2011.07.28. 09:00, Írta: HiStory

Hogy nem jutottunk ki a vb-re?

A 3. kalapból sorsolják szombaton a magyar válogatottat a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság selejtezőire. Előre kisorsoltuk a csoportunkat és lejátszottuk a meccseket - de vajon kijutottunk-e végre a vb-re? Helyzetjelentés 2013 decemberéből, 1. rész.

- Fortuna sajnos nem volt kegyes hozzánk, bizony a csoport harmadik helyének megszerzése is iszonyú nehéz lesz -
sóhajtott nagyot a 2011-es sorsolás után Egervári Sándor szövetségi kapitány.

A górénak igaza volt, hiszen a világbajnok spanyolokkal, valamint a franciákkal, a románokkal, a lettekkel és Wales-szel kerültünk egy csoportba. Hajtás után kiderül, milyen sikerrel vettük a halálcsoport meccseit. 

Rossz beosztás

Sajnos már a naptáregyeztetés sem sikerült túl jól, hiszen Franciaországban kezdtünk, majd fogadtuk a spanyolokat, ezt követően a lettekhez látogattunk 2012 őszén, és nulla ponttal zártuk az évet. A párizsi Stade de France-ban ugyan jól indult a meccs, Dzsudzsák góljával vezettünk, de Lázár kiállítása után bármennyire is jól tartottuk magunkat, 2-1-es vereség lett a vége. Három nappal később a Puskásban relatív telt ház (a karéj felső fele természetesen nem nyílt meg, bár igény lett volna rá) fogadta a csapatokat, de a franciák elleni pofon, úgy tűnik, megfogta a mieinket. Szünet előtt közvetlenül Torres csapott le egy lecsorgó labdára, így lógó orral mehettünk pihenni, majd hiába kerültünk meddő mezőnyfölénybe a második félidőben, a 85. és a 87. percben újabb gólokat kaptunk, így a zuhogó esőben még ki is fütyülte a közönség a csapatot. A svédek elleni 2011-es Eb-selejtező után tehát ismét megtelt a stadion, de megint csak szomorúan konstatálhattuk: ez nem a mi napunk volt.

Novemberben Rigába győzelmi hittel indult a csapat, Király Gábor fogadkozott, hogy ha nem szerzünk pontot Lettországban, visszavonul, egyszersmind körbeügeti Szombathely főterét egy szál alsóban, a szürke pizsama nélkül. Erre sor is került, mivel 0-2 lett a vége, a 23. percben Juhász hazagurításánál veterán kapusunk óriási luftot rúgott, David Seaman legemlékezetesebb napjait idézve, egyébként a játékosok állításuk szerint az időeltolódással sem tudtak megbirkózni (ne feledjük, Riga egy órával későbbre jár, a csapat pedig csak két nappal a meccs előtt érkezett meg a helyszínre). Szünet után újabb gólt kaptunk, Egervári Sándor pedig az MLSZ-vezetés könyörgése ellenére már a repülőgépen lemondott az MTI tudósítása szerint.

Verebes, del Bosque vagy…?

A tél a kapitánykereséssel telt, Verebes József állítólag túl sokat kért, Vicente del Bosqué-val pedig csak előszerződést tudtunk volna kötni, mivel furcsa kikötést tett: szívesen vállalja a munkát, de csak a selejtezők után, mivel a spanyolokat még ki akarja vinni a tornára. A vb előtt azonban átvette volna a magyar csapatot, mert állítása szerint a nagy tornákat már nagyon unja, a selejtezők körforgását viszont nagyon szereti, így már 2014 elejétől ránk és a 2016-os Eb-selejtezőkre koncentrálna, a címvédő spanyolokat pedig irányítsa a vb-n inkább más. Az MLSZ gondolkodási időt kért, a hátralévő hét meccsre azonban kapitányt kellett találni. Mészöly Kálmán nagyon lobbizott fiáért, Géza azonban annak ellenére nem vállalta el a felkérést, hogy már ősszel kirúgták Újpestről. Így aztán Véber György lett a kapitány, segítője pedig Kis Károly. Véber kapusedzőnek megnyerte Praj Rolandot, a régi lila-fehér barátság okán.


<

 

2013 tavaszán három meccs várt a csapatra, Wales ellen idegenben, majd a románok és a franciák ellen itthon, utóbbi kettő három nap különbséggel. Cardiffban végre meglett az első pont, Gera tizenegyesből szerzett vezetést, de a végén addig szerencsétlenkedtünk a sáros talajon egy szöglet után, mire egyenlítettek a kisbritek. A közönség kezdett elfordulni a csapattól, így a két soron következő hazai meccset – Véber kapitány miatt is - a Szuszába vitte a szövetség. A románok ellen sosem ment igazán az utóbbi időben nekünk, Hrutka Rudi egyenlítő szabadrúgásgólja ellenük már csak emlék, egyszerűen megfojtották a játékunkat, igaz, a magukét is, és 0-0 lett a vége egy gyenge meccsen.

