gyafi lelöveti őt is egy albánnal, ha nagyon pattog.

apci500 2011.08.01. 22:08:20

Majd jól elmegy Amerikába aztán imádkozunk neki hogy jöjjön vissza.

apika01 2011.08.01. 22:20:58

Na, most már aztán mindenki mindent sokkal tisztábban láthat.

Vagy nem?

aronsatie 2011.08.01. 22:49:18

@apika01: Miben kellene tisztábban látni? A csapat kifejezetten jól, de a teljesen irreális elvárás alatt teljesített. Egyes úszók (és edzőik) között meg előfordulnak konfliktusok, ilyenkor meg azonnal beindul az összeesküvéselméletek gyártása.

tölgyes 2011.08.01. 22:53:04

@árnyékgyuri: Az úszásra is valami hasonló várt, mint az atlétikára.. de Széchy kitalálta a korosztályos versenyeket.. így kitágította a kört, összekapcsolta a különféle műhelyeket és már a fital gyereke között lehetett keresni a tehetséget.@edrose: No persze ez volt.. de pl Roland mesélte, hogy a Matthesz olyan tehetséges volt, hogy senki se hitte, hogy annyi edzéssel képes az eredményekre..@rádió: A dolgok összefüggnek. Ha nincs egy jelentős edző, akkor van a marakodás. Meggyőződésem, hogy Kis és Széchy se imádta egymást, de becsülték a másik munkáját és Széchy mindenben segítette Güttlert is meg Egérkét is.. tehát nem egymás ellen acsarkodtak.

aronsatie 2011.08.01. 23:02:50

@tölgyes: (Kiss még mindig két s)
A delfin lábtempót esetleg nem Széchy találta ki? Komolyan mondom, tiszta paródia, amit csinálsz.

haruta 2011.08.01. 23:37:46

Kis Gergő így nyilvánította ki, hogy indulni szeretne az olimpián vegyesben is. Lehet ha udvariasan szól, akkor azt nem hallják meg. Erre a szövetségi kapitánynak is reagálnia kellett: mehet Gergő az olimpiára, ha jobbat úszik mint vetélytársai. A dolog így rendben is van. Valószínűleg Gergő pontosan azt a hangot és stílust használta, amire szükség volt.

@rádió: csatlakozom, ébresztő emberek ez a poszt Kis Gergőről szól, Széchy már nem oszt lapot, nyugodjék békében.

haruta 2011.08.01. 23:52:03

@gaga: Gimis koromban rendszeresen jártam a sportuszodába. A pályák nagy részét elfoglalták az edzések, a maradékokon volt csak szabad fuldokolniuk a magamfajta nyeletlen fejszéknek.
Láttam, amikor a kimenekülni akaró bömbölő gyereket az edző szó szerint visszarugdalta a vízbe. Nem azért, hogy vele jót tegyen, hiszen nyilvánvaló volt, hogy soha többet nem fog jönni úszni. Azért tette, hogy a többi gyereket megfélemlítse, hogy példát statuáljon. Nagy ívben sz*rt rá, hogy milyen kárt okoz abban a szerencsétlen gyerekben aki bepánikolt.
Remélem, hogy ez a módszer kiment már a divatból.

szeszkópé 2011.08.01. 23:59:45

Off: Ki a f@szt érdekel, hogy Széchy tudott-e úszni? Ki a f@szt érdekel, hogy Murinho tudott-e focizni? A két dolognak nincs köze egymáshoz! Szar sportolóból is lehet kiváló edző, és fordítva. A lehető legprimitívebb dolog érvként felhozni egy edző ellen a sportolói múltját.

On: Nem vagyok benne az úszósportban, és nem ismerem a háttértörténéseket, ugyanakkor sportszerető emberként mégis van véleményem. Verrasztó Dávid mutogatása és flegma stílusa rendkívül visszatetsző számomra. Akárki is az apja, akármilyen kapcsolatai vannak, ezt nem engedheti meg magának! Kiss Gergő eredményei előtt kalapot emelek, ugyanakkor jobban örültem volna, ha konkrétan elmondja, hogy kivel és milyen problémája van. (Persze nyilván van valamilyen oka annak, hogy ezt nem merte megtenni.)