 

Az utolsó 4 meccs előtt sem volt több pontunk, mint 2, mivel a franciáknak minden pont számított, nagy versenyt futottak a spanyolokkal a csoportelsőségért, így olyannyira feltüzelve érkeztek Magyarországra, hogy a játékosaik által énekelt Marseillaise hangosabban szólt a kezdés előtt, mint a magyar B-közép petárdái. Benzema kétszer mattolt minket, a francia térfélen mozdításunk sem volt, ráadásul Gera és Dzsudszák sárga lapok miatt nem is játszhattak.

Szanyó is back

Véber nyáron le akart mondani, de a hosszú távú építkezés jegyében végül maradt a helyén. Az MLSZ supervisorként ugyanakkor egy tanácsadó testületet nevezett ki fölébe, amelynek Mészöly Kálmán, Dunai Antal és Garami József lett a tagja, sőt, az őszi első meccs, a lettek elleni itthoni találkozó előtt még Buzánszky Jenő is kilátogatott a telki edzőközpontba, hogy a régi szovjet iskola elleni védőjátékról értekezzen Juhásszal. Ennek meg is lett a hatása, nem kaptunk gólt, Vanczák pedig egy szögletet követően a lett kapuba fejelt, így az első győzelmet ünnepelhettük. Pár nap múlva ezt követte a másik, Wales ellen végre lendületet kapott a csapat szintén itthon, 3-1 lett a vége, Gera remekül irányított, Dzsudzsák parádés gólt lőtt 34 méterről, sőt, a csereként beálló Szanyó Károly (a 39 éves játékos ekkor már a Pest megyei harmadosztályban vezetett le Törtelen, innen hívta vissza Véber, mert kidőlt Németh Krisztián, Priskin és Nikolics is) gólja feltette az i-re a pontot tíz perccel a vége előtt. Két fordulóval zárás előtt 8 ponttal álltunk a 4. helyen a spanyol (22 pont), francia (22 pont), román (9 pont) hármas mögött, esély nélkül a pótselejtezőre.

Véber dicső búcsúja


 

 

 

 

A spanyolok Vigóba vitték a mieink elleni meccset, mert csak kevés jegyet tudtak eladni a találkozóra, de 2-0-ra így is győztek. Puyol búcsúmeccsén tizenegyesből volt eredményes, és Xavi is betalált. Mivel a románok is kikaptak ugyanekkor, ezért az ellenük sorra kerülő idegenbeli záróakkord előtt győzelemmel volt esélyünk elérni a csoport 3. helyét. Az ellenfélnek azonban minden kedve elment a focitól a sikertelen selejtezők miatt, ezért a megbékélés jegyében Marosvásárhelyre vitte a meccset a román szövetség, így voltaképpen hazai pályán játszhattunk. Nem is akárhogy: valódi tét nélkül már jobban ment, Véber fanatizmusa átragadt a fiúkra, Hajnal, valamint az Egervári-éra után a válogatottságot újra vállaló Huszti góljaival simán győztünk. A kapitány azonban lemondott: - Ha a vezetőség akarná, akkor se maradnék a helyemen, mert ennyi rosszindulattal, mint ami a válogatottat körülveszi, életemben nem találkoztam, ráadásul a londoni olimpia árnyékában kevés segítséget kaptunk a sportvezetéstől, és arra sem számítottam, hogy ennyit kell itt dolgozni. Megyek vissza a tutiba, Pápára – hangoztatta a búcsúzó Véber György.

Lapzártánkkor tehát kapitányt keres az MLSZ. Mészöly Géza állítólag már vállalná…

Folytatás legközelebb, akkor megnézzük, mi lesz a selejtezőkön, ha a görögökkel, a szlovénokkal, az albánokkal, Feröerrel és San Marinóval kerülünk egy csoportba.

Valódi vb-selejtező sorsolás szombaton Rióban.

1 komment a

Címkék: világbajnokság selejtező labdarúgás sorsolás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

josef_k 2011.07.28. 15:42:22

Korrekt. Bár erős optimistának tűnsz a 11 szerzett ponttal. :-) Ne ásd el túl mélyre ezt az írást, hátha az utolsó selejtező után csak be kell másolnod :-)
süti beállítások módosítása