Off: Gyurta Dániel egy igazi SPORTEMBERRÉ vált az elmúlt években! Őszinte tiszteletem neki!

hollario 2011.08.02. 00:01:34

@haruta: Ugyan.
Ahogy Csapó Gábor szokta mondani: "A sport sava-borsa a pénz." Hazaszeretet meg stb. Ugyan, egy olimpiai bajnok edzője több milliót is kaphat, annyiért megéri nekik gyerekeket rugdosni.
Ld. még kajak-kenus edzőváltó cirkuszok.

szeszkópé 2011.08.02. 00:10:31

@szeszkópé: Elnézést a bunkóságért! KIS Gergőnek és KISS Lászlónak hívják a szereplőket.

Flagship 2011.08.02. 00:39:12

Még több mint 70 komment után sem derült ki, hogy mi volt az a "sárga veszedelem"... Elsőre a kínai úszósport erősödésére tippeltem, de talán az még nem volt annyira kiugró Széchy idejében. :-))

kerdesek05 2011.08.02. 00:44:45

Nem lehetne Ajkán építeni egy feszített víztükrű 50es medencét, úgy hogy mellé adunk egy úszásmelléki szakmai stábot dietetikuson át erőnléti edzőig?

kerdesek05 2011.08.02. 00:46:20

@Zsíros B.Ödön: leírva is nagyonkomoly...!!!...

dr. v.b.1990 2011.08.02. 02:32:09

Ez tipikus uram-bátyám hozzáállás miatt tartunk itt az élet minden területén ahol most........
Ezeknek a dolgok ismeretében meg különösen nagy jelentősége van annak a két bronznak.

OFF! Egyébként ahogy Kiss László mentegetni próbálta Cseh Lászlót az az év vicce volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.08.02. 03:04:59

Anélkül hogy halvány segédfogalmam lenne a magyar úszósport benfentes történéseiről, úgy tűnik hogy Kis Gergő nagyon jól teljesített és megragadta az alkalmat arra hogy igen finoman fogalmazott üzenetet küldjön azon szakmabelieknek akik nehezítik a sportéletét.

M_R 2011.08.02. 07:00:36

Mennyivel egyszerűbb volna ha a Kedves Vezető jelölné ki a nemzetközi versenyeken induló sportolókat. Akkor nem lenne vita, hiszen csak a Párthoz és a Kedves Vezetőhöz hűséges zemberek indulhatnának.

Shittpali is ezért került be anno az olimpiai és világbajnoki keretbe - no meg kellett aki a kispadon üldögélve megírta a jelentést a sok megbízhatatlan sportolóról :)

Spéter46 2011.08.02. 07:03:07

Most már valaki tényleg mondja el, mi az a "sárga veszedelem"! Ezt eddig én is csak a kínaiakról hallottam!

berne 2011.08.02. 07:43:21

Maradva az eredeti témánál, ennél a Verrasztó gyereknél kevés beképzeltebb, öntelt unszinpatikus gyerek van, az biztos!
És hát apuka érdekérvényesítő ereje felől se legyenek senkinek kétségei.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.08.02. 08:02:11

Nagyon nagy bunkó proli ez a Verrasztó!!~~~

Nem tanult viselkedni igazi sportemberektől??

Igaz, akinek Gyárfás Tamás van a hébertérben, I mean háttérben annak nem kell vagánynak vagy bátornak lenni ilyen mutogatáshoz...

Nem kellene rendet tenni az úszósportban mielött késő lenne?? Mielött betokosodott MLSZ lenne belőle. Új vezetők, fiatalok, esélyt kell adni másoknak is. Ez így elég lagymatag mostanában.

Verrasztó pedig befog égni, igazi tehetségek nem viselkednek ilyen kultúrálatlanul.

Hajrá Kis, hajrá Ajka!

(egy budai polgár)

Ébresztő magyar, elég volt, ne tűrd a diktatúrát! 2011.08.02. 08:04:21

Nincs nagy baj, mindig vannak hullámvölgyek.
Amit az úszóink évtizedek óta csinálnak az maga a csoda.
Klánok, gengszterek, oligarchák- főleg ebben az orbáni beteg világban- voltak, vannak , lesznek!

Sok sikert az úszóknak!

berne 2011.08.02. 08:10:54

@Orbán takarodj!!:
Hát gratulálok, sikerült ide is poltikát behozni!
Eltévesztetted a fórumot.
Segíts már, mi köze van Orbánnak vagy bárki másnak az úszók teljesítményéhez?

outremer (törölt) 2011.08.02. 09:39:00

@haruta: Minket általánosban vittek úszni, de az edzőnk műanyag csővel verte annak a fejét, aki nagyon béna volt.

halszájú 2011.08.02. 09:40:24

@tölgyes: az ndk-val valo osszevetes, elegge disszonans. sajnos a part meg a stasi "kitenyesztettek" "tudomanyos" modszerrel egypar szerencsetlen szteroid zombit, akik aztan tarotlak a vilagversenyeken. kellett az ndk-nak az elismeres, mivel az emberek kerdezgettek, miert van onkel jurgennek odaat nyugaton bmw-je, nekunk meg 17 evet kell a trabantra varni.
azota mar szinte kivetel nelkul leszamoltak (mind matthes, mind kornelia ender mind a tobbi uszo) az elmult rendszerrel.

a magyar uszasrol meg az a velemenyem, hogy ameddig eredmenyek vannak (ertsd arany) addig a kiskiralyok tudjak erdekeiket ervenyesiteni.
az edzesek meg mindig nagyon kemenyek voltak es (remelem) nagyon kemenyek lesznek.

rokongyerek a vaci hajo se-ben kajakozik. ott az a buntetes, hogy kajakkal atmennek a szentendrei szigetre, es aki rosszul teljesitett annak az edzo begyujti a kajakjat es a delikvens mehet gyalog a vizen at vacra vissza.

2011.08.02. 09:40:50

@tölgyes: Érdekes, én UDSC-s úszóként így emlékszem: felnevelték az edzők a gyerekeket, Szécsi a teljhatalmával elvitte az akkor már nyilvánvalóan tehetséges gyerekeket és azokat tovább edzette. Nyilván az állampártnak kiemelten fontos volt, hogy nemzetközi szinten sikereket érjenek el és ezért meg is volt a hatalma. A többit otthagyta. Aztán a gyerekek egy év alatt hirtelen nagyon megerősödtek, "kétszeresére" nőttek. Hmmm... érdekes. Persze ezek csak emlékek. Meg van még egy emlékem: akkor volt Mo-on a világ legfejlettebb dopping "ellenőrző" laboratóriuma.
És emlékszem még egy ügyvédi megnyilvánulásra is, azt már kicsit későbbről: a német úszó válogatott egyik embere (már nem tudom ki) kijelentette, hogy bizonyítéka van a magyar "aranycsapat" doppingolásáról. Volt egy kis huzavona és kérdezték a csapat ügyvédjét, hogy miért nem pereljük be hitelrontásért az ürgét? Erre azt mondta, hogy mert mi van, ha mégis van bizonyítéka? Hmmm... érdekes.

kenya5 2011.08.02. 10:06:40

szerintem Kis helyében elfogadnék egy USA ösztündijat és elhuznék had lessenek utánam:)))pápá

Füli 2011.08.02. 10:20:46

Széchy súlylökő volt, és később tanult meg úszni. A lényeg: ami ma sikeres úszóinknál, azt az ő munkája, módszere alapozta meg. Verrasztó és Kis ellentétét meg kellene szüntetni. Egy bizonyos: Verasztó bizonyította, hogy rossz versenyző, Kis bizonyította, hogy jó versenyző. Talán ebből is ki lehetne indulni, amikor a Londonban induló vegyesúszóinkat benevezzük...

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2011.08.02. 10:38:41

Ha nincs jó versenyző, az a baaaj, ha túl sok jó versenyző van, az a baaaaj.

Jokerpofa 2011.08.02. 10:40:16

@Flagship: kell a kattintasszam, bedobtak vmi kamudumat, ami miatt tucatnyian frissitgetik az oldalt, hatha leirja vegre valaki, hogy mi az a sarga veszedelem :))
en mar kezdek megorulni, VALAKI irja mar le!

azt hiszem, aronsatie dobta be, de hat o egy halott ember rugdosasaval van elfoglalva.

kvadrillio 2011.08.02. 11:22:09

Gergő, GRATULÁLOK A 2 BRONZHOZ ! .)))
CSAK ÍGY TOVÁBB !!!

persze, most , hogy így kiderült, mindössze smanca szöveg, hogy így támogattyuk a tehetségeket, meg úgy segíttyük őket a kibontakozásban, a tehetségük felszínre jutásában, meg mindent megadunk nekik, kellő körülményeket meg szagembereket.....közben meg a sportban is működik a gáncsoskodás, a másik letaposása, ellehetetlenítése, háttérbe szorítása....MOST MÉG JOBBAN ÖRÜLÜNK ENNEK A 2 BRONZNAK !!! :o)

Gergő !
MI, 5-EN, ÖTEN...A JÓSKA, A ZALÁN, A PISTA, AZ EVELYN MEG ÉN.... ETTŐL KEZDVE CSAKIS NEKED DRUKKOLUNK !!!!

AZ A SPORT-MAFFIA, AMELYIK MEG AZ ELKESEREDÉSED FORRÁSÁT ALKOTJA, JÓL ELSZÉGYELLHETI MAGÁT A SIKERED FÉNYÉBEN !!!!!

ÉS HA EBBŐL TÉNYLEG SPORTOT ŰZ EZ A SPORT-MAFFIA, AKÁR EL IS TŰNHET A SÜLLYESZTŐBEN !

MÉG EGYSZER GRATULÁLUNK KIS GERGŐ !!! :)

Times New Roman 2011.08.02. 11:40:14

Egy biztos, Verrasztó olyan ronda, hogy gyerekeket lehetne vele ijesztgetni. Nálam ez fonstos szempont, bocs. Kisnek édes pofija van. A többi nem nagyon érdekel. Amúgy minden csúnya ember kompenzál.

aronsatie 2011.08.02. 12:00:32

@Theodoro: Én voltam, meg is bántam. Maradjunk annyiban, hogy nem jelent semmit. A többi viszont stimmel, és nem tudom, mennyivel szebb mai edzőkbe és a mostani úszókba rugdalni, holott a világon semmi szégyenkeznivalójuk nincs, sőt. Széchy messze-messze eltúlzott legendája meg, ezt vállalom, idegesít. Attól meg nem lesz szebb, hogy már nem él.

swimming 2011.08.02. 12:36:52

1. gratuláció minden érmesnek, és egyéb helyezettnek, hiszen ezekhez az eredményekhez rendkívüli munkát kell elvégezni... még ha vk 16dik, annak is.

2. hogy miért nem Kis indult 400m vegyesen, az annak köszönhető, hogy az elmúlt egy évben a másik két versenyző egyszerűen jobban úszott 400m vegyesen.

3. Attól, hogy Kis Amerikába menjen tanulni, annyira nem kell félni, mert ahhoz nyelvvizsga kell és egy pozitív felvételi, ami az intelligenciáját ismerve, sajnos nem sikerülne neki. Sajnos, hiszen a ha más inger érné és méltóbb körülmények között készülhetne, lehet azt váltaná ki mint Hosszú Katinkából és még eredményesebb lenne (de a jelenlegi eredménye is nagyszerű)... az hogy valaki jó sportoló, a hazai egyetemekkel ellentétben kevés egy diplomához külföldön... a különbség az annyi, hogy a feltételek adottak, hogy párhuzamosan végezhető a kettő alázatos kemény munkával...

4. saját bevallása szerint sokat kell még fejlődni, ez így is van, reméljük intelligenciában is fog fejlődni, mert ez a nyilatkozata is a primitívségét bizonyítja... soha semmilyen körülmények között nem nyilatkozhat ilyen módon másokról, illetve üzenhet egy sportoló... sem versenyzőtársról (ez még inkább megbocsájthatatlan), sem az aktuális sportvezetőkről még akkor sem ha megbántották... menjen oda kulturáltan beszélje meg azzal akivel baja van (egyébként Verrasztó bemutatása is egyszerűségről tanúskodik, de egyáltalán nem biztos,h Kisnek üzent ezzel)... hogy miért? mert a sportolok, még ha ilyen primitívek is példaképek másoknak... más országban, kulturált országban, egy ilyen nyilatkozatért nem csak kitennék egy csapatból, hanem a szponzorok is elfordulnának tőle... képzeljétek el, ha lenne egy váltó ez milyen jó csapatszellem alap köve lenne...

5. Magyarország... mi így szeretjük... egy sportban tehetséges ember, hogy tudja lehúzni magát egyetlen nyilatkozattal... gratuláció neki...

6. ettől függetlenül: sárga veszedelem = sárga bot

7. nem vagyok se Cseh párti, se Verrasztó párti de finoman megjegyezném, tavaly az EB-én ez a kettő sportoló nyerte a 400m vegyest! Verrasztó nem tehetett róla, hogy ő került döntőbe, ő is azért edz, hogy döntőt és érmet szerezzen... lehet át kellett volna ezt adnia Kisnek? nem hiszem... legközelebb üzengetés helyett, kerüljön ő a döntőbe... ha a kvalifikációs időszakban jobbat úszik bármelyiknél ő fog úszni az olimpián 400m vegyest.

8. Cseh-t azért ne bántsa senki, mert hosszú éveken keresztül Ő volt a legeredményesebb úszó, miatta maradhatott az úszás államilag kiemelt sportág, ami ha nem lett volna, akkor már rég a 10dét sem kaphatná a sportág támogatásban, ami azt eredményezné, hogy a jelenlegi szar helyzetnél is sokkal szarabb lenne a helyzet a sportágban... és Kisnek is kisebb torta szelet jutna... ne felejtsük el azt sem, hogy bronz érmet nyert ismét Cseh, a két hibrid amerikai mögött, ami nem lebecsülendő! sőt dicséretes! Phelps versenyszámait mindenki nézi a világon, nem kis ország imázs építés és presztízs az, hogy ismét magyar zászló és Hungary felirat volt a két amerikai zászló mellett egy olyan számban, amit több 10millióan néztek a világon!!!
egyébként is volt már rá példa ebben a sportágban Kisnél eredményesebb úszok a töredékét sem kapták támogatásban mint Kis... persze ez nem jelenti azt, h ez így jó! plusz, ellenben tényleg felfoghatatlan, h egy versenyre éremesélyesek edzőit nem viszik, míg töltelék csapat kísérők utazhatnak... versenyző esélyességét az edzője nélkül le redukálják minimum50%al...

9. mindig mindenki megkapja amit érdemel sár dobálás nélkül! Kis is megkapja a méltó jutalmát ennek a primitív nyilatkozatnak köszönhetően! egy sportoló nagyságát a szerénysége mutatja... Kisnek ezért nem csak a neve "kis"...

10. a cikk író is egy paraszt, hogy Hosszú és Cseh szerepléséből a nem ideálisan sikerült 400m vegyest hangsúlyozza... tipikus magyar mentalitás! VB pontszerző versenyzőkről írt! kívánom, h legyen egy dologban a világon 6dik...

11. egy előző kommentre és kérdésre: sárga veszedelem = sárga bot... ezzel sarkalta a versenyzőket...

kékdelfin 2011.08.02. 12:52:21

@swimming: Szerintem még írd le legalább hússzor, hogy Kis primitív. Hátha még igazabb lesz számodra. Verrasztó tavalyi bemutatására meg mondd azt, hogy igazából ő integetni akart, csak a középső ujján kívül a többi begörcsölt, így azokat nem tudta kinyújtani. Mert szerintem így történt. Verrasztó jó srác, Kis primitív. Na, ezt vagy hússzor! Kösz!

swimming 2011.08.02. 13:10:26

@Kékdelfin: idézem magamat: (egyébként Verrasztó bemutatása is egyszerűségről tanúskodik, de egyáltalán nem biztos,h Kisnek üzent ezzel)...

de attól hogy valaki primitív, nem kell a másik egyszerűségét felvenni... szerénység amit tanulni kell mindkettőnek... egyébként eredményeiket tekintve, mindketten "jó srácok", intelligenciájukról ne beszéljünk... hiszen senki sem lehet tökéletes...

Elmer Ákos 2011.08.02. 15:04:45

@swimming: Kedves Verrasztó apuka!

Felesleges volt ilyen hosszan ekézni ezt a Kisfiút, egyetlen szóval le lehetett volna írni, hogy primitív.

swimming 2011.08.02. 16:07:11

@Elmer Ákos: Kedves Ákos! Nem, nem vagyok Verrasztó apuka, de köszönöm a hasonlatot... szerintem te is lennél Olimpiai érmes, világbajnok sportoló, akinek két egészséges gyermeke Olimpikon, válogatott sportoló...

nem ekéztem senkit, csak elmondtam a véleményem... ez Magyarország... mindenki egymást szapulja, még a sportolok is, ahelyett, hogy örülnénk a sikereknek... Kis Gergő nagyszerű teljesítménnyel lett 2szer bronzérmes, amiért minden támogatást megérdemelne, de primitívsége miatt egy ilyen nyilatkozat árnyékában elfog veszni az eredményének fénye... ne higgye senki, hogy a támogatáságán ez a cikk sokat lendített, sőt ezzel csak ártott magának...

többször mellette szóltam... pl.: vicc kategória, hogy a saját edzője nem kísérhette ki egy ilyen versenyre, hogy szakmailag támogassa... az edzők helyett viszont utaznak töltelék emberek, akiknek nem kellene, tehát nem pénzhiány miatt nem utazhat, hanem a megfelelő szakmai vezetőség hiánya miatt...

butatót 2011.08.02. 17:26:10

@tölgyes:
"Maga látta, hogy egérrel mit művelt Kis Laci?? és a többi edző???Azt hiszi, hogy a versenysport kéjutazás???
Elmondtam a Wladár történetet.. gondolja, hogy szerette ezért Széchyt???DE mégis mindent neki köszönhettek. "

Mi az a minden, amit köszönhetnek? És valóban megérte? Mindig szíven üt, ahányszor Egerszegi elmondja, hogy mióta nem versenyez, egy métert sem úszott, kivéve egyszer, amikor a gyerekei valami csónakkal túl messzire sodródtak a tengeren. A gyerekei nem tudják, ki is volt ő, az érmeit nem mutatta meg nekik. Ezt köszönheti a kedves edzőknek? Tényleg hálás lehet... :(

nem akar az ökörcsorda legelni 2011.08.02. 19:51:51

@swimming: lehet, hogy Kis Gergő nem egy agysebész (mint ahogy az élsportolók egy jó része nem az), de hogy primitív lenne, azt nem hiszem. Biztos vannak nála okosabb, tanultabb úszók, focisták, kézilabdázók stb. de vannak kevésbé okosak is.
Amennyiben a több millió néző előtt beintett volna Kis Gergő, vagy csinált volna valami más olyan gesztust, amilyet Verrasztó megengedett magának Budapesten, akkor talán még igazat is adnék, hogyha maga Gergő nem is, de a nyilatkozata vérlázító, primitív volt. De ilyet nem tett. A nyilatkozat egyértelműen itthonra szólt és semmi másra nézve sértő, vulgáris kifejezés nem volt benne, az általa említett közmondás pedig azt bizonyítja, hogyha nem a magyar, hanem a dakota kultúrkörhöz nyúl legközelebb ilyenkor, még később sportállamtitkár is lehet belőle :)

Cseh László a vártnál gyengébb 400 méteres szereplése (a 200 méterért gratula neki is, azért a 22. helyhez már én sem fogok), mert sem ő, sem a szövetségi kapitány azt nyilatkozta, hogy sajnos most ennyi volt benne(m), mert lelkileg nagyon megviselt(e), hogyha megszakad(ok), akkor sem lesz(ek) első Lochte előtt stb., vele szemben pl. Katinka bevallotta, hogy sajnos most ennyi van benne és a világbajnokság többi napján sem lesz jobb. Rosszul esett ez a kijelentése, már amennyire egy drukkernek rosszul eshet a dolog, de legalább a hátralévő számaiban nem ért kellemetlen meglepetés.

én nagyon remélem Gergő itthon marad, valahogy a hazai edzőkben jobban bízok, mint az amerikaiakban.

berne 2011.08.02. 21:11:58

@swimming:
Hangyányit elfogult vagy!
tehát ezzel az erővel tényleg lehetnél Verrasztó apuka, vag legalábbis Verrasztó rokon.

De nem is ez a lényeg. Sokkal inkább figyelemre méltő, hogy annál többször, mint ahogy te írtad, nemigen lehetne leprimitívezni Kis Gergőt.

Amint írtad, más is, én is büszke lennék arra, hogy Olimpiai érmes, világbajnok sportoló lennék, akinek két egészséges gyermeke Olimpikon, válogatott sportoló... , de ha olyan pökhendi lenne, mit Verrasztó dávid, akkor azt azért szégyellném!

tintamin 2011.08.02. 22:05:57

Na, ez a magyar sport ma.
Tökéletesen összefoglalja ez a cikk, hogy ma mi zajlik sport néven kis hazánkban.

Én tudom, teljesen más sportág, ráadásul csapatsport, de hajszálpontosan ugyanez a szituáció.

Vagyis csak az a lényeg, ki kinek a puszi haverja, úgy rángatnak 50-100 gyereket (családostul) ide-oda, hogy az döbbenet.

Az orrom előtt hagyják abba akkora tehetségek, hogy az világraszóló lenne, csak mert a magyar sportban (már a legkisebbeknél kezdődik ez a történet) minden ilyen ocsmány módon zajlik.

Ahelyett, hogy idő előtt beleélnék magukat a szülők, gyerekek, hogy itt akár sikeres élsportolói pálya is kinézhet a kiskölöknek (vagy legalább egy egészséges közösségbe fog tartozni), inkább abbahagyják, nem mennek bele abba, hogy rángassák őket.

Az irigység, kisstílűség, segítőkészség teljes hiánya, az ösztönös rosszindulat, a rutinszerű átverés, permanens hitegetés: ez mind jellemző ma a magyar társadalomra, és persze a hazai sportéletre is.

Annyi, de annyi lelkes szülő dobja be a gyerekét az utánpótlásba, majd veszi ki 1-2-4 év múlva azzal, hogy: ELÉG!

Szomorú, de sport nélkül roppant roggyant életet fognak élni a gyerekeink, sport nélkül ez a nép halálra van ítélve: saját magunkat nyírjuk ki azáltal, amilyenek vagyunk.
süti beállítások módosítása